Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=48965)

awacs 12-10-2017 07:10 PM

Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzičkim formama

1 Attachment(s)
I meni ispade tako, a nije da se nisam trudio da kliknem na link.

Pozdrav,

Vasa

silicon science 12-10-2017 07:14 PM

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/GhNizytqaCA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

awacs 12-10-2017 07:46 PM

Re: Turbotronik novokomponovani folk sa alternativnim muzièkim formama

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374608)
S tezom da je turbo idiotarluk ovde nadvladao, pobedio, i tome sl. složiæe se samo oni koji se nisu ni potrudili da istraže postoji li neka prièa mimo te, medijski plasirane, i marketinški "bustovane".[/CENTER]

S tezom da se tu uopÅ¡te radi o nekakvim pobedama složiće se samo oni koji posmatraju utakmicu sa tribina ili putem malih ekrana. A tako obično i biva: tuče se obično deÅ¡avaju na tribinama, a ne na terenu. Na terenu svako radi najbolje Å¡to ume.

Pozdrav,

Vasa

Igor 12-10-2017 07:47 PM

E, o tome ti prièam. Potrebno je malo potruditi se, a ne samo kukati i slegnuti ramenima. :grin:

Zezam se... Ne znam zašto ti ne otvara, embedovano je, meni otvara.
Kanal na MixCloud-u gde dotièni objavljuje ovaj svoj underground nastavak života svoje emisije je: https://www.mixcloud.com/MisliteMojomGlavom/

Iskopiraj to, pa pronaði, poslednji je post. :wink:

Igor 12-10-2017 08:01 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374612)
S tezom da se tu uopÅ¡te radi o nekakvim pobedama složiće se samo oni koji posmatraju utakmicu sa tribina ili putem malih ekrana. A tako obično i biva: tuče se obično deÅ¡avaju na tribinama, a ne na terenu. Na terenu svako radi najbolje Å¡to ume.

Ma kakvi tereni, kakvi mali ekrani...

Samo katakombe care! :D

Gillette 12-10-2017 08:06 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374606)
Druže, ti ne kapiraš koliko ti je dobro.

Pozdrav,

Vasa

O, kapiram ja viÅ¡e nego ti se čini, u ovim godinama može samo da se uživa :wink:

Pozdrav i tebi drug

Gillette 12-10-2017 08:22 PM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374608)
S tezom da je turbo idiotarluk ovde nadvladao, pobedio, i tome sl. složiæe se samo oni koji se nisu ni potrudili da istraže postoji li neka prièa mimo te, medijski plasirane, i marketinški "bustovane".

Naravno, uvek kada prièamo o muzici prièamo i o muzièkim ukusima, pa sam tako svestan da vam ova strana medalje možda neæe sijati kao i meni, ali tu govorimo o percipiranju, ne o suštini.
A suštinu je dobrim delom obradio neko daleko upuæeniji od mene, èovek poznatiji kao Fridom, u svom poslednjem podkastu Moæi veštica, "Od Vardara pa do Triglava". Bendova i svakojake muzike ima, što ono kažu, "ko šaše", samo je potrebno želeti, u ovom sluèaju, voleti rudariti...

To i jeste tragedija ovaÅ¡nje muzike, Å¡to ona mora da se traži svećom.
Kakva je to muzika koja živi u mraku i nema snagu da izađe odatle?

Ko to sluša? "Alternativci"?
Kod nas je toliko alternativaca da je to postalo opšte mesto.
Maltene se sve svodi na dva mainstream-a na folk i na alternativu.

I ako mi je dozvoljeno, ne slažem se sa tim da je sve stvar muzičkog ukusa.

Muzički ukus nije izbor tvoj, moj, njegov.
To je nametnut program i zavisi od mnogo faktora.
Da živimo u Avganistanu, voleli bi neku drugu muziku (na primer).

Da smo u nekoj Kineskoj provinciji, drugi bi nas ritmovi vozili.

Kada ljudi govore o ukusu, uglavnom misle na "izbor", a njega zapravo nema.
mnogo toga se odvija na podsvesnom nivou, mnogo estetskih (i drugih) arhetipova je u igri i mi se tu mnogo ne pitamo.

JoÅ¡ jednom ću istaći - muzika se ne bunari.
Ona treba da je toliko energetski jaka da joj se ne možeš odupreti.
A ne toliko skrivena i slabuÅ¡na da se umesto radosti muziciranja sa njom igramo žmurke i alternative, tj posebnosti (biti poseban, biti slobodan, biti samo svoj? Bojim se da je to najveća estetska podvala koju neko može nekome da ponudi )

Izvinjavam se na ovom.."interludijumu" :)

awacs 12-10-2017 08:37 PM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374614)
Ma kakvi tereni, kakvi mali ekrani...

Samo katakombe care! :D

Aha, taj rad :) Pa istina, katakombe su bezbednije i od terena i od tribina.

Pozdrav,

Vasa

Igor 12-10-2017 08:44 PM

Ne slažem se sa tobom Žileteu :grin:

Devedesetih su nam donosili one bugarske kasete, pa onda ideÅ¡ od dilera do dilera, stalno neÅ¡to tražiÅ¡, eksperimentiÅ¡eÅ¡, kupiÅ¡ na ćoravo, učini ti se. S druge strane pacovskim kanalima ti doturaju fanzine, dođe i pokoja Heroina iz Hr, s ove strane pratiÅ¡ prvo Ritam, pa Ritam zabave, XZ, i tako redom.

Ja sam muziku godinama naručivao od jednog lika iz NiÅ¡a, imao je nebesku kolekciju svega mogućeg i nemogućeg. Načujem neÅ¡to u Kramerovoj i Perinoj emisiji na Radio Politici, pa pitam, levo, desno, mnogo viÅ¡e smo se tada družili, informacije su iÅ¡le od čoveka do čoveka, nije bilo Gugleta, pa na klik.

Ne znam, ja muziku ne delim na jaku, ili ovakvu, onakvu, samo na onu koja mi se sviđa, i na onu koja mi se ne sviđa. Pomenuo sam žanrove jer Fridom već milion godina neguje taj neki mračniji fazon, zato. Malo je, da ne kažem malo viÅ¡e zahtevniji za nekoga ko uÅ¡esa ne voli da izlaže klizećima u Å¡esnaestercu.

U principu, u redu je i ako smatraÅ¡ da je dobar mjuz samo onaj koji dolazi do tebe, međutim, u tom slučaju, ne bih se kladio da ne propuÅ¡taÅ¡ neke mnogo dobre note.

Igor 12-10-2017 08:47 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374617)
Aha, taj rad :) Pa istina, katakombe su bezbednije i od terena i od tribina.

Pozdrav,

Vasa

Siđi ti prvo, pa onda drži slovo kako je bezbedno!

UbiÅ¡e leđa.

P.S.

Å*ta beÅ¡e ovde tema? Reaper?

komil 12-10-2017 09:03 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374602)
Jedini je problem u tome Å¡to su se ovde ljudi navukli na samo pominjanje narodnjaka/TF ko one velike brkate ribe na bućkalo

Mislim da su razlike u mišljenjima ovde mnogo manje od toga kako ih predstavljaš :)

Ti ovde braniÅ¡ neka prava TF/narodnjaka, ali na konkretna pitanja o muzici kažeÅ¡ ti tu muziku ne sluÅ¡aÅ¡/pratiÅ¡ i da nije tvoja Å¡olja čaja (parafraziram, da sad ne tražim ovde tačno). :D Lako je tako, to je kao da mene neko sada pita za muziku neke južne Malezije, boli me tuki, neka sviraju Å¡ta hoće(ju) jer me ne dotiče, ali mi malo para uÅ¡i da ih se neko gadi. :D

Igor 12-10-2017 09:26 PM

Å*ta radiÅ¡ Komile, ako boga znaÅ¡?

Sad smo pukli ko bas. :D

awacs 12-10-2017 10:36 PM

Quote:

Originally Posted by komil (Post 374621)
Ti ovde braniš neka prava TF/narodnjaka, ali na konkretna pitanja o muzici kažeš ti tu muziku ne slušaš/pratiš i da nije tvoja šolja čaja (parafraziram, da sad ne tražim ovde tačno). :D Lako je tako, to je kao da mene neko sada pita za muziku neke južne Malezije, boli me tuki, neka sviraju šta hoće(ju) jer me ne dotiče, ali mi malo para uši da ih se neko gadi. :D

Hm. Nijedna muzika nije moja šolja čaja, jer sam takav čovek. Ne volim žanrove, volim ono što mi muzika učini u mozgu, a mozak mi je komplikovan. Ne slušam ni rege ni narodnjake ni barokne majstore ni TF ni progresivni rok ni musique concrete – a sve to slušam, jer je sve to oko mene. I dok sam se bavio muzikom hteo sam da sve što čujem uglavim u onih par nota koje sam uspeo da pronađem na vratu gitare i par fazona koje sam pronašao na miks pultu, i da na taj način prepričam ono što sam čuo. To je otprilike sve što mogu da izjavim na temu muzike.

Pozdrav,

Vasa

Gillette 12-10-2017 11:12 PM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374618)
Ne slažem se sa tobom Žileteu :grin:

Devedesetih su nam donosili one bugarske kasete, pa onda ideÅ¡ od dilera do dilera, stalno neÅ¡to tražiÅ¡, eksperimentiÅ¡eÅ¡, kupiÅ¡ na ćoravo, učini ti se. S druge strane pacovskim kanalima ti doturaju fanzine, dođe i pokoja Heroina iz Hr, s ove strane pratiÅ¡ prvo Ritam, pa Ritam zabave, XZ, i tako redom.

Ja sam muziku godinama naručivao od jednog lika iz NiÅ¡a, imao je nebesku kolekciju svega mogućeg i nemogućeg. Načujem neÅ¡to u Kramerovoj i Perinoj emisiji na Radio Politici, pa pitam, levo, desno, mnogo viÅ¡e smo se tada družili, informacije su iÅ¡le od čoveka do čoveka, nije bilo Gugleta, pa na klik.

Ne znam, ja muziku ne delim na jaku, ili ovakvu, onakvu, samo na onu koja mi se sviđa, i na onu koja mi se ne sviđa. Pomenuo sam žanrove jer Fridom već milion godina neguje taj neki mračniji fazon, zato. Malo je, da ne kažem malo viÅ¡e zahtevniji za nekoga ko uÅ¡esa ne voli da izlaže klizećima u Å¡esnaestercu.

U principu, u redu je i ako smatraÅ¡ da je dobar mjuz samo onaj koji dolazi do tebe, međutim, u tom slučaju, ne bih se kladio da ne propuÅ¡taÅ¡ neke mnogo dobre note.

Ok, to je tzv diletantski pristup.
Pri tom ne mislim na negativnu konotaciju pojma diletant, već na izvornu - gde se stvari rade isključivo zbog ličnog zadovoljstva ili kakvog interesa.

Pitanje ukusa jeste intimno pitanje, i tu se slažem sa tobom.
Ono Å¡to ljudi previđaju je da se ukus formira na dva načina: sistematski i slučajno.

Sistematski podrazumeva disciplinu, učenje (čak i neprijatnih stvari) građenje temelja i to po nekakvom istorijskom redosledu. Å*to će reći - ne može prvo da se sluÅ¡a npr punk ili heavy metal, pa odatle da se vraća u Monteverdija, Bacha isl.

Tako je sa muzikom, tako je sa slikarstvom, vinima, tekstilom, sa književnoÅ¡ću, politikom..tako je sa svim stvarima.
Ukoliko naravno stvari žele da se 1) razumeju i 2) osete.

Tek kada se ispune ta dva uslova, možemo da razgovaramo o ukusu, u pravom smislu te reči.

Slučajno, to je sistem "kako mi padne".
To je sistem lutanja, nabadanja i neprestanog traženja po površini, bez suštinskog i dubinskog zadovoljstva.

Kao kada bi neko predstavio npr sliku jednoga Albrechta Dürera i mi stali da blenemo u nju pokuÅ¡avajući da vidimo da li nam se dopada ili ne.
NaÅ¡a sposobnost "dopadanja" biće veoma slabuÅ¡nog inteziteta u odnosu na intenzitet kojeg bi imali da smo prethodno razvili sposobnost tumačenja umetničkog dela. Njenu istoriju, kontekst nastanka, eventualno stvaraoca, zatim simbole koji su koriÅ¡ćeni, tehniku, koej sve boje i zaÅ¡to baÅ¡ te boje ita itd..

U suprotnom, naÅ¡e "dopadanje" ići će veoma plitko.

Isto je i sa muzikom.
To ugađanje sebi svodi muziku na puku prijatnost. Za takvu publiku se onda takva muzika i pravi i onda je to jedan začarani krug iz kojeg je tečko izaći. Sistem proizvodnje i potroÅ¡nje.
Pri čemu se doÅ¡lo i do hiperprodukcije i samim tim opadanja vrednosti muzičkih ostvarenja.

Muzika je postala jeftina, brza..njeni konzumenti lenji i nesposobni da uživaju na pravi način.

Kako možemo to sa sigurnoÅ¡ću da znamo?
Tako što vidimo da je svet otišao u k....

Jer, da su ljudi bili disciplinovani i koristili muziku za ono za Å¡ta ona postoji, nikada toliko lenjog, sitnosopstveničkog, plitkog egoizma ne bi bilo.

Da ne budem pogreÅ¡no shvaćen: ugađati sebi je prirodno i poželjno, ali..kada je muzika u pitanju, čovek treba da bude napre muzički vaspitan i osposobljen, pa tek onda da se prepusti izboru.

Ovo sada što imamo je izbor zombiranih diletanata.
Često tu ubrajam i sebe, prekorevajući se Å¡to nisam imao viÅ¡e discipline da odvojim kukolj od žita, nego sam kao kmača jeo svakakve splačine i zatrovao mozak nepovratno.

alavuk 12-10-2017 11:35 PM

zilet , o ukusima ne treba raspravljati , svako ima svoj kriterijum i kool , ja kao dete sam naucen da slusam sve i svasta , folk muziku stvarno ne volim , ne nalazim se u tome , ne branim aktere turbotronika vec ga gledam kao onomad kad se pojavio BB sa rokerima s'moravu , tako gledam i ovo , svako svoje vreme ima svoje rokere s'moravu , mora da ima neku satiru ...a to da je muzika postala fast food to je , tehnologija narodu pocevsi od rucno pravljenih gitara , pojacala , mikseta , sintisajzera , semplerima koji su radili posao za manje para (rani emu i akai) pa do laptopa i tableta ...

Igor 12-10-2017 11:40 PM

Brate kolko ti imaÅ¡ slobodnog vremena. Pročitao sam ti prve dve rečenice i odustao. Briga me i za sistematiku i za numizmatiku. Ima da sluÅ¡am Å¡ta hoću, i Å¡ta volim, i tu je gotova priča. Ende bejbe!

Sent from my ME173X using Tapatalk

awacs 13-10-2017 12:10 AM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374627)
Brate kolko ti imaÅ¡ slobodnog vremena. Pročitao sam ti prve dve rečenice i odustao. Briga me i za sistematiku i za numizmatiku. Ima da sluÅ¡am Å¡ta hoću, i Å¡ta volim, i tu je gotova priča. Ende bejbe!

PoÅ¡teno. A i stvaraćeÅ¡ onakvu muziku kakvu hoćeÅ¡ i voliÅ¡. I umeÅ¡. I to je poÅ¡teno.

Pozdrav,

Vasa

Znak 13-10-2017 07:28 AM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374613)

Zezam se... Ne znam zašto ti ne otvara, embedovano je, meni otvara.

Ne otvara se zbog YU slova u internet adresi koja se ne renderuju dobro u tvojim postovima.

Elem, evo slušam taj podcast. Komercijalni potencijal te muzike je ravan nuli.
Umetnički... Ipak je ono "404 Page not found" bolje.

Gillette 13-10-2017 08:43 AM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374627)

Igore dragi, slobodnog vremena imam zaista dosta. Ali, to sam hteo i za to sam se izborio.
Naravno da ćeÅ¡ da sluÅ¡aÅ¡ Å¡ta ti se sluÅ¡a.
Tako razmiÅ¡lja većina.

Većina takođe umiÅ¡lja i da je slobodna, sposobna da bira i da zna Å¡ta je ukus :)

Eto, ukratko, za tebe samo dve rečenice .

Gillette 13-10-2017 09:10 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374629)
PoÅ¡teno. A i stvaraćeÅ¡ onakvu muziku kakvu hoćeÅ¡ i voliÅ¡. I umeÅ¡. I to je poÅ¡teno.

Pozdrav,

Vasa

Ovakvo razmiÅ¡ljanje je klasična zamka u koju se upada.
U ovom iskazu imamo jednačinu od čak 4 nepoznate:

- stvaraćeÅ¡: za stvaranje je potreban talenat, a talenat bez znanja je sirovina, ruda koju tek treba obrađivati. Kao kada bi neko uzeo četkicu i boje i platno i očekivao da odmah "stvara" i, Å¡to je joÅ¡ gore, da je to Å¡to je namazao nekakva slika.

- muziku: naravno, kada prvi uslov nije ostvaren nema ni govora ni o kakvoj "muzici" (nije svaka kombinacija zvukova isto Å¡to i muzika) Takođe, muzika nije skup zvukova za ličnu upotrebu, već treba da "uokolo traži jeku, da razdeli srce svoje međ braću neznanu, daleku" da citiramo pesnika, jel.

- hoćeÅ¡: ovo je posebna tema, veoma Å¡iroka i ukratko, svodi se na sve ono Å¡to nam se nalazi u glavi na pitanje koliko smo zapravo sopstveni, a koliko smo isprogramirani i, u skladu sa tim, koliko smo sposobni da neÅ¡to zaista hoćemo.

- umeÅ¡: zanatsko pitanje, koje takođe može da bude tricky. Pri čemu ogromantna masa ljudi misli da će razvijanjem tehnike sviranja ili nabavkom opreme, biti u stanju da ostvari prvu nepoznatu iz ove jednačine, tj kreativnost. I tu su stvari često postavljene naopačke: muzika je najpre ideja, pa tek onda tehnika. Dakle, Mozart koji leži u krevetu i diktira note Salijeriju. Beethowen koji ispisuje note po tapetima, a ne batica pred kompjuterom koji čeka da ga strefi ideja.

Znam, mnogi se neće složiti sa ovim kako ja razmiÅ¡ljam, ali to jesasvim ok :)

Igor 13-10-2017 09:13 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374633)
Elem, evo slušam taj podcast. Komercijalni potencijal te muzike je ravan nuli.
Umetnički... Ipak je ono "404 Page not found" bolje.

Baš ti se ništa ne dopada?

Mislim da se ovakva muzika i ne osmiÅ¡ljava niti se pravi zbog komercijalnog uspeha, i, Å¡to je joÅ¡ važnije, rekao bih da njeni tvorci uopÅ¡te nisu opterećeni time hoće li joj se pridodati neka etiketa, naročito ne ona da je umetnička.
Kažem, ja to tako doživljavam, drugačijim tumačenjima i viđenjima skidam kapu, ali ih i ne uzimam za ozbiljno.

Elem, neki bendovi, poput zagrebačkih "Pridjeva" ili beogradskog, mada je pravilnije reći vranjanskog Nežnog Dalibora, iako pripadaju istom korpusu, uspevaju da probiju barijere, pa su prilično popularni na gostujućim exYU terenima. Vrlo često sviraju, naravno, ne u halama kao cajke i Co.

Interesantno je, joÅ¡, da se u Hrvatskoj stvara jedna vrlo zanimljiva, žanrovski profilisana grupa autora/bendova, s jedne strane okupljenih oko Dina Santaleze ("Pridjevi", Para lele") i oko neverovatnog Istrijana, Valentina BoÅ¡kovića. Toplo vam preporučujem da ga čujete, mene je oduÅ¡evio.
Ali ono Å¡to stvarno intrigira u toj priči, je to Å¡to kada lamentirate nad tim skromnim ali jasnim hrvatskim muzičkim leglom, ne možete da se oduprete utisku kako je sve, zapravo, krenulo iz Beograda, odnosno da je svima njima keva domaća Hope Sandoval, tj. Una GaÅ¡ić iz "Bitipatibi". To je vrlo čudan osećaj, apstraktan, ali jak.

Evo Valentina, to pod obavezno! Videćete, lud je, mnogo je lud. :)

Znak 13-10-2017 09:18 AM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374636)
Baš ti se ništa ne dopada?

Mislim da se ovakva muzika i ne osmišljava niti se pravi zbog komercijalnog uspeha, i, što je još važnije, rekao bih da njeni tvorci uopšte nisu opterećeni time hoće li joj se pridodati neka etiketa, naročito ne ona da je umetnička.
Kažem, ja to tako doživljavam, drugačijim tumačenjima i viđenjima skidam kapu, ali ih i ne uzimam za ozbiljno.

Elem, neki bendovi, poput zagrebačkih "Pridjeva" ili beogradskog, mada je pravilnije reći vranjanskog Nežnog Dalibora, iako pripadaju istom korpusu, uspevaju da probiju barijere, pa su prilično popularni na gostujućim exYU terenima. Vrlo često sviraju, naravno, ne u halama kao cajke i Co.

Interesantno je, još, da se u Hrvatskoj stvara jedna vrlo zanimljiva, žanrovski profilisana grupa autora/bendova, s jedne strane okupljenih oko Dina Santaleze ("Pridjevi", Para lele") i oko neverovatnog Istrijana, Valentina Boškovića. Toplo vam preporučujem da ga čujete, mene je oduševio.
Ali ono što stvarno intrigira u toj priči, je to što kada lamentirate nad tim skromnim ali jasnim hrvatskim muzičkim leglom, ne možete da se oduprete utisku kako je sve, zapravo, krenulo iz Beograda, odnosno da je svima njima keva domaća Hope Sandoval, tj. Una Gašić iz "Bitipatibi". To je vrlo čudan osećaj, apstraktan, ali jak.

Izvinjavam se, preslušao sam samo tri-četiri pesme, nikako mi se nije dopalo, čak i falširaju. Ali na poslu sam, preslušaću sve još jednom kasnije. Ovo je žanrovski 100% moja šolja čaja. Ali bolje bilo da je žanrovski nešto što ne volim, a da može da se sluša.

P.S. Nekad sam i ja pokušavao da napravim nešto dobro. Sad samo kritikujem druge, i mogu ti reći da je to mnogo lakša varijanta!

Igor 13-10-2017 09:40 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374637)
...čak i falÅ¡iraju!

:rotfl:

Igor 13-10-2017 10:05 AM

Daj, deder, Znak, neke bendove ovde koje si relativno skoro otkrio a da je tvoja čaÅ¡a jogurta, tj. da ti se sviđa.
Da razmenimo i pokoje dodatno sviđanje, a ne samo sviđanje za nesviđanje. :wink:

Znak 13-10-2017 10:29 AM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374640)
Daj, deder, Znak, neke bendove ovde koje si relativno skoro otkrio a da je tvoja čaša jogurta, tj. da ti se sviđa.
Da razmenimo i pokoje dodatno sviđanje, a ne samo sviđanje za nesviđanje. :wink:

Da ima nešto dobro ne bih morao ja da ti to otkrivam, ti bi znao tekst pesama napamet. Nežni Dalibor? Imaju li neku pesmu kao Šal od svile, Bi mogo da mogu, Kao ti i ja, Ravno do dna, Bitanga i princeza, Istina mašina, Srce na cesti, Boža zvani Pub, Olujni mornar...

Ne, nema ništa da sam skoro otkrio i da mi se sviđa.

Igor 13-10-2017 10:50 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374641)
Ne, nema niÅ¡ta da sam skoro otkrio i da mi se sviđa.

:cry:

Nema tu sriće.

sira 13-10-2017 12:07 PM

Igore, Valentino Bošković je iz Splita, nije istranin :D

Ili kako sam kaže, prvi Bročanin u svemiru :D

Igor 13-10-2017 12:24 PM

Quote:

Originally Posted by sira (Post 374643)
Igore, Valentino BoÅ¡ković je iz Splita, nije istranin :D

Ili kako sam kaže, prvi Bročanin u svemiru :D

Jao da zeznuo sam se. Tačno. Čekaj, to je dalmatinski naglasak, splitski lokalizam, ostrvljanski, Å¡ta je to, majku mu?

sira 13-10-2017 03:36 PM

A brački orprilike, svako misto na svakom otoku prica po svome, al svi znaju i normalno ��������

Sta je otok manji, to je nerazumljiviji

Znak 14-10-2017 10:28 AM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374636)

Ovaj je stvarno dobar, nema Å¡ta. Na momente mi čak zaliči na Tamaru Obrovac.

Igor 14-10-2017 11:50 AM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374648)
Ovaj je stvarno dobar, nema Å¡ta. Na momente mi čak zaliči na Tamaru Obrovac.

Da. Razlikuje ih etnos i taj neki sint momenat koji Tamara radije menja za acapela i natur sound. Ma Tamara je tek posebna priča. Nema tu Å¡ta da se naklapa. Preporučio bih ti da izbunariÅ¡, ako već nisi, Ivu Bitovu. To su ti neki, srodni tragovi. I, digresije radi, pomenuo bih poslednji album Josipe Lisac. Remek delo, kao, uostalom i čitav njen opus. Ma ima Å¡ta da se sluÅ¡a, možda je teÅ¡ko pronaći, možda nije, ne znam. Ja želim i mislim da uspevam.

Znak 14-10-2017 11:58 AM

Jeste... Iva Bitova 1958. godište, Tamara 1962... Mlade snage u ofanzivi. Znači ja mogu da sačekam još desetak godina, tad dolazi mojih pet minuta.

A Valentino Bošković je super, ali kao i Miladojka, može da bude dobar začin za scenu. Biber. Zamisli iznesu ti tanjir bibera za ručak i kažu ima samo to.

Pesma Bitlsa Sun King (na izmišljenom jeziku, kao Miladojka) je biber na Abbey Road-u. Oni ne bi snimili pun album toga.

Igor 14-10-2017 12:01 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 374650)
Jeste... Iva Bitova 1958. godiÅ¡te, Tamara 1962... Mlade snage u ofanzivi. Znači ja mogu da sačekam joÅ¡ desetak godina, tad dolazi mojih pet minuta.

Valentino je naÅ¡e generacijske gore list, a reče da ti se svideo, a eto, sada si saznao za njega, znači... Ne zajebavaj. 😃

Znak 14-10-2017 12:17 PM

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 374651)
Valentino je naše generacijske gore list

Nije tačno, on je joÅ¡ polovinom sedamnaestog veka leteo u svemir na raketi.

disco violence 18-10-2017 08:58 AM

Da se nadovežem na temu jer sam i sam obrađivao narodnjake jer ne vidim u tome ništa loše, nisam ograničen i opterećen time što se to nešto zove narodna muzika. Muziku delim isključivo na dobru i lošu bez obzira na pravac. Mišljenja sam da muzičar ne sme da bude ograničen ako želi da napravi nešto originalno jer što su mu pogledi uži što se muzike tiče, to je njegova muzika siromašnija. Upravo ta ograničena shvatanja su dovela rokenrol tu gde jeste. Ne treba bežati od sebe nego iskoristiti situaciju u svoju korist. Opet nam je Slovenac Magnifiko upakovao našu sirovinu i vratio nam je maestralno obrađenu u Srbiju ili Dubioza koja je preko trube napravila svetsku karijeru i to iz Bosne koja trubu nije videla ni na slici. Truba mi je što uopšte moram da se raspravljam o ovome.

komil 18-10-2017 10:44 AM

Quote:

Originally Posted by disco violence (Post 374661)
Da se nadovežem na temu jer sam i sam obrađivao narodnjake jer ne vidim u tome niÅ¡ta loÅ¡e, nisam ograničen i opterećen time Å¡to se to neÅ¡to zove narodna muzika. Muziku delim isključivo na dobru i loÅ¡u bez obzira na pravac. MiÅ¡ljenja sam da muzičar ne sme da bude ograničen ako želi da napravi neÅ¡to originalno jer Å¡to su mu pogledi uži Å¡to se muzike tiče, to je njegova muzika siromaÅ¡nija.

PromaÅ¡io si temu. Pomenuo sam recimo Leb i sol kao bend koji lično jako volim, bilo je ovde i drugih primera od drugih ljudi. Dakle, ne radi se o tome o čemu piÅ¡eÅ¡.

Igor 18-10-2017 12:13 PM

Quote:

Originally Posted by disco violence (Post 374661)
Upravo ta ogranièena shvatanja su dovela rokenrol tu gde jeste.

Današnjem rokenrolu ne fali ništa. Èak, mislim da je ovaj, današnji, bolji od nekadašnjeg. Mnogi se pozivaju na brojke, ali meni je lièno daleko "rokerskije" to što sada moraš da se potrudiš da doðeš do prave stvari, do benda kojeg ne prati medijska mašinerija, nego se sam fajta sa vetrenjaèama, objavljuje na Bandcampu, i svesno bira put male ili nikakve zarade, tj. male moguænosti da iz ruskog izbije u krupni plan. Treba stvarno voleti to, da bi se time bavilo.

Kada lova iskoèi iz prièe, ili bude maknuta na njenu marginu, ja odjednom postajem veliki optimista kada je reè o pravoj umetnosti.

disco violence 18-10-2017 01:27 PM

Quote:

Originally Posted by komil (Post 374664)
PromaÅ¡io si temu. Pomenuo sam recimo Leb i sol kao bend koji lično jako volim, bilo je ovde i drugih primera od drugih ljudi. Dakle, ne radi se o tome o čemu piÅ¡eÅ¡.

Ako sam dobro shvatio počelo je kao pljuvanje Turbotronika,ne vidim Å¡ta sam pogreÅ¡io, ja i dalje trvdim da je to dobro,ne sve, ali ima dobro obrađenih stvari.

A Å¡to se tiče rokenrola,jedva da je živ,prolaze samo tezge obrade osamdesetih,autorski rok je u krizi.

Znak 18-10-2017 05:08 PM

Quote:

Originally Posted by disco violence (Post 374667)
A Å¡to se tiče rokenrola,jedva da je živ,prolaze samo tezge obrade osamdesetih,autorski rok je u krizi.

Upravo tako, rokenrol je u teškoj krizi. Za nas koji ne volimo trube nije nikakva uteha što je Dubioza došla na originalnu ideju da eksploatiše taj zvuk.

disco violence 19-10-2017 06:00 AM

Ako Londonu ne smeta zvuk trube, ne kontam zašto nama smeta,možda zbog predrasuda.P.S.Zaboravio sam Kirila koji je otišao možda i najdalje od svih i najkvalitetnije zamešao trubu sa drumom i basom.

All times are GMT +1. The time now is 11:48 PM.