Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   ?kolovanje za ton (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=35011)

silicon science 09-10-2010 08:28 AM

Re: Skola

Ljudi, jedna stvar je gadno pobrkana ovde, sto se tiche akademije i shkolovanja za "zvuk"... Koliko znam, u Bg a i u Ns (za ostale ne znam) odsek za zvuk je u okviru departmana dramskih umetnosti. A to podrazumeva uchenje za rad na filmu, radiu i pozoristu, i samim tim je nastavni program tako koncipiran. Osnova je dakle uchenje "filmskog jezika" i jezika pozorista... I studenti tona se ne uche za rad u studiju-usluzno-muzickom il kako vec da ga nazovem (barem po nastavnom programu)... E sad, pukom srecom sto recimo na novosadskoj akademiji predaje jedan profesor koji svoje studente vodi po studijima sa SSL-om i koji je (van nastavnog programa), svoje studente donekle nauchio radu na SSL konzoli)...
Planira se da se uskoro na akademiji u NS otvori odsek za muzicku produkciju, tj. onaj o kome se ovde pricha...
Shkolovanje svakako ima smisla, i mislim da je glupost reci da je kasno za to itd... Svi smo mi razlichiti i svako ima neki poriv za tim... A sad da li ces uspeti da se zaposlis u struci itd. zavisi iskljucivo od samog sebe. Pa koliko samo svake godine ima diplomiranih doktora i pravnika pa se niko ne zali kao mi, muzicari...Mozda se i zale, ali ne citam njihove forume....
P.S. Slazem se sa Bogijem sto je napisao gore...

boggy 09-10-2010 11:13 AM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 288463)
........ Pa koliko samo svake godine ima diplomiranih doktora i pravnika pa se niko ne zali kao mi, muzicari...Mozda se i zale, ali ne citam njihove forume....
P.S. Slazem se sa Bogijem sto je napisao gore...

Poenta je u tome, sto su "diplomirani doktori i pravnici" (pra)stara prica... verovao ili ne, stanje je danas kud i kamo gore nego pre desetak ili petnaest godina od kada ta prica koju pricas datira. Svi smo danas (nezaposleni) "diplomirani doktori i pravnici" ... ziveli! :da:

Evo iz mog ugla:
za elektronicare, dizajnere hardvera (bilo kakvog!) daj Boze ako ima ukupno 100 ozbiljnih radnih mesta u celoj Srbiji! Sve velike fabrike i kompanije koje su se time ranije bavile (i obezbedjivale i preko 1000 radnih mesta) su ili propale, ili su u krajnjoj fazi propadanja (nikoga ozbiljno ne uposljavaju).
Nekakva srpska elektronska industrija ce se svesti na male firmice sa po tuce ljudi max (nisu samo hard. dizajneri, nego i programeri, tehnicari,... itd).
Na zalost nemam precizne podatke, jer gomila malih firmica koje se jos bave elektronikom, rade po stanovima i ne oglasavaju potrebu za ljudima tako cesto, jer im ne trebaju. Godinama nisam video oglas za posao za nekoga ko je zavrsio elektroniku (nisam nesto ni pratio) ali znam one koji to redovno prate i nema!
U vreme kada sam se ja zaposljavao bilo je oglasa svakog meseca... mada je i tada vec pocela kriza!

Ja sam nastavio da se borim protiv vetrenjaca, i bavim se i dalje onim za sta sam skolu zavrsio :da: ... jedino sto moram da se uposljavam sam, a ne da ocekujem da to neko drugi uradi. Ne mogu bas da savetujem da je to uvek dobra ideja! Pogotovo ako se raz*ebe industrija, gubi se i interesovanje potencijalnih klijenata za tu oblast, jer vise ni ne traze da im neko ovde to uradi (ne ocekuju da iko to ume, ili ni ne traze), dovode odmah iz inostranstva.. i to bude zavrsni udarac za tu oblast. Jer ako ne uposljavate svoje ljude, sami sebi urusavate ekonomiju... ali na to niko ne obraca paznju :banghead:

pozdrav

bogi

p.s. imam neki osecaj da samo farmaceuti danas nisu u krizi i da vaze stara "pravila"... tako da.. MUzzy, ako hoces jos jedan fakultet... zavrsavaj farmaciju! Samo pozuri, da se opet sve ne okrene naglavacke!

Arthur 09-10-2010 12:10 PM

@silicone
još kad bi ih na tim dramskim umetnostima zapravo učili makar i filmskom sound designu. Učči se stara praška škola koju je R.Nerc pokupio pre 20ak godina, tako da se uopšte ne praktikuju novi sistemi postprodukcije i sl. Nisam siguran da uopšte rade na PT. Pun kurac njih koji je završilo to, veze sa post-om nemaju, pa uče od nule i sami provaljuju, a niko nema kontakta sa hollywood templateima pa se na niovu države i poštuje skoro nigde neka standardizacija u post-u

awacs 09-10-2010 01:18 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 288469)
pa se na niovu dr?ave i po?tuje skoro nigde neka standardizacija u post-u

Hehe, na TV-u je jo? tri puta grđe. Svako malo natrčim na Slagalicu (RTS 1) i to je apsolutno ?izenje. Ono - odnos jačine d?inglova i dijaloga... ludilo. O frekventnom odzivu onih bubica da ne pričam. A jbt, to nije samo najgledaniji kviz u Srbiji nego i jedna od najgledanijih emisija uop?te.

Pozdrav,

Vasa

silicon science 09-10-2010 01:34 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 288469)
@silicone
još kad bi ih na tim dramskim umetnostima zapravo učili makar i filmskom sound designu. Učči se stara praška škola koju je R.Nerc pokupio pre 20ak godina, tako da se uopšte ne praktikuju novi sistemi postprodukcije i sl. Nisam siguran da uopšte rade na PT. Pun kurac njih koji je završilo to, veze sa post-om nemaju, pa uče od nule i sami provaljuju, a niko nema kontakta sa hollywood templateima pa se na niovu države i poštuje skoro nigde neka standardizacija u post-u

Jeste, stoji da je old school :) Ali u tome ne vidim nista lose, cak naprotiv... Jer zamisli da zavrsis shkolu na dramskom odseku a da ne znas ko je Nerc ili Stanislavski... Sto se tiche FDU ne znam kako stoje stvari sa nastavnim programom, ali je akademija u NS (sto se tiche zvuka) prilichno mlada, jos nije ni tinejdzer... Radi se na Pro tulsu, na Mac-u... A sto se tiche standardizacije i veze sa svetom u potpunosti se slazem... Sto se tiche znanja oko posta itd, za sada ne mogu nikakav komentar da dam (kad budem pri kraju skolovanja mozes da me preslisas:wink::), a uostalom ima ljudi koji su zavrsili tu skolu a znaju 16 puta vise od ponudjenog znanja... Sve je to ipak relativno... Shkole sluze da te usmere, nauche nechemu, da ostvarish kontakte i nauchis se timskom radu... Znas i sam da ti znanje niko ne moze utuviti u glavu, vec sam moras da kopas i grebesh... Mislim da je to univerzalno za vecinu obrazovnih ustanova, a da nisu na nivou MIT-a.

awacs 09-10-2010 03:43 PM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 288472)
Shkole sluze da te usmere, nauche nechemu, da ostvarish kontakte i nauchis se timskom radu... Znas i sam da ti znanje niko ne moze utuviti u glavu, vec sam moras da kopas i grebesh...

+1.000.000,00

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 288472)
Mislim da je to univerzalno za vecinu obrazovnih ustanova, a da nisu na novou MIT-a.

Upoznao sam izvesnu ženu (Sherry Turkle) koja predaje na MIT (bar je predavala u to vreme) i njen opis MIT-a se svodio na: "a place where you learn how to start thinking".

Pozdrav,

Vasa

gorjan 09-10-2010 07:14 PM

Re: ?kolovanje za ton

proizvodnja diploma sa zvucnim nazivima koje nicem ne sluze je postao ozbiljan biznis
raznorazni menageri, inzenjeri, itd...
pitanje je da li onaj ko ulazi u takvu pricu, zna zasto to radi...
ukoliko ima caleta/rodju/kuma na pozxiciji da ga odmah ubaci u posao, onda je to ozbiljna prica
ako neko ocekuje da ce diploma tog tipa da ga lansira u ozbiljan posao u ovoj zemlji,a da nema ono gore navedeno, u opasnoj je zabludi
moje amatersko misljenje, naravno:)

davidov 09-10-2010 07:45 PM

Quote:

Upoznao sam izvesnu ?enu (Sherry Turkle) koja predaje na MIT (bar je predavala u to vreme) i njen opis MIT-a se svodio na: "a place where you learn how to start thinking".
Veoma lepo receno :).

SomiKnight 09-10-2010 08:49 PM

Auh ala ste svi pesimisticno nastupili u ovoj temi.
A nije mi najjasnije ni zasto, ladno dajete nelogicne izjave da ne mora covek vise da se skoluje nego da radi jer vec je zavrsio jednu skolu, stvarno mi nije jasno kakve veze ima zavrseno celo sa produkcijom? Ja koliko sam shvatio do sada mu je produkcija, snimanje sta li vec bilo hobi, svidelo mu se, sada bi hteo da nauci da to radi u nekoj skoli i da se zaposli.
Dakle, neko vas pita za savet, a vi mu kazete da je kasno, verovatno treba da se upuca covek jer je zakasnio, sta li? Ili da eto digne ruke od svega i da taksira?

Ako sad zavrsi neku skolu MOZDA i nadje nekad posao koji zeli, ako ne zavrsi nece NIKADA. I pored svega sto bih imao da kazem o obrazovanju, mislim da u ovom slucaju bih ipak preporucio da se upise nesto iz te oblasti, iz prostog razloga da se u toku skolovanja vrti u tim krugovima gde je moguce sresti neke kontakte sa kojima mogu da se odrade neki poslovi i obezbede buduci angazmani. Dakle moj savet je da se upise bilo sta a u toku skolovanja ne obraca paznja na samu skolu, nego na druzenja sa ljudima koji su iz tih krugova i da se energija usmeri u skalapanju poznanstava i veza i obezbedi kakav takav posao nakon skolovanja, a skola ce se vec zavrsiti kako tako.

Pa ako neko moze da mu preporuci koje mesto bi moglo najvise da mu pruzi u tom smeru, neka da savet.

Eto, dakle ako muzzy ne upise skolu dobicemo jos jednog beskorisnog taksistu u gradu, a ako upise mozda nam nekad neki cd ukrasi policu u sobi.

boggy 09-10-2010 08:54 PM

Quote:

Originally Posted by SomiKnight (Post 288494)
Auh ala ste svi pesimisticno nastupili u ovoj temi.....

Eto imamo sad i optimisticno vidjenje stvari... samo treba da se ostvari.
Quote:

Ako sad zavrsi neku skolu MOZDA i nadje nekad posao koji zeli, ako ne zavrsi nece NIKADA. .....

Bez skole nece nikada da nadje posao!?!?!?! :shock:
Voleo bi da cujem koliko imamo uspesnih snimatelja i/ili producenata koji su bas tu skolu zavrsili i nasli posao i postali uspesni... odnosno koliko ih ima kojima je SAMO TO bio uslov za sve ostalo... :banghead:
Idealistican ili cak bajkovit stav... svaka cast na optimizmu!
Quote:

Eto, dakle ako muzzy ne upise skolu dobicemo jos jednog beskorisnog taksistu u gradu, a ako upise mozda nam nekad neki cd ukrasi policu u sobi.

Prevelik broj taksista u gradu ima zavrsen fakultet (za moj ukus... prevelik)

BTW, dobrodosao na forum! :)

pozdrav

bogi

SomiKnight 09-10-2010 09:05 PM

Quote:

Ih dobrodosao :) . Ali pazi stvarno prvi post :D .

Moguce da ima neskolovanih snimatelja i/ili producenata, ili skolovanih koji su nasli posao preko veze, ali ne vidim kako to pomaze coveku u svojoj nedoumici.

Ispada po vasoj prici da je nemoguce zavrsiti skolu i zaposliti se? E pa muzzy sta ces, moraces u taksiste :) .

Bas zato sam predlozio da se upise nesto i tamo ostvare kontakti sa ljudima koji se time bave i tako mozda obezbedi neka buducnost u tom poslu, ako sedi kuci nece to nikad docekati to je sigurno. Moj brat ima 27 godina i treca je godina za tonca, kad zavrsi imace 28-29, ali bolje ikad nego nikad. Znam da tu nece dobiti nesto znanja, a na njemu samom je sta ce izvuci iz kontakta sa studentima i profesorima.
Mislim stvar je u stvari jednostavna, ili taksi ili skola :D , ja glasam za skolu.

boggy 09-10-2010 09:12 PM

Quote:

Originally Posted by SomiKnight (Post 288497)
........
Mislim stvar je u stvari jednostavna, ili taksi ili skola :D , ja glasam za skolu.

Nadam se da ce se javiti ljudi na threadu koji mogu da te brutalno demantuju.

1. Ako nisi primetio, MUzzy VEC ima zavrsenu JEDNU skolu, pokusavamo da mu objasnimo da mu ne treba JOS JEDNA skola sa kojom opet ne moze naci posao "po defaultu" ili zagarantovano... poznajem nekolicinu vlasnika studija i znam da im nije najbitnije (kao poslodavcima) da li kandidat ima adekvatnu skolu, nego im je bitno koliko ZNA da radi.
2. Posao moze da se nadje ako si snalazljiv, prodoran, uporan,...
3. "snalazljiv, prodoaran, uporan" se ne uci u skoli.
4. Diploma NE MOZE danas da zameni "snalazljiv, prodoran, uporan", do pre petnaest godina je to bilo apsolutno na snazi.. od tada je krenulo da se osipa i danas imamo ovo sto ti nazivas "pesimisticnim"... jedino da zazmurim na oba oka i da sagledam ovako kako ti to radis...

pozdrav

bogi

kejkz 09-10-2010 09:15 PM

Shkola je lepa stvar ako je sebi mozes priustiti, medjutim, u ovom poslu se mnogo vise nauci radeci nego citajuci knjige i uceci o opremi. Davati tolike pare za skolu, barem po meni, ima smisla jedino ako stvarno ne postoji drugi nacin da se naucis studijskom radu. A ima ih, onoliko, pa cini mi se da Artur ima stalno otvoreno mesto segrtovanja kod njega. Tek kada krenes da radis sa nekim realnim materijalom, tek kada se pojavi krajnji rok, tek kada provedes sate radeci na nekoj stvari dok ne dostignes odredjeni nivo kvaliteta, mozes pricati o pravoj skoli. I tek kada te to bude stvarno hranilo, imaces nesto od toga.
Ja licno sam nekoliko godina radio sa bendovima i pojedincima razne stvari, snimao, editovao, miksao, gresio, radio za dzabe, filmove, reklame, muziku za njih, efekte, cuda razna. Uz to sam zavrsio i fakultet, radio sa kompjuterima i radio preko omladinske zadruge razne fizicke poslove, najvise nosenje namestaja. Zavrsio sam fakultet i pre dve godine se zaposlio u softverskoj firmi koja radi programiranje za Carl Zeiss MicroImaging, sada zaradjujem dovoljno da mogu ziveti sam i kupovati opremu kakvu pozelim. I dalje nekada radim sa bendovima, kada mi vreme dozvoli, ali najvise radim sam, na svojoj muzici. To je naravno samo jedan od puteva, i svakako nije jedini i onaj na koji se mozes ugledati, ustvari, poenta i jeste da ti mi ovde ne mozemo reci ono sto ti ne znas sam, samo ti mozemo preneti nase iskustvo. Po meni, studiranje je lepa stvar, i jeste, fakultet te moze nauciti da mnoge stvari gledas iz raznih perspektiva. Covek nikada nije star za fakultet, ja da mogu, studirao bih ceo zivot, ali to tesko da placa racune na kraju meseca.
Dakle, na kraju krajeva, zaboravi sve sto smo ti ovde rekli, sedi sa sobom, razmisli, odluci... to je ipak tvoja odluka, ne nasa, a svi odlucujemo samo za sebe... Sta god da odlucis, nadam se da ce te ispuniti.

DaBear 09-10-2010 09:57 PM

bas se svi lepo raspisashe....jos samo nesto da dodam..

Ako vec imas uslova (zivis kod caleta i keve i ne radis, racuni placeni, dzeparac svakog meseca, itd) onda se baci na eksperimantisanje, snimanje, sviranje, slusaj, slusaj i analiziraj.
Ja sam kao mladji slusao i slusao, pa na sluske, pa na kutije i pokusavao da skapiram kako su neke stvari uradjene. Tad nije bilo plugova....nego tehnika i dovijanja i mastovitosti.
A tek skola nije bilo uopste....
Kako smo se odusevili kad smo stavili direct out od clapa sa TR808 u distrorzija pedalu i sa onim sustejnom dobili od suvog, kratkog klapa khhhhhhhhhhhhhh !!
Do jaja !!

Ja i sad volim da sednem i samo se zezam sa plugovima...da vidim sta sve tu moze da se izchmara !!! Pa stavis plug na nesto zasta nije napravljen...itd
To nema u skoli, takodje...

MUzzY 09-10-2010 10:03 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 288498)
Nadam se da ce se javiti ljudi na threadu koji mogu da te brutalno demantuju.

1. Ako nisi primetio, MUzzy VEC ima zavrsenu JEDNU skolu, pokusavamo da mu objasnimo da mu ne treba JOS JEDNA skola sa kojom opet ne moze naci posao "po defaultu" ili zagarantovano... poznajem nekolicinu vlasnika studija i znam da im nije najbitnije (kao poslodavcima) da li kandidat ima adekvatnu skolu, nego im je bitno koliko ZNA da radi.
2. Posao moze da se nadje ako si snalazljiv, prodoran, uporan,...
3. "snalazljiv, prodoaran, uporan" se ne uci u skoli.
4. Diploma NE MOZE danas da zameni "snalazljiv, prodoran, uporan", do pre petnaest godina je to bilo apsolutno na snazi.. od tada je krenulo da se osipa i danas imamo ovo sto ti nazivas "pesimisticnim"... jedino da zazmurim na oba oka i da sagledam ovako kako ti to radis...

pozdrav

bogi

1. imam jednu ciju diplomu mogu da okacim iznad monitora (kad je dobijem) i to je to. Poznanica je upisala doktorske jer nema sta drugo da radi (takodje celistkinja) ... ne zna ni kako ce ih platiti.
2. Posao ne mogu da najdem jer kontakte nemam. Ponavljam da sam vec pitao par ljudi da li im treba "segrt" i reklisu da vec imaju i da im ne treba.
3. Znam da se ne uci u skoli. Pitanje za sve - gde se uci? Ko je voljan da pomogne?
4. Ovo sam sve nazalost shvatio pred kraj studia i zato sam se potpuno razocarao u celu pricu ... plus to sto me je profesor fenomenalno za*ebo...

Da se razumemo ni jedna od ovih skola nije na nivou akademije. Sve traju maximalno po 13 meseci i to je to (gledao sam nekoliko u Montrealu i Torontu kao i recimo L.A. Recording school koja kosta 27000$). Znaci sve su kursevi. Kao, intezivni. SAE je mozda jedina skola "na glasu" koja traje 2 godine i ima opciju za master od 12 meseci).

Ja na ovo gledam kao priliku da ucim na konkretnoj opremi i da kroz skolu pokusam da dodjem do nekih kontakata. Nisam zaista malo dete koje misli da mi je sve zagarantovano kad (i ako) je zavrsi. Na ovaj potez se odlucujem zato sto ne vidim ni jedan drugi. Beograd ima xyz kucnih studija. Gde je tu bilo kakvo mesto? Mislim, ako neko zna nekoga da mu treba segrt - evo moj mail - madmuzzy@gmail.com, radim za dzabe! Nosam kablove i kuvam kafu i caj i idem po jogurt i burek! Ja nisam uspeo da nadjem. Samo nemojte pricati kako to sve moze tako i kako samo treba biti uporan. Ja ZNAM da to ide tako i veoma sam uporan ali mislim da pomoc nije na odmet. Jedino ako neko nece...

Imam jos par opcija da zapalim za vec navedeni Montreal i probam tamo ali to su varijante koje su skoro pa duplo skuplje od ove "domace".

Arthur 09-10-2010 10:04 PM

to je kvaka 22, ja eto šomijevom bratu nikad ne bi dao posao ako je na trećoj godini, i nije radio već po studijima i sl. Naročito ne ako čeka da završi školu pa da zapravo nešto i nauči. Ili, možda bi i dobio ako je mega talentovan i brzo se snalazi. Ali, ako je takav, nemoguće da je ostao u školi do 28-29te. Sticajem okolnosti trenutno imam par veoma talentovanih asistenata, nešto starijih (oko30), ali uglavnom ne preferiram starije od 25.

MUzzY 09-10-2010 10:08 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 288503)
bas se svi lepo raspisashe....jos samo nesto da dodam..

Ako vec imas uslova (zivis kod caleta i keve i ne radis, racuni placeni, dzeparac svakog meseca, itd) onda se baci na eksperimantisanje, snimanje, sviranje, slusaj, slusaj i analiziraj.
Ja sam kao mladji slusao i slusao, pa na sluske, pa na kutije i pokusavao da skapiram kako su neke stvari uradjene. Tad nije bilo plugova....nego tehnika i dovijanja i mastovitosti.
A tek skola nije bilo uopste....
Kako smo se odusevili kad smo stavili direct out od clapa sa TR808 u distrorzija pedalu i sa onim sustejnom dobili od suvog, kratkog klapa khhhhhhhhhhhhhh !!
Do jaja !!

Ja i sad volim da sednem i samo se zezam sa plugovima...da vidim sta sve tu moze da se izchmara !!! Pa stavis plug na nesto zasta nije napravljen...itd
To nema u skoli, takodje...

Radim to od srednje skole upravo zato sto me beskrajno interesuje i zato sto puno toga novog otkrijem ali uglavnom "nabadam". Ne zelim to tako...
Drugo, kacim uvek kad nesto novo uradim bas ovde na forum i dobijem mozda 2-3 strucna komentara. Mislim, ok, nece svako da slusa itd. Ali gde onda ja to da naucim? Od drugara koji znaju 5x manje od mene i koji me podrzavaju i kazu uuu bas si napredovao ovo super zvuci?

MUzzY 09-10-2010 10:10 PM

@Artur. Eto, znaci da odem do taxi udruzenja onda? Imam 26. jbg.

Znak 09-10-2010 10:12 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 288503)
Pa stavis plug na nesto zasta nije napravljen...

Ja sam oduvek tra?io način kako da uvučem zvuk u Photoshop i tamo ga retu?iram, kad eno napravi?e iZotope RX...

SomiKnight 09-10-2010 10:13 PM

Quote:

Ako nisi primetio, MUzzy VEC ima zavrsenu JEDNU skolu,
Da primetio sam, i vec napisao sta mislim o tome, i dalje mi nije jasno sto pominjete tu skolu koju je zavrsio, celo, i sam je covek rekao , eto greska u proceni, od toga se ne zivi, idemo dalje, zaboravite na to, kao da je rekao da nema skolu, ne zeli time da se bavi, zeli nesto drugo a to je snimanje.

Quote:

i znam da im nije najbitnije
Naravno nije im najbitnije ali moze da bude bitno, da treba da zaposle nekog ko zna i ima skolu ili samo zna zaposlice ovoga sa skolom, e sad dolazimo do problema kako doci do tog znanja?

Ja i dalje stojim do toga da mu je najbolje da upise skolu neku, tamo se posveti tome da bude "snalazljiv, prodoaran, uporan" , upozna ljude stvarne koji se time bave, eto lepo rece kejkz da ima ljudi kod kojih moze da se segrtari, paralelno skola i bude segrt, i posle dve ili koje godine vise ima znanje i skolu.

Naravno da je verovatno tacno da treba biti "snalazljiv, prodoaran, uporan" ali misljenja sam da ne treba tako lako odbaciti ideju skole iz te price, pa eto i kejkz se paralelno skolovao i bio segrt kako sam skapirao, sta fali svemu tome, narocito jer ispada da je kejkz cak ucio skolu sa kojom ne radi posao kojim se bavi sada, dok bi muzzy isao bas u skolu sa kojom bi i radio.

boggy 09-10-2010 10:14 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 288504)
..........

Imam jos par opcija da zapalim za vec navedeni Montreal i probam tamo ali to su varijante koje su skoro pa duplo skuplje od ove "domace".

Samo mogu da kazem da se u Srbiji nece situacija popraviti jos nekoliko desetina godina, tako da keksavi ima pravo... dobro razmisli... para, zdravlja, zivaca i vremena nema niko na pretek, zato smo svi tako "pesimisticki" raspolozeni... prenosimo sopstvena iskustva... ja se barem (vise) ne lozim... ne da mi krstenica.
Ne kazem da je nemoguce naci posao, samo kazem da diploma ne znaci vise ono sto je znacila pre, i jos.. ne znaci vise ni jedna diploma nista... i dalje moras biti snalazljiv, uporan, strpljiv itd....
Ako si bas resio da se bavis produkcijom.. zasto ne stavis oglas u malim oglasima na Rumskom sa tekstom koji si upravo naveo ispred e-maila... to je jedan "titraj" prodornosti.... veruj mi da poslodavac gleda i kako se boris... ako si tunjav, stidljiv, povucen, nedruzeljubiv.... ne mogu ti reci da se te osobine preterano cene...

pozdrav

bogi

DaBear 09-10-2010 10:17 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 288504)
1

Ja na ovo gledam kao priliku da ucim na konkretnoj opremi i da kroz skolu pokusam da dodjem do nekih kontakata. Nisam zaista malo dete koje misli da mi je sve zagarantovano kad (i ako) je zavrsi. Na ovaj potez se odlucujem zato sto ne vidim ni jedan drugi. Beograd ima xyz kucnih studija. Gde je tu bilo kakvo mesto? Mislim, ako neko zna nekoga da mu treba segrt - evo moj mail - madmuzzy@gmail.com, radim za dzabe! Nosam kablove i kuvam kafu i caj i idem po jogurt i burek! Ja nisam uspeo da nadjem. Samo nemojte pricati kako to sve moze tako i kako samo treba biti uporan. Ja ZNAM da to ide tako i veoma sam uporan ali mislim da pomoc nije na odmet. Jedino ako neko nece...

pa sve ovo govori da se posao snimateljski vise ne trazi kao nekad...a nikad nije bio nesto rasprostanjen niti placen...
Za te pare mozes da iznajmis neki prostor, ako vec imas opremu i da se zezas dve godine. Naucices sigurno vise...ako ne - prodas opremu i povratis deo para. Diplomu nemozes da prodas!

Kontakte ostvarujes radeci sa ljudima a ne u skoli gde SVI ocekuju isto! (da uspostave neki kontakt?) kakav kontakt? sa kime?

Da ponovim moje misljenje od pre - ja nikoga nebi savetovao da se bavi muzikom danas kao profesijom. Ukoliko neko vec nema 10-ak izdanja do 20-22 godine...onda nema smisla. samo gubljenje dragocenog vremena i trosenje zivota uludo...

sve sam to prosao i kod nas i ovde i mogu da izvucem neke zakljucke do sad..gledam kako se sve menja neverovatnom brzinom, a kod nas ljudi jos uvek nisu svesni toga.
Izuzetaka ima, moze da se nabode nesto...ali sve je to kratkotrajno - nece te obezbediti (kao nekad) za ceo zivot...nego posle moras po stare dane sve izpocetka

SomiKnight 09-10-2010 10:29 PM

@Arthur

Nije to kvaka 22, vec je zaposlen brat duze vreme, ali je skapirao da mu skola ne bi bila na odmet pa je upisao, i zavrsice je eto sa 28 godina, dakle znanje ima jer vec radi, imace tada i skolu, i recimo da da otkaz da li bi ga tada zaposlio?

Ili recimo Muzzy upise skolu, primite ga kao segrta
Quote:

Studio Underground tra?i ?egrta za poslove editinga i usnimavanja
, za dve godine ima neko znanje, ima skolu, ima 28 godina, jel bi ga primio da radi kod tebe?

Arthur 10-10-2010 12:59 AM

ko što rekoh, ako ima već radnog iskustva nekog, zna šta je pojačalo a šta zvučnik i čemu služi hajhet na bubnju, i pritom je prijatan i adaptibilan radnoj atmosferi, i najbitnije od svega SAM SE JAVI I POKAŽE INTERESOVANJE, mislim da bi mu dao šansu. Evo, koliko dugo već postoji ovaj forum , a muzzy je član od 2003će (dakle duže nego ja), i koliko je puta pitao nekog da li može da šegrtuje u studiju i asistira? Ja od nove godine imam aktuelan oglas za asistente, i koliko vidim, muzzy se dole još nije pojavio, iako je preko PM imao neke korespodencije samnom, koliko mi se čini, ne preterano produktivne.

alek019 10-10-2010 01:49 AM

Ufff, ?ta sve ovde napisaste...
Muzzy, dilema mo?e biti taxi ili no?enje bureka i jogurta, ali ?kolica i no?enje bureka i jogurta, e tu nikake dileme nema.
Pravac ?kolica.

SomiKnight 10-10-2010 07:30 AM

Ja koliko sam shvatio muzzy tek od skora zeli da radi ovaj posao, mozda zato nije do sada imao prilike da segrtuje negde, mozda za neke oglase nije ni znao ali dobro nebitno to sada, u svakom slucaju ako do sada nije isao na tu kartu da mu je vazno da prvo segrtuje, sada zna i moze da se posveti tome, a eto ima i otvorenih mesta.

Uz skolu i neki takav angazman ako nadje, po meni idealna kombinacija za isplanirane sledece dve godine. Znam moze tako i bez skole mozda, ali skola ne moze da odmogne, sem sto kosta, ali moze da pomogne. Uz segrtarenje negde makar nece izgubiti vreme kao sto ste rekli.

DaBear 10-10-2010 10:33 AM

Quote:

Originally Posted by SomiKnight (Post 288521)
Ja koliko sam shvatio muzzy tek od skora zeli da radi ovaj posao,

ako se tek odskora opredelio da bude "producent / snimatelj" - okasnio je. :(

svesce se sve na gubljenje vremena i novca....garant !!

SomiKnight 10-10-2010 10:47 AM

Ja bi razumeo da on ima 62 godine pa da vi pricate ovako, ali sa 26, stvarno mi nije jasno...

Meni sve ovo vise pocinje da lici na pricu likova koji rade taj slican posao, i zive od toga, i sada kad neko drugi hoce da radi to isto oni kazu kako je to nemoguce.
Aman ljudi kako mozete nekoj mladoj osobi da preporucujete da se bavi NICIM u zivotu radije nego da pokusa da se bavi NECIM sto voli, sta da radi muzzy, da se ko kinezi baca sa sprata zgrade ako ne upise skolu ili padne godinu, ne razumem.

DaBear 10-10-2010 11:15 AM

Quote:

Originally Posted by SomiKnight (Post 288524)
Ja bi razumeo da on ima 62 godine pa da vi pricate ovako, ali sa 26, stvarno mi nije jasno...

Meni sve ovo vise pocinje da lici na pricu likova koji rade taj slican posao, i zive od toga, i sada kad neko drugi hoce da radi to isto oni kazu kako je to nemoguce.
Aman ljudi kako mozete nekoj mladoj osobi da preporucujete da se bavi NICIM u zivotu radije nego da pokusa da se bavi NECIM sto voli, sta da radi muzzy, da se ko kinezi baca sa sprata zgrade ako ne upise skolu ili padne godinu, ne razumem.

nije ta prica....a nije ni nemoguce, samo sto bi sa 26 godina VEC trebao da zna dosta vise o tome. Znaci nije se interesovao od malena.

Ja sam na primer vec svirao sa bendovima pred kraj osnovne skole, 7-8 razred (!)...igranke itd. do 23 godine (kad sam otisao u London) sam svirao brdo zivih svirki, bili smo cak i na hipodromu pred 30.000 kad je svirao Iron Maiden i Dugme ranih 80-ih...
sa 17 godina smo vec chmarali sa elektronikom i imali 8 track demo studio i radili stotine demo snimaka raznim bendovima...pa smo posle sklepali 3 racka modula i MC4 i zaredjali po beogradskim studijima da programiramo svima po redu na preko 20 albuma...pa nasi projekti (2 albuma, 2 singla) tv nastupi, pa rad po studijima kao snimatelj,...itd itd..i sve to do 23 godine.

i tad smo mislili da sve znamo (pose tolikog "ikustva"), otisli u London i shvatili da je sve to nista i da treba ponovo krenuti odpocetka. Ali bilo je lakse zbog sve te rutine koju am preturio preko glave..

Zato mislim da je kasno...po menu - ukoliko postoji neki unutrasnji talenat ili jaka zelja da se covek bavi necim - to se ispolji vrlo rano. Sa 26 je kasno...

Dok zavrsi 2 godine, bice 28, OPET nema realno iskustvo rada sa ljudima, (brzo) resavanje problema, to se ne uci u skoli...dok se malo uhoda, AKO i nadje neki posao - eto leto 30-eto !! Trebao je vec da se ozeni, pa deca...inace prodje voz!

E onda pocinju drugi problem, manje vremena za sve ostalo itd itd... :(

Arthur 10-10-2010 11:57 AM

realno, nije ta taxi solucija ni tako hrđava, spram perpsektive muzičke scene u srbiji naročito :) A izbor profesionalne orijentacije se definitino ne pravi u 26toj. Ja sam sa 20 odlučio da se bavim ovim, sa 23 počeo da šegrtujem,od 27me imam svoj studio u kome radim i od koga živim a od skora i porodicu hranim. I sad trebam nekom od 28 da preporučujem da "počne"?

SomiKnight 10-10-2010 01:22 PM

Znaci ti si sa 23 poceo da segrtujes a vec sa 27 imas sopstveni studio, znaci to je 4 godine, i ti to nekome NE preporucujes vec da ide u taksiste? Dakle muzzy ako pocne sa 26 da segrtuje jos zavrsi i skolu vec u 30-oj je moguce da ce imati studio?

Eto ja sam mislio mi ozbiljno pricamo ovde a ispade ova tema sprdnja neka, sta li?

boggy 10-10-2010 01:40 PM

Quote:

Originally Posted by SomiKnight (Post 288524)

Iskustvo mi kaze da ako je nekom stvarno stalo, nece mnogo slusati savete nego ce da uradi po svome... tako da ja ne vidim nikakve lose ili skrivene namere u DaBearovom i Arthurovom poslu. Makar i hteli da "uklanjaju" potencijalnu konkurenciju, nemaju takvu moc. Uporan covek ce isterati sta je naumio bez obzira sta okolina savetuje... zato nema potrebe da ih kritikujes zato sto tako pricaju, imaju pravo na to. Niko ne zna sta ce MUzzy uraditi sa ovim stvarima u zivotu, i tvoja "podrska" nije dovoljna da on uspe... kada bude u problemima, sa forumskom "podrskom" moze da obrise znas vec sta... :rolleyes: :rolleyes: ... pri tom imaj u vidu da "podrzavas" coveka da potrosi pare (preko svega ostalog) za nesto, za sta ce mozda da prica za par godina da je pogresio... i, sta smo onda uradili?

pozdrav

bogi

awacs 10-10-2010 02:03 PM

Quote:

Originally Posted by SomiKnight (Post 288497)
Ispada po vasoj prici da je nemoguce zavrsiti skolu i zaposliti se? E pa muzzy sta ces, moraces u taksiste :).

Rekao bih da uop?te nisi shvatio moju priču o taksistima. Ja sam lepo rekao da je posao snimatelja isto ?to i posao taksiste. U moje vreme se to zvalo "metafora" :)

I niko ovde nije rekao da je ?kola lo?a ili nepo?eljna. I ja poput Muzzyja smatram da je ?kola zgodna za sticanje kontakata (to su uglavnom ?kole sa multimedijalnim programima, pa ima tu i nekih koji se lo?e na re?iju ili kameru ili ?tatijaznam). Mo?e već u ?koli da počne da se pravi neka multimedijalna ekipa.

Radi se samo o tome da ?kola nije nu?na za bavljenje snimateljskim poslom. Ko ima pare i voli - nek upisuje, ali neka ne očekuje da će sa diplomom bilo koje ?kole za snimatelje lak?e doći do posla. Moj jako dobar drugar je zavr?io jedan od pomenutih intenzivnih kurseva u Torontu. Iza?lo ga nekih 12.000 kanadskih dolarskih kupona. Sad radi kao digitalni arhiver u nekoj softverskoj firmi (dnevni backup podataka na DAT trake i takve stvari).

I da, DaBear je potpuno u pravu - godine starosti su jako va?na stavka. I to sam Muzzyju već napisao u jednoj privatnoj prepisci, pa evo sad ka?em i javno. A ljudi imaju pravo da veruju ili ne, njihova stvar.

Pozdrav,

Vasa

Arthur 10-10-2010 02:27 PM

moj slučaj je samo dokaz da se volja i upornost isplate. Voleo bih da me neko u praksi demantuje, ali ako neko u kasnijoj mladosti tek skontava šta želi, nisam siguran da ima iste polazne pozicije, a i to pokazuje ponešto o njegovom karakteru, koji kao takav i nije poželjan za ovakve bitke. Eto o čemu pričam.

MUzzY 10-10-2010 02:34 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 288516)
ko ?to rekoh, ako ima već radnog iskustva nekog, zna ?ta je pojačalo a ?ta zvučnik i čemu slu?i hajhet na bubnju, i pritom je prijatan i adaptibilan radnoj atmosferi, i najbitnije od svega SAM SE JAVI I POKA?E INTERESOVANJE, mislim da bi mu dao ?ansu. Evo, koliko dugo već postoji ovaj forum , a muzzy je član od 2003će (dakle du?e nego ja), i koliko je puta pitao nekog da li mo?e da ?egrtuje u studiju i asistira? Ja od nove godine imam aktuelan oglas za asistente, i koliko vidim, muzzy se dole jo? nije pojavio, iako je preko PM imao neke korespodencije samnom, koliko mi se čini, ne preterano produktivne.

Za tvoj oglas zaista ne znam i osim sto je nase dopisivanje preko PM-a ostalo na tome da poslusas onu poslednju pesmu koju sam napravio i kratkoj diskusiji oko SAE-a. Pokusao sam da nadjem taj tred u "razno" o kome si pricao ne vidim ga ali mi veruj da bolje sviram i aranziram nego sto se snalazim sa saerchom po forumu. Ne znam koja bi mi bolja referenca bila od onoga sto kacim ovde ili drzim na myspace-u jer drugo nemam.
Oko toga sta je ko uradio do 26. ok, dobro si se snasao i skontao sta zelis tacno. I ja sam mislio da ce mi celo biti karijera, svirao sam i na Kolarcu 3 puta, osvojio 2 prve nagrade na repubickim takmicenjima, saradjivao sa Darinkom Matic Marovic, pisao kompoziciju koja se izvela sa akdemskim odsekom, svirao u Akademiji nauka, bio prvo celo sve 4 godine na faxu itd. i sta sad? Sve to je izgubilo neki smisao meni i za mnoge stvari sam ja kriv ali sam dobrih 6 godina uporedo ucio o produkciji a ne radu u studiju i to znanje mi fali.
I ako nisam bio dovoljno jasan u nasem dopisivanju, da jako bih voleo da kod tebe radim kao segrt i za dz ako treba jer sam vec nekoliko puta rekao da sam impresioniran tvojim radovima i projektima. Za sebe smatram da imam dovoljno ideja i da sam za sve ove godine shvatio kako nesto treba da zvuci (aranzmanski) te mislim da bih se u tome jako dobro snasao. E sad, do prilike treba doci... ili pomognite ako bilo ko misli da ono sto radim ima smisla (ponavljam, sve sto sam radio imam online te svako moze da poslusa i kaze sta misli) ili recite "decko jbg. nisi ti za to".

awacs 10-10-2010 02:39 PM

(...)

MUzzY 10-10-2010 02:41 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 288538)
moj slučaj je samo dokaz da se volja i upornost isplate. Voleo bih da me neko u praksi demantuje, ali ako neko u kasnijoj mladosti tek skontava ?ta ?eli, nisam siguran da ima iste polazne pozicije, a i to pokazuje pone?to o njegovom karakteru, koji kao takav i nije po?eljan za ovakve bitke. Eto o čemu pričam.

Moram i ovo da qutoujem sori :)
Ok je da sam ja zavrsio arhitekturu pa sad dosao na rumski i pricao kako mi je muzika u krvi :)
Svestan sam cinjenice da u danasnje vreme pored toga sto ucis moras biti i odlican marketing strucnjak i menadzer i vozac i sl. ... jbg. ja svo ovo vreme ucim 90% o muzici (10% me je jako interesovao CGI pa sam i na to trosio vreme :) )

Ako sam dobro razumeo, potpuno je nebitno kakav je nekome backgroud dokle god ima ispod 25 godina, komunikativan je i poslusan i brzo uci?

awacs 10-10-2010 02:43 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 288539)
ili pomognite ako bilo ko misli da ono sto radim ima smisla (ponavljam, sve sto sam radio imam online te svako moze da poslusa i kaze sta misli) ili recite "decko jbg. nisi ti za to".

Iz onoga što sam čuo mogu da kažem - dečko, ti jesi za muziku. Ali snalaženje u muzičkom (pa i studijskom) biznisu zahteva mnoge atribute pored poznavanja muzike. A ovde se upravo o tome priča.

Pozdrav,

Vasa

Arthur 10-10-2010 02:50 PM

Quote:

Originally Posted by MUzzY (Post 288541)
Moram i ovo da qutoujem sori :)
Ok je da sam ja zavrsio arhitekturu pa sad dosao na rumski i pricao kako mi je muzika u krvi :)
Svestan sam cinjenice da u danasnje vreme pored toga sto ucis moras biti i odlican marketing strucnjak i menadzer i vozac i sl. ... jbg. ja svo ovo vreme ucim 90% o muzici (10% me je jako interesovao CGI pa sam i na to trosio vreme :) )

Ako sam dobro razumeo, potpuno je nebitno kakav je nekome backgroud dokle god ima ispod 25 godina, komunikativan je i poslusan i brzo uci?

pa u principu ne osuđujem ljude koji sa 18 ne znaju šta oće i ne rade na tome. Ja sam od moje 18te do te 23će skupljao hrabrost i usputna znanja da stvarno lupim sebi rukom o sto i kažem "ili ovo il ništa". Napustio fakultet, i svo svoje vreme i energiju posvetio tome. I to mi je negde granica legitimnog. Što ranije neko skonta šta želi, i što jače krene u to, više će poštovanje i od mene i od okoline steći. Ja dajem priliku svima da me demantuju, tako da u zadnjih par meseci je dole prošlo nekoliko momaka starijih od 25 koji su dobili priliku i iskoristili je.
A thread je sticky, negde na forumu.

boggy 10-10-2010 03:08 PM

Quote:

.............
Svestan sam cinjenice da u danasnje vreme pored toga sto ucis moras biti i odlican marketing strucnjak i menadzer i vozac i sl. ... jbg.

DA! :D Imaj u vidu da sam licno ja to (marketing "strucnjak", menadzer, sta god to znacilo) skapirao sa 40+, i ne preporucujem to NIKOME. Uopste nije jednostavno, ostaviti lemilicu, raznorazne CAD programe, i krenuti sa proucavanjem tema, koje me NIKADA u zivotu nisu privlacile, tipa "web marketing", "Word of Mouth marketing", da proucavas raznorazne zakone, pravila poslovanja, bankarsko poslovanje itd.. da bi uopste preziveo! Znanje elektronike i akustike mi tu nista ne pomaze, samo pravi osnov da citanje, navedenih tema i njima slicnih, ima nekog, nadam se, realnog smisla.
Quote:

ja svo ovo vreme ucim 90% o muzici (10% me je jako interesovao CGI pa sam i na to trosio vreme :) )

Kobna greska! ...koja dolazi najcesce iz najblize okoline (porodice!) zbog inercije i secanja davnijih od 15 godina.
Komunikativnost se ne uci u skoli, covek mora sam da radi na sebi da bi to ostvario cak i ako nije talentovano komunikativan.
Najveca nevolja je u tome da je konkretno danas, kada je sve prepusteno stihiji (neki to vole da nazivaju demokratijom) i volji pojedinca i/ili grupe... prekticno vaznija necija komunikativnost nego poznavanje posla kojim se bavi...
Quote:

To sto si napisao je vrlo blizu onome sto (zadnjih godina) gledam svakodnevno!

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 09:11 AM.