Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   DIY Vocal booth & Control room?! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=28239)

boggy 06-02-2011 12:46 PM

Re: DIY Vocal booth & Control room?!

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298488)
Budem probao, ali tek sutra, jer danas idem u ZGB, pa ću kod punice da skinem taj programčić. Makar je cca. 6 Mb, meni bi sa ovim dile-upom trebalo otprilike 3-4 sata da ga skinem doma :( :mad: :banghead: .

OK... nisam imao nameru da ti komplikujem zivot
Quote:

misli? li da će ARTA pokazati kakve druge rezultate u donjim frekvencijama od RoomEQ (200-300 Hz) ?

najverovatnije da ne.
Quote:

Nisam sku?io dal ima to u RoomEQ, ali ću pogledati, pa ak ima budem snimio u toj metodi ...

P.S. Nema te metode u RoomEQ, već samo REW.

Nebitno... ako ti je taskam divljao... onda ne treba da ucis novi sw...
Quote:

P.P.S. Zakaj mi ne baca ni?ta na RT60, odnosno kada otvorim tu opciju (već nasnimljenog signala, ni?ta mi ne pokazuje! Kako bi mogao saznati koliki mi je RT60 ? Jel ima ta opcija u ARTA-u ?

pa probaj da mu kazes da ti ga generise iz mernih rezultata
to ce ti bolje Nenad objasniti... ja od skora koristim povremeno REW.

pozdrav

bogi

boggy 06-02-2011 12:48 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298503)
Evo, ponovio sam snimanje i mogu jedino da zaključim kako mi je jučer Tascam malo podivljao, jer danas tog dipa na 15 kHz nema :shock:. Sku?io sam da Tascamu ba? ne odgovara temperatura u podrumu (koja je oko 10 stupnjeva, neide nikada do nule), pa mu treba malo vremena da se "zagrije". Tako je i kada idem raditi muziku, pustim ga jedno 10-15 minuta uključenog, pa tek onda di?em sistem, jer inače se ne spoji kako treba sa OS-om. OK, tu mo?e biti i bezbroj drugih stvari koje mogu uzrokovati ovaj problem (FW chip, OS i dr.), ali po?to imam dual boot na kompu i na oba mi radi isto, moj je zaključak bio da se MORA ZAGRIJATI :banghead:, makar prvi puta čujem za to ... jbga ..
,,

Imaj u vidu da zvucnici ne mogu imati sasvim realan odziv na 10 stepeni u sobi
za merenja treba obezbediti barem 18 stepeni.... odnosno ... Tascam je samo jedan problem...
ali ok.. ovo izgleda puno bolje.

pozdrav

bogi

Solozabal 06-02-2011 01:19 PM

Ova zadnja karakteristika mi izgleda skroz dobro, krivulja je vecinom u rasponu +-5dB.. Svaka cast!
Inace jel ova karakteristika sa Helmotzima ili bez njih?

Moje iskustvo uvezi problema sa niskima je da mijenjajuci polozaj kutnih bas trapova i straznjih absorbera sam mogao najvise utjecati na promjene krivulje bilo to na gore ili bolje. ;)

Btw. Koristis li cloud absorber?

NLP 06-02-2011 02:01 PM

Koliko vidim je to ne?to vi?e nego +/- 10dB, ali ipak je rezultat dobar.
Pa u REW V4 ima? jezičak/zavihak ili kako se ka?e da ti poka?e RT60a onda mora? da označi? koje merenje hoče? da iscrta, u REW 5 beta ima? slično ali je dugme.

Eomsy 06-02-2011 03:47 PM

Quote:

Originally Posted by Solozabal (Post 298515)
Ova zadnja karakteristika mi izgleda skroz dobro, krivulja je vecinom u rasponu +-5dB.. Svaka cast!
Inace jel ova karakteristika sa Helmotzima ili bez njih?

Bez Helmholtza ....

Quote:

Originally Posted by Solozabal (Post 298515)
Btw. Koristis li cloud absorber?

Dva komada, jedan veći (cca 4x2,5 metara) iznad sweet spota, te jedan odozada (cca 4x1,5 m) iznad mjesta gdje će biti vokalist ...

@NLP Hvala, sada sam skužio sam za RT60!

No, NLP & Boggy, jel se trebam brinuti i za dip na 343 Hz-a ili ne?

NLP 06-02-2011 05:10 PM

Ne treba? se brinuti oko onog dipa na 300 i ne?to Hz, probaj pomerit mikrofon za pola metra napred i nazad kad meri? (i manje), trebalo bi da se graf izmeni, a dipovi kod nizkih se neče, jedino če jedan dip u nizkima biti nekad veči od drugog a nekad opet obratno, kao "vaga" princip.

I sa micanjem zvučnika tamo amo če se slično de?avati.
Ako se potrudi? mo?e? da nađe? jo? bolju poziciju sweet spota i zvučnika, pa če graf biti jo? linearniji jer te?ko bi bilo da si iz prve pogodio pozicije.:D

Ako neče biti bolje i ako ba? mora? napravi Helmholtz ili membranski absorber.:)

boggy 06-02-2011 07:44 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298531)
....
No, NLP & Boggy, jel se trebam brinuti i za dip na 343 Hz-a ili ne?

Mislim da ne.

tretiraj to oko 100Hz sa Helmholtz/membranskim apsorberima...

pozdrav

bogi

Eomsy 06-02-2011 08:05 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 298536)
I sa micanjem zvučnika tamo amo če se slično de?avati.
Ako se potrudi? mo?e? da nađe? jo? bolju poziciju sweet spota i zvučnika, pa če graf biti jo? linearniji jer te?ko bi bilo da si iz prve pogodio pozicije.:D

To bi stvarno mogao da probam. Za sada sam po?tivao strogo odnos odmaka od zidova, te pravilan trokut. Ajd sutra ću se malo poigrati sa micanjem zvučnika i mikrofona ...

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 298536)
Ako neče biti bolje i ako ba? mora? napravi Helmholtz ili membranski absorber.:)

Pa kutije za Helmholtze sam već napravio, tako da sad samo moram vidjeti na kojoj frekvenciji da ih tjuniram :wink: ...

boggy 06-02-2011 08:11 PM

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298552)
To bi stvarno mogao da probam. Za sada sam po?tivao strogo odnos odmaka od zidova, te pravilan trokut.

Prica covek o "napred-nazad", ja ne znam da postoji pravilo razmaka zvucnika od zadnjih zidova? Imamo pravilo simetrije i pravilo jednakostranicnog trougla (koje nekad nije moguce ispostovati)... to je sve

Quote:

Originally Posted by Eomsy (Post 298552)
Ajd sutra ću se malo poigrati sa micanjem zvučnika i mikrofona ...
........

Dobra ideja...
Inace... namestaj i dalje ne vracaj!!!
Malo si poranio sa "useljavanjem", treba prvo da dobijes "upotrebnu dozvolu" :mrgreen:

pozdrav

bogi

Eomsy 06-02-2011 08:22 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298554)
Prica covek o "napred-nazad", ja ne znam da postoji pravilo razmaka zvucnika od zadnjih zidova? Imamo pravilo simetrije i pravilo jednakostranicnog trougla (koje nekad nije moguce ispostovati)... to je sve

Ma to sam i ja mislio, ali se krivo odrazih :D ...

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 298554)
Inace... namestaj i dalje ne vracaj!!!
Malo si poranio sa "useljavanjem", treba prvo da dobijes "upotrebnu dozvolu" :mrgreen:

He, he, sla?em se u potpunosti ... zato i radim sve ovo, ali ?elja da "isprobam" ?to sam napravio je bila prevelika, pa stoga eto ... Nije mi bed, stol ?utnem van, pa mogu da snimam kako me volja :grin:.

All times are GMT +1. The time now is 04:03 PM.