Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Pravna Pitanja (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=120)
-   -   kafici i diskoteke protiv SOKOJ-a !! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=36182)

awacs 23-08-2012 03:46 PM

Re: kafici i diskoteke protiv SOKOJ-a !!

Quote:

Originally Posted by Braca (Post 332401)
Da rifresujem temu malo i obavestim Rumsku javnost da je OFPS izgubila jedan spor i da je sud odbacio njihovu tuzbu (kompjuterske firme uglavnom za uvoz CD, DVD, memorija jer postoji predpostavljena mogucnost da se nasnimavaju autorska dela- po zakonu o Autorskim i srodnim pravima). Malo sam zasluzan za ovo jer sam pisao zalbu koja je ipak uspela pred Privrednim apelacionim sudom, pa zakljucujem da pravde ipak ima, spora je ali je ipak ima.
Dok se ne promeni zakon ostaje im mogucnost da i dalje redom tuze a ima preko 5.000 tuzbi i sudskih postupaka u Srbiji, ali eto ne dobijaju bas svaki!

Taj OFPS je banda neopevana, a lično mislim da je njihov zahtev za učestvovanje u "muzičkom dinaru" predmet za Ustavni sud.

Mislim, organizacija proizvođača koji se bave distribucijom snimaka (dakle - čist poslovni poduhvat), nesposobnih da se pomire sa vremenom u kom mehanički nosači zvuka prepuštaju mesto download servisima (iTunes, štagod) i koji pritom ne umeju da organizuju svoj sistem online naplate nego traže da im država plati zato što postoje... ludilo.

Pozdrav,

Vasa

HeatMan 27-08-2012 10:36 PM

od sokoja sam dobio 4500 dinara za proshlu godinu. prvi put u zivotu.. i to za ove pesme:
http://youtu.be/_lFTUaM6Dqo

http://www.youtube.com/watch?v=yaw831NaTzE

http://www.youtube.com/watch?v=dida9s78aBI

a na pitanje kakve su ovo male pare i zashto nisam dobio nishta do sada, rekli su mi: ako je zarada ispod 10e ni ne shaljemo pare ni izvod..

da ne pricham o tome koliko us se pesme pushtale.. i koliko josh ima mojih stvari koje su se pushtale a nisam dobio ni dinar

na "i dalje me zele" sam zaradio punih 158 dinara.

ovo je prvi i jedini put da sam dobio novac od njih a chlan sam 6/7 godina vec i pushtale su mi se pesme na radiju, i to neke chak i podosta...

i kome se obratiti? bris taton je skochio sam niz stepenice (na ledja), chovek koji je ubijen na moje ochi na peshachkom prelazu od strane maloletnika u audiju a8 je sam kriv jer je ishao VAN PESHACHKOG, a maloletnik se MOZDA KRETAO MALO BRZE

o chemu prichamo? kakva muzika? chovek mora da dobije pishtolj u glavu da bi krenuli da mu isplacuju pare koje su mu duzni. jebem ti srbiju i ljude u njoj

najgore od svega je shto mlad narod propada.. ja sam sa toliko entuzijazma ushao u celu prichu.. i nisam bio nagradjen nikad za sav svoj trud i rad.. potroshio sam toliko para na studio, i toliko na shkolovanje, toliko sam ljubavi vremena i strpljenja ulozio u to sedeci na netu i chitajuci gluposti i prosto radeci na samom sebi da bih ostao prazan potpuno.. chak vishe ne radim ni sa kim, jer prosto nema svrhe pokushavati.. sada, posle 10 godina cimanja (rachunam od pochetka kad sam sAm sa 15 godina pocheo da nabadam prve note i upoznajem se sa muzikom, a tek sa 18 ili 19 sam producirao mvp i gru-a) evo sad radim sam za svoju dushu neshto shto sam uvek privatno voleo, i digao sam ruke od svega.. chekam da upadnem u neku prodavnicu muz. opreme bar da bih imao hranu neku da kupim, a da ne radim bash na trafici.. da mogu da dozvolim bus plusu da me dodatno potkrada.. u studiju se pola stvari pokvarilo od ljudi koji nisu hteli da plate popravku a kamo li da prate termin.. a meni ni sokoj ne isplacuje pare koje uzimaju od drugih u moje ime.. nemam pare stolice da kupim za studio.. prodajem sve vishe stvari, u dugovima sam, nemam para zube da popravim.. da ne pricham o tome da su kondomi 180dinara otprilike, pa BUKVALNO NE MOGU NI DA poj**em a conto pesme "i dalje me zele"..

i shto je najgore od svega, znam da nisam sam u ovome..

samo mi nemojte reci da je to "samo odrastanje".. jer nije..

branoy 27-08-2012 10:45 PM

http://www.youtube.com/watch?v=TTZ4IzwvVLo

diviner 30-08-2012 07:30 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 332712)

o chemu prichamo? kakva muzika? chovek mora da dobije pishtolj u glavu da bi krenuli da mu isplacuju pare koje su mu duzni. jebem ti srbiju i ljude u njoj

najgore od svega je shto mlad narod propada.. ja sam sa toliko entuzijazma ushao u celu prichu.. i nisam bio nagradjen nikad za sav svoj trud i rad.. potroshio sam toliko para na studio, i toliko na shkolovanje, toliko sam ljubavi vremena i strpljenja ulozio u to sedeci na netu i chitajuci gluposti i prosto radeci na samom sebi da bih ostao prazan potpuno.. chak vishe ne radim ni sa kim, jer prosto nema svrhe pokushavati.. sada, posle 10 godina cimanja (rachunam od pochetka kad sam sAm sa 15 godina pocheo da nabadam prve note i upoznajem se sa muzikom, a tek sa 18 ili 19 sam producirao mvp i gru-a) evo sad radim sam za svoju dushu neshto shto sam uvek privatno voleo, i digao sam ruke od svega.. chekam da upadnem u neku prodavnicu muz. opreme bar da bih imao hranu neku da kupim, a da ne radim bash na trafici.. da mogu da dozvolim bus plusu da me dodatno potkrada.. u studiju se pola stvari pokvarilo od ljudi koji nisu hteli da plate popravku a kamo li da prate termin.. a meni ni sokoj ne isplacuje pare koje uzimaju od drugih u moje ime.. nemam pare stolice da kupim za studio.. prodajem sve vishe stvari, u dugovima sam, nemam para zube da popravim.. da ne pricham o tome da su kondomi 180dinara otprilike, pa BUKVALNO NE MOGU NI DA poj**em a conto pesme "i dalje me zele"..

i shto je najgore od svega, znam da nisam sam u ovome..

samo mi nemojte reci da je to "samo odrastanje".. jer nije..

Nazalost, nisi usamljen (nekako se i sam pronalazim u citavoj prici o neisplativom trudu i radu)... Jedino sto ti preostaje jeste da se nekako presaltas ako mozes (ja recimo to radim poluuspjesno...ide nekako)... Jer zivjeti od muzike je odavno bila privilegija, a sad ce postati privilegija jako malog broja ljudi...

Dolaze jos teza vremena, sto, naprotiv, ne znaci da trebamo sjediti i kukati...Uzajamno se pomagati koliko mozemo, a ostalo: kako se ko snadje jbg.

awacs 31-08-2012 01:13 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 332712)
najgore od svega je shto mlad narod propada.. ja sam sa toliko entuzijazma ushao u celu prichu.. i nisam bio nagradjen nikad za sav svoj trud i rad.. potroshio sam toliko para na studio, i toliko na shkolovanje, toliko sam ljubavi vremena i strpljenja ulozio u to sedeci na netu i chitajuci gluposti i prosto radeci na samom sebi da bih ostao prazan potpuno..

Hm, mo?da će ovo ?to ću napisati delovati cinično, ali se ipak nadam da će? me razumeti na pravi način:

Ne nagrađuju se rad, trud, ljubav, strpljenje, pa ni ulaganje u opremu i znanje... nagrađuje se uspeh u kori?ćenju svega toga pomenutog.

Mlad si, vidi gde si se ti lično zajebao (u radu, u proceni stvari, čemu god), pa kreni da se vadi?. Mnogo je lak?e i efikasnije kao pojedinac ispravljati vlastite gre?ke nego gre?ke u dru?tvu. ?to bi davno rekao Edvard Kardelj: "Sreću čoveku ne mogu doneti ni partija ni dru?tveni sistem ni dr?ava. Sreću čovek mora da stvori sam."

Pozdrav,

Vasa

diviner 31-08-2012 01:14 PM

Odlicna dopuna, i upravo ono sto sam ja pokusao da kazem! Nazalost, nismo svi "sposobni" da se snadjemo u situacijama koje zivot pred nas stavi...

"Sposobni" pre svega ovdje obicno podrazumjeva snalazljivost po principu delovanja sa smanjenim nivoom moralne osvjescenosti (iliti u prevodu, snalazenje po principu zavrni drugoga, da tebi bude bolje, laktaj se, iliti jos jasnije - sistem "dok drugom ne smrkne, tebi ne osvane").

awacs 31-08-2012 02:09 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 332842)
"Sposobni" pre svega ovdje obicno podrazumjeva snalazljivost po principu delovanja sa smanjenim nivoom moralne osvjescenosti (iliti u prevodu, snalazenje po principu zavrni drugoga, da tebi bude bolje, laktaj se, iliti jos jasnije - sistem "dok drugom ne smrkne, tebi ne osvane").

Sistem "dok drugom ne smrkne, tebi ne osvane" je na?alost najbolji opis puta ka uspehu uvek i svuda. Nisam siguran da je npr. Rupert Murdoch kvalitetniji čovek od ?eljka Mitrovića, koji je (u forumskim raspravama) uz SOKOJ de?urni krivac za sve lo?e ?to se de?ava na medijskoj sceni u Srbiji.

Zapravo jedina razlika između tebe i mene (s jedne strane) i HeatMan-a (s druge) je u tome ?to ne shvatamo sebe preozbiljno, odnosno ne očekujemo da na?e okru?enje bude ustrojeno po na?im kriterijumima. I da - to JESTE stvar odrastanja.

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/1GHGU1x181I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Pozdrav,

Vasa

diviner 31-08-2012 02:34 PM

Jeste, ali ti se dotices mega uticajnih i rekao bih ipak zaista sposobnih ljudi (ljudi vani ne moraju da budu sumnjivog morala...dovoljno je da butu energicni, takticni, i da znaju dobro baratati resursima - menadzerisati). Kod nas resursa nema (ili su ona ogranicena) tako da se radi o preraspodeli istih po principu ko se izlakta i izlakta se, ko ne, njemu mrvice koje cesto nisu dovoljne da se od istih prezivi (ali ono, samo da imas da jedes).

Napolju su ipak resursi nesto veci, i stalno se stvaraju (privredni rast...koji je doduse i napolju, u zapadnim zemljama sada pod znakom pitanja...ali je do sada bio prisutan pa resursa ima koliko hoces, dok je kod nas 20 zadnjih godina privredni rast bio uglavnom strmoglavo negativan), tako da i od mrvica moze pristojno da se zivi, da ne govorim da moze od istih i da se sakupi za prvobitan kapital, koji onda moze da se ulozi u nesto vece...tj covjek napolju ima sansu da nesto zapocne...ovdje mozes samo da se prehranis i to ti je...nema viska od kog moze da se "akumulira pocetni kapital", osim ako ti opet tetka ili bliza rodbina ne rikne i ne ostavi stan u nasledstvo (a i taj dobijen ulozen novac moze samo da se spiska, jer insvestirati u nelikvidan privredni sistem je isto sto i baciti pare).

Tako da velika je razlika izmedju sistema gdje obitava Rupert Murdoch, a gdje obitava Zeljko Mitrovic... Razlika je u tome sto u sistem gdje je Rupert Murdoch mozes donekle i na posten nacin, zaradis novce, samo ako znas kako (know how). Ovdje nemas sanse, osim ako nemas milion faktora podredjenih tome da podredis gore pomenutu preraspodjelu resursa svojim ciljevima i teznjama...

Ne kazem da neko ne zna i to da ostvari...ali obicno ko zna, taj je sumnjivog ili bez ikakvog morala, i gazi preko zivih i mrtvih dok do toga ne dodje... A ja i ti i heatman uglavnom nismo takvih "stomaka".

DaBear 31-08-2012 03:27 PM

@ Heatman - odkad ja govorim da nema leba od muzike...?? a?
(mislim nema ga za 95% ljudi / DJ / producenata / itd koji se bave muzikom po svetu. Ako ne radis KOMERCIJALNU muziku ZA SIROKE MASE - nema leba.

Pisati komercijalne pesme, biti DJ koji gig(uje) stalno itd...

ALI - treba uci u tih 5% !!!

@ Diviner - sve je manje vise OK, ALI, stalno se svi pozivaju da je ovde bolje ??? Nije bolje. Po cemu je bolje??? Ovde je jos teze uraditi nesto sa muzikom...svaki drgi covek na ulici je neki producent / kompozitor / u bendu...Ovde ne isplacuju royalties ako je manje od ?50 !! itd itd.. 90% studija se zatvorilo..oni koji rade su ubili cene onim malim studijima..
Vlada ne ulaze u muziku...koji su to "resursi" ??
Treba PUNO SRECE - kao Lotto !!!

ove godine je oficijelno potvrdjeno da je "biznis pravljenja muzike" prestigao "mjuzik biznis" po ukupnim prihodima!! Sve vise se ljudi lozi (zahvaljujuci magazinima, Youtubu, i reklamama..) - a para od muzike N E M A !!

(Biznis pravljenja muzike - instrumenti, softweri, skole za snimanje, kompjuteri itd itd...)

Da podvucem - ko radi dobru komercijalnu muziku koja se puno prodaje i slusa - uzima velike pare..milione...ostali ga duvaju !!!
E sad, na muzicarima je da procene i odluce sta hoce da rade sa sobom i svojom muzikom i studiom i gde vide sebe za 5 ili 10 godina...

awacs 31-08-2012 03:36 PM

Sve 5.

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 332845)
Ne kazem da neko ne zna i to da ostvari...ali obicno ko zna, taj je sumnjivog ili bez ikakvog morala, i gazi preko zivih i mrtvih dok do toga ne dodje... A ja i ti i heatman uglavnom nismo takvih "stomaka".

Da, ali to nije toliko bitno za ovu priču. Stvar je u tome da svaki čovek preuzima rizik sa svakom akcijom koju sprovodi. Ljubav, entuzijazam, pare uložene u studio i školovanje ne garantuju da će neko postati producent. Kao što ni diploma Filozofskog fakulteta ne znači da je vlasnik te diplome filozof.

Negde sam na Mreži natrčao na izjavu: "producent je čovek koji ima klijente". U svakoj sredini se do klijenata i saradnika dolazi na specifičan način, a taj način mora da se nauči kroz kontakte sa klijentima (i saradnicima). Ako ni zbog čega drugog, a ono zato što klijenti mahom ne završavaju škole za dizajn zvuka i muzičku produkciju, pa sa njima mora da se pronađe nekakav drugačiji način komunikacije. Socijalne veštine su podjednako važne kao i danonoćno čmaranje po Internetu, isprobavanje aparata i okretanje dugmića.

Odrastanje se zapravo svodi samo na to da što bolje shvatiš kako stvari u tvom okruženju funkcionišu, pa da onda vidiš koje rizike si u stanju da prihvatiš, odnosno koje su posledice tvojih loših procena. I iznad svega učenje kako da PRIHVATIŠ POSLEDICE svojih loših procena.

I sve to nema nikakve veze sa SOKOJ-em pošto cenim da bi i Heatman-a i sve ostale svečano bolelo uvo za SOKOJ i njihove tantijeme kad bi imali dovoljno para od klijenata u studiju, zarade od koncerata i sličnih stvari. Kao što je uostalom i bilo u ono "bolje" vreme.

Pozdrav,

Vasa

DaBear 31-08-2012 03:45 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 332845)

Propustio sam ovu recenicu - !! Netacno ..sta? sad svi koji su uspesni i puni poslasu "sumnjivog morala, pokvareni, prevaranti ili miljatori"??

Onaj ko je bizzi - ima posla zato sto to sto radi prolazi kod ljudi..da li je Marina Tucakovic ili Dr Luke (http://en.wikipedia.org/wiki/Dr_Luke nije bitno. Oni su se izborili za svoje mesto i sad ubiraju plodove (novcanice)...Ok SOKOJ krade..ali kradu i ovde..kradu SVE disko kuce..nista novo.
I jos nesto - kod nas svi MNOGO ocekuju od tih pustanja na Youtubetu ili na radiju..da ne spominjem prodaju (jer je nema)...pa se posle razocaraju.
Kao sto me (pokojni) Betoven smarao nevidjeno..bio jednom u Top 10 na US dance listi o ocekuje milione od toga.. od cega?????

Dodatak - Al? Lady Gaga je dobila od Spotify $167 za 1 Milion strimova !!!! Alo? Pa to je servis koji naplacuje svoje usluge... sta ces bolji primer ???

diviner 31-08-2012 03:46 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 332848)
Sve 5.

Da, ali to nije toliko bitno za ovu priču. Stvar je u tome da svaki čovek preuzima rizik sa svakom akcijom koju sprovodi. Ljubav, entuzijazam, pare uložene u studio i školovanje ne garantuju da će neko postati producent. Kao što ni diploma Filozofskog fakulteta ne znači da je vlasnik te diplome filozof.

Negde sam na Mreži natrčao na izjavu: "producent je čovek koji ima klijente". U svakoj sredini se do klijenata i saradnika dolazi na specifičan način, a taj način mora da se nauči kroz kontakte sa klijentima (i saradnicima). Ako ni zbog čega drugog, a ono zato što klijenti mahom ne završavaju škole za dizajn zvuka i muzičku produkciju, pa sa njima mora da se pronađe nekakav drugačiji način komunikacije. Socijalne veštine su podjednako važne kao i danonoćno čmaranje po Internetu, isprobavanje aparata i okretanje dugmića.

Odrastanje se zapravo svodi samo na to da što bolje shvatiš kako stvari u tvom okruženju funkcionišu, pa da onda vidiš koje rizike si u stanju da prihvatiš, odnosno koje su posledice tvojih loših procena. I iznad svega učenje kako da PRIHVATIŠ POSLEDICE svojih loših procena.

I sve to nema nikakve veze sa SOKOJ-em pošto cenim da bi i Heatman-a i sve ostale svečano bolelo uvo za SOKOJ i njihove tantijeme kad bi imali dovoljno para od klijenata u studiju, zarade od koncerata i sličnih stvari. Kao što je uostalom i bilo u ono "bolje" vreme.

Pozdrav,

Vasa

To je sve tacno (ja to sve sto si napisao podrzumjevam odavno, kao apriori)...valjda covjek "odraste" upravo kada shvati sve ovo gore sto si ti i napisao...jos jedna odlicna dopuna!

Ja bih samo dodao jos jednom: sve zavisi od toga kakve si srece u zivotu, i kako ti se poklope "karte" . Cak i da si svjestan svega gore napisanog (a ja jesam, unazad veliki broj godina), to i dalje ne znaci da je uspjeh zagarantovan...

Sve zavisi kako ti se zalomi :) .

diviner 31-08-2012 03:50 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 332849)
Propustio sam ovu recenicu - !! Netacno ..sta? sad svi koji su uspesni i puni poslasu "sumnjivog morala, pokvareni, prevaranti ili miljatori"??

Onaj ko je bizzi - ima posla zato sto to sto radi prolazi kod ljudi..da li je Marina Tucakovic ili Dr Luke (http://en.wikipedia.org/wiki/Dr_Luke nije bitno. Oni su se izborili za svoje mesto i sad ubiraju plodove (novcanice)...Ok SOKOJ krade..ali kradu i ovde..kradu SVE disko kuce..nista novo.
I jos nesto - kod nas svi MNOGO ocekuju od tih pustanja na Youtubetu ili na radiju..da ne spominjem prodaju (jer je nema)...pa se posle razocaraju.
Kao sto me (pokojni) Betoven smarao nevidjeno..bio jednom u Top 10 na US dance listi o ocekuje milione od toga.. od cega?????

Ma to sto sam ja napisao se odnosilo na dokazane primjere "profitiranja" kod nas...

I naravno da niko ne treba da ocekuje da zezajuci se sa muzikom zaradi veliki novac. Pusti snovi...

DaBear 31-08-2012 03:54 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 332850)
To je sve tacno (ja to sve sto si napisao podrzumjevam odavno, kao apriori)...valjda covjek "odraste" upravo kada shvati sve ovo gore sto si ti i napisao...jos jedna odlicna dopuna!

Ja bih samo dodao jos jednom: sve zavisi od toga kakve si srece u zivotu, i kako ti se poklope "karte" . Cak i da si svjestan svega gore napisanog (a ja jesam, unazad veliki broj godina), to i dalje ne znaci da je uspjeh zagarantovan...

Sve zavisi kako ti se zalomi :) .

Bas tako - nema garancije, i covek treba sam da odluci dokle ce da se lozi i da ide glavom kroz zid. Neko "nabode" odma' neko gusla ceo zivot i nista. Secam se kad mi je Bata Kovac (koji je bio u Londonu jedno vreme) rekao da "ovde sve vreme mislis, tu si..sad ce da te strefi..itd...a ono u stvari samo prolazi vreme i zavaravas se u tom nekom okruzenju..ekipa oko tebe..tu si..a nista od toga.."

Sa druge strane - procitajte ovo : :shock: http://uk.finance.yahoo.com/news/how...e-l-james.html
Domacica napisala knjigu, izdala sama kao download preko Amazona i POCEPALA SE OD PARA !!!! ?20M za 18 meseci !!!

diviner 31-08-2012 04:31 PM

Upravo si naveo odlican primjer onoga sto sam govorio oko resursa (napolju su daleko veci, te i vi mozete ocekivati da cete nesto "ucariti" ... zato nasi ljudi i idu u razvijene zemlje, da gastarbajtuju).

awacs 31-08-2012 04:43 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 332850)

Dabome! :thumbsup: Mada... neki ljudi recimo igraju poker na čistu sreću, drugi uključe i malo matematike i psihologije u igru. A ni jedne ni druge niko ne tera da igraju, kao što niko nikoga ne tera da bude slikar, pisac, kompozitor, filozof, humanista, bloger ili producent.

Čovek može da radi bilo šta, bez obzira na to koje karte ima u rukama, a i ne mora. Samo mora da diše, jede, pije, sere, piša i spava. I da proba da se ne sekira ako njegovu najnoviju pesmu niko neće da plati. Onda može da proba da napravi pesmu koju neko HOĆE da plati, ili da proba recimo da se okuša u slikarstvu.

Pozdrav,

Vasa

P.S. Da neko ne pomisli da sam kockar ili tako nešto - nisam pokeraš, kao što nisam ni slikar, pisac ili producent. Sve to pominjem onako... filozofski ;)

diviner 31-08-2012 09:47 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 332849)

Onaj ko je bizzi - ima posla zato sto to sto radi prolazi kod ljudi...

Ma bizzi sam i ja stalno, samo vidim, ne treba mi diploma sociologa -ekonomiste, da je napolju mnogo bolje...vece je trziste, ljudi imaju vise para...

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 332847)
@ Diviner - sve je manje vise OK, ALI, stalno se svi pozivaju da je ovde bolje ??? Nije bolje. Po cemu je bolje???

Kada mi dodje covjek iz svajcarske, austrije, njemacke po ruDAW XTM, dobijem 200 eura na ukupnu cijenu od npr 1500 eura. Covjek me casti! Dovoljno da je iz HR, i nemam problema nikada, dobijem i vise nego sto trazim.

Kada iste te ruDAWe prodam kod nas Konu, moram da spustim isto toliko, i da cekam novce 2 godine. Abadicu sam sredio ruDAW kao Mac replacement za ProTools HD2 i Control 24, i covjek kaze, nema se para, moze li u ratama...

A duznika ovih manjih koliko hoces (ne zato sto su bezobrazni, vec zato sto zaista nema para, pa ne mogu ni 100 eura da sakupe...npr clan Dawid, vec 3 godine duzan 120 eura za ruDAW, jer radi covjek za platu od 200-300 eura i jedva se prehrani a kamoli sta drugo).

Evo jos jedan primjer:

SAE Ljubljana - Redovno, svaka 3 mjeseca placaju baner 400 eura (kada se odbije porez na dobit i ostalo, nama ostane oko 300 eura, za 3 mjeseca) sa 5 dana zakasnjenja po profakturi! 5 dana MAKSIMUM!

SAE Srbistan - U pocetku kasne pod mjesec dva, pa castimo stalno jedan mjesec, sada vec godinu i po dana ne mogu da plate pisljivih 300 eura za pola godine (ili godinu i po ako racunamo svo ovo vrijeme) banera (sto mu dodje 50 eura mjesecno, spustili maksimalno, jer eto, boze moj, nema dovoljno polaznika koji bi dali 2000 eura po semestru ili kako vec... a lijepo sam rekao i Ivanu i ostalima da ovdje ne mogu da traze cifru koliko traze u Ljubljani i ostalim "normalnim" gradovima, normalno razvijenih zemalja). I ja sve ne zelim da kvarim odnose, i tako godinu i po dana...

Mislim da je dovoljno...

diviner 31-08-2012 10:10 PM

Zato Zorane, bolje da nas ne diras tamo gdje nas najvise boli, osim ako neces i Big Bockie-a da pozovem, da ti dodatno objasni sve navedeno :D

DaBear 31-08-2012 11:21 PM

Quote:

Originally Posted by diviner (Post 332873)
Zato Zorane, bolje da nas ne diras tamo gdje nas najvise boli, osim ako neces i Big Bockie-a da pozovem, da ti dodatno objasni sve navedeno :D

OK ! :D:D..samo nemoj Bokija da zoves !!:D

HeatMan 01-09-2012 02:02 AM

sve shto ste rekli je tachno. ali shta to menja? shta da radimo? da li ja treba da odem na sednicu sokoja pa da pravim frku, da dobijem pishtolj u glavu ne bih li dobio svoje pare?

Istina je, nisam dobio mnogo para od ljudi, ali bih voleo od drzave i sistema da dobijem ono shto zasluzujem.. nishta vishe ali ne i manje.. zashto? zato shto je sistem postavljen tako da sisa krv i novac narodu i da ga ne vraca nazad.. radimo SAMO da bi preziveli.. oslanjamo se na kishu da bi nam usevi bili navodnjeni, kada to ne uspe vladika zove vernike na molitvu i da zamole boga za kishu.. EJ BRE?! gde smo? uganda? ne razumem majke mi..

ok, kontam da bi trebalo da se laktam da bih bio ultrapoznat i prepun para, ali mi to nije potrebno koliko mi je potrebno da se osecam dobro i da zaradjujem koliko sam zasluzio. I nisam toliko lep da bih uspeo kao pravi pop muzichar, niti producent.. niti imam dovoljno veliki khm da bih mogao da se probijem na taj nachin (niti sam takav lik).. Priznajem, idiot sam shto nisam trazio raznima pare za usluge NISAM JER DRUGACHIJE NE BIH RADIO NI-ZA-KO-GA! potpisujem. jedan gru ne bi doshao kod mene jer sam bio klinac a on je vec imao chovek staz, da nisam radio prvi album MVP. kod mene u sobi na krevetu.. onda sam se nalozio i reko u jbt ovo izgleda da mi ide (a krenuo sam kasno sa muzikom jer do 15-16 nisam radio nishta po tom pitanju) i zaduzio oca da napravimo studio.. i onda su se svi okomili na mene da im radim jer su skontali da sam ozbiljan, i za jako kratko vreme sam dobio status nekih ljudi koji su jako poznati U TIM VODAMA. Chak, na moje iznenadjenje dosta ljudi iz ostalih pricha je chulo za mene, pop-rock-narodnjachki producenti.. Mislim da je to ogroman uspeh pogotovo shto sam se bavio nekom vrstom muzike koja je potpuno neprofitabilna skoro svuda u svetu..

chak su mi kova i bane (sars i mvp) rekli "da tebe nema ne bi se ni bavili muzikom".. super.. shta ja imam od toga? nisam dobio dinar.. A RADIO SAM SAMO DA BIH DOBIO KLIJENTE..

pa onda krenem da nastupam sve cheshce, i svaki organizator me zavrne.. pa nisam jbt kriminalac da uterujem dugove i sranja.. koja je poenta svega onda kad ne mogu ni od sokoja da dobijem dovoljno para da mogu da kupim 5 pakovanja zica za gitaru godishnje od njih?

da prestanem? na zalost, nisam sposoban ni za shta drugo ozbiljno jer ako pogledamo realno imam samo srednju shkolu i mnogo mnogo potroshenog vremena na muziku.. mogu samo da radim kao prodavac negde, a u muzichkim radnjama chujem da su zamrzli nekima plate i da otpushtaju radnike (imam drugare po radnjama).. chime da se bavim? imam 25 godina i osecam se kao propali debil koji je izneverio ochekivanja svakoga koga poznaje, koji ima preko 15 miliona pregleda na yt u svojim radovima shto ne moze da unovchi jer yt ne zeli partnere iz srbije, koji ima radijskih pushtanja oko milion procenata vishe nego shto je prijavljeno, i koji je sam nauchio sve jer u srbiji nemash dobru shkolu za ovo chime se mi bavimo. Imam diplomu (nemam je josh jer "nikako da je dobiju") kojom mogu dupe da obrishem.

imam devojku koja je u josh gorem problemu a jedna je od najvecih talenata koje sam imao prilike da sretnem, i zavrshila je akademiju i bila je u internatu, i svira cello i peva i svira klavir i svaki instrument kao car, a nema para da plati kiriju.

muzichki internat u cupriji. proverite ko je otvorio. tada je poslednji put renovirana

muzichka akademija u beogradu. poslednji put nabavljeni instrumenti oko 1980te godine. shtejnvej :) klaviri. raspadaju se sad i ne mogu da se nashtimaju, niti shkola ima para z ashtimovanje.
deca zavrshe to pa zavrshe na ulici ili kao konobari zauvek..

Chast izuzetcima, ali ni jedan izuzetak nije doshao tamo gde jeste na neki fin nachin.. ajde da ne serem vishe, iznervirah se u sitne sate a trebalo bi spavati

ovo jedino da se sedne u kafanu i da se ispsuje i sloba i tito i 90te i srbija i kikinda i septichka jama, i opet se ne bi doshlo do nekog zakljuchka

Bockie 01-09-2012 09:54 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 332875)

Neko rek'o Big Bockie..?!?

Aaa...

Ček, ček, pa pljujete po Državi i narodu bez mene!?!? :D

Cccc...:ne-ne: Ded' sad, kokice i pivo...!

Khm...(koncentracija)

Klinci iz komšiluka studiraju u nedogled jer ne znaju šta će sa sobom, a sviđa im se da imaju "hot-meal" na stolu i plaćene stanarine... Momci od 23-4 do 27-8 god, niko nikad nije radio, niti će skoro, a ima i još mlađih koji ni osnovnu školu NISU završili (to su još novije generacije), čitave horde, po njih 10-15, niko nema više od 4-5 razreda osnovne...pa napustili školu, porodice razjebane, roditelji ostali bez posla, posledice rata, alkohola itd...

To su sutra sugrađani, komšije i sa njihovom decom - moja treba da se druže i uče...:banghead:

Roditelji pogubljeni u vremenu, uče decu jedno, na šta su navikli pre 30 godina, u nadi da će se to vratiti u nekom obliku, "samo što nije", a neće da prihvate da je drugo, usrano vreme a klinci dokoni, lenji, "nije im pruženo", i koriste se o roditeljsku ljubav...! ...I svi grešni, a kome je suditi?!

I to da neko nekog zajebe, eto počinje u "jaslama"... Nikad mi to neće biti jasno...

Mi smo jedan veliki hobi! (hobby).

Student iz hobija sklapa kompove po kvartu, student iz hobija reprogramira bagove u windowsu, student iz hobija snima "po kućama", montira u "Premiere-u", konobariše, kuva, slaže pločice, leči bolesne, bavi se politikom, vodi skupštinu grada...da se ima za vikend-resetovanje na narko-rep-trance žurkama... A matorci keširaju stan i klopu...!

I onda kad neko hoće da naplati nešto - "pa to ti za čas posla" ili "ma to ću ja sam" ili "ma daj, mali Đole to "spiči za pizzu i kolu""...

...I takva smo mi kompletno Hobi Srbija.

Niko ništa ne ceni, sve je neozbiljno i to se vidi i u zivotu, radu, politici, muzici, kulturi, ma svakom segmentu društva...:cry:

Koliko je to namera nekih spolja i koliko je to dozvoljeno iznutra, bez odgovorne brige o tome... ...to će vreme pokazati...

Samo, kako vreme prolazi, sve sam svesniji da se ovde realno malo toga menja! Mislim na dug vremenski period... Evo šta je još 1928.godine pisao dr Arčibald Rajs, švajcarski doktor koji je ovde bio...hmm..."mega - faca" i "baš cool lik"...! Ne budite lenji, pročitajte sve... E sad, doduše obraćao se srbima, ali tu smo svi negde...

poz'

Everbeatz 01-09-2012 10:41 AM

...mani se ti te politike Boki...:D:D

awacs 01-09-2012 11:07 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 332893)
Niko ni?ta ne ceni, sve je neozbiljno i to se vidi i u zivotu, radu, politici, muzici, kulturi, ma svakom segmentu dru?tva...:cry:

http://vukajlija.com/da-smo-u-nekoj-...-zemlji/368464

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 332893)
Samo, kako vreme prolazi, sve sam svesniji da se ovde realno malo toga menja! Mislim na dug vremenski period... Evo ?ta je jo? 1928.godine pisao dr Arčibald Rajs, ?vajcarski doktor koji je ovde bio...hmm..."mega - faca" i "ba? cool lik"...! Ne budite lenji, pročitajte sve... E sad, dodu?e obraćao se srbima, ali tu smo svi negde...

Arčibald Rajs je bio veliki car i had?ija. Kao i Domanović i Nu?ić, ali u drugom domenu.

Realno se u celom svetu malo ?ta menja, ?to je i normalno. Ljudska priroda se generalno menja mnogo sporije od npr. tehnologije. Odnosno, jedina stvar koja se realno promenila je tehnologija ubijanja, otimanja, tlačenja i jebanja u zdrav mozak. Ljudska ?elja za ubijanjem, otimanjem se nimalo nije promenila.

Kao ?to je rekao DaBear - i "tamo" otimaju. Verovatno i tamo neko kuka na politiku raspodele tantijema... ALI, niko nigde nikoga ne tera da se bavi muzikom!

@HeatMan: to "da se oseća? dobro i da dobije? koliko si zaslu?io"... Po čijem kriterijumu bi trebalo da se meri "koliko si zaslu?io"? Kad se podvuče crta, "realna cena" bilo čega je cena koju neko ?eli da plati, a ne ona koju prodavac misli da bi trebalo da dobije.

Pozdrav,

Vasa

diviner 01-09-2012 11:08 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 332875)

Eto, na moj apel, Bockie je bio njezan, i nije te dir'o :D .

HeatMan 01-09-2012 01:22 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 332899)

@HeatMan: to "da se osećaš dobro i da dobiješ koliko si zaslužio"... Po čijem kriterijumu bi trebalo da se meri "koliko si zaslužio"? Kad se podvuče crta, "realna cena" bilo čega je cena koju neko želi da plati, a ne ona koju prodavac misli da bi trebalo da dobije.

chinjenica je da imam pesme od 4 miliona pregleda na yt. takodje je chinjenica da su se te pesme pushtale konstantno i ovde i u dijaspori po klubovima, kaficima i tv i radio stanicama u jako JAKO velikim kolichinama. zasluzio sam bar te pare da dobijem ako nishta drugo. Ali ja sam za "i dalje me zele" dobio manje od 200 dinara..

ne trazim da mi se ljudi klanjaju niti da zaradjujem neku ogromnu paru, samo onoliko koliko je realno.

Everbeatz 01-09-2012 01:58 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 332922)

ne trazim da mi se ljudi klanjaju niti da zaradjujem neku ogromnu paru, samo onoliko koliko je realno.

mislim da ti je tu i greska u koracima:wink:..kao sto awacs rece, nema 'realno' ili bar nema definicije za to...

poz

HeatMan 01-09-2012 03:45 PM

postoji, bar koliko sam upucen. u zakonima i pravilima rada sokoja, radio i tv emitera, ofpsa i slichnih organizacija.

DaBear 01-09-2012 03:53 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 332935)
postoji, bar koliko sam upucen. u zakonima i pravilima rada sokoja, radio i tv emitera, ofpsa i slichnih organizacija.

pa Youtube placa malo u startu..treba da si partner sa njima ili slicno... drugo - sigurno nisi 100% sam napisao te pesme..
Trazi neku kintu od nastupa (ako ih ima uopste..)

Ja imam ortaka ovde (Englez) radi tezge po Ruskim ekskluzivnim klubovima (odradi 4-5 pesama) za ?2,000 ALI uvek daje cut momcima koji su radili matrice.

Pare su tu, samo ih treba isterati..dali putem studija, lova unapred za produkciju ili aranzman..itd. Nista na "dodjem ti"...

Puno mladjarije pravi istu gresku - radi za "ljubav" i posle ceka da im neko (drzava / sokoj / deda mraz) plati za ulozeni trud !!!?? i onda su kivni...
Narodnjaci i dalje uspesno operishu po sistemu "pare unapred po pesmi" i svi su happy !!

awacs 01-09-2012 03:55 PM

Quote:

Originally Posted by HeatMan (Post 332935)

Aaaa, tooo...

Pa nisi brate iz Pirota ili Subotice, tebi je bar lako da stigneš do Mišarske i da tražiš da ti pokažu košuljice na osnovu kojih su ti obračunati tantijemi. A možeš i da pitaš Struku i Grua koliko su oni dobili.

Jedna od stvari koju ne razumem u celoj tvojoj ogorčenosti je to što se žališ nama (koji ne radimo u SOKOJ-u) umesto da probaš da uradiš nešto za sebe. Realno. Ako ti je zaista stalo do toga.

Pozdrav,

Vasa

quake2 01-09-2012 06:47 PM

Koliko sam ja za triest godina bavljenja muzikom i zivljenja od iste razumeo...vredis onoliko koliko su ljudi spremni da ti plate za to sto radis,TACKA.....a radis ono sto oni od tebe traze da im uradis.....nikome se ne pevaju jedne te iste tezgaroske pesme,nikome se ne znoji u studiju po petnaest sati na dan trackujuci i editujuci ko zna sta vec, ali TO je TAJ posao,rudnik,nema foliranja i nema lakog kesha....sve ostalo je exkurzija na odredjeno vreme.....ko shvati,shvatio je.Pozzz

Dule A 01-09-2012 07:44 PM

Quote:

Originally Posted by quake2 (Post 332951)
Koliko sam ja za triest godina bavljenja muzikom i zivljenja od iste razumeo...vredis onoliko koliko su ljudi spremni da ti plate za to sto radis,TACKA.....a radis ono sto oni od tebe traze da im uradis.....nikome se ne pevaju jedne te iste tezgaroske pesme,nikome se ne znoji u studiju po petnaest sati na dan trackujuci i editujuci ko zna sta vec, ali TO je TAJ posao,rudnik,nema foliranja i nema lakog kesha....sve ostalo je exkurzija na odredjeno vreme.....ko shvati,shvatio je.Pozzz

apsolutno tacno....
javljam se i kao jedan od predstavnika ekipe koja dobija dosta love od SOKOJA
uteha i savet za @heatman :
apsolutno nikada do sada nije postojala PRAVEDNA raspodela a za to nije kriv sokoj, vec zakonske regulative vezane za kosuljice - kosuljice upisuju ZIVI LJUDI sto je naravno katastrofa.... pesme nisu kodirane... kosuljice su napisane po, vise manje, SECANJU ljudi koji upisuju na to sta je pustano....
znaci ako je pablik avernes na tom nivou da xxtijana ili xxslavko koji popunjavaju kosuljicu kapiraju da je ta pesma o kojoj pricas bila veliki hit, ti ces dobiti neki novac.... cak ne mora ni biti veliki novac.....
svake godine iznenadjenja i promasaja ima a narodnjaci i reperi su unapred racunaj zakinuti ....

novac od sokoja mozes dobiti akko (ako i samo ako)
godinama - ali godinama..... imas mnogooo pesama na radiju i tv-u..... ali mnogo.... da imas 100 pesama kao ta i jacih od te..... i opet neces dobiti REALNO!!!

ja sam dobio 8000 dinara za Severinin - Bred pitt (aranzman)
i 256000 dinara za pesmu Sasa Kovacevic i Nikolina Pisek - Idemo do mene.....(m+t+arr) a severina mi je bila pustanija.....

ali sam srecan sto moj ogroman trud i rad u prethodnih 15 godina donosi novac..... iako ne REALAN

realno je da cane partibrejkers nema izdavaca a uzas sto gile iz elektricnog orgazma 10 GODINA nije dobijao novac za igra rokerol cela jugoslavija .... koja je priznaces, planetarni hit u odnosu na sve sto sam ja a kamoli ti radili......

tako da

dok se SISTEM ne promeni i ne postane elektronski , nema govora o nepravdi.... ona je realnost....

a nov sistem ce prekasno za nase zivote

sa par pustanih pesama.... pravda je daleko......

jbg :(

vasko 01-09-2012 10:14 PM

interesantna diskusija zadnje 3 strane

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 332844)
Sistem "dok drugom ne smrkne, tebi ne osvane" je na?alost najbolji opis puta ka uspehu uvek i svuda.

Quote:

Originally Posted by Karl Marks (Post 332844)
Paralelno sa stvaranjem bogatstva stvara se i beda.

ali tu je mislio ipak na globalne prilike, a ne na mikrokosmos da saplices ljude iz svoje neposredne okoline

All times are GMT +1. The time now is 11:48 PM.