![]() |
Re: SuperMEE, profesionalni near-field monitor, funkcionalni model
@ Boggy
Sigurno si u pravu . Ono o cemu sam ja pricao je prosta " nazovi " EQ kriva , gde kad baseva procentualno frekvencijski ima vise u frekventnom polju , cini se da maskiraju srednje . Necu nikako stati u odbranu Mackie a ( iako ih volim i radim na njima ) nego samo hocu da kazem da je to dobar monitor i da ne njemu mogu da se urade referentni mixevi ( mada ih moj ortak radi na pasivnim revealovima:banghead: koje tera na Hi Fi pojacalo i ti mixevi zvuce svega 5 - 10 % losije od mojih , i tako mi nabija komplekse ;) ) U svakom slucaju tvoji postovi su uvek korisni i rado ih citam ( osim ako nisu preko 2000 karaktera :) ) Pozdrav |
Bio je Boggy juce do mene... Posto su kutije lake za poneti, svega 25 kg po kutiji, Boggy je poneo jedan par + pojachalo (cudi me da mu je uopste bio potreban auto od Beograda do Nisa :) ). Kutije smo kod mene u povezali i malo testirali. Neznam da li znate, ali kao sto neki ljudi nose onu malu tashnicu oko ruke, tako Boggy uvek sa sobom nosi dve kutije, pojachalo i stalke... :)
Stvarno sam bio impresioniran kako ona chuda rade! Zanimljivo je da je to monitor kakav danas zaista ne postoji na trzistu ( u klasi "komercijalnih kutija", na koje je najveci deo nas navikao). Ono sto sam mogao da primetim kod najveceg broja kutija novije generacije je da, verovatno u zelji da impresioniraju kupaca, proizvodjachi prave sve obojenije i obojenije kutije. Moja glavna zamerka na moj Tannoy Precision 8 je to sto kod njega bass ne chujem dovoljno cisto, vec prilicno napumpano i kao koroz neki lagani efekt (naravno da tu igra i prostor). Pocetak i kraj bass tona na Precision 8 mi nisu dovoljno jasni i definisani. Znam da ce se neko nasmejati, ali... pisem ono sto ja cujem... Kod monitora koje pravi BoZo Eletronics (shiroj populaciji poznatiji kao Boggy sa zenom :) ) me odusevilo to sto me malo asociraju na "doradjene i dopeglane NS10M"... Na NS10M me asociraju narocito u srednjacima, koji su zaista za svaku pohvalu. Bass je dovoljno glasan i na njemu moze sasvim lepo da se radi, a (kao i cela kutija) cist je i definisan i ne pravi za mene suvisna "mumlanja i pumpanja". Stereo slika je takodje za svaku pohvalu... Panorame, reverbi... se jasno i lepo chuju, upravo onako kako je u mixu i radjeno... instrumenti se jesno cuju, pa i sitne greskice umeju da "ubodu" i skrenu panju na sebe... Sad, tesko je izmeriti sta tacno i koliko doprinese, posto smo kutije probali sa BoZo pojachivachem, a kada sam na taj pojachivach povezao svoj NS10M, na moje zaprepascenje su prestala "divljanja visokotonaca" koje NS10M sa Alesis RA500 hoce da radi i tzv. "guzva instrumenata" je bila prilicno manja, tako da su i NS10M zucale znatno pitomije i definisanije nego sto sam ja navikao... Hmmm... kutija je gotovo uvek stvar navike, ukusa, licnih afiniteta... Napisao sam iskljucivo svoje utiske... Neko mozda od kutija i pojachala ocekuje nesto drugo. U svakom slucaju... sa moje strane: -Topla preporuka da se ove kutije i pojachalo preslusaju, bez obzira sto mi imamo malo predrasuda i otpor prema manufakturi (barem ja)... Ono sto sam juche cuo me je zaista iznenadilo... |
to je boggy bice krenuo u turneju a ? ;)
|
a ja neke stvari nisam shvatio... gde to moze da se proba, da li moze da se kupi, koliko para bi to bilo?
koji drajveri su unutra? bio bih zahvalan na odgovorima ;) pozdrav! -Milos |
Evo, Boggy sa zenom, kako Deki rece, se upravo vraca iz Uzicke republike sa turneje:)
Jos nisam u potpunosti sredio utiske, ali......... Imali smo na raspolaganju 3 pojacala i 2 para zvucnika : moji Alesis M900, Adam ANF10, NAD c-nesto (oko 600e) od jednog audiofila, i BoZO MMe monitori i pojacalo Prvi test je bio na Adame, na koje sam navikao sa Alesisom, nakaciti BoZO pojacalo - bass se ucvrstio i mozda malo i spustio frekvencijski , rascistila se cela slika, a lenji Adami su malo 'prosvirali' . Razlika vrlo primetna u korist BoZO, pogotovo kad se ima u vidu da je to najbolji Alesis Amp (bolji od RA500). Zatim sam poslusao neke svoje mixeve na Bozo kombinaciji MME monitori +amp. Da ne ponavljam, sve sto je do sad receno - stoji. Moj licni dojam je, da bih smeo da ih imam kao jedini par monitora u studiju, jer su u svim opsezima tacni, precizni, jasni, a ono sto me je iznenadilo, imaju sasvim dovoljno basa (od 40Hz -3dB) . Jasno sam cuo neke greske u svojim mixevima i devinitivno bih neke stvari uradio na njima drugacije. Ko voli neki razarajuci bas nece se samnom sloziti, ali meni je, u mom studiju, sasvim po meri, uz napomenu da ne radim elektroniku sa nekim extrminim sub kickovima.....Zao mi je sto ih nisam cuo u fazi dok su bili kompresione kutije. Posle smo probali i NAD protiv Bozo pojacala ia on se, na moje iznenadjenje dobro drzao. Razlike postoje, ali nisu toliko primetne, i tesko je reci u ciju korist, ali mi se cini da je opet BoZo pojacalo imalo definisaniji bass i za nijansu sam na njemu jasnije cuo dinamiku nekog akusticnog klavira. Vlasnik NADa je jedan audiofil, kome je taj Nad najlosije pojacalo koje ima u poslednjih 15god, ali je on Odusevljen Bogijevim sistemom i za slusanje muzike, posto covek voli ravne, nekolorisane sisteme. Njegovo utisak se moze opisati pitanjem koje je postavio Bogiju - to je cena za komad? - ne to je cena za par zvucnika:) . Dva moja zanimljiva zapazanja - sasvim slucajno sam se nasao iza kutije u trenutku dok je svirala i zapanjio se da se od nje, pozadi, gotovo nista ne cuje. - savrsen nacin da se smanji uticaj sobe, pogotovo lose sobe. Pri promeni sa Alesisa na Bogy pojacalo - cela soba se ispunila zvukom, i znacajno se smanjila razlika u zavisnosti od pozicije slusaoca. NPR, sa alesisom, mesto na dvosedu, (za musterije) bitno drugacije zvuci od mesta gde je snimatelj, a sa BoZO pojacalom, znatno manja razlika da malo predahnem, pa cu okaciti i koju sliku..... |
Ja dosta toga mislim kao i OFF, ali u nedostatku vremena, ostavljam moj rewiev za koji dan, posto sam u takvoj guzvi da se ne zna. Upravo treba da pocnem mix koji je bio "za danas" da ga predam mozda sutra...
Pozdrav |
1 Attachment(s)
Da nastavim.....
Generalno, sve vreme razmisljam, sta mi treba jos od monitora u malom prostoru? Mislim, za sad - nista. Dvosistemska kutija, ogromna, koja dosta nisko svira, sa jako tacnim, preciznim basom, koji ne trese zidove i ne ljulja ormare. Od svega na cemu sam radio - Adam, Tannoy, Dynaudio, ovo mi je kompletnije resenje, ali mora se priznati, i nesto skuplje. E sad, nisam kompetentan da ove monitore poredim sa K&H, PMC...... koji su opet dosta skuplji od MME monitora. Glasno, tiho, umereno slusanje, detalji, dinamika, stereo slika, frekvencijski balans... sve je tu. Mozda bi ja cak neznatno i utisao visokotonac, ali i ovako je super. Ono sto je losa stvar - sto sam ja sad dosao u veliku dilemu. Bio sam vec vidjen da uz Adame dodam BM15, ali su me MME pokolebali. Znam da su totalno druga prica u odnosu na BM15, ali sam se zapitao sta meni, pretpostavljam i vecini vas, zapravo treba. Prostor mi nije prevelik, MME sasvim dovoljno bassa daje (jedan od razloga kupovine BM15), jako je osetljiv na intervencija na EQ i kompresoru....... Generalno, da nemam nikakve monitore, sigurno bih kupio MME, ovako, ostaje mi da razmislim cisto iz finansijsko-komercijalnih razloga, da li Adam+MME, Adam + BM15 ili samo MME |
heh drago mi je da vam se svidja.. takodje je jedan od mojih prvih utisaka bio da su veoma zahvalni za pozicioniranje u prostoriji za razliku od vecine trzisnih standarda koji ili su premali pa furaju bass reflexe nazad (luudilo!!!) ili su jednostavno preveliki...
|
Quote:
|
to i jest bio neki moj poslednji utisak, kada sam zavrsio jedan mix na njima, ispade previse mutan.. jedino sam oprezan po pitanju spustanju toga jer ne znam sta bi se desilo sa celokupnom slikom, zadnji put je pomidlavela totalno..
|
All times are GMT +1. The time now is 03:46 PM. |