Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Software (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=84)
-   -   Bass ali koji? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=10834)

Dushan_S 18-03-2005 01:31 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Zbog samog nacina svirke. Ti kada sviras, podsvesno prilagodjavas nacin sviranja muzici koju pravis, a kada sviras sample, ti okidas neki ton koji je u "sterilnim" uslovima odsvirao neko bez emocije,namere, konkretne zamisli i on kao takav moze samo korektno da popunjava sliku sve do momenta dok ne ocekujes od njega karakter. Tu si unapred izgubio.

E upravo to. Primetio sam da je veliki broj layera po dirci, udarci trzalicom gore dole, i sli?no u praksi manje va?an (bar meni) i da ?esto ako pregledam neke starije akai diskove i na?em bass koji je po karakteru prava stvar za tu pesmu, pa makar se radilo o samo nekoliko rastegljenih samplova bez ikakvih layera i artikulacije, samplovani bas odjednom profunkcioni?e sa pesmom.

Mislim da je Vlado tamo u podforumu ne?to pomenuo da je koristio u pesmi bas sa Emu diska od 4 Mb. :lol: :D

Max 18-03-2005 01:43 PM

Kontrabas .....koga ? ...KOGA ..?

Ako nije Mika Krstic ...... Probali pet vrhunskih jazz kontrabasista ....za jedan skuplji projekat ....i na kraju Trilogy .... i to je bulja ali je bilo bolje od ovog ....

Elektricni basevi ....fale HARMONICI .....to je odgovor i Idekiusu ....zasto ziv bas odmah izadje ....kad ga pipnes .....

Dobio sam od druga ..neki Fender Jazz Bass .... GIG ..... potpuno neproduciran .... i kad ga sredim ...BAS SVIRA ......

sto se tice VST ..... poslisajte Biber ...Jare moje .....i Japanca na pravom Jazz Bassu ..... vrh ......

Sa ovim semplovima ....za pola sata ...sam dosao vrlo blizu ....... tog zvuka ...i prilicno sam srecan zbog toga........

Vidim da ce neki bitniji albumikoje sad mixam .....doziveti promenu basa ..... trilogy ce da dobije red bull ......... i kriiiillaaaaa ..... he he he

pozdrav

Oggy 18-03-2005 02:02 PM

Sa cime ste ozvucili kontrabas? Jako je tesko dobiti kontrabas u prvom planu, takoreci "in face". Stvar je jednostavnija kad ga radis ambijentalno, onda nista lakse, veliki kondenzator. Kad smo svirali unplugged u studiju M, imao sam veliki problem sa da stavim na kontrabas. I na kraju je zavrsilo sa EV RE20. Bas sam negde ovde pisao o Misi Blamu i njegovoj muci da ozvuci svoj bas sa pickupom, pa je na kraju uzeo neki ceski bas i dobio savrsen zvuk. Tako i ja moj nisam uspeo da ozucim sa pickupom, nego samo mic. Druga stvar je ta da mora i da se odsvira savrseno, sto je na kontrabasu malkice teze, pogotovu u studiju gde se sve cuje i smeta ti svaki fals.

Max 18-03-2005 02:35 PM

stara legenda o ceskom " shper " savrsenom zvuku ....... Misa Blam tesko da je ikad snimio nesto blizu savrsenom zvuku ....da ne idemo dalje u tu pricu .....

Probali i jedno i drugo ..... u studiju Avala filma ....... pozdravi ekipu u studij M ako ih vidis .....

pozdrav

idekius 18-03-2005 02:41 PM

Quote:

Originally Posted by Oggy
Sa cime ste ozvucili kontrabas? Jako je tesko dobiti kontrabas u prvom planu, takoreci "in face". Stvar je jednostavnija kad ga radis ambijentalno, onda nista lakse, veliki kondenzator. Kad smo svirali unplugged u studiju M, imao sam veliki problem sa da stavim na kontrabas. I na kraju je zavrsilo sa EV RE20. Bas sam negde ovde pisao o Misi Blamu i njegovoj muci da ozvuci svoj bas sa pickupom, pa je na kraju uzeo neki ceski bas i dobio savrsen zvuk. Tako i ja moj nisam uspeo da ozucim sa pickupom, nego samo mic. Druga stvar je ta da mora i da se odsvira savrseno, sto je na kontrabasu malkice teze, pogotovu u studiju gde se sve cuje i smeta ti svaki fals.

Zajeban instrument, nema sta... Ja sam pokusao da usnimim za jednu stvar Vladu Karadzova gudalom, ali... bilo je povuci-potegni... Odlicno gudalo, tip super svira (on inace svira Louisu bass gitaru), zice u super stanju, ali malo, malo pa zasmeta nesto...

Na kraju smo odustali i uzeli kontrabas sa gudalom iz Viena Symphonic Library i zavrsili posao... Posle cele veceri tupljenja se zavrsilo kao u onoj epizodi Mikijeve radionice : -Vracamo se umorni, slomljeni... ali ne bez ulova :-) ... tj. tu je Viena :-)

Ume taj Cheski bass da zazvuci, a inace je to najjevtinija varijanta i pogodna je za vezbu pre svega. Telo mu je od sper ploce...

Oggy 18-03-2005 02:46 PM

Ma nisam ni mislio na snimanje kad sam pricao o Misi, vec za zivu svirku i vise mi je bio akcenat na samom ozvucavanju. Cak se ne secam da sam slusao ista studijski gde je on svirao, ali ima istine. Ja imam vrhunski kontrabas, rucni rad, kraj 19 veka, svira odlicno, snima se odlicno preko mikrofona, ali pickup ne mirise nikako. Ima cak tu i neke logike. Ceski basovi su od spera i kao takvi ne postizu vibracije koje bi mogle ozbiljno da ugroze osetljivu elektroniku dok ja kad sviram moj kontrabas imam utisak da ce plombe da mi ispadnu od vibracija. Potpuno razlicit osecaj. Verovatno pickup nema mogucnost da sve to "pohvata" pa prelazi u drive, dok dobar mikrofon to lepo snimi.
Inace, u studiju M smo radili sa Janom Sasom, samo sto ga duuugo nisam video.

milosjeftic 22-03-2005 09:21 AM

[quote="Dushan_S"]Mo?da potpuno lupam gluposti, ali meni Trilogy elektri?ni basevi zvu?e kao da nisu dovoljno "gusti", [quote]
Trilogy se moze " zgusnuti " desnim klikom na panoramu u mikseru Cubase .

Max 22-03-2005 02:40 PM

Quote:

Trilogy se moze " zgusnuti " desnim klikom na panoramu u mikseru Cubase .
??????????????

Oggy 22-03-2005 02:54 PM

Jos jedno ???????????

milosjeftic 22-03-2005 03:53 PM

Razumeo sam " nedovoljno gusto " kao nedovoljno cvrsto ( sto je nesto gusce to je cvrsce ) . Ako je to u pitanju onda se moze uraditi : desni klik na panoramu , dobijaju se 3 opcije napr. dual ; klkne se na L ukuca neka mala vrednost napr. 0 ; isto se uradi i sa R . Zvuk ce biti uzi , samim tim i cvrsci . Ako je na to Dusan mislio onda ce to malo popraviti stvar .

All times are GMT +1. The time now is 10:31 AM.