![]() |
Quote:
|
onda je to to. nije lose, helicon je prava stvar i valja ga imati, uradi puno onoga sto se ne moze ili se moze sa puno posla
|
ne znan koliko ste radili sa profesionalnin backovima ali ode je neka norma 20min do pola sata po pjesmi. znaci za jedno popodne se komodno snima jedan materijal od 10 - 12 stvari. i to ne bilo kako nego sa backovima na 8 ili 10 kanala, a ponekad i duplo vise ako je takav aranzman. dakle, i te price o brzini mislin da padaju u vodu, jer ipak treba otpjevat onaj osnovni glas... osim ako sprava sama i ne pjeva i ne konponira. ;) i ako je neka vokaliza. netko mora pjevat: 'uuuuu', 'ooooo', oli 'mmmmmmmmmm'. :?:
ja zaista ne virujen da se takve sprave mogu ozbiljno upotrebljavat u studiju, osim za neki specjalni efekt sa glasovima. ajde, za gaze ok, ali u studiju!? u svakon slucaju jedva cekan cut vase rezultate. slobodno me razuvjerite ali ne sa njihovim domeoima nego sa kucnon radinosti ;) |
Quote:
BEZ GLASOVA SA GLASOVIMA |
Quote:
|
ma je, imas pravo. ali u ovemu demou, sto san ja cu, je i pjeva profesionlac koji je bez problema moga otpjevat sve backove, jos brze i bolje od sprave.
ali neka, kad cujen vase rezultate mozda se ugrizen za jezik. :roll: |
Quote:
Nadam se da ces se ugristi za jezik a da ja necu baciti 300 eur :wink: |
Quote:
Zamolio bih poznavaoce Melodyne softwera da malo objasne svoj postupak izrade glasovnih intervala...npr..terca..itd....i ako vam nije mrsko,staviti primjer u mp3 formatu. One fabricke primjere imam,ali bih ipak volio cuti kako bih to odradio neko od nas...i to od glasa one Sandrine ribice.. :wink: |
[quote="SandRob"]evo jos jedan zadatak za melodine i helicon:
1. isproducirano sve (mp3 - 230kb) 2. isproduciran zbor (mp3 - 340kb) 3. goli glas (wav - 840kb) Od ovog glasa... :wink: |
Evo mog primjera...
primjercic 144 Kbs nazalost terca se slabije cuje, ali se cuje... a vise ne mogu doci ponovno do mixa jer ovo je bila samo brza proba (snimak ideje, suhi, bez delaya, verba iceg) i nemam zasebne wavice... "anything that" je dodatna kvinta, sve ostalo su prima i terca cijelo vrijeme... Ono sto htjedoh reci je da je vazno nauciti kako ZVUCE intervali! Kao sto je Ivan gore rekao ne mozete isprogramirati terce ili bilo koje druge intervale! Zasto? Pa ako ste upoznati sa izgradnjom ljestvica stvar je jasna! Osim toga postoje smanjene, ciste i povecane terce.... to ce neki programcic sam otkriti? Mogao bi ako mu se moze upisati u kojem je tonalitetu pjesma i onda da koristi dijatonicku matematiku... ?ak i ako to moze, sto se dogada kod promjene tonaliteta, pa makar i na vrlo srodni? Opet krivo.. puuuno vremena i muke... i na kraju opet ovisnost o programu ili spravi umjesto o necem samo nasem... Ono sto mi nije jasno! Ako mozete platiti nekoga da otpjeva osnovnu melodiju (ili to mozete sami), zasto taj isti ne moze otpjevati i terce? Sigurno nije problem u rasponu glasa, vec u definiciji melodije koju ako ne zna sam/a (a to znaci da nije profi back), morate vi umjesto nje/njega. Ako vam terca ne ide automatski (odnosno upoznati se sa "bojom" tog intervala) cim cujete osnovnu melodiju, onda je potrazite na klaviru, izdefinirajte i dajte backu da pjeva. Ako sami pjevate... vjezbajte uz omiljene pjesme pjevati terce... pa kvinte, pa oktave (to je lako)... pa kvarte za cudan, cudan disonantan suzvuk (ali zasto ga ne dozivjeti).... Radije se usmjeriti na to, nego na proucavanje programcica koji ionako nikad nece odraditi posao savrseno! Cak i ako to odradi "ljudski".... to nece biti ta osoba koja je pjevala primu, vec netko drugi... to je mozda i ok... ali .. ma ... sto ja znam. Jednostavno, mislim da mislite da je to otpjevati veci problem nego sto je pa se zato ovoliko i zaje... a potrebno je samo malo vjezbe. Bilo za vas glas ili pisanje nota backovima. Jednom kad uistinu dozivite taj suzvuk... znat cete ga uvijek, bilo gdje i bilo kad proizvesti (na papiru, programu, glasovno, bilo kako). Vise nista necete pjevati u primi... ;) |
Bravo Anita...meni je ovo odlicno...
Naime,ja sam tanak kad je teorija pjevanja u pitanju...npr.nekad pjevam neki interval i on se odlicno slozi sa osnovnim glasom ali ja neznam sta pjevam i naravno neznam to raspisati..osim terce..nju prepoznajem uvijek i mogu je pjevati i kad ne cujem osnovni glas. Ima li negdje neki tut.o intervalima i kako raspisati npr.gornju tercu..? :oops: |
Najbitnije ti je definisati skalu u kojoj se melodija krece. Kada to uradish 50 % posla si odradio. Recimo da se melodija krece u C duru, tonovi su ti C D E F G A H C, i recimo sada da hoces da pjevash gornju tercu, na svakom tonu C u melodiji imat ces kao tercu ton E, na tonu D ton F i tako redom. Ako zelish donju tercu, slichan postupak, samo sto stavish tercu ispod i vozi mishko! :wink:
Kao sto rekoh, ludilo je pjevati tercu a ne znati skalu u kojoj se nalazish. Ima ljudi koji to mogu sluhom nesvjesno raditi, ali ih nema mnogo. Znachi definishi skalu, i rijeshio si problem. Najchesce je pravilo da skala pocinje i zavrshava tonikom, tj. prvim tonom u skali, mada moze biti izuzetaka ali su rijetki. |
Zid! Kao sto je i cevap demonstrirao... to je sve macji kasalj, a poslije cu ti to opisati pa ces se uvjeriti.. sad moram hitno po banane.... :D
|
Quote:
?esto je slu?aj da sa nekim melodijama pevanja i ne mo?e? da otpeva? tercu a da zvu?i dobro, jer glavna linija pevanja delom recimo prolazi kroz tre?i glas, pa bi u stvari morao da peva? ?as tercu, a ?as kvartu da bi se slo?io sa harmonijom. :) |
Quote:
Anita sta od glasova ti imas slozeno u ovom primjeru ili Sandrob u svom primjeru? |
Quote:
|
Prima, kvinta i oktava pashu na svim akordima i u svim tonalitetima. Probaj na ovo da dodash sedmicu malu za septakord ili veliku za maj. Ako nisu narodnjaci (folk, etno) u pitanju, probaj da dodash i devetku, malu ili veliku. U nekim sluchajevima i 5+, u malo naprednijim sluchajevima i 13ke (sesivca preko oktave). Sve je do tvoga uha. Mislim da ti je najbolje da prvo slozis akorde u svakom pojedinom taktu melodije, i kada imash definisan akord (koji je opet uslovljen skalom), onda nije problem naci koje sve tonove mozes koristiti u drugom, trecem ili cetvrtom glasu!
Da bi sve dobro zvuchalo vazno je da svaki akord pravilno razrijeshish u tonove sljedeceg akorda (prva lekcija iz harmonije). Voditi rachuna da se paralelne kvinte i oktave ne deshavaju, mada i ovdje u specijalnim sluchajevima ima izuzetaka, ali se oni ipak vezuju za nestruchnost kompozitora ili ponekada u nekim stilovima muzike, gdje se svjesno ide na ovu verziju. |
All times are GMT +1. The time now is 04:07 AM. |