Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Studio u kuci (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=25214)

NLP 10-12-2008 01:13 PM

Re: Studio u kuci

Super hvala!

OFF 13-12-2008 06:45 PM

Evo, kao sto sam obecao.

Za rusenje ostave, kuhinjice i probijanje zida izmedju garaze i hodnika.... odnosno, za sve grube radove izuzev zida od cigle koji ce doci tokom nedelje utroseno je oko 2 dana (2 pa 3 coveka).

ukupan trosak svega 12 eura:D - placeno samo odvlacenje otpada... ne racunam pivo i klopu za nas trojicu, kao ni relax masazu za mene posle toga:grin:

Moj savet - samo rusite, jako se isplati. Jako se dobija na prostoru

Bice malo troskova oko pravljenja podvlacne grede, posto se radi o delu noseceg zida...
pisacu redovno

Max 13-12-2008 06:49 PM

Slikaj .... bre :)

1 slika ... 10000 reci .....

Pozdrav

NLP 13-12-2008 07:18 PM

... pa napomeniu sam, da ru?enje nije ne?to posebno a dodaje na koristnom večem prostoru.
Ru?enje je skoro besplatno kad ima? dva tri manijaka:D
Super da si se tako odlučio!

OFF 16-12-2008 08:23 PM

nastavljamo sa dnevnikom:)

Za sada je kupljeno 17 paketa (oko 82m2) min vune Knauf rock p5cm (75kg/m3) - ukupno oko 300e i Azmafona oko 35 tabli (2cm) oko 100e

Vune bi trebalo da bude dovoljno, a azmafona ce sigurno trebati bar jos 2 puta toliko..... zavisi od vrste tretmana koje budem radio.

A sada, jedna dilema, vezana za nabavku ostatka....

Lamperija mi se estetski ne uklapa za plafon u reziji.... takodje, hteo bih da pokusam sa onim perforiranim visecim plocama na mestima prvih refleksija (ploca, a iznad nje npr 6cm azmafon ili 10 cm vune ili kako vec predlozite)

Smeju li te ploce da budu od oplemenjene iverice?

Smem li uposte taj materijal da koristim u reziji (izrada stola, rackova)....

Najlaksi je za obradu, jeftin, tezak prilicno, a estetski mogu da ga odradim najlakse ubedljivo

HVALA!!!

boggy 16-12-2008 09:02 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 229889)
...........

Smeju li te ploce da budu od oplemenjene iverice?

Ma smeju, samo imaj u vidu da je "oplemenjenost" plasticna (vestacka materija) i to se ne uklapa u tvoje polazne kriterijume (s kojima se apsolutno slazem, ako to nesto znaci). Prakticno, ako zelis refleksije od plastike, ok.. nema problema...
Quote:

Smem li uposte taj materijal da koristim u reziji (izrada stola, rackova)....

smes naravno, samo ja to ne bi koristio nikad ni u reziji niti u sobi za snimanje
Quote:

Najlaksi je za obradu, jeftin, tezak prilicno, a estetski mogu da ga odradim najlakse ubedljivo

Ne brini, znaju to sve domacice, ponosne vlasnice kuhinja, koje izgledaju kao da su furnirane... ili kako god pozelis da izgledaju... i to tako dobro mogu da izgledaju da ne mozes lako da provalis da je prevara.
Na stovaristu mozes kantovati, samo das dimenzije, oni poseku odrade sve, i za tili cas ti obavljas posao... SVE mi je to poznato i jasno odavno.
Cak bi pre koristio gipsane ploce nego univer, iveral, "oplemenjenu" ivericu ili sta god drugo slicno tome.
Sirova iverica nije losa... ona sto nema nista, jeftinija je... s obzirom da ima dosta lepka u sebi... rado bi je lakirao necim... pre ugradnje... ne lici ni na sta... to mi je jasno... kad se bajcuje izgleda jos gore...
OSB... samo bezbojni lak... sve ostalo... vrlo rizicno... bajcovanje itd...

i gips... ako nista drugo ne odgovara... ako je zbog estetike.. i ako zelis takav kompromis... onda bolje gips ploce i konstrukcija za "armstrong" plafon (viseca).... nego iveral, univer i ostala... da ne kazem sta.
Gips se moze farbati bojama za zid...

pozdrav

bogi

OFF 16-12-2008 09:45 PM

Eh..... nazalost, ono sto je najlakse, obicno i otpadne u startu.
Nista, sve razumem, i odbacujem ideju sa univerom na pocetku

i, nemam alternativu koja bi pomirila sve kriterijume.... karakter refleksija, cena, obradivost, estetika......

mozda osb1, pa preko njega platno:confused:

boggy 16-12-2008 10:09 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 229904)
.......

i, nemam alternativu koja bi pomirila sve kriterijume.... karakter refleksija, cena, obradivost, estetika......

I to mi je poznato ... :banghead: :rolleyes:
Quote:

Originally Posted by OFF (Post 229904)
mozda osb1, pa preko njega platno:confused:

Ako ces preko staviti platno, onda ti je OSB nepotreban (skuplji), bolje koristi sirovu ivericu.

pozdrav

bogi

p.s. samo nemoj, dok se budes bavio estetikom, da zaboravis sta ti, u stvari, pravis...

spidermusic 17-12-2008 08:31 AM

U mom studiju sam kao spusteni plafon, po preporuci, koristio Armstrong plafon, model Dune. Vise o tom modelu na linku: http://www.armstrong.com/commceilingsna/ceiling_family_detail.jsp?item_id=16

Prednost ovih plafona je sto se lako montiraju, maskiraju raznorazne instalacije, kablaze i neravnine, ostavljaju mogucnost za dopunsko dodavanje apsorbera (mineralne vune, azmafona, sa kojim sam ja radio, i sl.), a nisu mnogo skuplji od drugih materijala. Ukoliko si zainteresovan, mogu napraviti neke fotografije i pronaci u dokumentaciji koliko je kostala nabavka ovog plafona po kvm, naravno, bez montaze, koju mozes, s obzirom na jednostavnost, obaviti i sam.

Pozz Vlada Spider

DeMa 17-12-2008 07:56 PM

i interasntno je sto djeluju pozitvino na akustiku.

Pozz
Denis

NLP 17-12-2008 09:08 PM

... a iznad njih je moguče popuniti air gap/ spu?teni strop (sa tim armstrongom) sa manje gustom kamenom i sličnom vunom (80, 50kg/m3), te dodobra pridobiti na apsobciji ni?ih frekvencija!
Ako ne drugo, buđet varijanta je i 30kg/m3 i jo? znatno prodobiti na ni?im frekvencijama.

OFF 17-12-2008 09:30 PM

@Spider

Znas li ko zastupa ovo u Srbiji?

Ako ovo iz nekog razloga otpadne (cena, nabavka.....)..... verovatno cu se vratiti staroj dobroj lamperiji i iznad nje staviti azmafon (ne smem puno da spustam jer je vec nisko)

Hvala na informacijama:)

spidermusic 18-12-2008 10:03 AM

Armstrong plafone u Srbiji zastupaju sledece firme:

http://www.armstrong.com/commclgeu/e...graphyId=700.0

Ja sam saradjivao sa firmom Opreming sa Crvenog krsta i bili su jako ljubazni i operativni, ali nije ni moglo biti nekih problema, jer sam im robu uplatio preko racuna, a istu preuzeo licno u Beogradu na Vilinim vodama iz njihovog magacinu.

Napomena: Metalnu nosecu podkostrukciju kupujes na metar i tako je i placas, a ispune (Dune ploce) kupujes na paket. U paketu ima 16 ploca dimencija 0,6x0,6 m, sto ce reci da paket pokriva 5,76 kvm. Pokusavam se sada prisetiti, ali mi se cini da me je Armstrong Dune spusteni plafon kostao negde izmedju 16 i 18 eura po kvm, ali tacne podatke mogu izneti tek kada odem u studio i iskopam racune.

Off-e, ako si zainteresovan za detalje, mozes me kontaktirati privatnom porukom ili postaviti pitanja ovde na forumu. Verujem da ce svoje komentare dati i strucnjaci za akustiku sa naseg Foruma. Pozz i srecno!

spidermusic 18-12-2008 10:15 AM

Ukoliko imas 15 cm za spusten plafon to bice dovoljno za ovakvu varijantu. Ja sam u studiju citav plafon prekrio ovim plafonom, a u reziji vise od 2/3, covek koji mi je davao savete preporucio je da najmanje 2/3 plafona bude pod ovom konstrukcijom.

Ukoliko ti budzet ne dozvoljava da pokrijes odjednom citav plafon, to mozes uraditi i iz etapa (prvo u reziji ili studiji, ili pak delimicno i u reziji i u studiju, kao sto sam ja to radio), jer Armstrong konstrukcija to dozvoljava.

boggy 18-12-2008 11:08 AM

Quote:

Originally Posted by spidermusic (Post 230223)
.........Pokusavam se sada prisetiti, ali mi se cini da me je Armstrong Dune spusteni plafon kostao negde izmedju 16 i 18 eura po kvm, ali tacne podatke mogu izneti tek kada odem u studio i iskopam racune.
.......

Ajd, ako ti nije smor, pogledaj koje su cene bile, po m2, pa ih stavi u "cene materijala"

Ne znam da li si stavio azmafon preko tih ploca prema plafonu, kako sam ti savetovao onomad... i ako jesi, da li ti je bilo bolje tako ili bez icega na tim plocama?

pozdrav

bogi

spidermusic 18-12-2008 11:30 AM

Postavio sam 4cm azmafona i situacija je bolja, ali mislim da ne bi bilo na odmet da postavim jos koji sloj. :) Hvala Boggy

Postavio sam i letvice na zadnji zid, ali ih nisam jos fiksirao. Tumbam ih i trazim najbolju poziciju. Smiricu se valjda jednog dana.:)

Hvala Boggy!

Sorry na off-topic-u

boggy 18-12-2008 12:02 PM

Quote:

Originally Posted by spidermusic (Post 230236)
Postavio sam 4cm azmafona i situacija je bolja, ali mislim da ne bi bilo na odmet da postavim jos koji sloj. :) Hvala Boggy

Nema na cemu. :)
Poenta je u tome sto samo cena po m2 za armstrong plafon nije sav trosak, jer se mora uracunati i (obavezan) azmafon... tako da po m2 izadje na kraju skuplje sa azmafonom, posto u studiju armstrong plafon ne koristite (samo) zbog estetike.
Sloj azmafona 2cm debljine je oko 3EUR po kvadratu...
Quote:

Originally Posted by spidermusic (Post 230236)
Postavio sam i letvice na zadnji zid, ali ih nisam jos fiksirao. Tumbam ih i trazim najbolju poziciju. Smiricu se valjda jednog dana.:)
......

:)

pozdrav

bogi

spidermusic 18-12-2008 01:36 PM

Sta god da se montira na plafon (lamperija, OSB ploce, gips, Armstrong...) ispod toga ce morati da se postavi azmafon, mineralna vuna ili ma koji drugi apsorpcioni materijal. Moja racunica se i odnosi samo na Armstrong plafon, a ne i na apsorpcioni materijal i rad.

Dakle, sa azmafonom, kvadratni metar ovog plafona, bez rada, bi dosao oko 20 eura.

Da ne budem pogresno shvacen, ne insistiram na ovom resenju, vec samo predlazem, kao jednu od mogucnosti. Verujem da ima i boljih i jeftinijih, ali ja sam sa ovim poprilicno zadovoljan. Uzgred, iako to nije presudna stvar, estetski momenat je odlican, jer ovakav plafon ne zahteva nikakvu posebnu, naknadnu, obradu i doradu.

boggy 18-12-2008 01:43 PM

Naravno, samo mislim da je bolje da se kaze eksplicitno, sta cini "komplet" jednog m2 plafonskog tretmana... ne znaju svi...

Quote:

Originally Posted by spidermusic (Post 230252)
....

Da ne budem pogresno shvacen, ne insistiram na ovom resenju, ....

Niko ne insistira ni na cemu ;)

OFF-u esteCki lamperija "ne radi" kako ocekuje, pa je krenuo da pretresa ostala resenja... sta nam drugo preostaje, nego da ih pretresemo... :mrgreen:

pozdrav

bogi

OFF 18-12-2008 08:24 PM

Ljudi, nije sto sam ja pokrenuo ovaj thread, ali cini mi se da se odavno ovako konkretno nismo raspisali:):wink:

Hvala za predlogu za armstrong.... ali plafon mi je prenizak, i ne smem dalje da ga spustam. Tako da se definitivno vracam staroj, dobroj, besplatnoj lamperiji (sa azmafonom iznad, naravno)

Estetski - natural, lakirana (zuckasta).... takav ce biti i pod i zanji difuzori, ima sve smisla jedno sa drugim.... a neke kompromise sto se tice WoW efekta kad se udje u studio sam vec napravio - nece tu biti veliki mixer da plasi klince, ni sto sa 1000 polica i lampica...

E sad, po obicaju (dok veceras ne okacim slike) koje pitanje -

Smem li lamperiju (i ima li smisla) da iskosim simetricno duz ose slusanja. I ako smem - kako... da li da mi bude nize blize zidu ili na centru?

OFF 09-01-2009 10:18 PM

Steta, izgubilo se par strana vrlo fine diskusije.

ponovicu neke slike, i dodati jos novih

OFF 08-03-2009 06:27 PM

Evo.... nastavljaju se radovi za koji dan, konacno. Spao sneg, pa mogu da lagerujem sve sto je potrebno.

Ideja za obrabu rezije je sledeca:
radi se prva faza, pa se onda meri.... a prva faza obuhvata sledece -
pod - (brodski pod), tacnije nastavak dela koji fali, bivsa kuhinjica,
Plafon - drvena lamperija, sa mineralnom vunom iznad, ali tako da je po sredini sobe lamperija niza nego na krajevima, nekako na V... to spustanje cu izracunati, ali je bitno da postignem bar 6-7 stepeni nagiba, da bi sprecio stojece talase pod-plafon..... naravno, sve potpuno simetricno
Uglovi - napred superchunks 100x60 i pozadi 60x60....

Kad se to zavrsi, uradicu merenja, okaciti ih ovde, pa cu videti dalje koliko mi apsorbera i kakvih treba... ova prva faza je neki osnovni, minimalni bass tretman, i nadam se da ce merenja pokazati da se nesto malo radilo:)

OFF 08-03-2009 06:29 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 226042)

a evo i slika, da se podsetimo, posto je bilo davno

http://rumski.com/forum/showpost.php...42&postcount=2

OFF 09-03-2009 12:24 AM

3 Attachment(s)
A evo i projekcije stanja nakon 1. faze

Inace, dimenzije rezije su 380x710x240

Imam bar 2 nedoumice - da li je ideja sa lomljenjem plafona po sredini ok?
- posto superchunk na prednjem zidu dosta veliki, postoji opasnost da dopru bas u podrucije iza zvucnika.... mogu li da se jave kakvi problemi tada (kontam da ne bi trebalo, ali se sve vreme bojim da mi superchunk ne zasvira sam od sebe, tj da pocne da se ponasa ko membrana

OFF 11-03-2009 12:02 PM

BTW...

nasao sam odlican materijal (bar tako ja mislim:)) za izradu stola, rackova (stranica) i eventualno nekih visecih apsorbera, ako bude potrebe - PANEL ploce!
Puno drvo, letvice, lepljene, pa furnirane, lepo izgleda kad se sredi, a nije univer (oplemenjena iverica i sl).... cena oko 9eura/m2 ploce

AVT 11-03-2009 01:26 PM

ovaj zadnji deo tavanice mi nije do kraja jasan...jel si ti to predvideo nekakav pad? na kojoj visini se onda zaustavljaš na zadnjem zidu?

tavanicu, koliko sam shvatio, izvodiš lamperijom. jel imaš ideju kolika je njena površinska masa?

šta mu dodju te panel ploče? zanimljivo zvuči, cena nije loša, a i lepo je malo se odmoriti od iverice. jel paleta furnira u kojoj se rade raznovrsna kao za ivericu? jel možeš da saznaš kolika je površinska masa tog materijala?

OFF 11-03-2009 11:23 PM

Quote:

Originally Posted by AVT (Post 238022)
ovaj zadnji deo tavanice mi nije do kraja jasan...jel si ti to predvideo nekakav pad? na kojoj visini se onda zaustavlja? na zadnjem zidu?

tavanicu, koliko sam shvatio, izvodi? lamperijom. jel ima? ideju kolika je njena povr?inska masa?

?ta mu dodju te panel ploče? zanimljivo zvuči, cena nije lo?a, a i lepo je malo se odmoriti od iverice. jel paleta furnira u kojoj se rade raznovrsna kao za ivericu? jel mo?e? da sazna? kolika je povr?inska masa tog materijala?

Pad - moze i ne mora.... mozda ne bi bilo lose da se spusti, jer gore moze da se nagura bar 15cm vune, da se malo bass umiri, dodatno.....
Mada i ne mora, to je onako, cisto da se nesto desi na zadnjem zidu u plafonskom delu, a i da se ustedi na obradi zadnjeg zida:D

Za lamperiju ne znam koja je povrsinska masa, ali ne verujem da je na tu debljinu vise od 10tak kg.... lupam, ali mogu da izmerim, prosto:), radi se o chamovini, lamperija, oko 20mm debela...

Panel ploce - letvice od bukovine slozene jedna do druge i zalepljene, a sve to u sendvicu od ne furnira (pogresio sam) nego mislim sperploce ili neceg slicnog (ne poznajem bas materiju)..... debljina mislim 18mm, tako da i njihova povrsinska masa bi bila nevelika (pogledacu neku tabelu za gustinu bukovine)

dvuckovic 11-03-2009 11:25 PM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 238014)
BTW...

nasao sam odlican materijal (bar tako ja mislim:)) za izradu stola, rackova (stranica) i eventualno nekih visecih apsorbera, ako bude potrebe - PANEL ploce!
Puno drvo, letvice, lepljene, pa furnirane, lepo izgleda kad se sredi, a nije univer (oplemenjena iverica i sl).... cena oko 9eura/m2 ploce

Imas li neki link za te panel ploce?

OFF 11-03-2009 11:37 PM

http://www.javor-trgovina.hr/proizvo...i/panel-ploce/

http://www.sizekupres.hr/panel_furnirane.asp

ovo su neke furnirane, koje su verovatno skuplje, ove koje sam ja nasao su potpuno natural i samo bi ih doobro prelakirao
Cena ploce od 3m2 jo oko 2700din (manje od 30e)

meni ovo deluje kao super resenje za mnoge zahvate - jeftinije mnoogo od mediapana, a maalo skuplje od univera, estetski prilagodljivo, lako obradivo a prirodno drvo od prirodne ruke

dvuckovic 12-03-2009 12:01 AM

Ima li u Srbiji po toj cijeni?

OFF 12-03-2009 12:05 AM

Ima u Uzicu na stovaristu:), ove nefurnirane.... od jedne table se svasta napravi

"7" 12-03-2009 07:36 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 238072)
meni ovo deluje kao super resenje za mnoge zahvate - jeftinije mnoogo od mediapana, a maalo skuplje od univera, estetski prilagodljivo, lako obradivo a prirodno drvo od prirodne ruke

Ne znam gde si gledao cene ali... u Eurohrastu na vidikovcu, cena medijapana 19mm je 800din/m2, a univer 18mm je 820-1020din/m2 (beli pa u zavisnosti da li je tekstura i sl.) tako da i nisam siguran da su te panelne ploce najbolje resenje s obzirom na cenu...

Pozz

NLP 12-03-2009 08:45 AM

Quote:

Originally Posted by OFF (Post 238068)
Pad - moze i ne mora.... mozda ne bi bilo lose da se spusti, jer gore moze da se nagura bar 15cm vune, da se malo bass umiri, dodatno.....
Mada i ne mora, to je onako, cisto da se nesto desi na zadnjem zidu u plafonskom delu, a i da se ustedi na obradi zadnjeg zida:D...

... taj "pad", če ti pouzročiti refleksije od te povr?ine nazad tamo gdje slu?a?, a mo?e? da nakrivi? obratno, tako da nastane zub i unutra ugura? dodatnu izolaciju.
Ali zadnji zid če svejedno zahtjevati akustičku obradu, pad če biti tek nekolika pomoč.

OFF 12-03-2009 10:25 AM

Quote:

Originally Posted by "7" (Post 238094)
Ne znam gde si gledao cene ali... u Eurohrastu na vidikovcu, cena medijapana 19mm je 800din/m2, a univer 18mm je 820-1020din/m2 (beli pa u zavisnosti da li je tekstura i sl.) tako da i nisam siguran da su te panelne ploce najbolje resenje s obzirom na cenu...

Pozz

Da, ali to je sirovi mediapan, koji izgleda odvratno, a njegova obrada (farbanje) je bar 20e/m2, a univer sam odbacio kao materijal, iako je verovatno najjeftiniji i najprakticniji.... mislim da je Bogi lepo objasnio zasto univer nije dobar u studiju

Panel ploce su puno drvo i tu nema promasaja, sto se materijala i zavrsne obrade tice

@NLP, u pravu si, necu nista spustati zadnji deo plafona.....

Sta mislite da ide ovako do kraja - upusteno na sredini duz ose simetrije za nekih 10tak cm?

NLP 12-03-2009 11:01 AM

jedino da kosina počne od početka od prednjeg zida pa do zadnjeg zida i da je kosina obratna od ove nacrtane.
Pa da bi bio kut barem nekih 7 stupnjeva, onda bi rije?io flutter echo među podom i stropom.

OFF 12-03-2009 06:36 PM

Na zalost, izgubio bi dosta na visini jer je prostorija nedovoljno visoka

A po simetrali, uzduznoj smem da secem, kao na slici sa prethodne strane?

NLP 12-03-2009 06:41 PM

ne razumijem najbolje kako misliš ali več sam nešto oko toga odgovorio u postu 113.
... i nužno da održiš simetriju u smjeri slušanja.

DeMa 12-03-2009 07:13 PM

off samo pripazi ako vec hoces nakositi deku, sto nije ludo, da to je materijal dovoljno tezka!!!!

pozz
Denis

NLP 12-03-2009 08:38 PM

... možda si mislio to: ako bi nakosiu zadnju "polovinu" stropa, onda možeš da budu ploče/površine stropa ukosene u obliki "V" i još odatna nakosina te površine, kao što sam napisao prije; "napraviti da nakriviš obratno, tako da nastane zub i unutra uguraš dodatnu izolaciju".

Tako bi dakako umirio flutter echo u zadnjem dijelu prostorije i dodao "absorpcijsku pomoč" u prostoru.
Ali ipak če biti potreban akustički tretman u zadnjem dijelu, nastaloj situaciji primjeran.

Pa mogao bi biti interesantan primjer:)

OFF 12-03-2009 10:31 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 238162)
... mo?da si mislio to: ako bi nakosiu zadnju "polovinu" stropa, onda mo?e? da budu ploče/povr?ine stropa ukosene u obliki "V" i jo? odatna nakosina te povr?ine, kao ?to sam napisao prije; "napraviti da nakrivi? obratno, tako da nastane zub i unutra ugura? dodatnu izolaciju".

Tako bi dakako umirio flutter echo u zadnjem dijelu prostorije i dodao "absorpcijsku pomoč" u prostoru.
Ali ipak če biti potreban akustički tretman u zadnjem dijelu, nastaloj situaciji primjeran.

Pa mogao bi biti interesantan primjer:)

Nismo se razumeli:)

Odustajem od spustanja zadnjeg dela plafona, jer je malo i komplikovano izvesti, a neizvestan je rezultat...... spustio bih samo po uzduznoj (po osi slusanja) nekih 12cm duz cele sobe....na V

tretman zadnjeg zida se podrazumeva... pored 2 superchunka sigurno ce doci 3 ili 4 Skyline i jos nesto:confused:

All times are GMT +1. The time now is 05:31 PM.