![]() |
Re: Volite li digitalce?
meni lepo Ivan debeli kaze da ta yamaha ume da ne zapamti gejnove i neka podesavanja... kao kad sejvujes na flash, sve bude ok... e sad ne znam dal se bend drugacije postavio (taj bas) ili je mikser u*ebo stvar... uglavnom, da je samo bilo na tome, bilo bi do jaja... al bas je tako klipovao stravicno da je razlgas na 2 pesme zvucao kao da sam ga produvao... a onda su zamenili kabl na basu...
|
gde si radio, na trenchu?
|
Svaki Yamahin digitalac ima na sebi nesto sto se zove Recall Safe. Uzasno zgodno (npr. Voditelj je na kanalu 17 i necete da menjate setting na svakoj sceni za taj kanal, on je uvek isti).
Znaci, kada dolazite na gig i sedate za neciju tudju Yamahu, pitajte ili preletite sami po Recall Safe stranama i proverite sta i kako stoji tamo. Ako je sve OK, nema brige. Nije mi se jos desilo nikad za sve godine da je neka Yamaha nesto pobrljala. jos nesto, neki modeli snimaju patch i routing u poseban fajl, a ne u Scene fajl, tako da checkirajte i to. PozZ ;) |
istini za volju, tom prilikom u Zagrebu, meni je domaćin naknadno pokazao taj recall safe dugmić, i istina je da je na nekom od kanala bio upaljen, ali ne na svim kanalima koji su bili pogrešno save-ovani. Znači prvo smo primetili po tome da nije zapamtio fantome za diboxeve od klavijatura, iako je recimo gainove i farbe popamtio. Na vokalima nije popamtio sendove u monitore, ali je snimio eq. Na duvačima je popamtio EQ (mislim da je zapravo svuda popamtio EQ), ali je recimo razjebo (1000%), kompresor parametre.
|
na navedenim kanalima 100% nije bio upaljen recall safe. Dok na jednom od 3 vokala recimo jeste.
|
Znam da je nama dolazio lik da menja "maticnu plocu" od mixera, kazu da omatore kondenzatori pa pocne da brljavi nesto ...
Sa druge strane jedan sound tech se stalno zalio da ne radi mixer kako treba, posle je dosao drugi i nije imao nikakvih problema ... Kod routinga i patcha je fora sto prvo treba sacuvati patch u posebnom meniju, posle odabrati taj pacth u sceni pa potom sacuvati scenu, u suptornom sve se vraca na default patch ... |
Quote:
Nemam pojma, nije cak ni toliki problem da mi pobrljavi kad radim samo FOH, al kad radim i monitore sa FOH-a koji je 20 metaara od bine, to nije ni malo lepo... sad znam za taj Recall safe, tako da sledeci put nece biti nista prepusteno slucaju ;) |
Jesi ti radio poslednji dan?
|
Pozz Rumski drugari,
Ja zavrsio prvi tour sa punim waves Ilok-om (16 svirki). Napunili smo sc 48 sa: Live Bundle, SSL, i API plugsima. Live mixanje ponovo postalo zanimljivo :) Na sledecem turu nemam budzet za mixer, pa cu instaliram Multirack. Javljam kako sljaka cim istestiramo. Pozdrav! |
Zdravo svima...citam vasu prepisku i pokusavam da saznam sto je vise o moguce o digitalcima....iskreno,nemam iskustva sa dig.mixerima..radio uglavnom na dynacordu pm3,stagemate 200,s.craftu...intaresuje me koji digitalac uzeti do 4000-5000eu sa bar 24ch,sa presetima ako ih ima po instrumentima...jedino sto sam provalio da presonus i beringer x32 spadaju tu negde u moju kategoriju..da li imate neki savet i sta je sa s.crftom si ?
|
nisam u toku sa s.craft cenama, ali mogu toplo preporučiti X32, iz ličnog iskustva. Presonusa bih zaobišao. Proveri i da li se pojavio neki midas u tom rangu cena
|
Quote:
Rukovanje digitalnim mikserom zahtjeva jako puno znanja i razumijevanja problematike, zbog čega je u rukama profesionalca moćno oru?je. S druge strane, kod neiskusnih korisnika koji su navikli ?timati EQ na "tri sata" i "devet sati" samo napravi konfuziju i u krajnjoj instanci grozomoran sound. Zato jo? jednom preispitaj svoje potrebe i mogućnosti. |
Navodno se suska da ce a&H spustiti cene za GLD 80,jer izbacuju GLD 112,kazu da je to najbolja kupovina u tom rangu,e posle idu skuplje Yamaha,Midas...:confused:
|
Ja koliko znam, Midasa je kupio Behringer, i dio tehnologije je implementiran u Behringer X32.
|
To je tacno,ipak bih voleo da neko ko je radio sa x32 podeli iskustva,nekako taj me behr odmah asocira na nesto lose,mozda da Artur napise kratak prikaz,pogotovo sto razmisljam o kupovini miksete koja bi mogla da radi i live i studio?:)
|
radi brzo, lepo i intuitivno. Jedan od najpreglednijih digitalaca, što je zgodno za ljude koji ga ne sreću često, već samo povremeno. Radi sve što treba da radi, ima podršku i za ipad remote, a sound mu je veoma pristojan, i čini mi se za klasu ozbiljniji od Presonusa. Ja ga lično za studio ipak nebih uzimao, i to ne zbog njega kao takvog, nego generalno volim da imam izbor preampa, pa onda i odvojeno konvertera, jer je to nešto što bi vremenom pimpovao i nadograđivao. Svi digitalci su zatvoreni sistemi sami po sebi tako da bi ih zaobilazio u tom smislu. a i x32 radi samo na 44-48khz sampling rate, a ja i dalje povremeno zalutam u višlje, kad mi je projekat veće ambicije ;)
|
U principu moje znanje se bazira vise na iskustvu(sviram nekih 17.god),e sad, nisam audio izenjer i realno nisam edukovan za taj posao,imam zavrsen FMU koji naravno nema veze sa produkcijom i sad se hvatam u kostac s tim,odradim po neki koncert u leskovcu,imam 10kw dynacord forym line sisteme i wec je neophodno da malo ozbiljnije udjem u materiju..voleo bih i da mi date neki savet,knjigu,link,sta god da dodjem do nekih informacija vezane za live sound,postavku,teh informacije..a sto se tice mixera nekako sam skeptik vezan za ime behringer...hrabre me Arthurove informacije..sto se tice preseta,znacili bi mi kao polazna tacka naravno da na njih ne bi trebao da se oslonim...
|
Pusti glasine u vezi Behringera.Za novac koliko kosta (velikim slovima) NE POSTOJI nista sto moze da mu parira.Kada je izasao razvila se diskusija oko zvuka,preamp sekcije,kao jel to midas,nije midas truc,mruc...Sva ta prica je suvisna.Ako dovoljno propratis komentare na netu,kao i komentare iz prve ruke,niko,ali bukvalno niko se jos nije pozalio na zvuk tog miksera.A iz iskustva live tonca,kad nema komentara po pitanju zvuka to dovoljno govori o kvalitetu istog ;) Po mnogima je zvucno bolji od presonusa,licno ne mogu to tvrditi jer nemam tolikog iskustva u poznatim uslovima sa njim ali i ako zvuci u klasi Presonusa onda nema greske sa njim.Po ergonomiji i funkcijama je put u visoko drustvo za Presonus.A sam zvuk presonusa je i vise nego zadovoljavajuci.Nedavno sam radio neki festival,default mikser nam je bio Midas Venice koji je zbog neozbiljnosti ekipe "popio" napon od 440v i raspao mu se trafo iste sekunde.U zamenu nam je uleteo Presonus,razglas je bio poprilicno ozbiljan,i gotovo da nije bilo razlike u zvuku u odnosu na MIDAS,to je bilo tu negde u toj situaciji.Cisto poredjenja dok nije stigao Presonus,uboli smo Mackie VLZ koji je bio tu pri ruci i iste sekunde ga ugasio koliko je smece od zvuka to bilo.Znaci presonus je bio sasvim na nivou zadatka.Beringer je po mnogima,da ne kazem svima sa kojima sa pricao i koji imaju iskustva sa njim mocniji od Presonusa a to je i vise nego ozbiljan nivo.Da budemo realni.
Na Beringerovom sajtu postoji download PC aplikacije za X32,odlicna je za upoznavanje sa softwerskim mogucnostima miksera.O kvalitetu zvuka sam ubedjen da je sva diskusija suvisna za novcanu kategoriju u kojoj se nalazi.A bogami i vecoj. Za mene jednostavno nema premca zbog obilja mogucnosti koje pruza,digital snake-a,personal monitoringa itd,nevezano za sam zvuk.Na prvom mestu,mali ruter,wireles i setanje okolo sa laptopom u ruci i peglanje zvuka iz svake tacke.Sto da ne i sa sanka sa pivom ispred ;) Pre glasam za to nego za konzolu od 50soma. |
Quote:
Digitalija pruza toliko prakticnih mogucnosti u Live okruzenju da analogija mora da se puno poboljsa. Ostaje i talje uvo koje mora na vreme da prepozna sve potencijalne zamke, a zvuk se gradi iz nule, bas kao i na analogiji. |
drugari ja sam jos pre naisao na ovaj klip, sad se podsetih pa reko da postavim, tu je malo detaljniji opis i iskustva i pros/cons 4 live digital mixera (dobro ne mora bas live da budu :) ) po meni je dosta subjektivna ocena doticnog lika ali definitivno i korisna... i bogami lepo trci uvo uz uvo sa ostalima ovaj berindzerac...
<iframe src="//www.youtube.com/embed/zaK-yaGB0BA" allowfullscreen="" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe> |
Berind?erac PreSonusa pere uzdu? i poprijeko.
Sa SoundCraftom sam ga 1 na 1 imao na stolu prije nekoliko sedmica u Flucu u Beču. Zaključak hosta (sa kojim samo mogu da se slo?im) nakon ?to je čuo X32 u akciji: pa to je mnogo napredniji i bolji alat. Sa Rolandom ga nisam imao priliku porediti, ali budući da je Roland tablet hibrid - ne znam ni koliko su uporedivi. p.s. Jedina funkcija koja navodno nedostaje Behringeru u odnosu na SoundCrafta - postoji i dobija se klikom na jedan taster (kao i sve na X32), samo je dotični očigledno nije provalio :) |
bogami sto rece Alen sve sto sam na netu i od ljudi cuo su samo pohvale za berindzerca... mislim da je to ubedljivi bestbuy za nase podneblje... interesantno mi je sto dodje kao digitalni swiss-knife mixer :D dosta dosta korisna sprava koliko sam vidjao po lokalnim svirkama... jedino me interesuje da li moze da se koristi i u studijskim aplikacijama, da li moze da mu se nekako zaobidje preamp sekcija vec da se koristi kao daw kontroler/eq/processing, Artur rece da mu ne bi odgovarao, mene bas nekako privlaci kao jedino konkretno resenje za neki home setup, par jacih sprava u reku, x32 kao daw kontroler, pokretni fejderi spremni za sve programe, interni ruting promenljiv za potrebe korisnika... pre su mi oni avid control bili tu negde, samo ne rade sa novijim protokolima plus verovatno bolje (ili mozda gresim, ali jedino) na pt, zastarelo a i dalje skupo...i presonus mada samo ovaj novi 32ojka, kao totalno drugaciji softver i ruting itd...
|
obozavamm,
imam korg d32xd, nisam cuo jace preampe. i analogni kompresor |
X32 ne može da se koristi kao DAW kontrola, tj može samo 8 reglera, ovih sa VCA sekcije, ne mogu ovi kanalni. To me isto dodatno odbilo od kupovine. I nema direct oute fizičke (pre konvertera) tako da ti sistem u studiju ostaje malko zatvoren.
|
Poslije nekoliko godina sa dig. mikserima, sto na razglasima, sto na snimanjima;
Presonus nikad ne bi sebi kupio ( problem sa izlaznom impedansom koja po meni najvise utice na zvuk kod tog miksera, nemotorizovani faderi, bagovi na aux izlazima, bagovi na filterima, ili ih ne zapamti ili ti prikaze da je sve ok a ustvari nije...) i meni licno, ocajna ergonomija. Tascam dm 3200, ( motorizovani faderi ) za novac koji kosta nudi jako mnogo i posteno radi. Nekoliko godina vec stabilno radi i ni blizu nesigurnosti Presonusa. Behringer ddx 3216 ( motorizovani faderi al gori digitron sa audio ulazima i izlazima ne postoji ) Yamaha 02r ( motorizovani faderi ) meni licno draga sprava, logicna ergonomija i pristojan zvuk, sad vec mator mikser, za bendove sa 8 line inputa i 8 micova nema jeftinije, sa cijenom najiskorisitiviji u studiju kao kontroler za DAW ( 16 ch a layeru sa Steinberg softverima ) pro toolsi ne rade... Soundcraft si expression 32 , meni licno, iznenadjenje cijenom i funkcijom. Jeftina klasa dig. miksera a meni ergonomijom nalogicniji ( i najbrzi ) analognom manjem mikseru. Bez mnogo lampica koje treba da fasciniraju i bez mnogo tipkanja za ulazak u funkciju. Poredio sam EQ I comp. sa dig. LAWO miks. i kvalitet nije srazmjeran razilici cijena dve miksete. U tom cijenovnom rangu ,novog miksera, meni licno najisplativiji. Behringer mi je ok sa ovom pricom i opcijama X 32 ali znajuci njihovu filozofiju izrade elemenata od jeftinih materijala, licno bi ga zaobisao jer ako se bude pokazao kao dede mu...hm. na kraju, u vecini rajdera vecih stranih bendova koji smo radili je u rajderu koji smo dobili od njih stajalo " ..and please no behringer equipment" |
evo nekih interesantnih linkova za rad sa x32
http://www.youtube.com/watch?v=Xr-MGE09-PQ http://www.youtube.com/watch?v=uRz8ktvMKto[url] http://www.youtube.com/watch?v=dH4HE4al5s0 |
Quote:
a iskreno, takodje, ne pipa me vise floskula "sudeci po proslosti..." jer ne mora da znaci samo zbog imena da je nesto dobro ili lose, svaki proizvod je za sebe, ne mora da znaci da su svi nojmani najbolji a svi berindzeri losi :D enivej, vezano za temu sad, drago mi je sto se dele ovde misljenja, ali i dalje ne vidim koje bi bilo idealno resenje za studijsku varijantu? arture kazes da si odustao zbog ne mogucnosti da se koristi kao daw kontroler, malo mi cudno posto stalno neki klipovi kako se koristi sa kjubejsom, protulsom itd... soundcraft malo vise na ceni, nove jamahe papreno skupe, mislim po meni je koliko vidim a&h gsr24m najbolji ubedljivo ali i on je dosta skup, a o gld da ne pricam... sta bi ste vi iskoristili za daw kontrolu trenutno, pricam o midi kontroli i eventualno recallu, flajin fejderima? koja bi opcija po vama bila najbolja? ili da se sklapaju oni mali bcf-ovi u jedan pa mapiranja itd? :D |
koristi se za usnimavanja na tim klipovima. Lepo radi i USB i FW konekcija. ALi fejderi ne kontrolišu svi kanale, već samo ovih 8 navedenih. Nemam neki stav o kontrolerima generalno, jako sam brz end precizan sa mišem i tastaturom, automatizacije mi ispadaju iz ruke :da: Možda oni Mackijevi koje koristi Ivan StudioTon?
drugo, a propo Behringera, ja imam par komada njihove stare opreme koje se nikad neću rešiti jer ne želim. Nit imaju problem sa quality controlom, nit rade loše spram cene, zapravo rade fantastično za cenu koju koštaju. Dalje, X32 nije Behringer produkt, nego novo čedo iz braka Midasa i Klark Teknika, obe firme priilično pouzdane po pitanju i kvaliteta izrade i soničnih kvaliteta. E da, što se diskusije o digitalcima tiče, Yamahe 01-02 serije su mi prilično nezgodne ergonomski, LS9 i ovi veći M5CL i sl, već upotrebljivi, mada i oni pate od nekih teško dostupnih funkcija. A i jebo ih recall safe :D Soundcraft Si2 i Si3 prezirem zbog neverovatne sporosti i nepreglednosti, i nedostatka nekoliko osnovnih funkcija. Si compact-expression su već brži i dostupniji, ali i dalje imaju pipav interfejs (rotacione kontrole su mi prilično nezgodne i neprecizne) i sama ergononija mi i dalje nije toliko draga koliko prokleti x32 sa svojom view funkciijom i 7inčnim displajem. Nisam brži i praktičnij digitalac još sreo. Eventualno A&H iLive 112, koji je 3x skuplji a ima realno odličan zvuk. |
Quite interesting :) ali dobro je da smo svi mi drugaciji.
Ja grdji zvuk na digitalnom mikseru nisam sreo od A&H iLive 112, jedva sam izgurao koncert... A imao sam vrlo lep ispeglan RCF razglas. Ya sam stari fan Yamahe- daj mi bilo sta i to je to. Taj omrazeni LS9 meni radi najbolje od svega (ako smo u tom price range-u, ne pricam o PM5D). Behringer za sada nije los - odlicno radi, mada mi je LS9 miliji i dalje. Naravno da ga X32 sije sta sve moze za te pare, naravno... ... Nisam znao da je Studioton Ivan na Mackie? Zar nije na Tascamima? Sent from my iPhone using Tapatalk |
Ja trenutno imam midas venice 160, i razmisljam o upgradeu (ne zvuka nego mogucnosti).....
Da li x32 (mozda compact verz) ili midas F pa sa laptopom (FW) sa waves native rackom, npr? Ova druga varijanta mi opet pod rukom, analogija, stari dobri midasovi eq/preampi, suma.... a efekte da vucem sa kompa (to bar nije skupu, mislim efekti :) ) |
u poslednje vreme bas pratim desavanja na live sceni posto mi je u planu kupovina live digitalnog miksera (ide leto,koncerti...).Svuda sam na forumima citao pozitivne kritike o X32,cak i tvrdokorni Ameri nemaju zamerke na ovaj mikser.Moramo da priznamo da su svi morali da spuste cene svojim proizvodima da bi bili konkurentni,evo na primer AH,Soundraft,Presonus...Da bi poboljsao zvuk (primetno) Z Joksimovic (tj. njegova ekipa Dejo,Sajic..) koriste eksterni DA koverter ,mislim da je Lavry, i preko Aes izlaza iz x32 ,dobijaju kvalitetniji zvuk.Ono sto je interesantno je da iz stage boxa mozete da povucete preko ADAT izlaza paralelene signale za npr. monitor mikser ili reportazna kola,pa vam ne treba veliki skupi spliter (naravno trebaju vam konvereteri ako idete analogno...).Uglavnom , svi kazu da je best bay i ready to play,znaci cak i ako nemate digitalne multikore,lan kablove, presonalne monotoringe,blablabla ukljucite mikser i direktno ubodete mikrofone u njega i vozi misko!
|
Dvoumim se da pitam a project mix ,dosta skromnija varijanta.,.
|
Quote:
|
Greshka sory..
|
A&H qu16?
|
@Buzgde
interesting indeed, ja sam jedan od najboljih soundova u životu izvuko iz kameleonskog Manleya na velikoj bini, u lepom jednom amfiteatru, na tom Ilivetu. Nemam stvarno ništa protiv sounda yamaha, nikad nisam ništa primetio da mi smeta, osim te pomenute ergonomije, i opet, jebao ih recall safe :banghead: @Off ja sam na kraju iste ovakve balade odlučio da kupim Midas F24 zbog paralelne upotrebe u studiju i velike ljubavi sa tom firmom na koncertima. E sad to za FW još nisam uspeo da poteram jer nemam adekvatnu mašinu - laptop ipak mora biti prilično snažan (quad core, i5, i7 i sl), da bi mogao da povučeš iole pristojnu količinu plugova u tom bufferu. Čak mi studijski q6600 ne pruža dovoljno cpu snage da bi se baš opustio sa brojem plugova u toj situaciji. Trenutno sam bliži upgradeu te mašine i pakovanju u neki mobilni package pa da radim na miru, jer mislim da će adekvatan laptop koštati dobrano više. |
e da, ja bi se zakleo da je Ivan na Mackije control a ne Tacam? Ivane?
i da, Project mix nije hrđav kao kontroler, i kupuje se sad za male pare, ali je KRIMINALAN kao zvučni interfejs. |
Quote:
<iframe width="560" height="315" src="//www.youtube.com/embed/CZgpmn0Tfpc" frameborder="0" allowfullscreen></iframe> |
ok, tesko ja kome se jedan Behringer spalio u studiju, drugi poslije 3 mjeseca prokrcao na live svirci, treci prestao da mjeri u prenosu, cetvrti popusio sa pola predpojacala mogu da nagovaram nekog , kupi to, sad je prekrsten u amera i svi ga hvale. Ja sam i dalje sumnjicav prema njima i to je meni i dalje nepouzdano da su tri oreola Midasa i K.T iznad.
Uvijek su oni bili sa politikom za malo para dobijas puno opcija, kanala... kao i sad i ne kazem da je sve od njih shit, cak meni zvuk nikad nije bio neki problem kod Behringera, izboris se s tim, nego to sto te mikser nece ili hoce zajebati i da li ce trajati....priznajem mjerni mikrofon, onaj visekanalni preamp za sluske za muzicare dok sviraju i 4 dvanaeske za git amp. ( i corava koka zrno ubode ) S druge strane, sa ovim X32 cini mi se da su konacno DOSJETILI, OSMISLILI pa je upotrebljivo a nisu samo lose PREKOPIRALI ....pa da se pomjerilo, pomjerilo se... Yamaha 02 r sa kablom midi to usb ili bilo kojim intrefejsom sa midi in i out ima opciju u GM modu da kontrolise 16 kanala u layeru, (volume tj regler i jedan enkoder , pa sta izberes) tako da se mapingom moze podesiti sta ti treba u koliko hoces lajera kontrole kanala, grupa i odlicna je rezolucija...ali ne i u pro toolsima, za njih ili HUI protokol, avid, digidesign kontroleri, ali opet ne svi. pro toolsi su jako skrti sa kontrolom i na tome sa cim i kako rade pa ako puno ne platis, nece ni puno da moze :) Steinberg je otvoreniji.... |
dobro si rekao, nisu iskopirali nego ponešto imaju i drugi od njih da iskopiraju. E sad, čini mi se da ovo prave namerno ovako jeftino, da ne idu na maximalnu zaradu, jer su izbacili i podosta novih igračaka u MIDAS imperiji, od kojih čini mi se dobro zarađuju, te im ovo više služi da zajebava sektor jeftine opreme. Tako da kontam da će definitivno biti pouzdaniji od onog na što navikli.
na spisak pristojnih old-behringer sprava dodao bi i master EQ, onaj grafički, sa 31 band, koji radi skromno, ali košta smešno malo para, te kad me ama baš ništa ne dočeka na gigu, a to je počesto, vadim njega iz torbe i čini mi razliku između života i smrti, naročito u borbi sa mikrofonijom. A imaju i onaj mali micro-amp za sluške, 1 stereo in i 4 out, koji košta 2k dinara. i RADI. I taj merni mic. |
All times are GMT +1. The time now is 05:23 AM. |