![]() |
Re: sam svoj majstor
Quote:
Quote:
http://www.bozoel.com/component/opti.../lang,en/#1258 pozdrav bogi |
5 Attachment(s)
Evo jos nekih fotka, detalja oko izrade plafona
slika 1 grede oblozene termo silentom,trebalo bi da smanji vibracije slika 2 prvi sloj osb-a 18 mm slika 3 sloj azme slika 4 postavljanje drugog sloja osb-a 11 mm slika 5 dva sloja osb-1 izmedju azma |
2 Attachment(s)
Cev ventilatora i sam ventilator,da da se pohvalim struju sam sam razvukao i povezao, staru instalaciju sam ukinuo,mada nisam imao nekog iskustva,normalno pozvao sam majstora koji je sve proverio, nije imao primedbe.:grin: :wink:
Veliki pozz! |
Grado svaka cast, super ce to da bude... sta ostavljas kao zadnji sloj tj sta ce da se vidi? osb ili ces da ga prekrivas necim?
Pozz |
2 Attachment(s)
Ja bih OSB-e ploce najradije ostavio,ako imas neki predlog cime ih premazati da dobiju na nekom sjaju ili ih ostaviti kako jesu?Zanima me sta je najbolje staviti na sastavima samih ploca,cuo sam za neki silikon, samo i njih ima milion vrsta, a sami prodavci pojma nemaju, gledaju me belo kada ih pitam.Na same zidove i plafon pravicu one ramove sa kamenom vunom i platnom i to kaciti.Ustvari neki ozbiljniji rad oko akustike razmisljam da radim posto zavrsim sa rezijom,tu imam dosta manje posla,ali i ne tako mali,pomeram pregradni zid i ulazna vrata tako da cu dobiti totalno odvojenu reziju nekih 4x3m i predsoblje,evo skica sadasnjeg stanja i skice sta planiram da uradim,ova soba u sobi bi bila rezija.
pozz! |
|
Da javim,zavrsio sam sve radove,postavio dupla vrata,mislim na stok,ali su samo jedna tapacirana postavljena,cisto ako bude trebalo da ima mesta za jos jedna.Sledece nedelje pocinjem sa rusenjem pregradnog zida i pomeranje ulaznih vrata.Posto jos nisam montirao opremu u prostoru jedini test koji sam uradio je bio sa cirkularom koji stvara ogromnu buku,otisao sam do komsije kome bi to jedino smetalo i mogu reci ali bukvalno nije se culo nista :),tako da sve ovo sto sam radio, ipak uspelo,trud se i te kako isplatio,ostaje proba sa basom i bubnjem,ali ubedjen sam da ni to nece biti ozbiljan problem. Hvala jos jednom na savetima,ostaje rad na akustici ali to tek kad sve zavrsim.
Veliki pozdrav! |
Glavni test ce biti ipak sa lepo napanjenim frekvencijama od 150hz pa nanize,to cirkular nije "svirao".Ako unutrasnju akustiku uradis kako treba,vrlo moguce da i sa tim kod komsije nece biti problema,ali samo polako i obazrivo da ne trosis pare,materijal i snagu duplo vise nego sto je potrebno.Pozdrav
p.s.obavezno sada unesi sprave i pojacaj ih poprilicno da vidis da li ti se od vibracija nesto "trese",t.j.da li ti sem zvucnika jos nesto "svira".Kasnije ce ti u tom slucaju mnogo teze biti sve da rasklapas a moraces,osetio sam to na svojoj kozi jer nisam verovao da neki materijali mogu tek tako da "zasviraju". |
4 Attachment(s)
Evo nekih fotografija kako izgleda,ali jos nisu svi dedalji zavrseni,postavljanje parketa,lajsni,obrada oko vrata ali otprilike tako izgleda,najbitnije je da se necuje spolja,a to smo postigli,uskoro ubacujem opremu pa cu probati na punoj snazi :)
Veliki pozz! |
Pvo je poso.
Svidja mi se. Pozz Denis |
Stavljeno na sticky
pozdrav bogi |
3 Attachment(s)
Posto sam zavrsio ceo prostor za probe i snimanje...ostale su par uticnica i laminat koji se stavlja danas,prelazim na gornji deo i rusenje pregradnog zida i pomeranje ulaznih vrata.Evo i par fotki sadasnjeg stanja, ne izgleda bas lepo,ali videcemo na kraju razliku.Imam par pitanja sto se tice rezije da li zadnji zid,u odnosu na zvucnike da postavim ravno ili da ga izlomim u slovo v posto postoji ta mogucnost.U ovom slucaju gde ce biti rezija nije mi vazna zvucna izolacija vec samo akustika.Zidove rezije planiram da radim drvenim rostiljem ispunjenim kamenom vunom i duplim osb-e plocama sa jedne i druge strane,pod mi je od betona trenutno,u planu je lamelni parket.Ako imate neke predloge koji su bitni u ovoj fazi radova, jer kasnije nema popravke.Unapred hvala svima na savetima ako ih bude bilo!
Veliki pozdrav! slika 1 zid koji se rusi slika 2 stepenice koje vode u prostor za snimanje slika 3 ulazna vrata koja se pomeraju napred |
3 Attachment(s)
Srusio sam pregradni zid,ugradio nove prozore i pocelo zidanje hodnika tj.pomeranje ulaznih vrata,kada se sve to zavrsi, planiram da pregradim prostor kao na skici za reziju,samo sto bih zadnji zid u odnosu na zvucnike izlomio u slovo v,ima li to nekog smisla,a i uklapa mi se u raspored prostorija.
Veliki pozz! |
Quote:
pozdrav bogi |
2 Attachment(s)
na ovoj skici rezija bi bila ova soba u sobi i zadnji zid bih izlomio,tj napravio kosinu,tako da bih dobio i na vecem hodniku i cinimi se boljoj akustici,to je onaj zid prema kupatilu i porostoru za odmor
na ovoj drugoj fotki je ulaz u studio |
Quote:
pozdrav bogi |
....bojim se da mu je "zadnji zid" ovaj posred kojeg stoje vrata...nadam se da gresim.
|
2 Attachment(s)
Mislim da sam bio jasan sa opisom,ali ok, evo skice, na ovo sam mislio zadnji zid nasuprot zvucnika izlomljen i ima li smisla tako nesto raditi,s obzirom na dimenzije same rezije sirina nesto manja od 3m i duzina nesto manja od 4m,visina oko 2,50
Veliki pozz! |
Skontao sam posle da hoces taj zid da lomis:wink:.Ako ne mozes da ga lomis simetricno,onda nemoj uopste.....mada ga ja i ovako ne bih dirao.Kada se lomi za lede,lomi se suprotno od onoga sto si crtao i po proracunu.Pozdrav
|
Quote:
pozdrav bogi |
Ok,nego sam mislio da na taj nacin prosirim hodnik,a ako i sa tim dobijam nesto u smislu bolje akustike onda eto veselja :rolleyes: ali ako vec tako stvari stoje onda necu nista dirati,vec napraviti klasicnu sobu.Hvala na savetu!Imam jos jedno pitanje,ali naslucujem odgovor da li da same zidove oblazem samo osb-e plocama, ili da koristim pored osb-e i gips ploce,pa da ih kombinujem,mozda sa spoljne strane prema hodniku da ide gips,jer je laksi za dalju obradu(krecenje) a sa unutrasnje u reziji budu samo osb-e?
Veliki pozz! |
2 Attachment(s)
Pomeren ulaz, sada jos da se ofarba,evo i kako sam resio kablazu, klasicna odvodna cev i sve kablave kroz istu :wink:
|
4 Attachment(s)
Konacno pocinjem sa rezijom, evo nekih slika trenutnog stanja.
|
Pozdrav Grado,da ti napisem dok jos nije kasno....obavezno idi sa armaflexom svuda gde ti ti metalni profili dodiruju nesto (pod,drvo....) i napuni ih na kraju kamenom vunom dobro, jer ce biti zvonjave na kraju, a onda mozes jedino sve da rasklapas.
|
Samo mogu potvrditi. :)
pozz Denis |
Auu, sta sada vec sam postavio ceo rostilj i jednu stranu oblozio gipsom,ajde pogledacu sutra da li moze nekako da se ugura guma,imam je i totalno sam zaboravio na nju.Da li se ta zvonjava desava samo kada se slusa glasno ili ne?
pozz! |
Pa....kod tebe ce verovatno biti na vecem spl-u ali.....kada je primetis jednom,cuces je i kada je nebude:(.Ne bih da te plasim,mozda i sve bude ok ali,kod mene nije bilo pa nista bez rasklapanja sto je samo da se ubijes od muke.Sada sam stavljao armaflex u reziji i gde treba i gde ne treba.Jel to zadnji zid tvoje buduce rezije asimetricno iskrivljen ili nisam skontao slike?....ako jeste,sredjuj i to,posle je kasno.Pozdrav
|
3 Attachment(s)
Jedino sto sam mogao da uradim je da oblozim ceo rostilj sa unutrasnje strane,sada videcemo kako ce se pokazati.Sto se tice zakosenog zida to moze da bude iza ili ispred zvucnika,inace morao sam tako da ga zakosim zbog hodnika,mislim da nece bas toliko uticati na sam zvuk,mozda gresim,ali moracu da se naviknem.Hvala ti na savetu,bilo je u pet do dvanaest :wink:
Veliki pozz! |
Bice to super:wink: Zakosi zid onda i sa druge strane ako mozes,simetricno u odnosu na zvucnike i miran si.Pozdrav
|
3 Attachment(s)
Evo posle svega resih da uradim bass trapove,ceo dan sam krojio kamenu vunu i slagao po coskovima,sada je ostalo da postavim letvice i zategnem platno,ali nisam bas siguran kako to da uradim.Da li sa malim tiplovima pa letvice srafiti za zid,vidjao sam u prodavnici neki gradjevinski lepak lepi ludacki cak i kamen pa cisto da pitam kako ste vi resili taj problem tj. kako ih je najbolje fiksirati za zid kakve tu letvice idu, imaju li neki naziv,mozda neke lajsne pod nekim uglom ili vec sta?Sta da trazim?
Veliki Pozdrav! |
vidim ja da cu na kraju miksati iz kuhinje :p
|
5 Attachment(s)
Zavrsio sam danas ostala dva coska i ostadoh bez teksta, koliko sve to vredi. Cini mi se da po plafonu i zidovima maltene ne moram ni da stavljam vise apsorbere,ali to cu odluciti kroz dalje slusanje,trebace nesto ali ne puno.Slikao sam lajsne u obliku l profila jako su dobre za neko resenje kako lako uraditi kostrukciju za apsorber,slikacu naravno i kad bude gotovo,platno mislim da je ok posto bas prolazi lepo vazduh.Sada tek vidim koliko nema uniformisanosti u akustici sve se mora slusati puno i onda odluciti sta dalje,pogotovo u malom prostoru.Ustvari trenutno radim ono sto se mora,a sve finese bih prepustio akusticaru ako bude sredstava:wink:
Veliki pozz! |
Opet ja:).....mislim da ce ti to platno pustati kamenu vunu napolje i neces moci da zivis od prasine.
|
Slika je uvelicana da bi se videla struktura tkanja,inace to i nije bas tako retko tkanje kako izgleda na fotki.Na puno fotografija sam video da se bas to platno koristi,ako bas budem imao problema oblozicu azmafonom vunu pa onda platno preko:wink:.Nego imam problem druge vrste,kada sam odmaknut od zvucnika bas ubija(divlja)nekako nije definisan vise se oseca u stomaku,dok kada stanem na normalnoj udaljenosti od zvucnika sve se lepo cuje,sta mi je ciniti da to popravim ako uopste moze?
pozz! |
znači da ima? jo? stoječih talasa i da dosada?nji akustički tretman jo? nije zadovaljajuč:D
|
Au,bas si me fino obradovao,ustvari znao sam da treba jos nesto,ali sta da se radi u tom slucaju,difuzori ne dolaze u obzir zbog malog prostora,znaci jos stavljati apsorbere i ima li tu uopste nekog leka ili se pomiriti sa postojecim stanjem i slusati samo sa odgovarajuceg mesta :banghead:.Pokusacu da postavim jos bas trapova po svim coskovima , apsorbere po plafonu i zidovima valjda cu tako donekle popraviti stvar?
POZZ! |
Da. Vidiš da znaš sam odgovor.
Ne trebaš da ti netko to potvrdi jer sam "ne znaš" da li treba još više, znaš ali trebaš samo potvrdu, služi se svojim ušima, svake toliko akustički izmjeri i dodajaj ako imaš na sumu da još treba, dakako negdje je granica ali još nisi kod toga. Čim više, kad ne bude više praktički dodajati absorbere zbog još manjeg prostora, onda prestani. Sigurno če biti mnogo mnogo bolje nego sada. Usput eksperimentiraj i sa pozicijom zvučnika i radne površine. |
Posetili smo Gradu!!!!
|
Pa sto na kraju stavi sundjere CRNI Grado:) i laminat?
|
Laminat nije tako strasan jer ispod njega je sundjer 1cm termosilent,pa malo vise "tone" pri hodanju,sto se zvuka tice nisam primetio neku veliku anomaliju,mada je sve jos u fazi ispitivanja.Sto se tice sundjera piramidica TO LETI NAPOLJE U NAJSKORIJE VREME.Nisam imao nista drugo da stavim,a nesto sam morao,tako da me ceka jos mnogo posla oko svega.Plasim se samo da kad sve bude gotovo vise necu imati zelju za muzikom. Salim se naravno.:wink:
POZZ |
All times are GMT +1. The time now is 12:52 AM. |