Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Skolstvo bi trebalo zabraniti (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20565)

SumAnuT 23-02-2009 03:59 PM

Re: Skolstvo bi trebalo zabraniti

Mi smo na ovoj temi dosli do zakljucka odavno nego kako god ko dodje kaze nesto i mi onda opalimo jos jedan krug iste price oko koje se svi manje vise slazemo, tako da ...

awacs 23-02-2009 04:00 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 236150)
Dakle audio inzenjer = siroko predznanje i razumevanje svega sto moze da te zadesi u poslu sa zvukom. Mixanje i snimanje je jedan (veliki) deo te price, ali nikako nije sve.

Upravo tako.

awacs 23-02-2009 04:02 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 236152)
Mi smo na ovoj temi dosli do zakljucka odavno nego kako god ko dodje kaze nesto i mi onda opalimo jos jedan krug iste price oko koje se svi manje vise slazemo, tako da ...

Ma da, nego bih ja zaista voleo da pročitam taj Combov rad.

SumAnuT 23-02-2009 04:07 PM

Imam ga ja na hardu, skinuh kad je prvi put okacio, ima i Max valjda kod sebe, ali mi je neumesno da kacim to kad se on ne javlja ...

U sustini sto kazem Max kao upustvo od mixete, samo sto u prvom delu objasnjava i ono sto u upustvu nikoga ne bi interesovalo jer se vise odnosi na to kako se prave sami efekti nego na to kako se koriste ...

Meni je i pored svega, zamisao ovoga radi koga otvoriste thread mnogo lepsa za diplomski rad, dakle uzmes i napravis nesto, nego da skupljam podatke po netu i da ih prevedem i stavim u diplomski, ali tehnicki je verovatno ovaj diplomski mnogo bolji ...

awacs 23-02-2009 06:05 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 236155)
Imam ga ja na hardu, skinuh kad je prvi put okacio, ima i Max valjda kod sebe, ali mi je neumesno da kacim to kad se on ne javlja

Naravno.

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 236155)
Meni je i pored svega, zamisao ovoga radi koga otvoriste thread mnogo lepsa za diplomski rad, dakle uzmes i napravis nesto, nego da skupljam podatke po netu i da ih prevedem i stavim u diplomski, ali tehnicki je verovatno ovaj diplomski mnogo bolji ...

Pa, ja ne znam ?ta znači to da je neki diplomski rad tehnički bolji. Ima manje slovnih i gramatičkih gre?aka? Naravno da je Đorđevićeva ideja bolja, i naravno da u pisanom delu ima nekih čudnih mesta, ali jebemliga... to je DIPLOMSKI RAD, nije doktorska disertacija. A ako mu u krajnjem rezultatu (onom praktičnom delu diplomskog) ni?ta ne krči i ne zuji - to je oba?ka odlično.

Meni je zanimljivo to ?to su razni napljuvali taj njegov rad, a da ga pritom uop?te nisu čuli. Kao kad ljudi odluče da pljuju (ili hvale, svejedno) neki mikrofon ili mikser na osnovu proizvođačke specifikacije.

Combo nije bitan - sam se ?epurio, sam se povukao, naučiće valjda ne?to i iz tog svog poku?aja da se promovi?e na taj način.

Arthur 23-02-2009 10:46 PM

nisam ja baš skonto ono što je sumanut pisao na prošloj strani, o mixanju i snimanju spram "ostalog".
Viš, ja nisam završavao te škole, pa ipak znam dosta o svim mogućim aspektima tona (od muzičkog snimanja i produciranje, preko live tona koncertnog, a o TV i post varijantama da ne pričam). A opet, rekoh, videh tokom svoje skromne karijere podosta budala koji su diplomirali FDU i VETŠ a ne znaju elementarne pojmove (tipa lik nije znao kolko je volti phantom power ej!). Ili carevi sa FDU koji celu prvu godinu "uče" pecanje, a na kraju ih uvatiš da ne znaju ni da je drže kako treba, a kamoli nešto pošteno snime.

SumAnuT 23-02-2009 11:02 PM

Ma svakako, recimo da nisam rekao sta audio inzenjer jeste, vec da sam razmisljao na temu sta bi audio inzenjer trebalo da bude :)
To sto od 80 ucenika u generaciji izadju 2 da valja (sebe ne racunam u ta dva koja valjlaju da ne bude zabune :) ) je problem skolstva i sistema (oko cega smo se vec slozili), a ne zvanja audio inzenjera ...

awacs 23-02-2009 11:16 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 236203)
lik nije znao kolko je volti phantom power ej!

Pa... niko ne zna koliko je volti phantom power dok ne pročita proizvođačku specifikaciju. 48V je ?atro "standard", ali sam termin "phantom power" se odnosi na bilo koji napon koji se putem kabla ?alje od pretpojačala ka mikrofonu. Mo?e da bude 12V, mo?e 22.5, mo?e i 52V, i sve je to "fantom". Ruku na srce, ni ja ne bih znao da odgovorim na pitanje: "koji je napon fantomskog napajanja?"

Arthur 23-02-2009 11:20 PM

eto vidiš, korisne informacije na forumu na u školama ;) Doduše, prvi put čujem, ono što sam do sada znao je da svi kondenzi očekuju 48v, i neće baš da rade bez njih, a ne valja da je veći. Al verujem starijem i iskusnijem, svakako.

Arthur 23-02-2009 11:21 PM

inače, lik je iskazao svoje neznanje o phantomu kada sam ga opominjao da ne čupa kabl na živo, jer može doći do problema, nego da prvo gasi fantom pa onda čupa (piše u svakom jebenom uputstvu od mikrofona). što je ipak za faul, zar ne?

All times are GMT +1. The time now is 10:26 AM.