Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   Color's Control room - sredjivanje prostora (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=21107)

NLP 18-09-2008 10:10 PM

Re: Color's Control room - sredjivanje prostora

Nismo ba? u istoj klupi... ali ljubav prema akustiki svakako je jednaka:grin:

SumAnuT 23-09-2008 02:57 AM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 187835)
2.25x2.7x0.3m=1.8 metara kubnih!... otprilike od ove zapremine pa navise, za mene licno... pocinju pravi "bass trapovi" :da:

pozdrav

bogi

Radi li iko ista sa mehanickim rezonatorima ili su nam to samo pricali u skoli?

SandRob 23-09-2008 11:15 AM

Quote:

Originally Posted by Color (Post 217238)
Pa znas kako Boggy, uglavnom sam se sretao sa problemima da ljudi imaju viska niskih frekvencija... zato mi ovo nije jasno, gde dolazi do potiranja frekvencija i sta moze da se uradi po tom pitanju...

ja san ima potpuno isti problem. naravno, ne znan zbog cega se to dogadja, ali san ga rijesi tako da san pomaknu svaki zvucnik za oko 15cm.

dakle, dosa mi je prijatej sa laptopom i nekim programom u kojega je uni tocne dimenzije studija, poziciju slusanja i monitora.
postojece stanje je pokazalo rupu na oko 200hz od oko 4db i pik na oko 350hz takodjer oko 4db.
znaci, sve skupa 8db razlike u relativno malom frekfentnom podrucju.

onda je krenu u programu micat poziciju zvucnika i poziciju slusanja dok nije izravna te brijegove. nismo odma dobili optimalnu sliku pa smo na monitorima pojacali malo baseve na "room eq-", ali smo daljnim micanjima za samo po nekoliko centimetara dobili odlican rezultat pa smo eq vratili na 0.

prijatelj mi sad kaze da je kod mene dobi puno ravniju krivulju nego sto je u njegovom prostoru, kojega on vec godinama "tetosi".

moj prostor jos nije dovrsen. jos malo zvoni, jer su jos uvik goli zidovi, ali smo rijesili jedan ogroman problem.

sad jos treban samo napravit apsorbere i mislin da cu dobit jedan jako dobar prostor za slusanje.

jebiga, ne sjecan se koji je program prijatej koristio, ali ga mogu pitat. program je vrlo jednostavan za koristenje. sjecan se da u imenu ima rijec CAD i da je verzija 5 u pitanju?!

Color 02-10-2008 08:36 AM

Quote:

Originally Posted by SandRob (Post 217706)
ja san ima potpuno isti problem. naravno, ne znan zbog cega se to dogadja, ali san ga rijesi tako da san pomaknu svaki zvucnik za oko 15cm.

dakle, dosa mi je prijatej sa laptopom i nekim programom u kojega je uni tocne dimenzije studija, poziciju slusanja i monitora.
postojece stanje je pokazalo rupu na oko 200hz od oko 4db i pik na oko 350hz takodjer oko 4db.
znaci, sve skupa 8db razlike u relativno malom frekfentnom podrucju.

onda je krenu u programu micat poziciju zvucnika i poziciju slusanja dok nije izravna te brijegove. nismo odma dobili optimalnu sliku pa smo na monitorima pojacali malo baseve na "room eq-", ali smo daljnim micanjima za samo po nekoliko centimetara dobili odlican rezultat pa smo eq vratili na 0.

prijatelj mi sad kaze da je kod mene dobi puno ravniju krivulju nego sto je u njegovom prostoru, kojega on vec godinama "tetosi".

moj prostor jos nije dovrsen. jos malo zvoni, jer su jos uvik goli zidovi, ali smo rijesili jedan ogroman problem.

sad jos treban samo napravit apsorbere i mislin da cu dobit jedan jako dobar prostor za slusanje.

jebiga, ne sjecan se koji je program prijatej koristio, ali ga mogu pitat. program je vrlo jednostavan za koristenje. sjecan se da u imenu ima rijec CAD i da je verzija 5 u pitanju?!

Slicne su nam dimenzije prostora - imamo slican problem :D

Ja sam pokusavao malo da menjam poziciju monitora, odmaknuo sam ih jos od prednjeg zida i definitivno je bolje! Pomicao bih ja jos ali mi je soba "nagurana" pa nema mnogo mesta za micanje...moram izneti ceo sto i sve sprave, sto opet nije tako jednostavno jer stalno nesto radim... Prvi slobodan vikend cu sve da razvezem, da iznesem stvari i da probam da ih pozicioniram sto bolje...

Sandro, jesi pitao prijatelja koji je to program?

Ili ako neko ima preporuku za neki program kojim bih mogao da "izmerim" sobu...?

hvala & pozdrav....

NLP 02-10-2008 11:29 AM

http://www.hometheatershack.com/roomeq/
i besplatan je:)

SumAnuT 02-10-2008 12:40 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 217680)
Radi li iko ista sa mehanickim rezonatorima ili su nam to samo pricali u skoli?

Khm ...

???

NLP 02-10-2008 01:29 PM

recimo dema0206 je odu?evljen helmholtzovim resonatorima: http://www.rumski.com/forum/showthre...t=24461&page=2
mje?ani na ?aru:
http://www.kineticsnoise.com/interiors/tad.html
ima? i mehaničke:
http://www.msr-inc.com/downloads/pdf...te%20Paper.pdf
i elektroničko kontrolirani:
http://www.bagend.com/ETrap.htm
http://hometheaterhifi.com/volume_12...ap-6-2005.html
...

SumAnuT 02-10-2008 10:18 PM

Oni cini mi se zauzimaju dosta manje prostora od basstrapa kojeg spomenu boggy koji bi trebao da ima ne znam ni ja koliko metara kubnih da bi funkcionisao na niskim frekvencijama.

Koliki treba da mehanicki rezonator da bi funkcionisao na tim frekvencijama (<60Hz)?

Ako su oni manji, zasto se onda oni ne koriste, koja im je slaba strana?

NLP 02-10-2008 11:17 PM

Odgovor na kratko, vrlo: elektroni?ki bas trapi su vrlo slični eq-jima za finu korekciju anomalija u prostoru, svakako se mo?e tehnologija prevaliti u problem... vi?e na: http://www.realtraps.com/art_audyssey.htm.

Helmholtz su la?i oblik "aktivnih absorbera".
Bolje (do sada...) čim vi?e pasivnih absorbera, a ako zatreba koji i aktivni ali pametno i izmjereno. E tu je "trap"...

DeMa 03-10-2008 02:31 PM

Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 219037)
Oni cini mi se zauzimaju dosta manje prostora od basstrapa kojeg spomenu boggy koji bi trebao da ima ne znam ni ja koliko metara kubnih da bi funkcionisao na niskim frekvencijama.

Koliki treba da mehanicki rezonator da bi funkcionisao na tim frekvencijama (<60Hz)?

Ti moras naj prije definirati, di imas problema sa 60 Hz.
Naj vjerovati u kutovima.

Nema slabe strane svih ti absorberi su namjenski. svaki absorber ima svoj spektar di naj bolje djeluje, i di ima naj bolji abzobciju.
I samo kombinacije razliciti absorbera dovodi do dobrog rezultata.

Jedna je stvar napravit ga, sto nije tesko.
Drugo je ga postavoti di ima naj veci ucinak. I to nije tesko ali moras malo precizirati di ti imas taj problem u sobi.

Sto se tice predlog od boggyia to je naj efikasniji rezonator za te frekvencije znaci do 80 Hz.
Helmholtzresonator je jednostavan za izracunati i napraviti. Boggy je naveo tu velicinu sto je to naj vjerovatnije iz njegovog iskustva naj idealnia velicina.
Mozda ti ovo pomaze, 100 litara = 1 m? ( od prilike )

Posto to nemora biti iz komada, naprimjer 1000 litara, i moze imati sve geometricne oblike.
Je moje misljene da da je Helmoltzrezonator naj bolje rjesenje i efikasni Absprber da se dobiju te frkvencije u red.

Pozz
Denis

DeMa 03-10-2008 02:58 PM

1 Attachment(s)
Quote:

Originally Posted by SumAnuT (Post 219037)

Da ti odgovorim koliki bi tribo biti i bolje receno koliki moze biti.
( u svakom slucaju od viska neboli glava:wink:. Nemozes ih staviti pre puno.)
Mozda ovaki oblik, ali to je samo informacija.

Uzecemo naprimjer 22mm ivericu, deblinje materijala je i debljina rupe.

Velicina 250 Litara
Precnik rupe 5,5 cm
Kolicina Rupa 7

Rezonatna frekvencija je tocno 60 Hz.

Pozz
Denis

"7" 04-10-2008 07:29 PM

Evo i ja nesto da pitam a vezano je za temu pa ce verovatno biti malo jasnije...
... 1. varijanta: okvir od letvi (5x3cm) velicine 1.5m x 0.6m pa na njega npr 8 slojeva azmafona od 2cm (ukupno 16cm) pa presvuceno mikrofiberom i postavljeno u uglove sobe...
... 2. varijanta: kutija iste velicine kao u varijanti 1. kao ona koja je nacrtana u nekom od prethodnih postova sa rupama napred (pretpostavljam da je to rezonantna kutija koja je unutra prazna... i sta bi se recimo dobilo punjenjem takve kutije azmafonom)

eto... sta se desava u jednom a sta u drugom slucaju sa niskim frekvencijama tj. sta ce bolje smiriti basove... soba je recimo 5x4m (ako je bitno)

Ako sam nesto lupio budite blagi prema meni :da: :D

Pozz

DeMa 05-10-2008 01:24 AM

Quote:

Originally Posted by "7" (Post 219265)
Evo i ja nesto da pitam a vezano je za temu pa ce verovatno biti malo jasnije...
... 1. varijanta: okvir od letvi (5x3cm) velicine 1.5m x 0.6m pa na njega npr 8 slojeva azmafona od 2cm (ukupno 16cm) pa presvuceno mikrofiberom i postavljeno u uglove sobe...
... 2. varijanta: kutija iste velicine kao u varijanti 1. kao ona koja je nacrtana u nekom od prethodnih postova sa rupama napred (pretpostavljam da je to rezonantna kutija koja je unutra prazna... i sta bi se recimo dobilo punjenjem takve kutije azmafonom)

eto... sta se desava u jednom a sta u drugom slucaju sa niskim frekvencijama tj. sta ce bolje smiriti basove... soba je recimo 5x4m (ako je bitno)

Pozz

1. nista nebih dobio stim. barem nebih dobio ono sto trazis

2 sa tin dimenzijami isto nista, ne baz nista ali ne ono sto trazis.

Posto mozes Helmholtz tako se zove ta vrsta Absorbera, u obliku koji ti odgovara, napravis kutiju od poda do plafona i izbusis rupe.
ako te zanisma to se moze izracunati.

Naprimjer kutija koja bih isla na trokut. 60cm x60 cm visina 2,4m = 432 litara

ako imas probleme naprimjer kod 45Hz
izbuzis 7 rupa sa precnikom od 5,5 cm stim da ti je iverica 22mm jaka.

da i NLP malo dodjem u susret jer znam da on nevoli radit snjima mozete napravaviti kombinirani aborber. Stavi te na njega jos naprimjer 10 cm Mineralne vune, i absorbirate i nesto visoke frekvencije.

Ovo ti je sve primjer. jer je to sve individualno od sobe do sobe. Mislim da sam ti pogodio pitanje.

Pozz
Denis

DeMa 05-10-2008 01:33 AM

Quote:

Pozz

Jos nesto za taj azmafon.
Ja nisam radio sanjim ali cu imati u skoro priliku da ga upoznam. Jos sam skeptican i nevjerujem mu jos ali vidit cemo.

sto se ti absorbera tice, koje su navdeni, isklucivo se mieralna vunom radi, kojia ima odredjeni koificjenat propustnos zdraka.
Azmafon nebih dovodio u kontekst za ovim absorberima.

Pozz
Denis

"7" 05-10-2008 02:31 AM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 219292)
Jos nesto za taj azmafon.
Ja nisam radio sanjim ali cu imati u skoro priliku da ga upoznam. Jos sam skeptican i nevjerujem mu jos ali vidit cemo.

sto se ti absorbera tice, koje su navdeni, isklucivo se mieralna vunom radi, kojia ima odredjeni koificjenat propustnos zdraka.
Azmafon nebih dovodio u kontekst za ovim absorberima.

Pozz
Denis

Evo pogledaj sta kaze proizvodjac... http://www.azma.co.yu/azmafon.php

Pozz

"7" 05-10-2008 02:37 AM

Quote:

Originally Posted by dema0206 (Post 219290)
1. nista nebih dobio stim. barem nebih dobio ono sto trazis

2 sa tin dimenzijami isto nista, ne baz nista ali ne ono sto trazis.

Posto mozes Helmholtz tako se zove ta vrsta Absorbera, u obliku koji ti odgovara, napravis kutiju od poda do plafona i izbusis rupe.
ako te zanisma to se moze izracunati.

Naprimjer kutija koja bih isla na trokut. 60cm x60 cm visina 2,4m = 432 litara

ako imas probleme naprimjer kod 45Hz
izbuzis 7 rupa sa precnikom od 5,5 cm stim da ti je iverica 22mm jaka.

da i NLP malo dodjem u susret jer znam da on nevoli radit snjima mozete napravaviti kombinirani aborber. Stavi te na njega jos naprimjer 10 cm Mineralne vune, i absorbirate i nesto visoke frekvencije.

Ovo ti je sve primjer. jer je to sve individualno od sobe do sobe. Mislim da sam ti pogodio pitanje.

Pozz
Denis

Ok, jasnije je... hvala

Pozz

boggy 05-10-2008 06:14 AM

Diskusija o mehanickim rezonatorima je nastavljena ovde,
hvala, SumAnuT sto si pojasnio na sta konkretno mislis :)

Pokusacu da obrisem postove koji ne doprinose preterano temi a da pri tom ne obrisem nista zanimljivo...

Hvala svima!

pozdrav

bogi

boggy 05-10-2008 07:27 AM

Quote:

pod 1. dobices hm... neko osrednje "nista" na bassu... (slicno tome, s manje azmafona "po dubini" + Azma AD ploce, je uradio Dr.Ru u svom prostoru, tretiran je ceo prostor, tema na sticky)

pod 2. dobices vece "nista" na bassu.

("nista" = nema uticaja)
Quote:

Pozz

Naravno :da:

pozdrav

bogi

p.s. Ako zelis da se igras helmholzovim "sanducima" prati sta Denis prica... ja ih ne koristim jer su u malom prostoru tesko upotrebljivi... jedino ih koristim kod bass reflex zvucnika... kad moram...

"7" 05-10-2008 02:05 PM

Quote:

Originally Posted by boggy (Post 219310)
pod 1. dobices hm... neko osrednje "nista" na bassu... (slicno tome, s manje azmafona "po dubini" + Azma AD ploce, je uradio Dr.Ru u svom prostoru, tretiran je ceo prostor, tema na sticky)

pod 2. dobices vece "nista" na bassu.

("nista" = nema uticaja)

Naravno :da:

pozdrav

bogi

p.s. Ako zelis da se igras helmholzovim "sanducima" prati sta Denis prica... ja ih ne koristim jer su u malom prostoru tesko upotrebljivi... jedino ih koristim kod bass reflex zvucnika... kad moram...

Ok, da ne idem u ot otvoricu ovih dana novi topic jer sam napravio isto kao Ivan samo ne cele zidove vec panele za kacenje na zid i plafon a sad hocu da stavim nesto i u uglove... bice i slika ovih panela...

Pozz

boggy 05-10-2008 02:16 PM

Quote:

Originally Posted by "7" (Post 219329)
Ok, da ne idem u ot otvoricu ovih dana novi topic jer sam napravio isto kao Ivan samo ne cele zidove vec panele za kacenje na zid i plafon a sad hocu da stavim nesto i u uglove... bice i slika ovih panela...

Pozz

SUPER! :dance::jupi::trchi::bounce2:

pozdrav

bogi

All times are GMT +1. The time now is 05:59 PM.