![]() |
Quote:
|
Imam disk koji se zove Test master . Pa sa njim mozete testirati i sebe i uredjaje dokle cujete . Mozete mi verovati na rec da se 20 - 30 Hz i sl . ne cuju na referntnim kutijama i opakom hi - endu ( slusali smo nas trojica ) .
A kamoli na ( nizoj ) srednjoj klasi zvucnika . Isto vazi i za ( ne tako ) visoke frekvencije . Ono sto neko cuje ili misli da cuje su najverovatnije nekih 300 - 500 Hz ( odokativno ) . |
Quote:
evo uzeh slusalice (beyerdynamic dt990), ubodem u najobicnije hi-fi marantz pojacalo koje je vezano na integrisano zvucnu kartu...u forgeu lepo stavim sinusoidu od 30hz - jasno cujem (i to vec zvuci kao deo zvuka bas gitare)...25 isto cujem, samo za nijansu slabije...20 se ne cuje tako jasno kao 30, ali cujes/osecas da postoji neki zvuk (isto kao i kod ekstremno visokih)... |
Slusali smo cini mi se Kef , referentnu seriju . Kazem ti da imam disk sa kojim tacno mozes odrediti koliko cujes i koliko mogu da sviraju tvoje kutije .
Da li si siguran da tvoje slusalice ili Forge ne lazu ? Ici cu sledece nedelje za Bg . Mogu ti poneti Test master . Pa se uveri/te i sam/i . Dotle najbolje da promenimo temu . Pozdrav svima . P.S. Mogu se kladiti da se moze ( lepo ) cuti na marancu i 10 Hz ( isprobaj ) . Evo ti primera/dokaza : jedan poznanik kupio juga , vracamo se nas 4 - 5 u jugu sa svirke . Ponosni/uzbudjeni vlasnik vice : IDE 140 KM/H I MOZE JOS !!!!!!! Nije postojao nacin da ga ubedim da jugo sa svojih 45 ( ? ) konjskih snaga ( i punim autom - samo vozac ima bar 100 kg ) to ne moze ( - ni priblizno , a kamoli vise od toga ) . Medjutim , kazaljka na satu pokazuje 140 km/h : lepo se vidi - 140 * . Verovatno nismo isli brze od 95 km/h ( ako smo isli i toliko ) . Ali ... Dakle ( bez uvrede ) , apsolutno sam siguran ( sta vise , ubedjen ) da se cuje na marancu i slicnim njemu sve od 10 Hz - 23000 Hz ( i vise od toga ) . Ali ... _____________________________________ * Ne zaboravi da je Srbija pobedlila Nato ( a pre njega Hitlera i koga sve ne ) . |
Audiometrija!
|
Quote:
nije poenta u marancu...to sam dao kao primer da ne slusam ni na kakvoj specijalnoj opremi...ti meni hoces da kazes da ljudsko uho ne moze registrovati 20-30hz...ili da samo vecina uredjaja ne mozes da reprodukuje? |
Najcesce i jedno i drugo . Sto je oprema vise osrednja ( da se tako izrazim ) ona je nepreciznija tj. vise laze . Kada sam bio snimao kod jednog poznanika koji je imao lose zvucnike culo se kad pojacam 20 Hz u Sound Forgeu . Sto je besmisleno :
1. jer ti zvucnici nisu mogli da sviraju ni 100 Hz ( ako su mogli i toliko ) 2. sedeli smo blizu kutija . |
@Milos
Ne treba mesati slusanje cistog, sinusnog zvuka na npr 20Hz i intervenciju na Eq na istoj frekvenciji. Da se registruje prvo, trebaju zaista izvrsni uslovi prostorija+zvucnici+usi, a izdizanje 20Hz (i ako mislim da nema nikakvog smisla ,osim kao experiment) se verovatno moze cuti na bilo kom 'pristojnom zvucniku' jer je to samo nominalna, centralna frekvencija koja se izdize, a naravno sa njom i sve okolne, u zavisnosti od Q-faktora. |
20-30Hz ljudsko uvo moze registrovati ali u obliku postojanja promene strujanja vazduha i mozda delimicnog zaostajanja nekih visih frekvencija koje idu uz zvuk(40-50 Hz).
20 nema sanse da se cuje, slusalice takodje ne mogu proizvesti taj zvuk jedino nekakvu turbulenciju pa se moze pretpostaviti da tu postoji nesto ali sam karakter zvuka je nemoguce odrediti |
Quote:
|
All times are GMT +1. The time now is 07:36 PM. |