![]() |
Re: renoviranje studija
Quote:
|
a sto je sa bojama zidova?
znan da je to stvar ukusa ali sigurno ima stvari o kojima treba vodit racuna? |
pa zidovi su ti iz gips ploča,mo?e? da boji? čim ti je volja,mo?e? da upotrebi? i metalik boju:grin: .Tamo gdje mo?da ima? otvorene absorbere i prijeko tkaninu (ali koliko sam video nema?) e to jedino ne farbaj.
Gips mo?e? lepo farbati i običnim "indoor" bojama za kuču, stanove. |
imam neka pitanja, vidim da poznajes materiju, treba da renoviram studio pa mi treba pomoc
|
pa ako mo?e? da nađe? več postoječe odgovore ovdje na forumu, upotrijebi "search" funkciju.
Ako nije, kontaktiraj na PM (ako je ala top secret) ili pusti, da javno pokomentiramo ovdje na forumu. U drugom primjeru/izboru, sigurno če? se dosta dopisivati, a i malo sam istra?ivati (uz pomoč). ?to misli?? |
prije par dana je postavljena rasvjeta. iznad pulta je panic svjetlo, a na bocnom zidu je 'svjetlo-zvonce'. kad netko zvoni meni svitli! bdv: vodio sam racuna da veliki dio plafona iznad zvucnika i iznad mjesta slusanja bude prazan za eventualno postavljanje absorbera. zid iza zvucnika i bocni zidovi su takodjer prazni zbog istog razloga. http://www.ivangrozni.com/studio_radovi/panic.jpg u gluhoj komori se nije puno mjenjalo. samo je preko postojece ofucane spuzve na zidu postavljeno platno, stavljen je novi pod i stavio sam 4 mala, plava ambijentalna svitla. preko spuzve i platna su vracene iste daske koje su vec bile. daske su duzine nesto vise od 2 metra i spojene su samo na krajevima, tako da vibriraju. http://www.ivangrozni.com/studio_radovi/amb.jpg na straznjem dijelu desnog bocnog zida je postavljena klima. druga unutrasnja jedinica klime je u maloj prostoriji u kojoj cu drzat kompjuter, printer i sve sto cini buku (to san zaboravi slikat). http://www.ivangrozni.com/studio_radovi/klima.jpg danas smo postavili pluteni plivajuci pod. http://www.ivangrozni.com/studio_radovi/pluto.jpg izvrseni su i prvi primitivni tonski testovi sa nekoliko brutalnih rifova na gitari! dobro je! nista ne trese, a od toga me bilo strah. :da: http://www.ivangrozni.com/studio_radovi/git.jpg sutra dolazi namjestaj i postavljaju se podne ukrasne trake a onda ide spajanje opreme. trebat izvrsit jos dosta akusticnih zahvata ali to cu ostavit "inozemnim strucnjacima". ;) znam da san neke stvari previdi i da san ih mogao rijesit bolje, ali se nadam samo da nisam nesto nepopravljivo sjeba i da ce na kraju sve bit ok. :ups: |
Evo prvo: pošto si pokrio prednje čoškove sad imaš neke vrste membranski kutni apsorber, ne znam kakve frekvencije targetira ali spašavajmo situaciju (možda i nije uopšte loše).
Na prvu/ čelnu stijenu, odmah pored zaključka 45 stupijskog kuta na svakoj strani daj apsorber u perforiranom okviru (debelina 10cm, minerana vuna 80-130kg/m3). Dimenzije cca. 0.6m x 1.2m (- po visini može i više!!!). Apsorber prekrij akustičkom tkaninom i bez gipsa itd. Distanciraj ih 10cm od stijene! Tako češ ublažiti nizke frekvencije koje oddaje zvučnik iza sebe. Nad prvom polovicom studija na stropu (neka krajnji rub ide do negdje 40% sobe) daj velik cloud apsorber iz istog materijala kao prije - dimenzija približno 2m (širina) x 1.5m (dužina...imam tloris tvoje režije). Cloud neka bude viseč 10cm od stropa u perforiranom okviru tapeciran akustičkom tkaninom! Onda levo i desno na prvim refleksionim površinama daj apsorbere 10cm debele/ kamena vuna/ cca.80kg/m3/ distanciran 10 cm od stijene!!!/ dimenzija cca. 1.5m po dužini x 1.2 i više!!! po visini. Tapeciraj in akustičkom tkaninom. Okviri neka budu perforirani! A sad su na redu dvokuti: prednjog si isto pokrio ukoso sa gipsom pa tako to zajedanput pusti... levo i desno od prve stene do kraja clouda - kutni "superchunks" tip apsorbera: http://forum.studiotips.com/viewtopic.php?t=535 , zato dimenzije cca. 1.5m duzina, trokuti izrezani iz mineralne vune težine 80-130kg/m3 (više je bolje je), tapecirani sa akustičkom tkaninom. Jednako možeš da napraviš na podu u dvokutima levo i desno!!! - dva jednaka superchunksa. Ako može nemoj zanemariti to!!! E pa sad smo pokrili kutove u prvoj polovini studija, ublažili radijaciju zvuka iza zvučnika i pokrili prve refleksivne površine (levo, desno i strop). Druga polovina: po merjenjima češ mislim da trebati dodati iste te superchukse u dvokute - levo/ desno gore i isto dole. Na zadnoj stijeni opet jednake superchunkse: levi zadnji kut, desni zadnji kut, kut strop/ kamnita stijena i ako nečeš imati kauča na zadnoj stijeni, daj još dole jedan superchunk. Kamnitu stijenu i ostale površine pusti još čiste, možda na kraju dodamo neki 2D difuzor... kako kažete: o tom po tom. Pa sve bit ti nacrtao, pa imam jedan ludi projekat... mislim da sam bio dovoljno jasan. Ako nisam potrudit ču se još:wink: |
super. :da:
hvala, nenade. u globalu san razumi a za detalje cu pitat. :rolleyes: danas montiram radni stol. moram pod hitno pocet radit oko muzike, jer ce mi promaknut jedan festival, sa kojim bi vrati barem dio ulozenoga. jebiga, kasa se ispraznila... :( ove dodatne tretmane cu morat cinit u hodu, paralelno sa pravljenjem muzike. |
Sandro.... lepo izgleda, fine su boje, lepo uklopljeno:)
|
Quote:
moglo je i diskretnije... ali mislin da ce bit lipo kad se sve slozi. :da: |
Ma jok.....super su jake boje, sa tim zidnim svetiljkama, meni se bar svidja
|
malo mi se oduzila izrada radnog stola, ali su mi jutros napokon donili stalke za monitore. trebali su ih radit po momu nacrtu ali nisu postovali specifikaciju, jer nisu imali materijal. umjesto iverica debljine 40mm, koristili su ivericu od 18mm koju su ljepili jednu na drugu. http://www.ivangrozni.com/studio_radovi/stalci.jpg svidja mi se kako izgledaju i masivniju su nego sto su trebali bit (svaki je tezak oko 50 kila) ali su, zbog debljine gornje i donje ploce, 28mm visi nego su trebali bit pa sad visokotonac nije u visini usi, nego maaalo iznad. :hm, hm: ma, bar da su me zvali prije nego su krenuli improvizirat... :skeptik: |
Quote:
Ako jeste u nivou visokotonca, onda podigni sediste stolice za koji centimetar... Quote:
pozdrav bogi |
Quote:
http://www.moogaudio.com/images/thum..._adam_p33a.jpg nije problem podignut stolicu ali moran vidit kako ce mi doc stol, jer san ispred sebe, ispod radne ploce, predvidi policu za master keyboard, koja dosta spusta dio stola koji mi dolazi iznad koljena... ali lakse cu podignut stol (stolicu nije problem podignut), nego vise nesto napravit sa ovim stalcima koji su tako spojeni da samo bomba moze razdvojit te djelove. ;) |
Mozda ne bi bilo lose da uzmes one padove ( auralex .... valjda ) .... em sto pomaze zvucniku , em moze da se nagne malo prema tebi , sto ce resiti tih nekoliko santimetara ....
I bre , propustili smo dobar deo bez fotki ..... prvo cigla , gips .... onda odjednom SVE gotovo ..... :( Kao u onim kuvarskim emisijama .... gde stave rez .... i onda izvuku fenomenalnu klopu iz rerne :D Pozdrav |
bolje je podignut ceo stol nego naginjati zvučnike...
|
Quote:
Quote:
Ne diraj stalke... steta ih je rasturati... ako su vec cvrsti i dobro napravljeni.... pozdrav bogi |
Quote:
Ima li istine u tome ??? Pozdrav |
Jedanput sam več ne?to pisao u vezi s tim; kad naginje? zvučnike sa tim drugačije usmjeri? i specifičku radijaciju zvuka samog zvučnika, s tim aktivira? oziroma bolje rečeno pojača? druge modalne frekvencije prostorije, uglavnom malo poremeti? razmerje moči modalnih frekvencija prostora...
A praktički znači i to, da kad nagne? zvučnike prema dole oni jo? vi?e "udaraju" sa zvukom u stol i tebi direktno u glavu/ u?i. Plus: Adami su poznati i po večoj direktnosti tweetera od uobičajenih membrana... |
sad san pogleda!
noge od stola se mogu jos podignut za oko 2-3cm i to bi trebalo rijesit problem. sto se nakosivanja zvucnika tice, sjecan se da su nenad i boggy pisali da ih je bolje drzat ravno. u vrime kad san crta stalke, razmislja san da gornju plocu stalka maalo nakosin, ali kad san to procita, odusta san od te ideje... jebiga, samo sto san ja izmiri u milimetar da budu u visini usi a oni su ih ucinili 28mm vise! :skeptik: evo kako izgledaju zvucnici na njima: http://www.ivangrozni.com/studio_radovi/stzv.jpg http://www.ivangrozni.com/studio_radovi/stzv2.jpg max, nisi nista propusti od slicica. samo kitanje gipsa, pituravanje, postavljanje rasvejete koja jos nije postavljenja do kraja... :wink: |
Ali dobro bi ih bilo poodlo?it bar nekom ala auralex penom... da ne kompliciram:)
|
Quote:
di bi to treba stavit? ispod zvucnika i ispod stalka ili?! |
Pa ka?em, da ne komplikujem:) , pod zvučnike, da se ne prenosi previ?e vibracija...
|
Quote:
A ja sam mnoooogooo srecan kad gledam slicice :D Pozdrav |
Quote:
pa samo napred |
Odlicni su ti stalci, bas mi se svidja sto su tako masivni :) Ja sam ih sam napravio, nisu toliko masivni al su eleganci :D
|
Quote:
ne?to takvo slično: http://www.auralex.com/sound_isolati...tion_mopad.asp |
Quote:
|
Quote:
|
Pa onda ne te:), pokazao sam samo primer pjene ili kako ka?e zvincic mo?da neopren u par slojeva.
|
Quote:
|
Quote:
|
Pa dobro ne treba biti ba? sad toliko pedantan, pa da ide ukrivo 2-3cm.
Tako usmjeren zvuk adami opet nemaju. Nemoj sad ba? za svaku sitnicu, da razbija? glavu:) . Taj neopren bio bi v redu odluka, kao ?to zvincic ka?e. |
Quote:
a bas! :skeptik: dao sam im nacrte za stol prije misec dana. svaka pozicija je definirana u stotinsku milimetra, samo su trebali ic po specifikaciji, rezat i na kraju sve spojit. dok su mi postavljali gips, ja bi ih tuitamo pita sto je sa radnim stolom, jesu ga ucinili,a oni bi odgovorili da oni to naprave u jedan dan... i sad meni taj dan traje vec sedmicu a trajat ce jos bar 5 dana. :skeptik: nista po nacrtu nisu cinili. sva srica da sam ja isao u radionu kad su rezali konzolu (to mi je bilo bitno da bude tocno) i sve nadgleda, a da nisam, ko zna sto bi bili ucinili. :da: toliko su "postovali" nacrte da su umisto 3 ormara napravili 2 i jos pola dijelova mi fali. :skeptik: jucer su obecali da ce danas sve zavrsit i jutros vec oko osam evo ih, zvonu na vrata. ja cili sritan, jer mislin kako ce sve uspit danas zavrsit, kad oni dosli samo da me obavjestu da mi ne mogu napravit radnu plocu jer je ploca koju su rezervirali za mene kraca 10 centimetara. i ko alternativu mi nude uzorke ploca koje imaju na lageru, takvih dezena ko da cinin mesarnicu a ne studio. :skeptik: inace, radi se o ploci koja bi trebala bit duza od moga stola, ali je njima trebao "komadic" pa su ga otkinuli od nje, misleci kako ce ostatak bit dovoljan za moj stol. :skeptik: i sad moram cekat bar 5 dana da dodje nova ploca iz splita. :skeptik: |
Quote:
one spuzvaste podloge za plivajuce podove mi se cine odlicne. zilave su i dobro amortiziraju. tu, na skladistu u korculi ih ima od 2 i 5 milimatara. :hm, hm: |
Eto probaj onda to.
btw: pa da ne mislite, da su samo stolari takvi "umjetnici" (i u Sloveniji su katastrofa, izgleda da je to internacionalno:) ). Ko je grafičar zna da su isti i tiskari! Nikako da natisne boje kakva mora ili naklada ne ?tima ili nije svezano kako treba ili mu je dogovoreni rok sada prekratak ili se mu ne otvaraju datotekeke (samo kod njega)... |
Pa mi smo na faksu ucili o "faktoru pijanog strojara"!!!! (graficki fakultet)...
Hehehe! :) |
Quote:
Pa tebi uopste nije dosadno sa tim stolarima! Falio im komadic pa su od tvoje ploce odsekli misleci da ce biti dovoljno! :banghead: Pa jel imaju ti stolari metar!? :confused: :rotfl: |
Quote:
nemaju! koriste iskjucivo ?ubler. :wink: |
:grin:
|
All times are GMT +1. The time now is 07:22 AM. |