Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   DIY Apsorpcioni paneli (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=22682)

Dexxy 07-10-2013 08:01 AM

Pricao sam sa Bogyjem pre neki dan... imam malo prostora 210x270. I tu mi treba sto manji (Bogy kaze da jos nije izmisljena farba za akustiku :))materijal necega da sredim prostoriju koja sluzi za mix i mastering.
Predlozio mi je staklenu vunu od 10 cm sto mi smanjuje i onako mali prostor...
Zidovi su rigips 16 cm punjeni sa staklenom vunom i piano akusticnim plocama. Na plafonu imam isto audio akusticne ploce koje sam imao i u studiju rade dobro....
Sta da radim ? :confused:

Sent from my Note 2

BlasterMaster 07-10-2013 03:26 PM

Re: DIY Apsorpcioni paneli

staklenu vunu? mislis na kamenu vunu? :confused:

Dexxy 07-10-2013 08:40 PM

Quote:

Originally Posted by BlasterMaster (Post 351165)
staklenu vunu? mislis na kamenu vunu? :confused:

Da

Sent from my Note 2

Dexxy 07-10-2013 08:41 PM

Sta je bolje kamena vuna ili azmofon...sta daje bolje rezultate a da je sto tanje?

Sent from my Note 2

Granata 07-10-2013 09:18 PM

Quote:

Originally Posted by Dexxy (Post 351173)
Sta je bolje kamena vuna ili azmofon...sta daje bolje rezultate a da je sto tanje?

nema neke bitne razlike u absorpciji, azmafon je skuplji.

Dexxy 07-10-2013 09:22 PM

Znam da je skuplji pa sam mislio i da zbog toga radi bolje...

Sent from my Note 2

tomycrosound 08-11-2013 07:41 AM

Pozdrav!
"Home studio" iz djecje sobe (sa absorberima od kamene vune) sam preselio u podrum.. Manji prostor, nizak, pod - plocice. Sve postavio i okacio; problem koji nisam imao u staroj sobi - boost na 70hz...
E sad, prvo sto mi pada na pamet jest napravit od poda fo plafona bas trapove (superchunk?) u coskovima lijevo i desno od monitora. Mogu li bit siguran da ce to ubit mojih 70hz!? Da se ne bi desilo da ubije sve oko 70, a 70 da ne takne?
Hvala.

Nocni-Ekspres 08-11-2013 08:14 AM

Reci mi sta planiras da radis u toj prostoriji snimanje ili za miksanje?
kao prvo koliko ti velika prostorija sto nize prostorija sto losje da se nesto uspe da se odradi sto viselje sto bolje.A te bas trapove mora od poda do plafona ali ne samo leo i desno nego u sva 4 coska da bi se neki rezulat dobio.Ali najvaznije da se od prosotorije na pravi skiza i onda mora mrenje frekvecnije sa secijani program i mikrofon i pomocu diagrama se pravu akusticni elementi.A plocice na podu ni kako jer dobijes mnogo reflekcije tih plocica.Najbolje na podu da imas laminat ili ako nisi u mogucnost onda tepih neki tanak da nebi pokvario frekvenicje viske itd.

Eomsy 08-11-2013 06:25 PM

Quote:

Originally Posted by tomycrosound (Post 352231)
Pozdrav!
"Home studio" iz djecje sobe (sa absorberima od kamene vune) sam preselio u podrum.. Manji prostor, nizak, pod - plocice. Sve postavio i okacio; problem koji nisam imao u staroj sobi - boost na 70hz...
E sad, prvo sto mi pada na pamet jest napravit od poda fo plafona bas trapove (superchunk?) u coskovima lijevo i desno od monitora. Mogu li bit siguran da ce to ubit mojih 70hz!? Da se ne bi desilo da ubije sve oko 70, a 70 da ne takne?
Hvala.

Mo?e? probati sa membranskim absorberima tjuniranim na 70 Hz-a ili sa Helmholtz u kutovima (makar bi trebao izmjeriti gdje je tih 70 Hz-a najizra?enije za njih)... SC-i će sigurno pomoći, no da li će u potpunosti rije?iti tvoj problem?! Nisam siguran u to ....

Granata 08-11-2013 06:28 PM

Quote:

Originally Posted by Nocni-Ekspres (Post 352232)
A te bas trapove mora od poda do plafona ali ne samo leo i desno nego u sva 4 coska da bi se neki rezulat dobio.Ali najvaznije da se od prosotorije na pravi skiza i onda mora mrenje frekvecnije sa secijani program i mikrofon i pomocu diagrama se pravu akusticni elementi.A plocice na podu ni kako jer dobijes mnogo reflekcije tih plocica.Najbolje na podu da imas laminat ili ako nisi u mogucnost onda tepih neki tanak da nebi pokvario frekvenicje viske itd.

ne mora.
Ugaoni bas trapovi jesu najefikasnije reshenje, al ne postoji pravilo da mora bar 4 il 8 ... I jedan bass trap daje neki rezultat. Shto vishe bass trapova to su i rezultati bolji. E sad u konkretno u ovom sluchaju 2 su verovatno nedovoljna da reshe problem.
Plochice mogu biti pozeljnije od laminata i tepiha. Merenje nije obavezno al je pozeljno.

Granata 08-11-2013 06:40 PM

Quote:

Originally Posted by tomycrosound (Post 352231)
Da se ne bi desilo da ubije sve oko 70, a 70 da ne takne?

Bass trapovi ne ubijaju :), oni samo ispravljaju (bar kad se ne govori o savrshenoj akustici koja koshta bogatstvo u poredjenju s ovim), sve shto upiju je ionako djubre od basa koje ti ne treba ako ti je cilj transparentno slushanje.
I ti vuneni paneli inache deluju u shirokom pojasu frekvencija tako da se moze samo desiti da na 70hz deluju malo manje.

Midi 12-11-2013 05:39 PM

1 Attachment(s)
Pozdrav, upit!

http://www.rumski.com/forum/attachme...1&d=1384277271

Evo nashkrabao sam sobu u kojoj si slazem studio za produkciju i slusanje glazbe.

470x420, visina stropa je 300cm.
Skuzit cete, s jedne strane su vrata, s suprotne prozori uvuceni u zid i tu ce ici jako debeli zastori, jako naborani. Ormar je s strane susjeda. A stol bi stavio metar ispred ormara prema praznom zidu.

Za taj zid radim bass trapove / 150x40, kamena vuna debljine 10cm i jos radim 4 panela 100x70 za zid, kamena vuna 10cm. Tu bi u sredini jos trebao doci kauc i mali stolic na isti zid. Pod je drveni, moram staviti tepih.

Pitanje jest, jel sve skupa zgleda ok.. Trenutno je soba prazna (nema nit zastora nit tepiha) i ima metalni echo dugi kad pljesnem rukama.

Granata 12-11-2013 06:33 PM

Pa moguci problem je shto ti tu sedish bash na sredini sobe, valjalo bi da mesto slushanja ide malo napred ili nazad.
Pozeljno bi bilo radi simetrije da imash isti materijal sa obe strane (u ovom sluchaju zastor), i da li bash mora taj ormar? Mozda je bolje staviti ga pozadi ili staviti sto na drugu stranu, a mozda i poprechno po duzoj dimenziji sobe (treba poslushati kako bolje zvuchi).
Bass trapove bi valjalo staviti u sve uglove a ne samo pozadi, ako nema materijala dovoljno, pre ga skoncentrisati u uglove nego ravno na zid, a na prve refleksije mogu da prodju i malo tanji paneli.
I gledao bih da iskoristim ta 3m visine, to je blago, dosta neiskorishcene zapremine, to mozesh pola metra da spustish sa absorpcijom opushteno.

Eomsy 12-11-2013 07:02 PM

Quote:

Originally Posted by Granata (Post 352425)
Pa moguci problem je shto ti tu sedish bash na sredini sobe, valjalo bi da mesto slushanja ide malo napred ili nazad.
Pozeljno bi bilo radi simetrije da imash isti materijal sa obe strane (u ovom sluchaju zastor), i da li bash mora taj ormar? Mozda je bolje staviti ga pozadi ili staviti sto na drugu stranu (nadodajem - malo odmaknut od zida, a ne tik uz njeg), a mozda i poprechno po duzoj dimenziji sobe (treba poslushati kako bolje zvuchi).
Bass trapove bi valjalo staviti u sve uglove a ne samo pozadi, ako nema materijala dovoljno, pre ga skoncentrisati u uglove nego ravno na zid, a na prve refleksije mogu da prodju i malo tanji paneli.
I gledao bih da iskoristim ta 3m visine, to je blago, dosta neiskorishcene zapremine, to mozesh pola metra da spustish sa absorpcijom opushteno.

Potpisujem .... :thumbsup:

zarma 26-09-2014 01:10 PM

Pozdrav,evo moje skice za tretiranje akustike u mom sobnom studiju.Glavna boljka mi je oko difuzora tacnije oko pozicije,ne razumem se mnogo u akustiku i putanju zvuka (samo najosnovnije) pa me recimo brine dal uopste ima smisla stavljati vise difuzora po sobi ili je bolje imati jedan veci a vise upijaca?Gde je bitno da stoji u ovom slucaju (iza mene nije moguce jer su prozori na tom zidu).Dal je bolje praviti kombinaciju difuzije i upijanja na desnom zidu ili bolje ici samo sa upijanjem? :da:

http://i58.tinypic.com/ru9ppe.jpg

Rhino 26-09-2014 05:42 PM

Kako god da si naumio, apsorber mora ici ispod difuzora..

Dakle za pocetak se skoncetrisi na to..

Mada... Krevet i namjestaj ti nisu najsrecnije rijesenje u sobi.. Sto zbog zvuka/prostora, sto zbog zdravlja od vune.. Pretpostavljam da si naumio da radis apsorbere od kamene/mineralne vune?

Sent from my iPhone using Tapatalk

zarma 26-09-2014 06:20 PM

Pa od kamene ili od azmafona,ne znam sta bi bilo bolje ?

Rhino 27-09-2014 06:50 PM

Od vune je po meni lakse doci do odredjenih rezultata..

Pogledaj u sekciji akustika, imas sve potrebne informacije..

Ali racunaj na to da ces osjetno smanjiti prostor u sobi. Jer ako pravis panele od vune, imas debljinu vune u ramu (ne preporucujem ispod 10cm), i treba da ostavis isto toliko airgapa iza rama (tj izmedju zida i rama).

Dakle smanjio si prostor za 20cm automatski sa jednim ramom... S obzirom da je u akustici simetrija jedna od bitnijih stavki, trebas to uraditi i na zidu 'preko puta'... To ti dodje po 40cm po sirini i duzini...

Sent from my iPhone using Tapatalk

komsho24 27-04-2018 12:50 PM

Pozdrav svima!

U pitanju je kucni studio, tacnije soba od 16 kvadrata. 4x4

To je soba u kojoj je planirano i snimanje (gitara i vokala) te mixanje, dakle nista ogromno, ne planiram praviti od prostora nista toliko profi, nego cisto mali home studio, da rijesim akustiku (kolk'o, tolk'o).

U sobi planiram postaviti par akusticnih panela, tacnije napraviti ih. To bi bilo za pocetak bila 2 panela: 1m x pola metra, debljine 5 cm, koje bih stavio u coskove, a poslije bih napravio jos par koje bih stavio na zidove.

Ono sto mene zanima je, koje platno preporucujete? Jer neki govore platno za presvlacenje namjestaja, onda cak i ovo za izradu kisobrana, pa vise ni sam ne znam :D jer kako sam procitao bitno je da ne bi dolazilo do rasipanja sitne prasine iz kamene vune.

Dakle planirao sam ovako

OSB Ploca (Visina 1m, sirina pola metra i debljina 5cm)
Kamena vuna (Visina 1m, sirina pola metra i debljina 5cm)
Platno (koje platno preporucujete?)

Da li je po vama bolje da ne bude samo ploca kao pozadina, nego da i sa strana napravim okvire. Jer vidim da ima raznih varijanti, sa i bez okvira.

Svaki savjet je dobro dosao! Hvala mnogo svima!

NLP 27-04-2018 07:26 PM

4m X4m je slaba solucija, podvajanje modalnih (visina?)
Ako je prostor od betona ili cigli treba češstručnu pomoč.
Trebat če ti membranski absorberi.

komsho24 29-04-2018 10:58 PM

Hvala na odgovoru.

Ono sto sam nasao na netu vezano za platno kaze ovako:

The last important item is choosing a fabric to cover the panels with. Any good craft store will have a good selection of fabric designs to choose from. Just be sure to pick something of high quality. The rule of thumb is you should not be able to see through the fabric, and that it is breathable.

If you can put your mouth up to the fabric and breathe through it, that means the sound waves will be able to also pass through to the sound insulation.

NLP 01-05-2018 12:21 PM

Rule of thumb je mikrotkanina 300g/m2, i da se ne vidi skroz - jeste... ali kad duvneš neka ima neki otpor, može i nekoliko jači.

komsho24 09-05-2018 02:02 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 375266)
Rule of thumb je mikrotkanina 300g/m2, i da se ne vidi skroz - jeste... ali kad duvneš neka ima neki otpor, može i nekoliko jači.

Hvala mnogo druze!

komsho24 03-10-2018 06:45 AM

Ekipa,

Kada se odlucite sami praviti panele, napraviti ram, ubaciti kamenu vunu, staviti preko tkaninu... da li je po vama to stetno? Citao sam dosta po internetu, neki kazu da je stetno za zdravlje a neki kazu da nije..

naime u mom slucaju postavljanje tih panela se vrsi u sobi u kojoj ne samo da snimam, mixam... nego i cesto boravim, spavam itd.. bukvalno receno panel bi mi dosao iznad glave u cosak, na zid.. radi rasporeda sobe, krevet je blizu coska/zida, kako god da okrenem.... tako da se ne bih igrao bas sa tim ako imalo postoji mogucnost da cestice kamene vune izlaze van.

Iako da napomenem da to nije soba u kojoj se desava neka velika buka, ne snima se bubanj, ne rade se bendovske probe.. to je jednostavno soba/studio za snimanje gitara, vokala i mixanje.

NLP 08-12-2018 06:11 PM

... sada dobiješ mineralnu vunu koja nje iritantna (verovatno nije ljekovita:) ), pogledaj Knaufinsulation stranicu - ECOSE technology.

All times are GMT +1. The time now is 04:40 AM.