Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Kucni studio (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42706)

boggy 10-11-2012 07:19 PM

Re: Kucni studio

pricu o materijalima sam prebacio u novi thread:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42736

xhotadi 10-11-2012 11:08 PM

Napravili ste mi katastrofu ovde i pobjegli,sta da radim ja sad :(

NLP 10-11-2012 11:13 PM

Boggy je preselio postove u novi thread ako pa?ljivo čita?.
A za tebe eto ako nisi opazio:
http://www.rumski.com/forum/showpost...9&postcount=78
http://www.rumski.com/forum/showpost...0&postcount=79
http://www.rumski.com/forum/showpost...1&postcount=80

boggy 10-11-2012 11:18 PM

Quote:

Originally Posted by xhotadi (Post 337299)
Napravili ste mi katastrofu ovde i pobjegli,sta da radim ja sad :(

Mi ti napravili katastrofu? Oces da vratim haos od malopre?
Odgovorili smo ti na pitanja, ne znam sta jos ocekujes da kazemo

boggy 11-11-2012 12:08 AM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 337259)
..........
Vrlo je bitno sta si ti napisao....ali obrati malo paznju i na ono sto pisu drugi...

Jos jednom te potsecam da mi nisi odgovorio na pitanje, sta sam ja to pogresno napisao ovde:
Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 337249)
...........
Vidis kada hoces da zakomplikujes pricu:),posle ni ti sam nisi u stanju da je pratis:wink:.....Ti si napisao:

Razlike u osetljivosti odziva dva mikrofona su takodje irelevantne, posto se u sobi ne meri apsolutni SPL odnosno buka ili nivo zvuka, nego samo impulsni odziv, pa se od njega generisu ostale analize.

....a ja ti na to odgovorio:

To sto si napisao bi bilo slicno necijoj izjavi da je sasvim svejedno koji ce se mikrofoni koristiti kao room majkovi pri snimanju bubnja.

xhotadi 11-11-2012 01:17 AM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 337300)

hvala za linkove sve sam ja pratio no reko malo da se nasalim

senadinfaze 11-11-2012 05:16 AM

[quot]Napravili ste mi katastrofu ovde i pobjegli,sta da radim ja sad .[/quote]

Pa zato ja rekoh prije da ti plavimo temu nebulozama koje mozda i imaju smisla, ali su za tebe nekorisne.
A ono sto sam ja rekao "Pocni sad da pravis onakve difuzore" to je naravno bila sala, jer najlaksi dio tog psla je napraviti ih i postaviti, a malo teze je izracunati gdje ti sta treba i kolikih dimenzija.
JA da sam na tvom mjestu prvo bih napravio "superchunks" kao u tim slikama sto ti Boggy kaze, jer to je stvarno dobra investicija kad uporedis sa cijenom materijala i prostorom kojeg zauzimaju superchunks. Onda bih poslije ntoga tretirao PLAFON do te mjere da samo imad mjesta da ustanes a da ne udaras gore glavom (i jos malo, ako neko visi dodje u studio :)). NE znam jesi pisao koliko ja visok plafon, ali da sam ja na tvom mjestu ja bih isao sa tretmanom i do 2.05-2,10 visine, jer nemas puno drugog izbora.
Sve bi ovo (superchunks i plafoni) bio tretman niskih frekvencija, a onda bi sa onim wideband absorberima po zidu mogao dotjerati visoke i srednje.
Izgubio bi puno na visini sobe, ali, kao sto rekoh prije, ako ozbiljno shvatas taj projekat nemoj da gledas na estetiku i koliko visoko ce soba izgledati, nego na rezultate. Prati ove slike sto ti boggy govori, pa ces vidjeti sta bi mogao po plafonima da "kacis"...
Sto se tice deessera...automatizacija je najbolja. To sto kazes da deeseer gusi, si u pravu, jer sve frekvencije u kojima su ti "S" -ovi ce da suzbije. Ako ves koristis njih, treba da dobro pogodis frekvenciju koja ce najvise da umanjuje "s"-ove a manje sve drugo oko njih (znaci da pogodis frekvenciju sa prilicno uskim pojasom).
A automatizacija je malo dosadna, ali mnogo bolja. "S" -ovi se pretezno mogu razlikovati na waveformu jer su im "valovi" puno ostriji (visoke frekvencije ili nekad visoko-srednje)...Zoom in i vidjet ces sta pricam. Onda ih samo "crtas" dole za nekih 4-5 db, a boga mi sam nekad znao crtati i po 8-9db, zavisi kako i sta. Uvijek taj "kvadrat/pravougaonik" koji crtas neka pocne malko prije i zavrsi malko poslije "s" valova...Mozes mu i malo napraviti "fade out" i "fade in" kad ga crtas da prirodnije zvuci.
Nadam se da ce ovo pomoci.
Odgovoricu na pp isto..
Zivio

xhotadi 11-11-2012 03:44 PM

hvala pun pomogli ste mi mnogo samo sto ja moram da citam ucim sta je superchank ,koji difuzer je za niske frekfencije i tako to , imam jos jedan problem da moram da mjerim dje stoje zvucnici i koliko su frekfencije u sobi a mikrofon za mjerenje tesko je naci dje ja zivim

boggy 11-11-2012 04:03 PM

Quote:

Originally Posted by xhotadi (Post 337343)
........ imam jos jedan problem da moram da mjerim dje stoje zvucnici i koliko su frekfencije u sobi a mikrofon za mjerenje tesko je naci dje ja zivim

Moze i na sluh ali je teze i duze ce da traje, pomocice ti jako ako znas sta zelis da cujes....to mozes i kasnije...
Prvo sredjuj bassove... superchunks su trouglovi iseceni od kamene vune i poslozeni u uglovima i presvuceni poroznim platnom razapetim preko rama, kao dole na slici:
http://1.2.3.10/bmi/i224.photobucket...superchunk.jpg

xhotadi 11-11-2012 04:19 PM

nema slike ali to znam kao kod senadinfaze e sad dali mi je dovljno da napravim dva difuzera za niske freknfencije jedna da bude sa kockastim grdama a jedna ono prave linije to sam pogledao na te linkove sto ste mi poslali i da ih postavim iza mojih ledja dje je kauc

boggy 11-11-2012 04:43 PM

Quote:

Originally Posted by xhotadi (Post 337346)
nema slike

ima slike, samo mozda treba malo sacekati
Quote:

Originally Posted by xhotadi (Post 337346)
ali to znam kao kod senadinfaze e sad dali mi je dovljno da napravim dva difuzera za niske freknfencije jedna da bude sa kockastim grdama a jedna ono prave linije to sam pogledao na te linkove sto ste mi poslali i da ih postavim iza mojih ledja dje je kauc

Difuzori u tvom slucaju ne rade na "niskim frekvencijama" nego na visokim (~1kHz pa navise), kao sto sam vec ranije rekao, difuzore neces sada praviti nego kasnije. Prvo trouglovi od kamene vune ("superchunks")... pa tretman plafona ("cloud" ili sta vec odlucis) pa tretman zidova gde bude trebalo (bocni zidovi, zadnji zid, prednji zid), pa tek onda difuzori na kraju (iduce godine :D)

xhotadi 11-11-2012 10:59 PM

hvala puno svima javljam ako bude sto :D

xhotadi 22-11-2012 04:01 PM

opet ja :D makao sam sve sundjere apsrober panele i krecio sobu da maknem i tu vlagu malo sto je bila :D sad hocu da zatvorim coskove i danas sam bio za kamenovu vunu i naisao na azmafon i sad dali je bolje i zdravije azmafon letvice od 5cm ili 10cm pokrivam platnim stofom i samo postavim u cosak

xhotadi 23-11-2012 05:25 PM

moguli da zatvorim coskove azmafonom

NLP 24-11-2012 10:47 AM

Kao ?to sam ti sve odgovorio preko PM, da probaj pa vidi kako djeluje.
Ni?ta nije ljekovito, pita? me preko PM da je pamučna verovatno bolja:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25436

xhotadi 24-11-2012 10:57 AM

pa vidis da niko ne odgovara ovde

NLP 24-11-2012 11:00 AM

Putem PM-a:

Ja radim sa kamenom i celuloznom vunom.
Ni nemamo azmafona u SLO.

Svakako da mo?e? da napravi? superchunksove od narezanog azmafona, veča efektivnost bi bila i da je narezan na kvadrate poslagane do plafona nego samo trokute... ako mo?e? da ?rtvoje? prostor da.

Ne razumem "letvica" ti bi ga prekrio sa drvenim letvama?

Ima? kritičku sobu, podvajaju ti se mere 3m X 3m, znači potpuno dupliranje resonantnih frekvencija, za takvo ne?to bi trebalo puno vune a i membranski apsorberi da bi se soba smirila... ni 2,5m nije jako daleko tako da jo? gore.

Quote:
Originally Posted by xhotadi
dali mogu zatvoriti coskove bass trap super chunk sa letvicama od 5 cm azmafon i pokrivati sa platnom

i napraviti panele od azmafona i pokrivati sa platnom
jedno 5 panela valda je dovoljno za moju sobu 3m x 3m visina 2,55m

NLP 24-11-2012 11:01 AM

Ne razumijem najbolje to kačenje na letve?
Kao ?to sam napisao, treba je popuniti rigidne kutove i onda preko platno i jo? kakva za?tita ako platno nije dovoljno za zaustavljanje čestica bilo koje vune.

Pročitaj sve i moje postove:

Ako dobro prečita? vidi? da ni?ta nije ljekovito zato mora barem da bude dobro zapakovano.

Nlp,

Nenad P.

Quote:
na letvama bi kacio azmafon a onda pokrio sa platnom coskove i onda neke panele po zidovima i to bi napravio od azmafona i pokrio platnom
dali valja napraviti od azmafona jer od kamene vune nemogu jer spavam u tu sobu

NLP 24-11-2012 11:01 AM

Pa znam ?to su letve daske a ne znam koje veze ima da azmafon pritrdi? na letve?
Popuni? čo?kove do kraja i onda napne? platno na neki okvir.
Tu prakticiramo da onaj tko pita napravi skicu ili sa rukom ili u nekom SW programu pa da se pijano ne razgovara.

Jesi li čitao, ni?ta! nije priporučljivo da se da u spavače prostore, kamena ima formaldehide a pamučna (jo? i mo?da gore pogoje) da gosti mikroorganizme, kad se upakuje i jedna i druga nije ba? dobro da je u prostoru gdje ?ivi?, radi? i spava?!

Ne znam za?to to javno ne pita? a ne preko privatnih poruka?!
A i sve to je napisano u onom threadu!!!

?to se ne razumije???!

Quote:
letve su kod nas drva, daske
ja ne zelim da koristim kamenovu vunu no azmafon,i dali mogu coskove da zatvorim sa azmafonom i platno

NLP 24-11-2012 11:02 AM

Upotrebljavaj svoj thread molim!

Quote:
dali mogu ovo da koristim za coskove superchunk i da pokrijem sa platnom

http://www.flickr.com/photos/rikovml...in/photostream

NLP 24-11-2012 11:02 AM

Ne pi?u jer nemaju ?to da ti odgovore!
Nema univerzalnog recepta!
Čitaj čim vi?e.

Odpisao sam ti malo prije.
Probaj, testiraj ali ni?ta ti neče jako pomoči jer ima? veoma nezgodnu sobu!

Koristi svoj thread!!!

Quote:
pisao sam imas tu kucni studio niko ne odgovara danima

http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=42706

meni treba da znam dali da idem kupovati azmafon i te daske pa da nparavim coskove

xhotadi 24-11-2012 11:06 AM

mene interesuje dali je bolje po zdravlju azmafon
i hoceli isto raditi kao kamenova vune
lako je reci probaj potrosis 100e za dva coska to znam i ja,ovde sam dosao da pitam dali ima neko iskustva stim

NLP 24-11-2012 11:19 AM

Je li ti uop?te bilo ?to čita? ?to sam ti odpisao?!

Ni?ta nije po?eljno da bude u sobi gdje ?ivi?, spava?, radi?... NI kauč, ni pra?an tepih, ni stari jogi!
A uop?te industrijske vune.

Prestani da mi ?alje? poruke preko PM, jer ne znam ?to jo? da ti odpi?em!!!

Jedino mo?e? da pozove? da opravi profesionalno svoje delo kvalitetan stručnjak da ti re?i probleme u takvoj kritičkoj sobi!!!

Za upotrebu REW se je treba registrovati da i ne da ti ga ?aljem preko interneta, ni ne znam ?to koristi? od računala, operacijskog a i besplatan je!

Da na kraju dođem da ti i izmerim, jer neče? znati upotrebljavati ga bez da prečita? manual a i to nije sve ?to treba? da napravi? kvalitetna merenja.

xhotadi 24-11-2012 11:30 AM

a dali moze od stiropora da se zatvaraju coskove
ili od dasaka pa malo da ostavim otvoreno izmedju dasaka da bi usao zrak

NLP 24-11-2012 11:48 AM

Stiropor uopšte ne, zatvorenocelična struktura nije za upotrebu u akustici!

Samo vlakneni materijali ili otvorenocelične pjene (nedjelutvorne u nizkima pa i jedne u srednjima).
Za nizke frekvencije se upotrebljavaju helmholtz absorberi koji prouzrukuju koloraciju zvuka i membranski koje aborbuju tjunovanu frekvenciju ostalo reradiiraju ali iapk bolje membranski ako baš mora.

Problem je u tome da je u samogradnji teško pogoditi tiste frekvencije sa napravljenimi elementima koje bi htio umiriti bez da: napravi, mjeri, popravi, mjeri...

xhotadi 24-11-2012 01:10 PM

napunicu ja sundjerima svugde coskove cu sundjerima trougu pa da vidim kako ce da se cuje sundjera imam dosta nekosta me nista probati

mikron 24-11-2012 08:49 PM

Quote:

Originally Posted by xhotadi (Post 338162)
lako je reci probaj potrosis 100e za dva coska to znam i ja,ovde sam dosao da pitam dali ima neko iskustva stim

Ti si kralj !!!! :D

DzoniPFC 25-11-2012 03:16 AM

Quote:

Originally Posted by mikron (Post 338204)
Ti si kralj !!!! :D

totalni.

...a njegov zadnji post.... :shock:

quake2 26-11-2012 01:10 AM

Quote:

Originally Posted by xhotadi (Post 338162)

....pa sasvom je logicno,i ne moras akusticare da pitas sto se gace i majice prave od pamuka a ne od kamene vune...nisu oni zdravstveni radnici...oni samo znaju sa cime se njima vise isplati da rade....njima su kamena vuna,osb,iverica,gips itd zakon....rekoh ti vec....uzmi lepo u ruke i jedan i drugi materijal,malo se poigraj sa njima i sam zakljuci sa cime ti je prijatnije da se druzis.A isti ucinak kao i sa kamenom vunom imaces i sa azmafonom ako ga pametno upotrebis.

xhotadi 26-11-2012 08:46 AM

uzeo sam daske platno po azmafon cu morati u drugi grad pa cu da postavim slike kako sam to napravio i dali je dobro

xhotadi 27-11-2012 09:58 PM

4 Attachment(s)
evo neke slike sto sam radio coskove samo mi recite dali da postavim platno iza dje je azmafon ili da ostavim otvoreno iza

xhotadi 27-11-2012 10:09 PM

3 Attachment(s)
evo jos nesto

Rhino 27-11-2012 10:18 PM

Ne bih da ti razbijam iluzije ali mislis li ovo ovako da ostavis? Panel od 3cm debljine azmafona i sa tim u cosak? Trebace ti jedno 300x toliko..

xhotadi 27-11-2012 10:21 PM

radicu jos panela ali danas sam imao vremena samo za ova dva coska 5 cm ima letva,nisam te shvatio trebace mi jos 300x toliko

xhotadi 27-11-2012 10:26 PM

samo nek mi neko kaze dali da stavim platno iza dje je azmafon ili da ostavim otvoreno
za jedno dva tri dana cu napraviti jos 3 panela dva cu postaviti iza zvucnika jedan na moju ljevu stranu pa kad bude bilo vreme jos dva cu postaviti iza moji ledja

Rhino 27-11-2012 10:32 PM

Coskovi iliti superchunks bi trebali da budu ponaslagani od poda do plafona u izrezane trougove da bi imali kakvog uticaja.

Zamisli da ti je sve iza tog panela sto si postavio na ugao sobe puno krcato azmafonom.. Ovako ti je taj panel premalena prepreka za zvucni talas, na to sam mislio..

xhotadi 27-11-2012 10:38 PM

meni je bio plan da ih postavim trougao,posto nisam imao dje da rezem ivericu trougao napravio sam ovako dali da nastavljam dva panela iza monitora i jedan sa moje ljeve strane
imam neke napravljene 140 sa 70 pa da skratim to na 120 sa 60 azmafon i platno

Rhino 27-11-2012 10:50 PM

A ti stavi kad vec imas panele i azmafon pa vidi kako ti se svidja..

Vjerovatno ce ti smanjit malo reverberaciju u sobi, mozda ti bude malo ugodnije za snimanje vokala ali ne ocekuj neko cudo..

grada27 27-11-2012 11:38 PM

Ako si resio da sredjujes sobu onda imas dve opcije,to je na tebi da odlucis, mada u tim dimenzijama tesko da se moze uraditi savrsena akustika,ali kao sto rekoh imas dve mogucnosti, da iole smiris bass, a to oduzima puno prostora. Ja sam to resio tako sto sam zvucnike ugradio u sam bas trap i tako ustedeo na prostoru, slike imas u tredu sam svoj majstor, a dimenzije prostora su slicne,ako ne i iste kao tvoje i mozes nastaviti sa tvojim planom sredjivanja, samo mislim da bi trebao te panele koje pravis da ih pravis barem 10-15cm debljine :wink:

pozz
Grada

xhotadi 28-11-2012 08:01 AM

azmafon 2 cm letva 5 cm milsio dovoljno za ovu sobu da smanjim malo reverberaciju jer neznam jos koliko ce studio biti u ovu sobu,vec imam ljepsi bass i kad tapsem ne cuje se kao prije reverb :D.danas cu iza da stavim platno da zatvorim azmafon.

All times are GMT +1. The time now is 09:48 AM.