Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Razno (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=86)
-   -   Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=34646)

Znak 03-08-2010 03:46 PM

Re: Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 284129)
ma rekoh već, mnogo mi je trenutno veći problem domaće produkcije ?to :
- muzičari vi?e ne umeju da sviraju
- ne umeju da izeberu valjan instrument
- ako ga i izaberu ne umeju da izvuku maximum iz njega (?timovanje bubnja je mističnije od Peska vremena!)
- Nema previ?e adekvatnih prostora za snimanje (uglavnom ?pajzevi sa tapetarskim sunđerom, čast skupim izuzecima)
- Snimatelji su prečesto priučena deca sa VET? ili BK koja u principu ne bi prepoznala gre?ku u postavci mikrofona ni da im neko nacrta
- PESME I MUZIKA su generalno ni?eg kvaliteta i sadr?aja nego pre samo jednu deceniju u Srbiji
.....
e da, i tu negde pri kraju, klinci surovo glupo i sirovo spaljuju snimke sa plagovima na kompu, umesto da plate neke pare za pristojan mastering

kao ?to vidi?, nije ovde tema dali dana?nji snimci zvuče bolje ili lo?ije od na?ih i svetskih od pre par decenija, nego za?to na?i danas uglavnom zvuče po svim kriterijumima OČAJNO, i spram dana?njih svetskih i spram bilo čega. Opet, ka?em, čast izuzecima.

Sve ?to ka?e? je tačno, ali valjda to ?to je situacija u celini lo?a ne treba da sprečava svakog da u svojoj oblasti popravi stvari koliko je moguće. Zamisli da gitarista ka?e za?to da ve?bam solo kad će ionako pesma zvučati lo?e zato ?to producenti ne umeju da miksaju, kao ?to ti ka?e? muzičari vi?e ne umeju da sviraju. Osim toga, na onom crte?u gde se vidi pesma Haustora je prikaz jo? jedne, očigledno očajno masterizovane nove domaće pesme, koja nipo?to nije snimana u ?pajzu i sa muzičarima koji nemaju pojma. U pitanju je ne?to ?to bi trebalo da bude vrh u svakom pogledu, gde je svaki korak u produkciji rađen sa najboljom mogućom opremom i sa najprofesionalnijim muzičarima. (Ajde da ostanem pri tome da ne ka?em o kome se radi.)

Prevelika glasnost u muzičkoj produkciji često pretvara posao radijskih tonaca u noćnu moru. Bukvalno je nemoguće, čak i na najboljim stanicama, čuti isti nivo jačine tona u jednoj emisiji gde ima govora, d?inglova i muzike. U filmskoj i TV audio produkciji je ista priča. Umesto da se tehnologija iskoristi da sve zvuči bolje, gde god se kombinuje govor i muzika to je propast.

Ovde se govori o (po tvom mi?ljenju) malom ?rafu u celom procesu, ali čak i taj mali ?raf mo?e dosta da popravi stvari ako se zavrne kako treba (mada ja i dalje mislim da to uop?te nije sitnica, već bukvalno glavni razlog lo?ijeg zvuka).

Granata 03-08-2010 03:59 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 284134)
Osim toga, na onom crte?u gde se vidi pesma Haustora je prikaz jo? jedne, očigledno očajno masterizovane nove domaće pesme, koja nipo?to nije snimana u ?pajzu i sa muzičarima koji nemaju pojma.

samo se ja ne bih slozio da je pesma igledno loshe masterovana, jer slika ne govori mnogo. Ne znamo o kojoj se pesmi radi, ali chesti su i sluchajevi da neke pesme koje tako izgledaju imaju i vishe dinamike (ne samo glasnoce) od nekih pesama koje izgledaju kao ta Haustorova pesma na slici.
Stoga ja ne bih sad podizao neku hajku na nesavesne mastering inzenjere.

LA-2A 03-08-2010 04:05 PM

ma vidi se iz aviona da ***** ne valja:D

Znak 03-08-2010 04:06 PM

Quote:

Originally Posted by Granata (Post 284135)
samo se ja ne bih slozio da je pesma igledno loshe masterovana, jer slika ne govori mnogo. Ne znamo o kojoj se pesmi radi, ali chesti su i sluchajevi da neke pesme koje tako izgledaju imaju i vishe dinamike (ne samo glasnoce) od nekih pesama koje izgledaju kao ta Haustorova pesma na slici.
Stoga ja ne bih sad podizao neku hajku na nesavesne mastering inzenjere.

Mo?e neki primer?

Granata 03-08-2010 04:27 PM

videcu ako nadjem, ne secam se sad konkretnih primera, al znam da sam video dovoljno da ne verujem slici

google 03-08-2010 05:16 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 284138)
Mo?e neki primer?

I mene zanima.

Granata 03-08-2010 05:35 PM

primer je da losh mix ne maximizujesh i uporedish sa dobrim maximizovanim mixom.

Znak 03-08-2010 05:44 PM

Quote:

Originally Posted by Granata (Post 284145)
primer je da losh mix ne maximizujesh i uporedish sa dobrim maximizovanim mixom.

A jel mora u tom lo?em i tihom miksu da bude ra?timana gitara, da pevač fal?ira, da plastike na bubnju budu pocepane da bi ispalo kako si ti u pravu?

Majku mu, valjda se podrazmeva da poredi? muziku sličnog kvaliteta da bi video stvarnu razliku. I zar je tako te?ko naći jedan primer, ima? valjda nekoliko pesama u računaru?

Granata 03-08-2010 05:51 PM

pa lepo kazem da mastering obichno nije kriv, tu su chesto i loshi mixevi, a ako hocesh da dokazesh da glasnoca unishtava dinamiku, naravno da unishtava ako kompresiujesh previshe, zashto da uzmemo pesme pribliznog kvaliteta, uzmimo istu pesmu pa je maximizujmo, naravno da ce dinamika ispashtati, i tu dolazimo do toga koliko je bitan sam kvalitet pesme i kolko je mastering nebitan.

Znak 03-08-2010 08:29 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 284115)
Kad već pominješ Pola Makartnija, bend u kom je svirao kad je napisao stihove koji ti stoje u potpisu (And in the end - the love you take is equal to the love you make) je bio frustriran činjenicom da američki snimci zvuče "bolje" od britanskih snimaka, ali ih to nije omelo u stvaranju genijalnih pesama.

Eto tako

Pozdrav,

Vasa

Pa dobro, uvek čovek mora imati nekoga koga smatra boljim od sebe i teži da se približi tom kvalitetu. S produkcijske strane za Bitlse to jeste bio Motown.
Što se tiče naše scene, ubeđen sam da više uopšte nema potrebe pratiti šta je najnovije "preko bare". Mi tek treba da ponovo dođemo na nivo kvaliteta koji je u Jugoslaviji postojao 1979. A kriza produkcije i muzike uopšte je globalna i ne treba je toliko vezivati za domaću situaciju.

Eto.
Pozdrav,
Dragan

awacs 03-08-2010 11:34 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 284158)
Pa dobro, uvek čovek mora imati nekoga koga smatra boljim od sebe i teži da se približi tom kvalitetu. S produkcijske strane za Bitlse to jeste bio Motown.
Što se tiče naše scene, ubeđen sam da više uopšte nema potrebe pratiti šta je najnovije "preko bare". Mi tek treba da ponovo dođemo na nivo kvaliteta koji je u Jugoslaviji postojao 1979. A kriza produkcije i muzike uopšte je globalna i ne treba je toliko vezivati za domaću situaciju.

Eto, tako je kao što si i sam rekao. A opet, kad bi se ljudi s vremena na vreme upitali "a zašto se ja uopšte bavim muzikom?" možda bi im postalo jasno zašto su i domaća i inostrana produkcija takve kakve jesu... ne postoji "kriza produkcije i muzike", postoji "stanje produkcije i muzike". I u tom stanju svako se snalazi shodno odgovoru na pomenuto pitanje. Čini mi se da ljudi postavljaju previše pitanja i daju previše odgovora drugima, a retko razgovaraju sa samim sobom...

Pozdrav,

Vasa

Znak 04-08-2010 09:38 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 284178)
kad bi se ljudi s vremena na vreme upitali "a za?to se ja uop?te bavim muzikom?"

He, he, ja to ne mogu da se upitam jer se i ne bavim muzikom.

alavuk 04-08-2010 10:07 AM

http://blip.tv/file/3961081

DaBear 04-08-2010 10:21 AM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 284208)

:shock::shock::shock::shock::shock::shock::shock:: shock:

:confused::confused::confused::confused::confused:

sem da nam je to u krvi....nema drugog objasnjenja..!??

sto kaze.."mozes seljaka izvaditi iz sela, ali nemozes selo izvaditi iz seljaka!!"

e desi Vaso..? nema te...

DzoniPFC 04-08-2010 10:42 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 284209)

sto kaze.."mozes seljaka izvaditi iz sela, ali nemozes selo izvaditi iz seljaka!!"

hahah

a original ide "You can Take a nigga out the ghetto but you can't take the ghetto out the nigga" 8-) (ali geto ima vrlo pozitivan uticaj na muziku, selo ne.)

http://24sata.rs/show.php?id=76680

alavuk 04-08-2010 10:57 AM

zeljko patriota :)

alavuk 04-08-2010 10:58 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 284209)

e desi Vaso..? nema te...

ovo je i "dobro" do skoro je bilo obrnuto ahhahaha :) do 1 zabavnjaci od 1 narodnjaci ... :rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl:: rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::rotfl::r otfl::rotfl::rotfl:

Bockie 04-08-2010 01:01 PM

Quote:

Originally Posted by Arthur (Post 284129)
ma rekoh već, mnogo mi je trenutno veći problem domaće produkcije što :
- muzičari više ne umeju da sviraju
- ne umeju da izeberu valjan instrument
- ako ga i izaberu ne umeju da izvuku maximum iz njega (štimovanje bubnja je mističnije od Peska vremena!)
- Nema previše adekvatnih prostora za snimanje (uglavnom špajzevi sa tapetarskim sunđerom, čast skupim izuzecima)
- Snimatelji su prečesto priučena deca sa VETŠ ili BK koja u principu ne bi prepoznala grešku u postavci mikrofona ni da im neko nacrta

To sam obecao i Awacs-u, ali sad i tebi kazem cika Arthure:

Imas od mene 5 litara piva kad dodjes u NS...!!!!

Hollywood 05-08-2010 12:53 AM

hahaha

mene je jedan lik koji je do 6 ujutru rejvovao u Papaji uz moju muziku i Umeka, vozio na aerodrom sledeceg dana i heroj ima samo narodnu muziku i to neke pevace za koje ja nikada u zivotu nisam cuo!

Nego, da se vratim na temu.

Dobra pesma ne mora da se gura, sama ce se probiti.

Ja sam danima slusao onu Jelen toplistu na b92 i iskreno u ovom trenutku se ne secam ni jedne pesme osim Sevdaha, koji je opet obrada starih pesama.

Tako da ocigledno nema dobrih novih pesama, a kada ce ih biti, videcemo.

Lag 05-08-2010 01:06 AM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 283783)
Nema ovde nikakvog monopola. Svi su nesto ubedjeni u neke tajne sile, NATO, Dzejmi Sej i ostali stoje iza strasnog zlog Granda i oni nas namerno kljukaju da bi nas ugojili i onda skuvali i pojeli...!
Buhohohhaahaha.(reverb plus zvuk zvona).

Ljudi ulazu konstantno i puno i to se vraca!

Radi se o ulozeno - vraceno.

Boli njih K ko sta svira pop,rok,narodna,tu su zbog novca!

Rok scena je mrtva, svi se stide rodjenog jezika (jer nemaju sta da kazu verovatno) i pevaju na engleskom jer "bolje zvuci".
Tekstovi imbecilni, muzika jos gora, a da ne krecem o prici koliko ko ulaze u opremu...
Onaj polupismeni konj sa kockastim celom zna da mora da ulozi 1000e u aranzer i bezicni mikrofon i zna da ce da vrati novac ako radi.
Rokeri su ti koji kupuju zice za gitaru na komad,'mesto komplet,koji lepe selotejp na dobos kad pukne opna,'mesto nove , "snimicemo pesmu kod drugara na kompu za dzabe",'mesto kod Artura,koji sviraju za 20e ili cak dzabe u klubovima,pa obore vrednost drugih koji mozda nesto pametno rade, itd...
Rokeri se najeli G... !!!
Malo sam popizdjen, nisu bas svi ali jedan veliki deo a cast izuzecima...!

sve ovo stoji ali isto je u svakom zhanru, nije rok ni po chemu poseban :)

Znak 05-08-2010 06:40 AM

Quote:

Originally Posted by Hollywood (Post 284284)
Tako da ocigledno nema dobrih novih pesama, a kada ce ih biti, videcemo.

Da čekamo ili da probamo napraviti ne?to po tom pitanju?

Arthur 05-08-2010 07:44 AM

Quote:

Originally Posted by Lag (Post 284286)
sve ovo stoji ali isto je u svakom zhanru, nije rok ni po chemu poseban :)

nisam primetio da svadbaro?i i turbofolk muzičari kubure sa ?icama :banghead:

alavuk 05-08-2010 08:23 AM

Quote:

Originally Posted by Hollywood (Post 284284)

Dobra pesma ne mora da se gura, sama ce se probiti.

Ja sam danima slusao onu Jelen toplistu na b92 i iskreno u ovom trenutku se ne secam ni jedne pesme osim Sevdaha, koji je opet obrada starih pesama.

kad cemo opet u ljubljanu ? :)

awacs 05-08-2010 02:08 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 284302)
Da čekamo ili da probamo napraviti nešto po tom pitanju?

Znači ipak se baviš muzikom, ili... ???

Pozdrav

Znak 05-08-2010 02:49 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 284315)
Znači ipak se bavi? muzikom, ili... ???

Pozdrav

Ne. Ali, malo sam modifikovao tvoju filozofsko-samopreispitujuću sentencu:

"Za?to se ja uop?te NE bavim muzikom?"

Mislim, vidim da ne?to debelo ne ?tima na ovoj na?oj "sceni". Da li samo pričati ?ta ne valja ili uraditi ne?to? ?ta? Kako? Za?to? Koji je smisao muzike? Ako je muzika ?ivot, koji je onda smisao ?ivota? Koliko se para mo?e zaraditi od rokenrola... Ne, ovo poslednje se ne pitam.

silicon science 05-08-2010 03:18 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 284319)
Ne. Ali, malo sam modifikovao tvoju filozofsko-samopreispitujuću sentencu:

"Za?to se ja uop?te NE bavim muzikom?"

Mislim, vidim da ne?to debelo ne ?tima na ovoj na?oj "sceni". Da li samo pričati ?ta ne valja ili uraditi ne?to? ?ta? Kako? Za?to? Koji je smisao muzike? Ako je muzika ?ivot, koji je onda smisao ?ivota? Koliko se para mo?e zaraditi od rokenrola... Ne, ovo poslednje se ne pitam.

Aj sad popi chashu vode pa se saberi pa prevedi sta si napisao :)

kejkz 05-08-2010 03:32 PM

Mislim da se svi mi bavimo muzikom, direktno ili indirektno, jer i kada biramo, mi izrazavamo svoj stav po pitanju onoga sto nam se svidja, i tako uticemo na sve one koji se bave muzikom i one koji je slusaju, jer je sve to jedna grupa ljudi. Problem popularne muzike u ovoj zemlji je sto je rascepkana, neukorenjena u bilo cemu, a opet nedovoljno insiprativna ili slusljiva za siru publiku. Problem produkcije je sto je u tome prati, jer i od te i takve scene zivi. Dakle, isto je i kada biramo i kada radimo, nema tu neke razlike, a svi radimo ono sto mislimo da je dobro, sto nam se svidja, cemu tezimo i u cemu uzivamo.
Ono sto meni smeta je sto ustvari malo u svemu tome cujem pravog uzivanja i strasti, vise cujem neka moranja i napetosti (cak i kada je u pesmi ne bi valjalo biti), zato sve i zvuci kao u konstantnom naporu pred kenjanje. I zato kada se pojavi nesto makar i malo drugacije i opustenije postane primeceno. No, u grcu cemo ostati jos dugo, za opustanje je potrebna snaga i rasterecenost (psihicka). Isti taj grc cujem i u nategnutosti narodnjaka, napetosti metalaca, razlike su suptilne. Dakle, put je izlazak iz grca, ulazak u stanje opustenosti, radoznalosti, istrazivanja. Nalazenje svog izraza koji moze biti sastavljen od mnogih ideja koje se mogu kvalitetno iskoristiti. Tehnologija nas ustvari i dalje usporava, dala nam je mogucnost da beskonacno odlazemo odluke, sve dok u potpunosti ne izgubimo iz vida sta smo mi to ustvari hteli da kazemo. Odluke od sad ostavljamo za sutra, ne stvaramo sponatno, nego programirano.
Ustvari, ceo ovaj post se svodi na to da je potrebno malo vise sviranja instrumenata, a malo manje sviranja kurcu.
Over and out.

ugljesa 05-08-2010 03:48 PM

Ljudi pa sto ne oblikujete onda nasu scenu ??Sto ne pokazete kako se to radi ?Ja ovde samo vidim gundjanje kako ne valja ovo ili ono itd ..Dajte ako imate uslova a verujem da neki ovde imaju uslova da naprave nesto od pevaca,bendova,repera pa da pokazete " kako se to radi ". :)

Ja sam sitna riba,zapravo ne mogu da se merim ni sa ribicama u plicaku sa ovom opremom.Sa nekim talentom za neki beat mozda da ali u ostalim segmentima ne, tako da ja ne mogu puno uticati na to.

Verujem da ce svaki klijent prepoznati kvalitet i dobru produkciju .

LA-2A 05-08-2010 04:04 PM

zasto sto je ovde sve korumpirano od sokoja pa na dalje....svi znamo kakvi su domaci izdavaci uzas... i zasto bi se neko ko ima dobru pesmu cimao oko rupe bez dna kad ima ceo svet pred kompom ccc

awacs 05-08-2010 04:16 PM

Quote:

Originally Posted by ugljesa (Post 284323)
Ljudi pa sto ne oblikujete onda nasu scenu ??Sto ne pokazete kako se to radi ?Ja ovde samo vidim gundjanje kako ne valja ovo ili ono itd ..Dajte ako imate uslova a verujem da neki ovde imaju uslova da naprave nesto od pevaca,bendova,repera pa da pokazete " kako se to radi ". :)

Pa eto, proče?ljaj malo Arthurovu, DaBearovu, Bitchovu, dvuckovicevu i tako jo? ponečiju diskografiju... E da - i Perunovu, naravno :wink:...

Quote:

Originally Posted by ugljesa (Post 284323)
Ja sam sitna riba,zapravo ne mogu da se merim ni sa ribicama u plicaku sa ovom opremom.Sa nekim talentom za neki beat mozda da ali u ostalim segmentima ne, tako da ja ne mogu puno uticati na to.

E vidi?, dogod bude? razmii?ljao na taj način ostaće? sitna riba. A za?to onda uop?te pravi? te beatove?

Pozdrav,

Vasa

Znak 05-08-2010 04:57 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 284325)
Pa eto, proče?ljaj malo Arthurovu, DaBearovu, Bitchovu, dvuckovicevu i tako jo? ponečiju diskografiju... E da - i Perunovu, naravno :wink:...

Ne vredi, mo?e da če?lja, ?i?a, udara trajnu, izvlači pramenove, i bez toga je jasno gde nam je muzička scena u poslednjih dvadeset i vi?e godina. Ali opet apelujem da pričamo o tehničkim stvarima, tj. da se dr?imo teme "Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?" Dakle produkcija, ne smisao ?ivota i bavljenja muzikom, ne zato ?to je sa "scenom" sve u redu, nego upravo zato ?to treba raditi da bi se stvari popravile, a ne bistriti ideologiju.

alavuk 05-08-2010 05:08 PM

mislim da je to vec receno , volja i cimanje benda odnosno producenta pa posle promotera i izdavacke kuce i medija ... zato je tih 70-ih 80-ih bilo sve kako treba bilo je entuzijazma medju navedenim "procesima" , kejkz je lepo isto tako definisao sta se to desilo u danasnje vreme gde je tehnologija otisla u svemir , milion mogucnosti pa se lako pogubis tj ode sustina zbog cega si krenuo da radis pesmu ...

awacs 05-08-2010 06:16 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 284327)
Dakle produkcija, ne smisao života i bavljenja muzikom, ne zato što je sa "scenom" sve u redu, nego upravo zato što treba raditi da bi se stvari popravile, a ne bistriti ideologiju.

Eto, ti slobodno radi, popravljaj, šrafi i zapušavaj rupe, meni to više nije zabavno (o isplativosti da ne govorim). Ali ti beše nisi muzičar? Došao si samo si da daš tetki lek?

Ne kapiram šta podrazumevaš pod "tehničkim stvarima"? Loudness War? Nije on nastao SAMO zarad nadglasavanja druge muzike, ima tu i pokušaja da se dinamika zvuka uskladi sa dinamikom celog okruženja u kom ljudi žive i slušaju muziku. Prosto da ne poveruješ, u "zlatno doba produkcije" mali broj ljudi i žena je slušao muziku šetajući ulicom ili vozeći se autobusom. Sve zaključke koji slede iz te dve premise (produkcija i okruženje) svakako možeš da izvedeš i sam.

Pozdrav,

Vasa

Znak 05-08-2010 06:49 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 284330)
Eto, ti slobodno radi, popravljaj, ?rafi i zapu?avaj rupe, meni to vi?e nije zabavno (o isplativosti da ne govorim). Ali ti be?e nisi muzičar? Do?ao si samo si da da? tetki lek?

Ne kapiram ?ta podrazumeva? pod "tehničkim stvarima"? Loudness War? Nije on nastao SAMO zarad nadglasavanja druge muzike, ima tu i poku?aja da se dinamika zvuka uskladi sa dinamikom celog okru?enja u kom ljudi ?ive i slu?aju muziku. Prosto da ne poveruje?, u "zlatno doba produkcije" mali broj ljudi i ?ena je slu?ao muziku ?etajući ulicom ili vozeći se autobusom. Sve zaključke koji slede iz te dve premise (produkcija i okru?enje) svakako mo?e? da izvede? i sam.

Pozdrav,

Vasa

Ako ti nije zabavno ni isplativo, otkud ti ovde? Isto tetki doneo lek?

Popularna muzika se ?ezdesetih u Americi pravila velikim delom za slu?anje u automobilu ili sa tranzistora. Ali nisu bitni razlozi, verovatno bi i tada bilo isto da su postojale tehničke mogućnosti da se pesme na ovaj način pojačaju. Srećom, te mogućnosti nisu postojale i zato imamo npr. mastering pesme "Changes" od Bouvija kao primer dana?njim producentima kako bi mogli, a na?alost ne ?ele da rade.

awacs 05-08-2010 07:43 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 284331)
Ako ti nije zabavno ni isplativo, otkud ti ovde? Isto tetki doneo lek?

Ne, samo sam nakratko svratio sa pecanja, zafalili mi mamci:)

Ako već pominje? Ameriku 60-ih, razmisli i o tome da je čak i tada muzika u automobilima slu?ana sa RADIJA. A ako ti je jo? uvek stalo do tehnolo?ke rasprave, onda mo?emo da pričamo i o broadcast limiterima koje su SVE radio stanice koristile čak i u to davno doba. 60-te godine su zlatno doba radija i reel-to-reel magnetofona. Kasete? :rotfl:Potrajalo je dok su se dogovorili oko standarda :rotfl:

Dana?nji sveprisutni Loudness War nije ni?ta drugo do simulacija radijskog limitera, po?to danas (jel' da?) svako ima svoj radio u svom d?epu. A radio mora da emituje svaku pesmu istom jačinom... i tako to... ako pričamo o tehnologiji...

Pozdrav,

Vasa

Znak 05-08-2010 07:58 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 284334)
Ne, samo sam nakratko svratio sa pecanja, zafalili mi mamci:)

Ako već pominje? Ameriku 60-ih, razmisli i o tome da je čak i tada muzika u automobilima slu?ana sa RADIJA. A ako ti je jo? uvek stalo do tehnolo?ke rasprave, onda mo?emo da pričamo i o broadcast limiterima koje su SVE radio stanice koristile čak i u to davno doba. 60-te godine su zlatno doba radija i reel-to-reel magnetofona. Kasete? :rotfl:Potrajalo je dok su se dogovorili oko standarda :rotfl:

Dana?nji sveprisutni Loudness War nije ni?ta drugo do simulacija radijskog limitera, po?to danas (jel' da?) svako ima svoj radio u svom d?epu. A radio mora da emituje svaku pesmu istom jačinom... i tako to... ako pričamo o tehnologiji...

Pozdrav,

Vasa

Dobro, da ne prepričavamo istoriju produkcije za prvi razred osnovne ?kole.

Jer, pre ili kasnije će se u istim slu?alicama koje si naturio u busu da se nađe i neka stara pesma, recimo ne?to sa albuma L.A. Woman. Da li će produkcijski zvučati lo?ije od Arctic Monkeys? Mo?da će? morati malo da pojača? volume, ali je ta stara produkcija u svakom slučaju bolja i pesme su prijatnije za slu?anje.
Dana?nji mastering, ako bi ga uporedili sa crtanjem stripova, bi bio kao da umesto belog papira na kojem su crnim linijama nacrtani ljudi ima? crno polje sa pokojom belom tačkicom.

awacs 05-08-2010 09:18 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 284335)
Dobro, da ne prepričavamo istoriju produkcije za prvi razred osnovne ?kole.

Jer, pre ili kasnije će se u istim slu?alicama koje si naturio u busu da se nađe i neka stara pesma, recimo ne?to sa albuma L.A. Woman. Da li će produkcijski zvučati lo?ije od Arctic Monkeys? Mo?da će? morati malo da pojača? volume, ali je ta stara produkcija u svakom slučaju bolja i pesme su prijatnije za slu?anje.
Dana?nji mastering, ako bi ga uporedili sa crtanjem stripova, bi bio kao da umesto belog papira na kojem su crnim linijama nacrtani ljudi ima? crno polje sa pokojom belom tačkicom.

Tja, ja na?alost osnovnu (muzičku) ?kolu nisam pohađao, pa nisam imao taj predmet. I uvek sam znao da ne?to fali mom muzičkom obrazovanju, mada evo do sada nisam bio svestan da je istorija produkcije ba? ta karika koja mi nedostaje.

Bez ?ale - razmi?ljaj jo? malo, pa tek onda pi?i. Nisi nepismen, nisi glup, samo ti je svest malo su?ena. Ako postoji neki problem sa muzičkom produkcijom, on se ne svodi na RMS kao takav. Muzička produkcija je malo kompleksnija pojava od RMS-a, ima tu pomalo i socijalnog momenta - ko se kome obraća, ko za?to slu?a muziku, ko ?ta uop?te čuje u muzici, ko sa kim kroz muziku razgovara, tako te neke stvari...

Pozdrav,

Vasa

Arthur 05-08-2010 09:28 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 284337)
, ima tu pomalo i socijalnog momenta - ko se kome obraća, ko za?to slu?a muziku, ko ?ta uop?te čuje u muzici, ko sa kim kroz muziku razgovara, tako te neke stvari...

Pozdrav,

Vasa

i to, u na?em slučaju, sve fail do fail-a.

ugljesa 05-08-2010 09:38 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 284325)

E vidi?, dogod bude? razmii?ljao na taj način ostaće? sitna riba. A za?to onda uop?te pravi? te beatove?

Pozdrav,

Vasa

Gorepomenuti se isticu i oni rade nesto konkretno po meni.Sto je vise dobrih i kvalitetnih producenata->vise boljih pevaca/umetnika->bolje pesme !

A pravim beatove da bi promenio ovakvo stanje kakvo je za hip hop/rnb..

Sto znaci IN PROGRESS !A to sad sto sporo napredujem,to je druga prica ..

marcos 05-08-2010 09:39 PM

jednu stvar sam primjetio...puuuno dobrih stvari se događa u jako "nemainstream" krugovima. Ovdje u Hrvatskoj imamo puno odličnih bendova koji su totalno nezainteresirani za medijski proboj....

Znaju svirat, dobri su albumi, dobri su koncerti...i to je to. Jer šta danas znaći publika i šta znaći eksponiranost kad od toga ništa. Tako da talentirani ljudi ostaju u undergroundu i tamo im je dobro. Ako hoćete mogu počet linkove stavljat (ali mi se neda)

A ima i jedan zanimljiv fenomen...bend Kinoklub je izašao sa jednim singlom ("za nju") koji na youtubeu ima već oko 300 000 pogleda. Bio sam na njihovoj svirci i cure skacu u prvom redu, ruku dajem ne lažem. Običan jednostavan pop punk kakav se vrti na MTV u i kakvog je svih sram svirati. Evo, neko se sjeti da bi baš to mogli i krene im. Nikakva "umjetnost" ali bar se čini da bi mogli imat i komercijanog uspjeha...možda jer je muzika koju sviraju komercijalna? :))) A i produkcija je dobra. Samo neka je takvih bendova što više pa će se i više novaca vrtjeti pa će bit i bolja produkcija.

evo linka

http://www.youtube.com/results?searc...y=magazin&aq=f

All times are GMT +1. The time now is 02:03 AM.