![]() |
Re: Novi prostor, akustika?
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Kod izbora vune, slu?aj Rhinu i NLP-a, sve su ti rekli! A ako misli? staklenu vunu upotrebljavati, koristi za?titna sredstva (duge rukave, gumene rukavice, te respirator :wink:) ... |
Quote:
Ako mislis na plafonske panele.... ja o njima nisam pricao pozdrav bogi |
Quote:
|
Niste se razumeli jer je boggy (koliko sad vidim) sve vreme mislio na "ugao" a Eomsy na duzinu kateta (45cm). Jednostavno nesporazum :)
|
Quote:
|
Quote:
Isto tako sam pricitao, doduse to sam i ranije video, da gusca vuna bolje deluje na niske frekvencije. Razmisljao sam da napravim 6 apsorbera (apsorberi za prve refleksije na zidovima "sa strane" i jos po 2 na istim tim zidovima, onakve kakve sam ih nacrtao sa kamenom vunom 75kg/m3. Moooogao bih da napravim sa vunom 120kg/m3. Duplo je skuplje. A da li je duplo bolje? |
Izleteo sam se. izvinjavam se. Napisah duplo jer je izmedju prve dve gustine razlika duplo. Ovde je recimo 50%...
|
Koliko para, toliko muzike :D ...
|
Ako je tako, onda mi je sve jasno :)
Tebi sam jednom prilikom rekao da cu ti poslati apsorber koji sam zamislio na mail, to je taj koji sam nacrtao. Jel tebi izgleda ok? |
Quote:
Kad se ulaže u prostor do neke granice ide dosta brzo a onda uloženo/performanse sve je teže... veča je kubikaža i bolje su proporcije dimenzija stranica manje je to važno... ... ostala razmišljanja možeš da nađeš u tom linku. |
Quote:
@NLP "Koliko para, toliko muzike ..." sam napisao kao frazu na pitanje Zmaja, da li je gu?ća vuna bolja za absorbere?! ... Nadam se da ku?i? da ne mislim da se dobiju "duplo" bolji rezultati :grin: ... |
Hvala ljudi :)
evo kad vec slusam pesmicu, da podelim sa vama, mozda niste culi skoro, da se podsetite :) http://www.youtube.com/watch?v=kEogJacjLTE Koliko sutra cu krenuti da radim na tome da napravim 6 apsorbera kao sto sam nacrtao sa vunom 75kg/m3 ili 120kg/m3, za zidove sa strane. Potrudicu se da bude gusca, ali dzep odlucuje u ovom momentu. U svakom slucaju nista ispod toga... Isto tako od sutra mogu da krenem da pravim difuzor, planirao sam da koristim BUKOVO drvo za njega (jer jedino sto sam procitao o njima jeste da bi trebalo koristiti TVRDJE drvo, a bukva je odlicna za taj kriterijum i "cista" je, nema nepravilnosti, cvorova i sl). Necu kaciti odmah difuzor (pre bass trapova i sve ostale apsorbcije), eto imam vremena sad da ga pravim pa cu ga praviti (nemojte misliti da se glupiram sto pravim takav difuzor. Procitao sam da ste i eomsy-u pisali da nema potrebe za tim, da manji 1D rade posao, ali razlozi iz kog pravim ovakav jesu: 1. MOGU da ga napravim, 2. NE SKODI, moze samo eventualno da bude bolji (koliko sam shvatio?), 3. Da ne lazem, OPASNO mi se svidja kako izgleda). Ucvrsticu ove "stubice" na jednu 1cm debelu drvenu plocu za pocetak... Citao sam da ste pisali o tome da iza treba staviti "OZBILJAN" apsorber, o tome cemo tek pricati kad dodje vreme da postavim difuzor mada sam vec procitao sve na tu temu kod Eomsy-a... Postoji JEDNA stvar koja me buni kod ovog difuzora. Boggy, pisao si da NE STAVLJAS difuzore dublje od 15cm u prostorije do 4x5m zbog blizine slusaocu. Da li se to na neki nacin odnosi i na ovaj difuzor? Jel ga to cini STETNIM i NEPOTREBNIM u ovoj prostoriji? - u tom slucaju ova prica o difuzoru pada u vodu. pozz :) |
Quote:
Znaci, ne smes koristiti bilo kakav dizajn koji nadjes na netu, nego trebas svoj difuzor da uskladis sa svojim prostorom. Za to se koristi qrdude. Drugo, letimican pogled na tvoj crtez u sketchupu, pokazuje da nisi uopste skapirao kako difuzor radi. Naime, ako povuces simetrale visokotonaca iz zvucnika, primetices da taj pravac promasuje difuzore, sto znaci da se najvise visoke frekvencije NECE odbijati od tog difuzora. Difuzor ili mora biti blizi slusaocu ili zvucnici dalji od zida, ako zelis imati funkcionalni difuzor, a ne samo vizuelnu atrakciju za posetioce. Nemoj se preterano zabrinjavati zbog toga, jer sam puno takvih pogresnih postavki video i u amaterskim a bogami i u nekim "profesionalnim" studijima... pogotovo sto je ovo jedna od lako razumljivih. pozdrav bogi |
Quote:
Verovatno da monitori nisu "gadjali" difuzor na crtezu, ali u taj detalj sam bio upucen, to bi sigurno bilo reseno kod postavljanja. Hvala Bogi. |
Hej, Boggy.
Samo sam htio da ka?em kako sam mu ja crte? "skicirao" u sketch-upu, čisto da vidi gdje koji element dolazi. O samom izboru difuzora, absorbera i trapova sam mu izričito rekao da posta ovdje kako bi dobio točne informacije :grin: .... da ne misli? da mu je ovo gotov crte? po kojem će raditi :wink: ... |
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
"donja granicna frekvencija bude odredjena da udaljenje slusaoca od difuzora cini 3 - 4 talasne duzine odredjene donjom granicnom frekvencijom" -dakle, treba da izracunam koja je to najniza frekvencija koja ce od "monitora" do zida na kome stoji difuzor imati "mesta" da razvije 3 - 4 talasne duzine? Jel to tacno? npr: 1000hz 340m u sekundi / 1000hz = 0.34 -znaci tonu na 1000hz treba 34cm za jedan pun period oscilacije. Mislim da ja imam oko 3.8m prostora, ali izmericu to tacno i izracunati ako sam ovaj deo dobro shvatio? Ako jesam, samo neka neko potvrdi, imam jos neko pitanjce u vezi samog QRDude-a. Pozz :) |
Quote:
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
Quote:
Na osnovu: -"Design frequency in hz" -"Deepest well" -"2D build depth" (stojim idalje pri tome da bi da pravim 2D) Tu frekvenciju koju sam dobio kao najnizu za koju ima mesta da se razvije 3-4 puta, jel tu frekvenciju unosim u "Design frequency in hz" i tako racunam difuzor? Jer on tu frekvenciju (npr. 600hz) predstavlja pored kao "duffuze frequency" a postoji i Scatter koji je za unetih 600hz 300hz i HF cutoff u ovom slucaju 1911hz. Pretpostavljam da je 1911hz najvisa frekvencija na kojoj on radi nesto (ili gresim?) Najvise me buni Scatter (ono sto "rastura"), sta je to? Da ne treba da namestim da najniza frekvencija u mojoj prostoriji koja moze da se razvije 3-4 puta bude tu ili je to nesto sto ne treba da me buni? I jel sam dobro shvatio da se "Number of wells" kvadrira za 2D difuzor? |
Neka me neko ispravi ako gre?im, ali mislim da je jedino bitno da rastojanje od difuzora do mesta slu?anja bude 3-4 talasne du?ine, a ne od izvora zvuka do difuzora.
?to se tiče QRDude, ne sećam se napamet kako je tamo ?ta označeno, ali ti ovo mo?e pomoći kao neka referenca: Za difuzor 13. reda i najni?om freq od 1kHz najdublji well je oko 8cm. Talasna du?ina na 1kHz je 343mm * 4 = 1.372m |
Imas i "design frequency" a i korespodentnu informaciju "minimum distance to seating position"
Gornja granicna frekvencija je odredjena sirinom well-a. Scatter je pojava u akustici, tebe preterano ne zanima jer je tesko mozes kontrolisati. Nikakav problem nije da se uradi i 2D. pozdrav bogi |
Quote:
Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
|
Quote:
EDIT: Ne vidim zasto mi dajes informaciju o redu difuzora, jer donja granicna frekvencija (barem u mom shvatanju projektovanja difuzora) ne zavisi od reda difuzora nego od dizajnirane dubine... pozdrav bogi |
Sla?em se sa tim. Samo fokus mog posta nije bio na tome. Referencu sam mu dao jer se dizajnirana frekvencija i minimalna blizina u QRDude ne poklapa sa tvojim i mojim "standardima".
|
Quote:
|
Quote:
qrdude mi je izgledao kao upotrebljiv alatic pozdrav bogi |
Quote:
pozdrav bogi |
Ok, pošto je došlo do nedoumica uključio sam QRDude da više ne pričam napamet.
Ono što ja smatram najnižom radnom frekvencijom u QRDude je to Design frequency/2. Tačnije ono što njemu piše pod Scatter. Min Rastojanje isto računam drugačije. Ručno, talasnu dužinu (moje) dizajnirane freq [njegovog Scattera] pomnožim sa 4. QRDude računa tako što njegovu dizajniranu freq pomnoži sa 3 EDIT: Takođe je sklon zaokruživanju dubine wellova, pa na kraju ipak sve računam ručno. |
Da, Zorica ga ne koristi uopste za proracun, sve radimo rucno ili njenim programcicima.
pozdrav bogi |
Jeste razučarajuče, da takav fin programčič zaokro?uje:(
|
1 Attachment(s)
Hvala ljudi, samo je mooozda za moje poznavanje akustike u nekim detaljima otislo daleko pa cu ja da se vratim na onu moju prostiju varijantu :D
Od monitora do ZIDA ima 4m. Od slusanja do ZIDA ima recimo 2.8m (mislim, stolica je na tockicima, pomera se, ne mogu da budem u cm tacan povodom ovoga) :D Posle vase diskusije ja nisam siguran za koju razdaljinu racunam frekvenciju. OD SLUSANJA ili od MONITORA? Racunao sam od slusanja recimo. 500hz frekvenciji treba 68cm da se razvije *4 = 2.72m (to staje od SLUSANJA do ZIDA). Evo kako to izgleda u QRDude: Attachment 9594 (potvrdjujemo ono da je QRDude-ov Minimum distance to seating position *3 a ne *4 kao sto rucno racunamo). Da li treba da racunam za razdaljinu od MONITORA ili od mesta SLUSANJA? To samo ako nije problem da mi razjasnite pa cu ja da izracunam ponovo i uzecu u obzir Apsorbciju na zidu... |
Razdaljina ka?e koliko mora? da bude? udaljen (sweet spot) od povr?ine difuzora, da difuzor razvije optimalno difuzijsko polje inače ako si preblizu če? moči čuti fazne pomake.
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Jeste da.
Dobro da je klasične QRD i PRD lako ručno računati. ... preciznost od barem! 1/4 mm je za?eljena... |
All times are GMT +1. The time now is 08:18 AM. |