Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Mobilne solucije? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35218)

boggy 04-02-2011 11:42 PM

Re: Mobilne solucije?

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 298371)
Ma naravno! Glupiram se.. :wink:

ja se ne salim

pozdrav

bogi

Rhino 05-02-2011 09:28 AM

4 Attachment(s)
Evo josh koja slika ramova, cludova i mobilnih panela.. Rucno perforiranih.. Izbusio sam se rupica sto jes-jes :)

Rhino 05-02-2011 10:58 AM

..

Rhino 05-02-2011 11:04 AM

http://www.rumski.com/forum/showthre...t=35218&page=3

Za ove male apsorbere da li da koristim tezu vunu ili ovu laksu kao sto trazim za superchunksove?

Ovi apsorberi su znaci ravni, duboki 10cm.

Rhino 05-02-2011 03:52 PM

2 Attachment(s)
Josh malo sam busio. Dosta za danas, nastavljam ujutru. Odoh pod tush sad. :grin:

boggy 05-02-2011 04:08 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 298411)
http://www.rumski.com/forum/showthre...t=35218&page=3

Za ove male apsorbere da li da koristim tezu vunu ili ovu laksu kao sto trazim za superchunksove?

Ovi apsorberi su znaci ravni, duboki 10cm.

ponasaj se prema njima kao sto ti je Nenad predlozio za superchunkse... napred tvrda, meka pozadi

pozdrav

bogi

boggy 05-02-2011 04:52 PM

evo kolega NLP je to ovako dizajnirao u Valetovom studiju:
http://www.johnlsayers.com/phpBB2/do...7376&mode=view

Preuzeto sa John Sayers foruma

pozdrav

bogi

NLP 05-02-2011 09:17 PM

Jeste ponegdje sam koristio i težu vunu odvisno od debeline sloja i gdje je absorber pozicioniran. Za 10 cm debele neče biti problema ako ideš sa 100kg/m3.

Rhino 06-02-2011 04:06 AM

Ok....

Da onda idem sa 100kg na malim apsorberima? Mada mi nije tesko ni ovom drugom solucijom :)

A sto se tice superchunksa (opet pitam da bih rezimirao) jel mi bolje da idem sve sa 75 kg vunom ili da stavim recimo 100 kg napred a neku meku laksu iza?

Ili je to bio back-up plan (sa 'slabijim' kvalitetom dejstva) s obzirom da ove 75kg nema na lageru?

Juce mi bilo malo bad jer sam isfurao u glavi da uzmem, razem i postavljam vunu... Sad mi se vec malo glava ohladila i ne bih da zbrzam dan-dva-pet-sedam zarad krajnjeg cilja! Eto :)

I kakve firme prave ove stiroporske-stirodurske difuzore. Tj kako se to reze?

boggy 06-02-2011 05:31 AM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 298484)
........
Ili je to bio back-up plan s obzirom da ove 75kg nema na lageru?

..............

to je bio Nenadov backup plan.

pozdrav

bogi

NLP 06-02-2011 08:05 AM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 298484)
I kakve firme prave ove stiroporske-stirodurske difuzore. Tj kako se to reze?

Te difuzore tipa Skyline sam ja pravio. To je 2D PRD koji temelj na PN 157 i ima 156 različitih du?ina segmenata i nema ga smisla praviti ako ne mo?e? dostiči +/- 0,1mm precizno.
Inače ih pravi http://www.rpginc.com/products/skyline/index.htm
Re?e se na CNC stroju/pila ili da ima? kalup... rezanje na profesionalnom stroju sa cekas ?icom nije dobro ispalo!

Rhino 06-02-2011 08:10 AM

Pa to.. Nisam mislio na gotove kupovne. Nego kakve firme koriste masine kojima se moze postici to..

Ok... Evo se pripremam za busilicu i postavljanje sad...:)

NLP 06-02-2011 01:55 PM

Pa u strojarstvu koriste takve mašine i veči stolari.

boggy 06-02-2011 07:46 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 298487)
Pa to.. Nisam mislio na gotove kupovne. Nego kakve firme koriste masine kojima se moze postici to..

Ok... Evo se pripremam za busilicu i postavljanje sad...:)

Mozes ici na Schroeder 2D difuzor sa 7x7 ili 13x13... nesto je losije od skyline, ali mnogo lakse za napraviti jer ima vise istih stubica. Ako ti to nesto znaci... ja radim samo Schroeder tipove, posto je skyline patentiran, te necu iz principa da ga koristim :da:
Razlika je mizerna

pozdrav

bogi

Rhino 06-02-2011 10:36 PM

Djeluju ne preteski za napraviti, prolazili su mi kroz glavu.. Mada sam onako fino iscijedio trenutne finansijske, a boga mi i zanatske moci, bar za kratko...

Vidjecu kako ce se soba ponasati kad zavrsim ovu etapu na djelu.. Imam nekih projekata na standby, pa se trebam i zelim malo okrenuti tome posle faze 1. Par 'brzih' mixeva ne moze da skodi, jelte? :) Onda da vidim da nekako organizujem neka mjerenja kad i ako bude moguce, pa ce tada valjda biti jasnije sto jos treba ili ne treba od skalamerije:)

Rhino 07-02-2011 08:03 AM

To za sad ovako izgleda.

Narucio sam 75kg vunu za coskove, stize za 7 do 10 dana kazu, sto je ok ako bude tako..

Jel ok da budu paneli i cloudovi vuna od 100kg/m3? Svi su 10cm debeli sa 10cm airgapa. Ili imate jos neku novinu da me naucite? :D

Tkaninu cu da dam da mi sashiju u koju cu da 'obucem' panele.

Rhino 07-02-2011 08:04 AM

1 Attachment(s)
zaboravih da uploadujem sliku. :D

NLP 07-02-2011 06:51 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 298599)
To za sad ovako izgleda.

Narucio sam 75kg vunu za coskove, stize za 7 do 10 dana kazu, sto je ok ako bude tako..

Jel ok da budu paneli i cloudovi vuna od 100kg/m3? Svi su 10cm debeli sa 10cm airgapa. Ili imate jos neku novinu da me naucite? :D

Tkaninu cu da dam da mi sashiju u koju cu da 'obucem' panele.

Fino.
Ako če biti cca. 10cm debeli mo?e 100kg/m3.

boggy 07-02-2011 07:02 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 298582)
..........
...Par 'brzih' mixeva ne moze da skodi, jelte? ......

Ne, naravno...

pozdrav

bogi

Rhino 07-02-2011 08:18 PM

NLP..

Uzeo sam u obzir kovertan (agril foliju) koju si pominjao da stavim ispod mikrofibera za just in case zbog prasine. Ali me mrvu paranoja jer mi djeluje pomalo 'sustav' kad ga dodirnem. Ima li sanse da na vecoj jacini kad otpanjim zvucnike od pritiska vazduha pocne da 'susti' pod materijalom na panelima ili tripujem bez razloga? :)

boggy 07-02-2011 08:31 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 298658)
.....Ima li sanse da na vecoj jacini kad otpanjim zvucnike od pritiska vazduha pocne da 'susti' pod materijalom na panelima ili tripujem bez razloga? :)

Ima

pozdrav

bogi

Rhino 07-02-2011 08:36 PM

U tom slucaju cu da pozdravim prijatelje agronome i davim se u eventualnoj prasini srecan :D

boggy 07-02-2011 08:51 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 298662)
U tom slucaju cu da pozdravim prijatelje agronome i davim se u eventualnoj prasini srecan :D

kao i vecina drugih

pozdrav
bogi

NLP 07-02-2011 09:18 PM

Osobno upotrebljavam dobru tkaninu i ne filc za vrt ali ovaj filc ovdje ne ?u?ti, ne znam ?to to ima? odnosno izgleda da nema? pravu varijantu.

Filc te?ko mo?e da ?u?ti... a ako je budget limitirajuč upotrebi se zimska varijanta jer nije tako "fin" (- brzo se podere), pa preko tkanina za nizku ceno.

Rhino 08-02-2011 01:46 AM

Pa nazalost kod mene u mom okruzenju 'dobra' tkanina mozda ne znaci isto sto i negdje drugo :(

Imam opciju neke tvrde, debele, mnogo gusto tkane (mozda i previse nepropustljive bojim se) mikrofiber tkanine odvratne boje i to 22m duznih.. Sto mi nije ni ne znam koji procenat od toga koliko mi treba, i to je sve...

To je to sto sam nasao te vrste... A trazio sam, nije da nisam! Ovo sve drugo je rekao bih made in china mikrofiber u sto sam 95% siguran da stvarno i jeste.. Djeluje donekle gusto naspram ove prve. a sa unutrasnje strane kao da vuce na plish, ne znam kako drugacije da objasnim...

Zbog toga se i raspitujem se o planu b i 'cvjecarskim' metodama inace ne bih.. Za njega su mi rekli da je zimska varijanta, izgleda kao da se lako podere i sve to...

NLP 08-02-2011 08:02 AM

... mo?da da se odveze? u neki veči grad?!
Ili idi u neku firmu koja pravi zofe, fotelje oni imaju osta odpada i prodaju ispod ruke za malu cenu ili idi kod tapetnika (ne znam kako se ka?e... oni koji obnavljaju fotelje)...

P.S.: skoro sva tkanina se pravi u Kini i nije nu?no da nije dobra.
Ako ima "facing" od pli?a onda je dupla tkanina i zaljepljene su jedna za drugo te ponekad radi toga veoma slabo propu?taju vazduh a ponekad ne.
A oko tvoje "agro tkanine" ne znam ?to to ima? da ?u?ti.

Pročitaj do kraja:
http://www.rumski.com/forum/showthre...t=32768&page=7

Rhino 08-02-2011 10:55 AM

S obzirom da sam u podgorici koja je najveci grad u CG (oko 200.000 mozda 250.000 stanovnika), najblizi veci gradovi od mog su Beograd, Sarajevo i Split, svi na cca 500km daleko. Tako da je preveliko cimanje da bi se islo do tamo i trazile radnje koje rade sa robom na metar...

Mikrofiber koji sam nasao (taj tanji propustniji koga ima dovoljno) dosta lici na ovog kojeg je the braco slikao na threadu sa linka.

NLP 08-02-2011 06:49 PM

Testiraj tkaninu tako kako sam opisao u tom threadu.

Rhino 08-02-2011 10:18 PM

Ok. :)

Rhino 15-02-2011 04:15 PM

Probao sam ovaj test i ODLICNO je proslo! :)

100kg vuna ne prolazi ni mrvicu. Ni na najnizoj, ni na srednjoj jacini na usisivacu (jace nisam probao)..

Tako da sam uzeo materijal i dao mi se to iskroji pa postavljam kroz koji dan..

Probacu naravno isto i sa vunom za superchunkse cim stigne.

Hvala!

NLP 16-02-2011 09:03 PM

Eto vidi?.

Rhino 22-02-2011 12:40 PM

Evo, radio sam malo..

Stavio sam apsorbere na prednji, zadnji zid, plafon.. Na bocnim zidovima ne sve josh uvjek, tj nisam jos punio mobilne panele za prozore.. Pozicionirao sam zvucnike onako 'ofrlje' na starom kuhinjskom stolu za sad cisto da vidim sto se tu zbiva... I zvuk je RAPIDNO napredovao, to me stvarno raduje.

Medjutim imam sledeci problem.. Vec se osjeca onaj neprijatni pritisak u usima a josh nisam ni poceo da punim superchunkse jer i dalje cekam vunu, pa predpostavljam da ce situacija da se jos pogorsa u tom segmentu...

Sta mi je sledece za ciniti? Da pratim eomsy-ov thread i 2d difuzor pricu sa letvama? Ili treba obratit paznju na josh stogod ranije?

Trenutno sam lagano dekintiran... Izgleda da cu morat da kupim mjerni mic, te stoga ne mogu da vrsim bilo kakva mjerenja jer izgleda da je svaki moj pokusaj da negdje pozajmim uzaludan jer da ga izgleda niko od kolega nema..

Evo par slika...

Rhino 22-02-2011 12:47 PM

5 Attachment(s)
Evo..

analog 22-02-2011 12:50 PM

Sačekaj 10-15 dana.. Mo?da si samo navikao na du?u reverberaciju prethodnog stanja prostorije. Tako je meni bilo. Ako ti i dalje bude neprijatno, onda vidi da ubaci? neke reflektivne povr?ine koje će produ?iti reverberaciju na visokim frekvencijama.

NLP 22-02-2011 01:28 PM

Izračunaj si priporučljiv RT60 za svoj prostor.
Svakako da če biti puno manji nego kao u golom prostoru ali naviknut če? se.
Prostor mo?e? da po?ivi? sa binarnim MLS difuzorima, koje je lepo opisao Boggy u Eomsy-jevom threadu!

Rhino 22-02-2011 02:03 PM

Nravno da ce biti manji, znam. Ok, to se podrazumijeva da izracunam, proucicu malo o tome.

Nista, punicu superchunksove cim stigne vuna i jos koji je panel ostao. Radit malo sa pritiskom u usima po svemu sudeci do daljnjeg, pa malo kasnije kad mognem narucivat mjerni mic, uzimat kakve letve i kucat po boggyjevom redosledu 1,0,0,0.. :) To koliko sam shvatio je univerzalan recept za sve sobe?

I rekoste li da vrijedi onaj neki behringer mic za mjerenje kupovat ili cu na kraju uzimat neki superdeluxe tipa kolaboracije telefunkena neumanna i najbolje marsovske firme shu i blago meni? :D

Rhino 22-02-2011 02:13 PM

Quote:

Originally Posted by analog (Post 299772)
Sačekaj 10-15 dana.. Možda si samo navikao na dužu reverberaciju prethodnog stanja prostorije. Tako je meni bilo. Ako ti i dalje bude neprijatno, onda vidi da ubaciš neke reflektivne površine koje će produžiti reverberaciju na visokim frekvencijama.

Moze da bude.. Ova soba nije imala reverberaciju nego hall.. Ustvari hall-chinu :) Ali ipak joj treba malo zivosti nazad vec sad. Nije jos uvjek katastrofa, ali bojim se da ce da bude kad jos 4 superchunksa full napunim.

boggy 22-02-2011 03:08 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 299785)
Nravno da ce biti manji, znam. Ok, to se podrazumijeva da izracunam, proucicu malo o tome.

Ok, super ti sve izgleda.
Quote:

Nista, punicu superchunksove cim stigne vuna i jos koji je panel ostao. Radit malo sa pritiskom u usima po svemu sudeci do daljnjeg, pa malo kasnije kad mognem narucivat mjerni mic, uzimat kakve letve i kucat po boggyjevom redosledu 1,0,0,0.. :) To koliko sam shvatio je univerzalan recept za sve sobe?

Jeste, to je neki minimum koji bi sobi posle bass tretmana trebalo pridiodati.
Quote:

I rekoste li da vrijedi onaj neki behringer mic za mjerenje kupovat ili cu na kraju uzimat neki superdeluxe tipa kolaboracije telefunkena neumanna i najbolje marsovske firme shu i blago meni? :D

dobar je behringer, ne treba ti kalibracioni fajl ako nije njegov originalni.

pozdrav

bogi

marko.masina 23-02-2011 12:32 PM

dobro izgleda!
Nego imaš li neki link za absorbere (način kako si ih pravio)
jesi li ih sam spajao ili stolar ?
te dimenzije dasaka?

Rhino 28-02-2011 10:49 AM

Nazalost nemam slike pravljenja ramova, jer sam se i sam ucio u hodu pa mi u tim trenucima izgleda nije bilo do slikanja :).. Pravio sam prvo 'obicne' pravougaonike koje sam pojacavao nazad sa 2 grede na trecinu sa obije strane (odozgo i odozdo)..

Pravio sam vecinu sam, ali u stolarskom 'ateljeu' uz instrukcije sa strane vezane za izdrzljivost, ojacavanje i velike pomoci oko stabilnosti za mobilne elemente koje stoje na nogama i jos nekim 'sitnicama'.

Unutrasnje dimenzije su (od ovih vecih) 180x100cm, 200x60cm, 180x60cm a mobilni paneli su 180x80cm (dio koji se puni vunom bez nogu).. Sa nogama dodju 240 visine.

Sto se tice tkanine to sam dao da se iskroji po datim dimenzijama, tako da sam ih punio materijalom i ubacivao u ramove.

All times are GMT +1. The time now is 11:48 AM.