Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=13119)

Dushan_S 10-12-2005 01:57 PM

Re: Zasto "iste" stvari zvuce "razlicito"?

Quote:

Originally Posted by Oggy
:rotfl::rotfl::rotfl:

Kako mene Dule uvek razveseli

:rotfl::rotfl::rotfl:

E, majke mi, za ovo imas najvecu kafu od mene! I to bez Goce Trzan :):):)

Bez Goce... :(
Šmrc...

Ajd ako ništa drugo, bar znam da sam promašio profesiju. Ako ništa drugo postaću muzički kritičar i naći sreću u javnom pametovanju i polivanju fekalijama svega i svakoga. :D I ne junači se mnogo, ne znaš ti KOLIKU kafu ja mogu da popijem ;)

On a serious note: Mislim da je ta fora sa sekvencerima vezana za sirotinjski momenat kod nas. Jednostavno, malo ljudi ima priliku da radi sa vrhunskom opremom. Najcesca dilema napolju, da li postoji čujna razlika ako se sve sabira unutar HD Pro Tools-a ili u analognom domenu je potpuno van našeg domašaja. Malo ljudi ima takođe pristup vrhunskoj opremi, pa se realno postavlja pitanje u takvoj situaciji, koliko čak neka uslovno velika imena ovde mogu da tvrde neke stvari sa sigurnošću. Ne zbog toga što želim da deranžiram nelije znanje i iskustvo, nego je drugačije kada postoji veliki broj ljudi koji imaju iskustvo koji mogu međusobno da razmenjuju informacije i subjektivne utiske, i kada postoji neki mali broj ljudi koji često mogu zauzimati jako subjektivne stavove.
Elem, u celom tom nemanju, jedino što je lako nabaviti su razni inače preskupi komadi software-a i onda ljudi počinju da na svojim ne mnogo skupim uređajima u svojim ne baš idealnim sobama da procenjuju kako ovaj software radi "hladno" a drugi "toplije". Mislim da je to ta neka audiofilska potreba da se priča i upoređuje, koja se eto prenela na digitalni svet i software kod nas, jer se nema za analognu opremu koje je daleko manje predvidljiva i gde su zvučne razlike mnogo očiglednije, i ima smisla voditi rasprave i govoriti o ukusima.

Konačno, sve zavisi i od samog čoveka. Jedan moj prijatelj dobija vrhunske rezultate koristeći Waves-e kao osnovne plug-inove. Neko će reći kako ne zvuče dobro i kako ima boljih, moguće, ali on zna kako se ponašaju i zato dobija bolje rezultate nego neko sa UAD-ima. Tako da na kraju dobro i loše zavise od funkcionalnosti koja je opet takođe subjektivna.

boggy 10-12-2005 03:13 PM

Zdravo Dushan_S,
Quote:

Originally Posted by Dushan_S
Da, ali ajde sad odvoji dva minuta, stavi oba miksa u sekvencer, normalizuj i obrni fazu jednom (ovo sve pod uslovom da su ti odnosi bili isti)

Hm, cemu odmah jurnjava u matematiku... pa kada nesto saberes analogno ili digitalno, to se mora razlikovati barem u nacinu primene ditheringa.
Sabiranmjem uz obrtanje faze, ili bolje uporedjivanjem bajt po bajt, se moze ustanoviti da su dva fajla identicna... ali koliko je takav princip primenjiv na probleme koje mozete imati... ako se i cuje da nesto zvuci razlicito skoro da obrtanje faze ne pomaze (recimo primer gitara...)... ili ako cak to i uspes da uradis... uvideces da jeste razlicito. Drugi je problem sto su vecina takvih stvari u sustini numericki razlicita a vecini zvuce isto... prema tome... obrtanje faze moze retko da se primeni i moze dati informaciju da je nesto razlicito iako ga cujete da je isto....

S druge strane, sticati iskustvo i otkrivati upravo one detalje koji uticu na psihoakusticki osecaj razlicitog je jedan od mogucih puteva...

Takodje, nigde nismo rekli, da razlicito ne znaci da je lose, znaci dve stvari mogu zvucati odlicno ali razlicito... pa da ne mozemo da se odlucimo...

Znaci, "zvucati isto" nema bas mnogo veze sa matematikom... sluh je cak moguce prevariti i iscupati 90% a da vecina amatera ne cuje ili ne obraca paznju na razliku (mp3), a da pri tom isti taj sluh moze ustanoviti razlike tamo gde je nemoguce ni na kakav nacin to izmeriti, ili se nema sa cim ili su razlike na sve strane pa se dobija previse informacija...
Vazno je pri tom, sta coveku zvuci razlicito, a (merni) instrumenti nikad ne znaju to da kazu... Njima je u 99% slucajeva SVE razlicito, zato sto nemaju inteligenciju.

Drugo, ne treba mesati sluh sa uvezbanoscu mozga u smislu procesiranja.. nema jos uvek tako mocnog analyzer-a kao sto je ljudski mozak...

pozdrav

bogi

andreja 10-12-2005 05:41 PM

svi mi da se skupimo i svako da uradi seriju blind testova garantujem da bi se mnogi zacudili koliko u stvari ne cuju onoliko dobro koliko misle da cuju.

e sad, ako neko hoce da se hvali kako ima fantastican sluh i osetljivo uvo audiofila, to mi ne smeta (zabavlja me, zapravo). ono sto mi SMETA je kad neko kome je to posao, dakle produent ili neko ko ucestvuje u procesu snimanja/miksovanja/masteringa pocne da prosipa nebuloze obicno ih potkrepljujuci svojim "iskustvom" i godinama provedenim u poslu. pretpostavite da ste vi neki kantautor i da takav lik treba da vam miskuje album. tiha jeza, zar ne? ako covek podleze svojim predrasudama ili ako vas laze da bi ispao "veliki znalac osetljivog uva", na sta ce to da lici? da ne govorimo o tome da su ove price jos jedan nacin da se manipulise nekim drugim stvarima, no to sad nije tema...

i naravno, sto neko rece: "prvo alsihad, pa amebe, pa sve ostalo!" :)

pozdrav

Arthur 10-12-2005 09:22 PM

ih znam ja barem jednog takvog.. ojadio par bendova posteno i dalje drzeci visok rejting... jos mu niko to nije rekao :)

Oggy 10-12-2005 09:27 PM

Teorija zavere...

Arthur 10-12-2005 09:32 PM

da se unisti domaca rock scena? zaludan posao...
sama ce od sebe nestati...:D:(

dvuckovic 11-12-2005 02:02 PM

Razlicito zvuce plava i zelena Power LED.

SVE razlicito zvuci. Svaki dan. Isti zvucnici drugacije zvuce juce i danas. Ozvucenje ljepse svira poslije kise. Zato Meyer ima spravu koja namjesta master EQ u zavisnosti od vlaznosti vazduha. Covjek svaki dan cuje drugacije.

Kakav Haiku.

Uzas.

dvuckovic 11-12-2005 02:50 PM

Quote:

Originally Posted by andreja
svi mi da se skupimo i svako da uradi seriju blind testova garantujem da bi se mnogi zacudili koliko u stvari ne cuju onoliko dobro koliko misle da cuju.

e sad, ako neko hoce da se hvali kako ima fantastican sluh i osetljivo uvo audiofila, to mi ne smeta (zabavlja me, zapravo). ono sto mi SMETA je kad neko kome je to posao, dakle produent ili neko ko ucestvuje u procesu snimanja/miksovanja/masteringa pocne da prosipa nebuloze obicno ih potkrepljujuci svojim "iskustvom" i godinama provedenim u poslu. pretpostavite da ste vi neki kantautor i da takav lik treba da vam miskuje album. tiha jeza, zar ne? ako covek podleze svojim predrasudama ili ako vas laze da bi ispao "veliki znalac osetljivog uva", na sta ce to da lici? da ne govorimo o tome da su ove price jos jedan nacin da se manipulise nekim drugim stvarima, no to sad nije tema...

i naravno, sto neko rece: "prvo alsihad, pa amebe, pa sve ostalo!" :)

pozdrav

Mislim da bi se vise iznenadio koliko ustvari cujemo. Provjereno. Vise puta. Moja sestra cuje jako mnogo kad joj pustim stvari na A/B, a kamoli mi koji se kao bavimo time...

Dushan_S 11-12-2005 09:18 PM

Quote:

Originally Posted by boggy
Zdravo Dushan_S,

Hm, cemu odmah jurnjava u matematiku... pa kada nesto saberes analogno ili digitalno, to se mora razlikovati barem u nacinu primene ditheringa.
Sabiranmjem uz obrtanje faze, ili bolje uporedjivanjem bajt po bajt, se moze ustanoviti da su dva fajla identicna... ali koliko je takav princip primenjiv na probleme koje mozete imati... ako se i cuje da nesto zvuci razlicito skoro da obrtanje faze ne pomaze (recimo primer gitara...)... ili ako cak to i uspes da uradis... uvideces da jeste razlicito. Drugi je problem sto su vecina takvih stvari u sustini numericki razlicita a vecini zvuce isto... prema tome... obrtanje faze moze retko da se primeni i moze dati informaciju da je nesto razlicito iako ga cujete da je isto....

S druge strane, sticati iskustvo i otkrivati upravo one detalje koji uticu na psihoakusticki osecaj razlicitog je jedan od mogucih puteva...

Takodje, nigde nismo rekli, da razlicito ne znaci da je lose, znaci dve stvari mogu zvucati odlicno ali razlicito... pa da ne mozemo da se odlucimo...

Znaci, "zvucati isto" nema bas mnogo veze sa matematikom... sluh je cak moguce prevariti i iscupati 90% a da vecina amatera ne cuje ili ne obraca paznju na razliku (mp3), a da pri tom isti taj sluh moze ustanoviti razlike tamo gde je nemoguce ni na kakav nacin to izmeriti, ili se nema sa cim ili su razlike na sve strane pa se dobija previse informacija...
Vazno je pri tom, sta coveku zvuci razlicito, a (merni) instrumenti nikad ne znaju to da kazu... Njima je u 99% slucajeva SVE razlicito, zato sto nemaju inteligenciju.

Drugo, ne treba mesati sluh sa uvezbanoscu mozga u smislu procesiranja.. nema jos uvek tako mocnog analyzer-a kao sto je ljudski mozak...

pozdrav

bogi

Pazi Bogi, uz du?no po?tovanje, ja samo moram prokomentarisati da iako sam pogledao sve tvoje postove na ovoj temi, ja uop?e ne vidim ?ta ?eli? da ka?e?. Kao da je svaki post neki poku?aj da se bilo koja iznesena tvrdnja relativizuje u potpunosti, tako da meni tvoji postovi izgledaju kao mala umetnička dela amorfnosti. Nadam se da ovo ne zvuči ru?no, samo sam direktan i zaista mi nije jasno ?ta ?eli? da ka?e?. Ja sam izneo neko svoje mi?ljenje iz koga dosadno i egoistično stojim jer zadovoljava tri uslova koje vi?e po?tujem od sopstvenih u?iju (jer slu?ati je subjektivno) a to je
- Proizvođač tvrdi tako a konkurencija ga ne negira i ne dokazuje suprotno iako bi joj to mo?da i?lo u prilog
- Nema nikakve logike i koristi za proizvođača da to sakrije, upravo obrnuto
- Ljudi koji kodiraju softver da zarade za hleba, tvrde da se radi o glupostima

Kako treba da ocenim kada neko počne da obja?njava kako je na monitorčićima kod kuće sa svog kompa pustio neke aran?mane u jednom pa u drugom programu i do?ao do nekog subjektivnog zaključka? Znači jednostavno, mislim da ljudi ne bi trebali da prenose sujeverje u neke oblasti koje su ipak malo egzaktnije, na primer računarsku tehnologiju, i pona?am se u skladu sa tim mi?ljenjem. Mislim da je pogre?na informacija jedan od najopasnijih stvari koja mo?e postojati na planeti. Ne ova konkretno, ali kao uop?tena kategorija. Neznanje i pogre?na informacija su opasni, lako se ?ire, i lančano stvaraju ?tetu. Zato ne volim kada se ne?to relativizuje, ne radi se o spiritualnom do?ivljaju jednosti sa bogom ili ?ta ja već znam pa da pričamo o subjektivnim iskustvima, već o nulama i jedinicama.

Jer ako relativizuje? celu stvar onda mo?emo svi tako na temi da izjavimo ne?to bazirano na ličnom uverenju, evo ja ću na primer sad reći da je Sounblaster najbolja kartica ikad, i to sam ja čuo mojim u?ima, subjektivna istina. Neko drugi mo?e nakon mene da post-uje kako su slonovi u stvari ru?ičasti na plave tufne, i da je to njegov subjektivni do?ivljaj i tako dalje. Nije ba? da ima nekog smisla.

Dushan_S 11-12-2005 09:21 PM

Quote:

Originally Posted by dvuckovic
Razlicito zvuce plava i zelena Power LED.

I ti si primetio? :o :D Zelena mi daje neki "topliji" zvuk u masteringu, naročito kad je pun mesec ;)

All times are GMT +1. The time now is 12:06 PM.