![]() |
Re: Tape saturacija plugovi
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
E da....iz pouzdanih izvora cujem da prave i VSTi "studiska klonja",trebace do duse i malo hardvera da se podmetne pod dupe ali ce zato PT verzija biti sa minimumom latencije:-)))))) |
@Awacs
tehnika narodu indeed, nisam siguran da sam ranije drugačij mislio. Možda si me jedino skontao da sam pregrub ka ljudima koje mrzi da misle i da sami uče i istražuju stvari, pa da iz toga prozilazi neki elitizam. Što je suštinski, i tačno. Takođe nisam siguran da je uobičajeno da inženjeri koji stare menjaju stav i postaju apatičniji, ima nekoliko svetlih primera i napolju ljudi koji odlično drže korak sa tehnikom i bogami i dan danas rade vrunske produkcije, na najmodernijoj opremi. @Znak Nisam siguran da si dao dobar primer - taj studio u Vrbasu koliko sam ja čuo je bolje opremljen od mojeg studija, a ako se ne varam bivši basista, je diplomac i profesor na BK Akademiji za zvuk. Nije da mi je to neka preporuka, al onda se dovodi u pitanje sledeća stvar - šta je profi studio a šta su kućni uslovi? Radiohead snima u svojim kućnim uslovima, Smashing Pumpkinsi pa čak i Prodigy pola posla završavali po "bedroom"ima. Moj studio koji je dosta siromašan generalno, nisam siguran da bi nakamario da ima 10k u opremi, a pritom je prilično "partizanskog" enterijera i osnovnih uslova, ja smatram profesionalnim. Zato što od njega živim ja, čak i jedan snimatelj pored mene, i par klinaca koji tu asistiraju po celi dan. Postoje termini, radno vreme, cena po danu rada, rokovi i sve. To mi je primarno životno zanimanje, a sve mimo tog studija (koncerti, tu i tamo neki terenski rad) mi je tezga. Kad radimo nekom materijal, tome smo na mrtvo posvećeni i nema izgovora i blejanja kao sa ovom dečurlijom po BG koja na gajbi bleji, mota sprave, malko snima, malko filozorifa i na kraju to nekako zbudži kad ih smori ekipa koja im je ispraznila frižider, gajbe piva i celu kesu gandže. No, da ne dužim, ispašće reklamiranje. Što se kinte tiče, 1000 za jedan album u srbiji, bilo kojeg žanra (a ja nikako ne radim samo metal i rok, to se može videti u Promociji radova), je SRAMOTNO malo para. Jer cenim da se normalan posvećen i izaranžiran album ne može valjano i studiozno snimiti za ispod 20 x 8h, niti smixati za manje od 4-8h rada po pesmi (minimum!). dakle negde, okvirno, 2 kalendarska meseca posvećenog skoro svakodnevnog rada. Tako ispada da producent ili ko god već uzima tih 1000e, praktično živi od 500e mesečno. Što je cifra koju je u Beogradu barem, moguće zaraditi na još 100 načina koji ne zahtevaju ni upola veštine, posvećenosti, ulaganja i talenta , koliko je potrebno da se nekom snimi neki normalan materijal. Ne ide mi u glavu da se ljudi sa višegodišnjim iskustvom i rezultatima, plus nekom cifrom uloženom u opremu mogu poistovetiti sa konobarima u boljim kafićima i splavovima, prodavačicama u uspešnijim buticima u centru, pa čak ni prodavcima raznorazne robe i tehnike, koji dobijaju procenat. Tako da, za te novce, jedino je realno ipak zavšriti kod nekog dokonog bogatog klinca koji je roditelje napalio da će da studira zvuk i da mu daju jedno 1000e u opremi, da ima da uči i da radi, i kome ta kinta taman gotivno legne za novi mob, tike, ili kilo skanka. P.S: i meni je Diskomer lista jedna od retko relevantnih barem što se domaće produkcije tiče, i mogu vam reći da sam u poslednje vreme sve više prijatno iznenađen, i neretko postiđen kada se nađem na istoj.. Which is a nice :) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
(...)
|
Quote:
http://www.sheetmusic1.com/all.gif.art/mic8.jpg Pa udri po plagovima! |
vasa krenuo sa odustajanjem :(
@znak moje neko iskustvo je da je svakako potrebno imati solidan kućni studio, ukoliko ti je proces rada i kreativnosti tako nasađen. Ali se prečesto dešava da ljudi svoje radne verzije i demoe proglašavaju svetinjom, i kao takve odma kače na net. Meni se često dešava da mi traže da tako nastale snimke i aranmžane "samo smixam", pritom mi ne dozvoljavajući da radikalne greške i aranžmansko-produkcijske viškove korigujem, tako da ti moji mixevi na kraju nimalo ne pospešuju sam uradak, čak njihovi demosi i bolje rade. Ako mene pitaš, na tu temu, mislim da je idealan proces rada da se prave takvi kućni demosi, i detaljno snimaju i razmatraju, i komponuju i aranžiraju, da se uradi prava pravcijata detaljna predprodukcija, i da se onda ipak odreši kesa i uđe u pravi studio. Em će se tamo dobiti na toj preko potrebnoj ozbiljnosti sviračkoj, em na zvučnom kvalitetu, em kad se stvari polako privode svršenom činu, postoji ta naglašena samokritičnost, koja sa svoje strane dovodi do sanckionisanja i eliminisanja barem 30% ideja koje su na demosu, nekako funkcionisale. Da ne pominjem eventualnu saradnju sa producentom čija je osnovna funckija da bude OBJEKTIVAN medijum između autora kao subjektivnog faktora i same publike tojest spoljnog sveta. To je sve nešto čega se autor lišava onog momenta kad proglasi "da može on to sve sam" - kvalitet usnimka, mixa, i producentska objekitvnost, i finalna doza samokritičnosti/finalnosti svojeg dela. Veruj mi, na ovu temu, samo iz iskustva, mogu da napišem omanji udžbenik. |
vasa krenuo sa odustajanjem :(
@znak moje neko iskustvo je da je svakako potrebno imati solidan kućni studio, ukoliko ti je proces rada i kreativnosti tako nasađen. Ali se prečesto de?ava da ljudi svoje radne verzije i demoe progla?avaju svetinjom, i kao takve odma kače na net. Meni se često de?ava da mi tra?e da tako nastale snimke i aranm?ane "samo smixam", pritom mi ne dozvoljavajući da radikalne gre?ke i aran?mansko-produkcijske vi?kove korigujem, tako da ti moji mixevi na kraju nimalo ne pospe?uju sam uradak, čak njihovi demosi i bolje rade. Ako mene pita?, na tu temu, mislim da je idealan proces rada da se prave takvi kućni demosi, i detaljno snimaju i razmatraju, i komponuju i aran?iraju, da se uradi prava pravcijata detaljna predprodukcija, i da se onda ipak odre?i kesa i uđe u pravi studio. Em će se tamo dobiti na toj preko potrebnoj ozbiljnosti sviračkoj, em na zvučnom kvalitetu, em kad se stvari polako privode svr?enom činu, postoji ta nagla?ena samokritičnost, koja sa svoje strane dovodi do sanckionisanja i eliminisanja barem 30% ideja koje su na demosu, nekako funkcionisale. Da ne pominjem eventualnu saradnju sa producentom čija je osnovna funckija da bude OBJEKTIVAN medijum između autora kao subjektivnog faktora i same publike tojest spoljnog sveta. To je sve ne?to čega se autor li?ava onog momenta kad proglasi "da mo?e on to sve sam" - kvalitet usnimka, mixa, i producentska objekitvnost, i finalna doza samokritičnosti/finalnosti svojeg dela. Veruj mi, na ovu temu, samo iz iskustva, mogu da napi?em omanji ud?benik. |
Ih! Svaka ti ko Njego?eva!
|
slazem se s arthurom skroz !
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
sa tehnicke strane mislim da je moglo bolje (tj. losije u ovom slucaju), iako jeste jedan od najbolje 'crunchovanih' radova koji sam do sada cuo (za razliku od duffy) - ali to ne znaci da mi se svidja; a evo i zasto: prvo sto sad ta imitacija amy winehouse (oldskul retro) zvuka uzima tolikog maha da ide i gde treba i gde ne treba, i to malo ide na zivce a druga stvar - niko ne pristupa tom zvuku kako bi trebalo, zato i NIKO ne moze ni da prismrdi Dap soundu i Amy. Pogresna je polazna tacka, snimiti sve normalno, hi fi, pa onda crunchovati i lo-fi-izovati sa pluginima, pa cak i rentati 5 pulteca pa munduriti da se dobije skrndelj zvuk onog vremena. Vec ga usnimi skrnavo, nemarno, sa jednim mono utucenim elektrovoiceom kao overheadom, masnim zicama i polurastimanim pianinom. a ako je vec frka, ubaci stereo par novih akgejaca postavljenih moderno i nek oni stoje mute-ovani, odsviraj sve preko vst-a ali ono prvo neka bude polazna premisa! Onaj jadan basista iz Daptonesa tvrdi da nije menjao zice 10 godina, e to je iskrenost. naravno, ljudi kojima ovakve stvari smetaju u ovoj zemlji se verovatno mogu nabrojati na prste jedne shake (a i u svetu verotvatno na par ruka) tako da zaboravite moju recenziju, kome to treba...!? kako bi Vrach rekao, bitno da ljulja i da ljudi kupuju.... :wink: |
Quote:
|
|
Najgori analogni mikser ikad napravljen zvuči bolje od najboljeg plugina
Od ove nove genercije plagova tesko... Ali ko zna mozda kod tebe jeste tako..posto si sve imao:D |
ko ne zna da napravi zvuk sa plagom tesko ce mu mikser pomoci jedino ako nije onaj za mucenje jaja
|
Quote:
...eeh ! Ma ..da. Ja (konkretno) nikad nisam ulazio u tu pricu "bolje - gore"...nema svrhe! Drugo, nisam nikad nesto bio opsednut tehnikom (iako se nakupilo svega tokom vremena), niti sam imao sve top sprave...samo ono sto mi je u datom momentu trebalo da odradim neki posao (najbolje sto se moglo u tom momentu, kad se saberu svi faktori - vreme, budzet, itd) Ako se danas dobije dobar rezultat sa kutijom za sibice - meni je dobro! Naj interesantnije je sto jos nisam cuo neke nase produkcije koje (sa svim skupim hardware-om po nasim studijima) zvuce (bar) blizu neke UK ili USA produkcije...a o plug in produkcija da ne pricamo...svi nesto stidljivi, ili kad se izkritikuju bude "e mi smo BAS TAKO hteli da zvuci !"...he he .. i ko sto rece Alavuk, opet smo skrenuli sa teme..... i jos nesto..malopre sam opet malo dzarao Decapitator (koji BTW nije tape saturation plug) i i dalje mi je mega. Svega tu ima.i distorzije i kompresije i eq / filtera...super ! Na bubnju - mega !!! (pogotovo ako je bubanj kilav, suv i mlak!) |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Većina stvari snimljenih u YU u razdoblju od 1970-1985 zvuči bolje od većine stvari što se snimaju danas na prostoru ex Yu.
A vi nastavite i dalje mlatiti o laptopima,Ajfonima, pluginovima, Opel Countachima i UAD Studerima. Ili loše čujete ili dobro ne vidite. "The farther backward you can look, the farther forward you can see." Winston Churchill |
Quote:
ne moze da se uporedi. ovde se ljudi plase stvari koje ne mogu da osvoje. |
Quote:
e sad ko si ti uopste pa da mozes da pricas sta zvuci bolje a sta losije:confused:,ako tako mislis onda mora da si upravu:rotfl: |
O cemu vi pricate!
Vratite se na temu ili krece brisanje :) Sent from my iPhone using Tapatalk |
Quote:
Cinjenica je da muzika sa ovih prostora je ogromno dzinovsko SRANJE (Pitaj kolege sa zapada, Amere, dobiju upalu stomacnih misica kad cuju pesme sa ovih prostora). I to nema veze sa opremom, ali da vas podsetim, da ovde svi koriste plugine i jeftinu kinesku opremu tako da je rezultat jos vece sranje, ali propovedaju i tvrde kako neki plugin daje iste rezultate kao neki hardware zato ne treba uloziti novac u pravu stvar, a onaj ko pokusa ispada budala. Ljudi sa ovog dela Evrope su lozaci koji nisu nista postigli pa se sve svodi da sjebes sledecg coveka koji zapravo ima volju i ambiciju da ulozi i stvori nesto. Ljubomora je mrznja, zato necemo nikad napredovati. Pozdrav. |
Quote:
Druga stvar.. ljudi koji 90% muzike slu?aju albume iz 80ih ili ranije očekuju da čuju isti zvuk i 30 godina kasnije i dobra im je samo muzika i zvuk koji ih podseća na to ?to slu?aju. Uskoro će 2011, način snimanja i miksovanja se promenio i ima koliko hoće? kvalitetnih radova. Samo ih treba prihvatiti, pru?iti ?ansu, skapirati. I za početak prihvatiti NOVU muziku a ne čekati recikla?u stare. Ne verujem da su dana?nji muzičari manje genijalni od starih muzičkih idola, samo im treba pru?iti ?ansu. Ili bar treba da se slegne. Verovatno će se za 30 god pričati o zvuku iz dvehiljaditih. Jedino ?to ?alim za "starim" vremenima jeste ?to imam utisak da je kvalitetnija muzika bila prisutnija u medijima, mainstream. Sada treba malo pročačkati, ali kvaliteta ima. |
Evo jedan test: Analog vs Digital
sve je snimljeno uzivo u studiju, sa vrhunskim mikrofonima, preampom, pa pravo kroz SSL 4K, output signal podeljen da ide pravo u pro tools, i u A800 MK3 studer http://www.sample-rate.com/analogvdig/digital.wav http://www.sample-rate.com/analogvdig/analogday3.wav Analogni snimak je oduvao digitalni, koji zvuci mrtvo, ravno, i tupo. studer a800 sa Quantegy GP-9 masterom je najtransparentniji trakas. |
[quote=DzoniPFC;294684]Svako ima pravo na misljenje.
quote] koje misljenje lik je drzak nenormalno i jos nas je isprozivao da smo gluvi i coravi pa sta treba da cutim:confused:...joj pa taj ima pampure u usima ako mu je bolje nesto staro 30-40g...samo nemoj da pomislis da sam neki new school fanatik bas naprotiv ode tema u bespovrat:banghead: |
Vec je otisla, tema je o softwareu koji imitra saturaciju trake, a ne "analog vs digital" po XXX put.
|
Molim administratore ili moderatore da mi se izbrišu postovi sa ove teme!
Stvarno neću da sam dio ovih gluparija... Bez da se uvrijede ljudi koji su o nečemu drugom pričali - ali ja ne želim ni da postoji da sam se uopšte raspravljao oko magnetofona! Nadam se da će moja molba biti ispunjena |
@analog
mislim da smo i ti i ja veoma neposredni svedoci koliko zapravo danas nizak prosek muzičara uopšte cirkulira okolo. Ima više razloga tome po meni - prekid onog idolopoklonstva koje su muzičari 80tih i 90tih imali ka onima deceniju starijim od njih, pa su se slušale ploče, solaže, i ukrasi na bubnju i veoma pomno skidali. Ovde su 90te i turbofolk kulturna revolucija oduvale tu nit i danas se prosečan klinac generalno i ne pali na muzičare kolko na likove i "vip"ove i ne do bog kriminalce.. Drugo, i ovi koji su 90tih užasno dobro umeli da sviraju su u tom istom vrtlogu ili promenili stranu ili se proveli kao bosi po trnju svirajući u vetar, tako da ni oni danas ne mogu biti nikakav role model, barem ne PROSEČNOJ većini klinaca. I negde mi se čini kao trećim mogućim faktorom to da su instrumenti i oprema danas pristupačniji nego ikad tako da svaka budala kupi bubanj od 600e (ranije si za 2k maraka jedva kupovo kante!), i takve grupacije i ekipe ljudi koji se vrte jedni oko drugih gledaju sami sebe, ne znajući ni šta ne znaju ni šta treba da nauče, jer, jebote, eno, njih 10 svira gitaru jednako vešto kao ja i što bi ja sad mislio da sam debil... uostalom, outfit je bitniji od tehnike jel.. e to je po meni jedno 50% problema samo po sebi zašto su stvari danas i ovde prilično u kurcu, muzičari sami po sebi. Daleko bilo da je to slučaj sa svima, i da izuzetaka nema, samo pričam o apsolutnoj većini. |
Quote:
|
pa zato ?to sam se uključivao u prepirku oko magetofona , a stvarno mislim da je totalno izli?no i besmisleno bilo ?ta - pogotovo kad sam pročitao neke konstatacije i tvrdnje - ?elim samo da isparim :)
|
pa ne vidim da si ispario nego dižeš tu buku i dozivaš moderatore ;) lagano, sve je ovo na dobrovoljnoj bazi, a vidim da ni DaBear nema neki problem sa ovim offtopikom, koji će svakako biti premešten.
|
pohapsite te ljude! :D
|
ajd lepo budeš koristan i siđeš temu ispod da objasniš Korgu78 razliku između nearfield i reference monitora :da:
|
All times are GMT +1. The time now is 04:19 AM. |