Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Jos jedan soft reverb vredan paznje. (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=11202)

MilTon 30-04-2005 06:43 PM

Da Mogli, tacnije prvo se instalira Pluggo Runtime 3.51.

Max 30-04-2005 07:32 PM

Quote:

Sandro, optimaster i Psy q su mi na masteru iz prostog razloga sto najveci deo masteringa zelim da cujem jos u toku miksa.
Mislim da je to greska ...... mislim i ja sam tako radio do pre 3 - 4 godine ali sam odustao . Sad uglavnom stavim Timeworks mastering comp na izlazu samo da mi iskontrolise opcione pikove. Tek kad tu dobijem miks kakav hocu odlucujem se za razne opcije kompresora i eq u masteringu . Na taj nacin nisam vezan za isti mastering koji naravno nije super za svaku stvar .... i da ponekad pultec u masteru radi cuda !

..... ali svako ima svoj pristup .... naravno ....

Pozdrav

MilTon 02-05-2005 08:23 AM

Max, ne mora da bude greska ako si ti odustao... :wink:
Mislim, zasto je greska, ako kontrolises miks u toku rada sa mastering alatima. To je samo prednost. Sve ove godine cekamo dellay kompenzaciju na celom rutingu i kvalitetne plug-inove, i sada kada sve to imamo, ne koristimo on-line mastering. Ovo sve govorim u slucaju kada to sami radimo. Vrlo je vazno cuti kako rade neki instrumenti sa i bez masteringa, a to ja upravo i radim, a da li cu mastering uraditi posle, off-line, ili samo snimiti on-line i nije neka velika razlika. Zar ti se nije desilo da posle masteringa cujes neki instrument jace, ili drugacije od onoga sto si hteo u miksu?

Max 02-05-2005 08:06 PM

Quote:

Tek kad tu dobijem miks kakav hocu odlucujem se za razne opcije kompresora i eq u masteringu . Na taj nacin nisam vezan za isti mastering
samo zato .... sto je u mom slucaju cesto velika razlika

Pozdrav

Dushan_S 02-05-2005 08:26 PM

Quote:

Max, ne mora da bude greska ako si ti odustao...
Mislim, zasto je greska, ako kontrolises miks u toku rada sa mastering alatima.
Max o tome vi?e zna od mene u svakom slu?aju, ali mojih 50 centa:
ako misli? na "kontrolisanje" onda se radi o tome da se eventualno stavi neki limiter ili kompresija sa jako blagim setovanjem na izlaz, tek da se ne bi spu?tao nivo celog miksa samo zbog jednog ili dva pikovanja, mada i to nije potrebno ako je sve lepo iskontrolisano po grupama, ?to neko radi, pa stavi blagu kompresiju recimo na celu grupu sa bubnjem isli?no.

Stavljati bilo ?ta vi?e od toga je poku?aj da se redi mastering istovremeno sa miksanjem, i jednostavno je naivno, niko to ne radi. Mastering radi ?ovek koji to poznaje i koji je verziran za to i ima sve?e u?i, i nije ?uo materijal po sto puta za vreme snimanja. Napolju se to radi u posebnim, mastering studijima, gde je sve podre?eno dobrom slu?anju i to rade ljudi koji rade samo to.

Quote:

Vrlo je vazno cuti kako rade neki instrumenti sa i bez masteringa, a to ja upravo i radim, a da li cu mastering uraditi posle, off-line, ili samo snimiti on-line i nije neka velika razlika. Zar ti se nije desilo da posle masteringa cujes neki instrument jace, ili drugacije od onoga sto si hteo u miksu?
Ne upravo obrnuto, ti treba da dobije? tokom mixa takvu zvu?nu sliku da sve ve? zvu?i jako dobro i balansirano. Ako ti se desilo da pri stezanju neki instrument jako izleti napolje, to je ili zato ?to nisi radio mastering kako treba, najverovatnije si stezao previ?e, ili zato ?to ti je neki instrument u startu stajao prili?no lo?e u miksu.
Dapa?e sa tim kvazi masteringom mo?e? ?ak da napravi? nepopravljiv miks kojim si vezao ruke onome ko ?e ti raditi mastering, jer znam koliko se puta desi da neki likovi "ispeglaju" stru?no ceo miks nekim Vintage warmerima i udare po njemu ekvilajzerom, i onda sa ve? jako visokim prose?nim nivoom signala, jako se malo mo?e u?initi da se srede nivoi ili poprave neke gre?ke.

U krajnjem slu?aju, ne slu?aj mene (ja i nisam ni miks majstor niti radim mastering, samo imam neka iskustva i prijatelje koji se time bave), prokrstari netom, pro?itaj intervjue sa ljudima koji iza sebe imaju neke bitne albume, ili pogledaj neku knjigu na tu temu, nai?i ?e? na ove iste informacije.

Max 03-05-2005 02:58 PM

Kako je lepo imati elokventnog kolegu sa foruma .... to je stoprocentno to sto sam hteo da kazem , a i dodadcu jos nesto ..... kad stavis kompresor na master moze se desiti da kad pojacavas odredjen kanal .... jednostavno ga ne mozes pojacati nikada do nivoa do koga hoces jer se komprimuje a da ti je cista situacija shvatio bi da su mozda ostali instrumenti preglasni ......

Ako sam nerazumljiv , siguran sam da ce Dusan to lepo razloziti :)

Plus sto ti opet ostaje raznovrsnost alatki za post ....

Pozdrav

Dushan_S 03-05-2005 07:35 PM

Quote:

Originally Posted by Max
Kako je lepo imati elokventnog kolegu sa foruma .... to je stoprocentno to sto sam hteo da kazem , a i dodadcu jos nesto ..... kad stavis kompresor na master moze se desiti da kad pojacavas odredjen kanal .... jednostavno ga ne mozes pojacati nikada do nivoa do koga hoces jer se komprimuje a da ti je cista situacija shvatio bi da su mozda ostali instrumenti preglasni ......

Ako sam nerazumljiv , siguran sam da ce Dusan to lepo razloziti :)

:oops: :lol: Da sam lajav, jesam, po?teno priznajem :wink:

Max 04-05-2005 03:19 PM

Ne ne ...... zaista hvala .... nisam bio cinican ..... ono je bio kompliment

Pozdrav

SickBoy 04-05-2005 08:30 PM

Ajde, jo? donekle mogu shvatit da ?e netko stavit neki ofrlje "mastering" na output Cubasea (ili ?ega ve? dok miksa), ali da ?e napravit downmix sa time uklju?enim - to stvarno ne shva?am...
Osobno to ne koristim, prvenstveno zato jer mi ionako comp radi na granici, a jo? sa tim, odeeee... :lol:

zvincic 04-05-2005 08:38 PM

kriv sam, drzim L2 na master kanalu u cubaseu.....ali ga palim tu i tamo, tek da vidim kako miks dise kad se zgnjeci :)

All times are GMT +1. The time now is 02:58 PM.