![]() |
Re: Domaca produkcija, zasto je takva kakva jeste?
Quote:
Prevelika glasnost u muzičkoj produkciji često pretvara posao radijskih tonaca u noćnu moru. Bukvalno je nemoguće, čak i na najboljim stanicama, čuti isti nivo jačine tona u jednoj emisiji gde ima govora, d?inglova i muzike. U filmskoj i TV audio produkciji je ista priča. Umesto da se tehnologija iskoristi da sve zvuči bolje, gde god se kombinuje govor i muzika to je propast. Ovde se govori o (po tvom mi?ljenju) malom ?rafu u celom procesu, ali čak i taj mali ?raf mo?e dosta da popravi stvari ako se zavrne kako treba (mada ja i dalje mislim da to uop?te nije sitnica, već bukvalno glavni razlog lo?ijeg zvuka). |
Quote:
Stoga ja ne bih sad podizao neku hajku na nesavesne mastering inzenjere. |
ma vidi se iz aviona da ***** ne valja:D
|
Quote:
|
videcu ako nadjem, ne secam se sad konkretnih primera, al znam da sam video dovoljno da ne verujem slici
|
Quote:
|
primer je da losh mix ne maximizujesh i uporedish sa dobrim maximizovanim mixom.
|
Quote:
Majku mu, valjda se podrazmeva da poredi? muziku sličnog kvaliteta da bi video stvarnu razliku. I zar je tako te?ko naći jedan primer, ima? valjda nekoliko pesama u računaru? |
pa lepo kazem da mastering obichno nije kriv, tu su chesto i loshi mixevi, a ako hocesh da dokazesh da glasnoca unishtava dinamiku, naravno da unishtava ako kompresiujesh previshe, zashto da uzmemo pesme pribliznog kvaliteta, uzmimo istu pesmu pa je maximizujmo, naravno da ce dinamika ispashtati, i tu dolazimo do toga koliko je bitan sam kvalitet pesme i kolko je mastering nebitan.
|
Quote:
Što se tiče naše scene, ubeđen sam da više uopšte nema potrebe pratiti šta je najnovije "preko bare". Mi tek treba da ponovo dođemo na nivo kvaliteta koji je u Jugoslaviji postojao 1979. A kriza produkcije i muzike uopšte je globalna i ne treba je toliko vezivati za domaću situaciju. Eto. Pozdrav, Dragan |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
|
Quote:
:confused::confused::confused::confused::confused: sem da nam je to u krvi....nema drugog objasnjenja..!?? sto kaze.."mozes seljaka izvaditi iz sela, ali nemozes selo izvaditi iz seljaka!!" e desi Vaso..? nema te... |
Quote:
a original ide "You can Take a nigga out the ghetto but you can't take the ghetto out the nigga" 8-) (ali geto ima vrlo pozitivan uticaj na muziku, selo ne.) http://24sata.rs/show.php?id=76680 |
zeljko patriota :)
|
Quote:
|
Quote:
To sam obecao i Awacs-u, ali sad i tebi kazem cika Arthure: Imas od mene 5 litara piva kad dodjes u NS...!!!! |
hahaha
mene je jedan lik koji je do 6 ujutru rejvovao u Papaji uz moju muziku i Umeka, vozio na aerodrom sledeceg dana i heroj ima samo narodnu muziku i to neke pevace za koje ja nikada u zivotu nisam cuo! Nego, da se vratim na temu. Dobra pesma ne mora da se gura, sama ce se probiti. Ja sam danima slusao onu Jelen toplistu na b92 i iskreno u ovom trenutku se ne secam ni jedne pesme osim Sevdaha, koji je opet obrada starih pesama. Tako da ocigledno nema dobrih novih pesama, a kada ce ih biti, videcemo. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Pozdrav |
Quote:
"Za?to se ja uop?te NE bavim muzikom?" Mislim, vidim da ne?to debelo ne ?tima na ovoj na?oj "sceni". Da li samo pričati ?ta ne valja ili uraditi ne?to? ?ta? Kako? Za?to? Koji je smisao muzike? Ako je muzika ?ivot, koji je onda smisao ?ivota? Koliko se para mo?e zaraditi od rokenrola... Ne, ovo poslednje se ne pitam. |
Quote:
|
Mislim da se svi mi bavimo muzikom, direktno ili indirektno, jer i kada biramo, mi izrazavamo svoj stav po pitanju onoga sto nam se svidja, i tako uticemo na sve one koji se bave muzikom i one koji je slusaju, jer je sve to jedna grupa ljudi. Problem popularne muzike u ovoj zemlji je sto je rascepkana, neukorenjena u bilo cemu, a opet nedovoljno insiprativna ili slusljiva za siru publiku. Problem produkcije je sto je u tome prati, jer i od te i takve scene zivi. Dakle, isto je i kada biramo i kada radimo, nema tu neke razlike, a svi radimo ono sto mislimo da je dobro, sto nam se svidja, cemu tezimo i u cemu uzivamo.
Ono sto meni smeta je sto ustvari malo u svemu tome cujem pravog uzivanja i strasti, vise cujem neka moranja i napetosti (cak i kada je u pesmi ne bi valjalo biti), zato sve i zvuci kao u konstantnom naporu pred kenjanje. I zato kada se pojavi nesto makar i malo drugacije i opustenije postane primeceno. No, u grcu cemo ostati jos dugo, za opustanje je potrebna snaga i rasterecenost (psihicka). Isti taj grc cujem i u nategnutosti narodnjaka, napetosti metalaca, razlike su suptilne. Dakle, put je izlazak iz grca, ulazak u stanje opustenosti, radoznalosti, istrazivanja. Nalazenje svog izraza koji moze biti sastavljen od mnogih ideja koje se mogu kvalitetno iskoristiti. Tehnologija nas ustvari i dalje usporava, dala nam je mogucnost da beskonacno odlazemo odluke, sve dok u potpunosti ne izgubimo iz vida sta smo mi to ustvari hteli da kazemo. Odluke od sad ostavljamo za sutra, ne stvaramo sponatno, nego programirano. Ustvari, ceo ovaj post se svodi na to da je potrebno malo vise sviranja instrumenata, a malo manje sviranja kurcu. Over and out. |
Ljudi pa sto ne oblikujete onda nasu scenu ??Sto ne pokazete kako se to radi ?Ja ovde samo vidim gundjanje kako ne valja ovo ili ono itd ..Dajte ako imate uslova a verujem da neki ovde imaju uslova da naprave nesto od pevaca,bendova,repera pa da pokazete " kako se to radi ". :)
Ja sam sitna riba,zapravo ne mogu da se merim ni sa ribicama u plicaku sa ovom opremom.Sa nekim talentom za neki beat mozda da ali u ostalim segmentima ne, tako da ja ne mogu puno uticati na to. Verujem da ce svaki klijent prepoznati kvalitet i dobru produkciju . |
zasto sto je ovde sve korumpirano od sokoja pa na dalje....svi znamo kakvi su domaci izdavaci uzas... i zasto bi se neko ko ima dobru pesmu cimao oko rupe bez dna kad ima ceo svet pred kompom ccc
|
Quote:
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
mislim da je to vec receno , volja i cimanje benda odnosno producenta pa posle promotera i izdavacke kuce i medija ... zato je tih 70-ih 80-ih bilo sve kako treba bilo je entuzijazma medju navedenim "procesima" , kejkz je lepo isto tako definisao sta se to desilo u danasnje vreme gde je tehnologija otisla u svemir , milion mogucnosti pa se lako pogubis tj ode sustina zbog cega si krenuo da radis pesmu ...
|
Quote:
Ne kapiram šta podrazumevaš pod "tehničkim stvarima"? Loudness War? Nije on nastao SAMO zarad nadglasavanja druge muzike, ima tu i pokušaja da se dinamika zvuka uskladi sa dinamikom celog okruženja u kom ljudi žive i slušaju muziku. Prosto da ne poveruješ, u "zlatno doba produkcije" mali broj ljudi i žena je slušao muziku šetajući ulicom ili vozeći se autobusom. Sve zaključke koji slede iz te dve premise (produkcija i okruženje) svakako možeš da izvedeš i sam. Pozdrav, Vasa |
Quote:
Popularna muzika se ?ezdesetih u Americi pravila velikim delom za slu?anje u automobilu ili sa tranzistora. Ali nisu bitni razlozi, verovatno bi i tada bilo isto da su postojale tehničke mogućnosti da se pesme na ovaj način pojačaju. Srećom, te mogućnosti nisu postojale i zato imamo npr. mastering pesme "Changes" od Bouvija kao primer dana?njim producentima kako bi mogli, a na?alost ne ?ele da rade. |
Quote:
Ako već pominje? Ameriku 60-ih, razmisli i o tome da je čak i tada muzika u automobilima slu?ana sa RADIJA. A ako ti je jo? uvek stalo do tehnolo?ke rasprave, onda mo?emo da pričamo i o broadcast limiterima koje su SVE radio stanice koristile čak i u to davno doba. 60-te godine su zlatno doba radija i reel-to-reel magnetofona. Kasete? :rotfl:Potrajalo je dok su se dogovorili oko standarda :rotfl: Dana?nji sveprisutni Loudness War nije ni?ta drugo do simulacija radijskog limitera, po?to danas (jel' da?) svako ima svoj radio u svom d?epu. A radio mora da emituje svaku pesmu istom jačinom... i tako to... ako pričamo o tehnologiji... Pozdrav, Vasa |
Quote:
Jer, pre ili kasnije će se u istim slu?alicama koje si naturio u busu da se nađe i neka stara pesma, recimo ne?to sa albuma L.A. Woman. Da li će produkcijski zvučati lo?ije od Arctic Monkeys? Mo?da će? morati malo da pojača? volume, ali je ta stara produkcija u svakom slučaju bolja i pesme su prijatnije za slu?anje. Dana?nji mastering, ako bi ga uporedili sa crtanjem stripova, bi bio kao da umesto belog papira na kojem su crnim linijama nacrtani ljudi ima? crno polje sa pokojom belom tačkicom. |
Quote:
Bez ?ale - razmi?ljaj jo? malo, pa tek onda pi?i. Nisi nepismen, nisi glup, samo ti je svest malo su?ena. Ako postoji neki problem sa muzičkom produkcijom, on se ne svodi na RMS kao takav. Muzička produkcija je malo kompleksnija pojava od RMS-a, ima tu pomalo i socijalnog momenta - ko se kome obraća, ko za?to slu?a muziku, ko ?ta uop?te čuje u muzici, ko sa kim kroz muziku razgovara, tako te neke stvari... Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
A pravim beatove da bi promenio ovakvo stanje kakvo je za hip hop/rnb.. Sto znaci IN PROGRESS !A to sad sto sporo napredujem,to je druga prica .. |
jednu stvar sam primjetio...puuuno dobrih stvari se događa u jako "nemainstream" krugovima. Ovdje u Hrvatskoj imamo puno odličnih bendova koji su totalno nezainteresirani za medijski proboj....
Znaju svirat, dobri su albumi, dobri su koncerti...i to je to. Jer šta danas znaći publika i šta znaći eksponiranost kad od toga ništa. Tako da talentirani ljudi ostaju u undergroundu i tamo im je dobro. Ako hoćete mogu počet linkove stavljat (ali mi se neda) A ima i jedan zanimljiv fenomen...bend Kinoklub je izašao sa jednim singlom ("za nju") koji na youtubeu ima već oko 300 000 pogleda. Bio sam na njihovoj svirci i cure skacu u prvom redu, ruku dajem ne lažem. Običan jednostavan pop punk kakav se vrti na MTV u i kakvog je svih sram svirati. Evo, neko se sjeti da bi baš to mogli i krene im. Nikakva "umjetnost" ali bar se čini da bi mogli imat i komercijanog uspjeha...možda jer je muzika koju sviraju komercijalna? :))) A i produkcija je dobra. Samo neka je takvih bendova što više pa će se i više novaca vrtjeti pa će bit i bolja produkcija. evo linka http://www.youtube.com/results?searc...y=magazin&aq=f |
All times are GMT +1. The time now is 02:03 AM. |