![]() |
Re: Pitanja za Mr. DaBear
[quote=gregor z;300524]
Quote:
ja bi tu josh samo dodo da kod lejerovanja obratish paznju na faze, i tu mozesh dosta da se igrash i da mrdash levo desno dok ne sednu kako treba. Shto se tiche tuninga, to je krucijalno kod rezonantnijih udaraljki, al ne mora da znachi da ce da radi u svakoj situaciji (osloni se ipak na ushi, chesto bolje zvuchi neshto shto nije i najlogichnije), nekad cesh i da skidash tonove koji jesu u skali, zavisi od bas linije, trazish komplementarnost, npr, ako i bas i kick svira isti ton, gledash da ih smestish u razlichite oktave i td... ... kad vec ulazimo u detalje :D |
[quote=Granata;300553]
Quote:
|
[quote=Filip_;300558]
Quote:
ista oktava i isti ton = ista frekvencija |
To vazi za iste instrumente, razliciti instrumenti "zvuce" drugacije na istim frekvencijama (imaju i drugaciju "boju" ). Mislim da ima razlike.
Pozz :D |
Quote:
|
Ja sam samo rekao ono gore oko sub-basa i kick-a, pre 2 posta da se proba...praksa, kick (bubanj) i bass nisu isti instrumenti, niti pripadaju istoj grupi instrumenata, tako da ce da zvuce drugacije na istim frekvencijama, sto se dosta primenjuje u pravcima sa dosta low-frec. elemenata, kao sto je DubStep.
|
Quote:
Nikad nisam razmisljao o tome, moram da pustim kroz Inspector da proverim sta se desava. Ali kad malo bolje razmislim, nema sta da se gleda, stvarno je tako kako kazes! http://www.micro-bo.it/wp-content/up...1badd7129b.jpg |
1 Attachment(s)
Fundamentalno da. Ali pricam za "na uvo" u praksi, boja tona je drugacija (prema kolicini prisutnosti pojedinih harmonika u slozenom zvuku, uvo ce cuti "drugaciji" zvuk/boju razlicitih instrumenata, iako im je osnovna frekvencija ista) . Ostajem pri svome, mada je zdrava rasprava medju clanovima uvek dobrodosla.
Pozz :D Evo lepse odn. preglednije slike. |
E vidish (nemoj da se nadjesh uvredjenim), u tome je problem kad neko ko se ne bavi dugo ovim i negde prochita tj vidi takvu sliku i misli da u praksi to tako jednostavno funkcionishe, medjutim to su samo neke smernice tipa gde koji instrument najcheshce lezi ili kako koja frekvencija zvuchi.
U praksi svaki instrument ima fundamentalnu frekvenciju koja mu odredjuje tonalitet (sine wave), a onda i harmonike koji mu odedjuju boju. Ako umiksujesh zajedno bas C sa fundamentalnom frekvencijom na 65 Hz (i skinesh mu sve iznad 100 Hz), i kick sa izrazenom rezonancom na 65 Hz, njihovi fundamenti ce da se preklope i saberu, i dobicesh previshe energije na 65 Hz pa cesh morati da to sechesh na jednom ili oba, pa cesh dobiti ili samo kick ili samo bas, ili kompromis gde nijedan nece biti dominantan i masan. Lepo ce oni da zvuche i dazlichito u visokima al tamo gde treba (u basu) ce da bude pichvajz. pozdrav |
Quote:
NARAVNO DA NE !!!! Nemate pojma u kojim uslovima ljudi rade bas tu muziku koja kida po klubovima...to su rupe od studija ili spavacih soba, sa minimalnom tehnikom (uglavnom) i ne retko PA zvucnicima umesto nekih Adama ili Dynaudija...ali oni sve to rade po sluhu, po osecaju i po tome koliko ih taj bas udara u grudi kad opanje te zvucnike za razglas!!!! Dobre su farbe, izoblicavaju jer je losa oprema ili sta vec, ali to mu daje tu snagu i farbe,,,dobar je groove, ima necega....ali nema price u prazno!! |
Kako je moguce da se toga ranije nisam setio??? To je to,a zanemarivao sam tu cinjenicu,kao nebitnu jer mi niko nije skrenuo paznju!! Svaka ti cast!!
A reci mi molim te ako znas nesto o cuvenom 'tuning the kick drum',kako npr bubnjar u toku koncerta podesava tonalitet ili jednostavno odredi neki optimum na pocetku? A za pojedine pesme bi trebalo podesiti 'kick in key'? Auuuu,e sad si me oraspolozio,odlican post!!!! I blame God for being this stupid :) |
ja ne mislim da ne samo taj crnac razmishlja o tim stvarima, slazem se da sve to moze na sluh.
Ali kad smo vec krenuli sa teorijom, upravo pokushavam da argumentima otklonim neke teoretske pretpostavke koje mogu neke ljude ovde odvesti u pogreshnom smeru umesto da se vode svojim sluhom. |
Quote:
zato je pozeljno ne koristiti u tim prilikama bubnjeve koji imaju izrazen tonalitet. s druge strane i tonalitet neke pesme se chesto ne bira bezveze. poenta: ako se vec petljash s teorijom, budi dobar u tome i nemoj da se petljash previshe, ushi su ipak glavni kriterijum |
Quote:
Snajka mi je u simfonijskom orkestru u Ljubljani, pola familije svira nesto (naravno samo ja pajser nista) pa sam pokupio malo od njih-npr dzez progresije mogu da budu vrlo zanimljive iako nisu tipicne 'klupske' za razliku od vecine zasnovanih na mol triadama i njihovim progresijama. Mislim da to mozda moze da pomogne? Sta ti mislis? Mada opet to je teorija :confused: |
pa hocu da kazem da sva ta teorija (ne bih odvajao muzichku od tehnichke, sve se to prozima u produkciji, pa chak i filozofija i ko zna shta josh, ima gomila aspekata...) moze da bude od velike koristi (npr da razumesh zashto imash neki problem ili da razumesh neshto shto ne chujesh jer ushi kao i monitoring umeju da zavaraju), ali ako se mnogo oslanjash na teoriju i robujesh pravilima koje si prochitao, opet necesh dolaziti do zeljenih rezultata.
Morash se oslanjati pre svega na ushi i na eksperimentisanje i iskustvo (kao shto DaBear kaze). Nema pravila kako cesh da radish i sve ove smernice treba da ti posluze da bolje razumesh zvuk i da shvatish da svaka situacija zahteva drugachiji pristup. |
kao sto kaze Dr Bear, otisli ste previse u dubiozu sa tim rezonancijama i sl.
mislim, prvo se valjda odabere/napravi farba/sempl koja sama upada u mix pa se onda drndash sa mixom kanala u projektu koji vec funkcionishe, i to ako znash, ako ne znash, prepustish mix nekome boljem od tebe ko ce tu traku srediti da zvuci malo ozbiljnije, pa od njega i ti uchish mislim, tako rade preko, nisu oni pametniji niti vishe znaju, nego jednostavno nisu navikli da ofrlje buzde bilo shta, mi smo navikli da se snalazimo, cimamo...a tako se ceo proces produkcije ne radi, jednostavno, ne mozes sve sam, pogotovo kao pocetnik, nije mi jasno zasto ali to ljudi kod nas tesko razumeju |
Quote:
Upravo...DubStep ljudi rade na uvo, sa krs opremom, sto daje i smek celom pravcu...totalna underground muzika sa minimum zarade. Quote:
Ovu sliku sto sam nasao i okacio nam je pokazao i profesor predmeta "Dizajn Zvuka", Dragan Drincic. Ja za DubStep upravo krsim to pravilo (i jos par ljudi koji rade taj pravac daleko ozbiljnije od mene) koje ti istices. Jako, jako puno se oslanjam na uvo, a mnogo manje na pravila sta kako, jednostavno ne radim po kalupu i definicijama. Nevermine, kao sto rekoh zdrava rasprava ima samo prednosti. Pozz :D |
Ako nista, moras da znas pravila da bi znao sta krsis :)))))
|
@Filip
ma pazi, nisam hteo da nipodashtavam tvoje znanje, sluh, iskustvo ili shta vec, ali nisam siguran da govorimo o istoj stvari kad chujem tvoje komentare. Video sam ja tu sliku i mnoge slichne, ona ima svoju primenu u obrazovnom procesu ali u praksi te moze odvesti u pogreshnom smeru. Zvuk je jednak za sve pa i za dubstep, preko 0 db se ne moze (ne ulazimo u prichu o analogiji), faze se i dalje sabiraju i oduzimaju i frekvecijski opseg je isti. Druga stvar je muzichki stil i subjektivni dozivljaj zvuka , o kojima ti prichash. @yoloko pa da, kao shto smo se u pochetku slozili, aranzman, odabir instrumenata i semplova je najbitniji. teorija moze da pomogne razumevanju zashto neke stvari idu ili ne idu jedne s drugima, pa i u mixu, ali je "dobar sluga a rdjav gospodar" pozdrav |
Quote:
Pozz :D |
još jedan zanimljiv faktor kod layer-ovanja kick-ova je vreme tj. fino podešavanje početaka ili tranzijenata između kick-ova koji su u igri...ovde se radi o malim vrednostima tipa par milisekundi ali o veoma drastičnim razlikama u zvuku-obično se najviše oseti u punchu...nedavno se pojavio interview sa Sebastien Leger-om(future music ili computer music) u kome on baš lepo objašnjava ovaj način rada.
|
Quote:
Na slican nacin se nekada bas linija namerno zakasni par ms posle kicka, da bi se izbegao istovremeni punch oba instrumenta. U pitanju su msekunde, ali kick ima mesta za svoje tranzijente, dok bas svoj punch uspe da zadrzi, jer je kick vec otisao dole... Opet zavisi da li je neki synth bas ili kakav je kick... A pre svega mislim da je OSNOVNO znati kako zvuci monitor na kome se slusa, tj da se ima tacna i jasna slika basa... Zvucnici u neobradjenim prostorijama (dnevna soba, lose odradjen studio...) mogu da naprave laznu sliku basa - rezonujuci na nekih 60-80Hz ili dip na jedno 60-80 Hz i pri tome daju laznu sliku (glavnica kick i bas zvuka je tu negde...) Onda onaj ko radi miks, pokusava EQom da kompenzuje gresku, unistavajuci miks i pitajuci se, kao i covek na pocetku threada - sta to nije u redu sa mojim kickom i bassom ? |
pa taj "mikro" tajming je najpotcenjeniji i najzapostavljeniji faktor, a drastichno utiche i na gruv i na boju. Ushi percipiraju odredjeni zvuk relativno u zabvisnosti od onoga shto se chuje pre tog zvuka, pa makar i milisekunde bile u pitanju. Shto je razlika u kashnjenju/zurenju manja, to se vishe chuje kao rzalika u boji umesto u tajmingu (slichno funkcionishe i Haas efekat).
I naravno svako mrdanje kicka milisekund levo ili desno daje drugachiji rezultat sabiranja faza i drugachiji zvuk. |
All times are GMT +1. The time now is 09:10 PM. |