Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Dizajn i konstrukcija studija (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=93)
-   -   difuzori - shema za pravljenje (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20791)

Joka 18-02-2008 10:25 AM

Re: difuzori - shema za pravljenje

U pravo si NLP i u praksi se veoma cesto koristi kombinacija duffusera i absorbera. U principu u normalnim diffuserima absorpcija se moze lako postici na srednjim i visokim frekvencijama sto u principu nije pozeljno, zbog toga sto se problemi obicno javljaju pri niskim frekvencijama. A kombinacija diffusera i bass absorbera je moguca kod vecih studija gde je moguca izgrada velikih diffraktala koje rade i na nize frekvencije. Nadam seda cu moci uraditi vakav diffraktal na zadnjem zidu mojeg novog film mixing studija koji je u izgradnji. Probao sam u mojoj 5.1 surround control room-u ali zbog malih dimenzija ne mogu ici na diffuziju ispod 500Hz.

Pozdrav,
Joka :-D

NLP 18-02-2008 05:51 PM

...ne?to sam pratio debate i čitao neke whitepaperje, da mo?da difuzija izpod 300Hz (ne zna se tačno) i nije pripuročljiva u malim (?to je logičko) i u srednje velikim prostorima, jer se u bistvu mijenja geometrija prostora a to poremeti mnogo parametara...te informacije su malo novije i nezanesljive tako da...?to ti misli??
Znam za "Massenburgovu sobu" u Blackbird studiju ali to je u osnovi velika hala, kada bi bila "gola".

Joka 18-02-2008 08:48 PM

U principu donja granicna frekvencija diffusera je osim od matematickog modela odredjena i od fizickih dimenzija samog diffusera. Normalno je da recimo na konkretnom primeru RPG diffuseri su velicine 2' odnosno 60 cm tako da donja granicna frekvencija je oko 565Hz sto odgovara i branovoj duzini zvuka na ovu frekvenciju. U principu kada se rade veci difuseri onda seqvenca ponavljanja diffusera je veca takoda se moze postici i nize frekvencije, odnosno tada donja granicna frekvencija odredjuje dubina samog diffusera.
U svakom slucaju ako ni je zapazena adekvatna daljina od diffusera ne moze se postici koherentno diffusiono polje tako da u tom slucajo se dobiju gore karakteristike. U takvim slucajevima je bolje koristiti absorbioni zadnji zid ili polifusser u kombinacijom sa bass trapom.
Molim te ako mozes mi poslati linkove ili same dokumenta da bi znao tacno o cemu pricamo konkretno jer za svaki razliciti slucaj postoi drugacii pristup i resenje problema.

Pozdrav

NLP 18-02-2008 10:10 PM

Znam, znam svet to, ali dok sam radio za bbc u njihovoj biblioteki sam zasledio whitepaper, kojeg nema na inetu (a i ja ga nisam kopirao), onda sam nedugo nazad čitao Ethan Winerove i mislim da Frigoletove te Bob Katzove izjave na GS o smionosti difuzije nizkih frekvenca izpod ne znam 300...200...100Hz (nitko ne zna).
Logično kad ima? sazidan zid par metara globine oblika QRD difuzora, da mora? biti dosta daleko da uop?te poka?e ?to zna (cca. lambda x 3). Ali problem le?i u tome, da se izkrivi geometrija prostora kod takvih golemih difuzora, prostor nije vi?e rektangularan...nikakav:) (malo ?ale). Zato mora? imati ogromne prostore, a i zvučni valovi se kod tih frekvencija več pona?aju vrlo slično vodnim valovima, a ni?e su difuzirane frekvencije, nepredvidljiviji su učinci.
To je sve ?to znam.
...zato je mo?da Massenburg upotrijebio taj stvarno specifičan "Ambechoic" dizajn...dizajn koji jo? nije javno sveprisutan ili nek de facto standard pa zato i malo neprovijeren.../?/
RPG (Peter DAntonio, Trevor Cox i jo? jedan profesor William Martens) radi na novijem, jednostavnijem/ praktičnom, pristupačnijem dizajnu na osnovi Massenburgovog. Ali to je d(r)uga priča...

Joka 19-02-2008 12:21 AM

Da citao sam nesto o tome kako Massenburg, Angus, D’Antonio, Toole, Martens
and Moulton rade neki novi koncept zasnovan na "Ambechoic" designu ali jos nisam nasao neki detalj o finalnoj verziji. Mislim da je bila neka rec o iRoom konceptu koji nudi isti efekat kao design BlackBird studija ali sa manje kompliciranijem resenjem i rade neki probni design studija kod Dr. William Martens u McGill University, nemogu se sad setiti . Mislim da cu biti pametniji ujutru (Aurora musis amica).

Pozdrav

NLP 19-02-2008 12:46 AM

Da stvarno zanimljiv princip.
Interesantno da je bio "otac" priljubljenog RFZ dizajna ba? Peter DAntono.

OFF 05-08-2008 11:14 PM

.....

OFF 05-08-2008 11:15 PM

Da ozivim temu.....
Nisam uspeo da nadjem preporuku za slucaj kada se koristi vise pojedinacnih difuzora (govorim o BBC-jevim, sa pocetka teksta) - normalno je da se mora koristiti veca povrsina od 60x60 (2'x2') ali, da li je svejedno kako?
Moze li npr 6'x2' (180x60cm) ili 4'x2' ili se moraju i finalno postici kvadratni oblici (4'x4' npr)
Ako se npr ide na 6'x2' - mogu li krajnji levi i desni biti razliciti od sredisnjeg?

Hvala:)

NLP 06-08-2008 10:57 AM

Pa mo?e:D

OFF 06-08-2008 12:37 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 212360)
Pa mo?e:D

Ozbiljno....... nema nikakvih ogranicenja u redjanju?

Kako udesavati donju frekvenciju ako pravim simetricne 6'x2' (levi jednal sa desnim, logicno....centralni, nizi ili visi?)

Hvala!

NLP 06-08-2008 06:23 PM

Koliko nizko ide difuzor odredjuje največa dubina, a koliko visoko debelina pojedine "kockice".
Kao ?to vidim da zna?, ne mo?e? pretjerivati pa dizajnirati difuzor koji bi bio efikasan kroz prevelik sli?ni zvučni spektar.
Zato napravi? tome primjerne različite difuzore.

Difuzore koje če? praviti ionako verovatno neče? dizajnirati za ispod 500Hz?
Za ?to ovakvo, bilo bi priporučljivo, da ima? veliku prostoriju!, inače če? prostoriji poremetiti geometriju i sa tim obna?anje zvuka...
Neki akustički dizajneri zagovaraju, da nek ne bi difuzija bila primjerna izpod cca. 300Hz (ni?a frekvenca - masivniji material) a neki da mo?e... ionaku takvi difuzori bili bi primjerni samo za veče dvorane.

Manja je sekvenca ("pra?tevilo"/"prabroj"??? - prime number: 3,5,7,11,13,17,19,23,...) iz koje je izračunan difuzor (bio on klasičan 1D ili 2D), manje ponavljaj princip prekrivanja jedne povr?ine prostora. - Da ne postane previ?e neuniformna pokritost prostora.
Tada efekat difuzije pada kod difuzora koji imaju malen prime number.
Veča je jedna sekvenca, s time prime number difuzora, manje je to va?no!

boggy 06-08-2008 08:57 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 212408)
........
"praštevilo"/"prabroj"....

ili "prost broj"

Quote:

........
manje ponavljaj princip prekrivanja jedne površine prostora. - Da ne postane previše uniformna pokritost prostora.
....

Zbog moguce pojave aliasinga... mada je ovo nemoguce uraditi dobro, "nasumice" (intuitivno) bez posebne pripreme, odnosno proracuna... mislim na mnostvo identicnih difuzora na istoj povrsini... a i sa mnostvom se ne moze ici unedogled...

pozdrav

bogi

NLP 06-08-2008 08:59 PM

Hvala!
Nisam znao, nije mi "svakida?nji"/ maternji jezik.:ups:

boggy 06-08-2008 09:05 PM

Quote:

Originally Posted by NLP (Post 212418)
Hvala!
Nisam znao, nije mi "svakida?nji"/ maternji jezik.:ups:

nema na cemu! :)

pozdrav

bogi

OFF 07-08-2008 12:21 AM

Hvala, momci:wink:

Propratio sam thread i sve linkove i sve threadove.... ovo su upravo informacije koje su mi nedostajale pre hrabrog poduhvata:)

korenjak 03-04-2009 06:55 PM

citam nesto ovu temu i pade mi na pamet kakav bi STIRODUR bio kao materijal za izradu ovih bbc difuzora

sve sto treba je naci ploce od 5 cm i seci na formatizeru na trake sirine 5 cm da se dobije gredica 5x5

posle je sve stvar seckanja elemenata

pitam jer stirodur ima vecu gustinu od stiropora i kompaktan je a takodje izuzetno lagan!

?

takodje me zanima kako bi bilo izlivati stanglice od PUR pene
to se da izvesti tako sto se sa drvenog modela skine kalup od TEKASIL (slovenacke gume) a oko nje ide kosuljica od gipsa

ovo je inace kalup za multipliciranje, i moze se odliti mnogo primeraka jer se prvo skine kosuljica od gipsa a guma se potom svuche sa odlivka i ponovo se (gumena obloga) vrati u kosuljicu od gipsa i spremi za novo livenje

pozz

korenjak 03-04-2009 08:26 PM

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/K1bCPgKXOI0&hl=en&fs=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/K1bCPgKXOI0&hl=en&fs=1" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></embed></object>

evo malo o stiroduru:

'' Styrodur? C

Styrodur? C, ekstrudirana čvrsta pena na bazi polistirena (XPS), više od 40 godina štiti kuće od toplote, hladnoće i vlage. ''

http://www.youtube.com/watch?v=tDfts...eature=related

Evo i profila koji postoje

http://www.basf.de/en/produkte/kstof...w-K7Dvc2bw2-Zx

specifikacije:

http://www.basf.de/basf2/img/produkt...w-K7Dvc2bw2-Zx

:)

Joka 09-04-2009 04:29 PM

Zdravo Korenjak,

Kad bi birao izmedju Styropora i Styrodura, po mom misljenju zbog mehanickih karakteristika i postojanosti dimenzija tokom vremena Styrodur je bolji.
Nekoliko proizvodjaca skyline-a koji su poznati koriste liveni EPS(expanded polystiren) sto je kod nas ustvari stiropor. Inace ima i takvih koji su manje poznati a rade iste difuzere namenski od drveta i metala (www.solar2.net).
Ja koritim upravo u moim experimentima styrodur :wink:

Pozdrav
Joka :grin:

NLP 09-04-2009 07:30 PM

1 Attachment(s)
A izgledat če ovako ako pravi? iz stirodura (300kg/m3).
Prva serija ih čeka jo? na povr?insko učvr?čavanje i farbanje.

korenjak 09-04-2009 07:38 PM

odlicno dakle imaju logike ove moje predpostavke :)

jos samo da vidim gde nabaviti styrodur kod nas

uzgred cime se vrsi pvrsinsko ucvrscivanje......???

cenim da se zvuj bolje odvija od blago stvrdnute povrsine

pozz joka i nlp

ohrabrili ste me da probam :)

koren

NLP 09-04-2009 08:00 PM

Kada bude gotovo i ustanovimo ?to je najbolje za učvr?čivanje i bojenje javit ču ti.
Prvo učvr?čivanje nije bilo ba? uspje?no.
Prvo je teba da se stirodur nasecka na pravilne du?ine, onda da se učvrsti, onda lijepi i onda boji a ne kao prvo da se lijepi, jer je sad te?ko sa masom za učvr?čivanje doči jednakomjerno do svih kutaka... pa rekao sam im ali me niko ne slu?a:rolleyes:

korenjak 09-04-2009 08:13 PM

koja masa se koristi za povrsinsko ucvrscuvanje?

pozz

:wink:

NLP 09-04-2009 08:34 PM

ma jedna je koja se koristi kod demit fasade... ali kao ?to rekoh prije:"Kada bude gotovo i ustanovimo ?to je najbolje za učvr?čivanje i bojenje javit ču ti."

boggy 21-04-2009 09:42 AM

Stavljeno na sticky

pozdrav

bogi

boggy 21-04-2009 09:54 AM

Quote:

.....manje ponavljaj princip prekrivanja jedne povr?ine prostora. - Da ne postane previ?e uniformna pokritost prostora.
Tada efekat difuzije pada kod difuzora koji imaju malen prime number.
Veča je jedna sekvenca, s time prime number difuzora, manje je to va?no!

Ne, ne pada efekat difuzije, nego se pojavljuju "ghost" refleksije, pod uvek istim uglom u odnosu na difuzor, SAMO na frekvencijama koje su umnozak dimenzija difuzora (ukupna sirina i visina, jedine dve dimenzije koje nisu ucestvovale u proracunu!!!). Ja te pojave zovem "izbijanje".. ili "zabijanje"... u DSP i generalno se ta pojava zove aliasing.

Resava se promenom orijentacije difuzora na slucajan nacin (quasi random sequence)... pogledati RES-Media studio.

Konkretno, ovaj problem moze biti izrazen kada ima vise od tri ista difuzora... znaci... mnostvo difuzora ... kao sto smo radili u gore navedenom studiju.

pozdrav

bogi

NLP 21-04-2009 12:24 PM

E super na stručnijem obja?njenju.
Evo zaboravio sam (mislio sam da sam več napisao pa očito nisam...) rpg farba svoje skyline sa Duron Multispec Fine Fleck farbom. U SLO je ne nađem.

Joka 23-04-2009 01:18 PM

Zdravo svima,

Samo da vas pozdravim i nadam se da olaksam stvar svima. Dugo vreme sam
proveo radeci skyline calculacije u Microsoft Excel-u kako bi prilagodio preracune razlicitim potrebama i konacno je neko uradio ono za sto ja nikad nisam imao vremena,pojednostavijo i ubrzao stvari.
Ono sto je meni trebalo nekoliko sata da uradim na ovom linku vi mozete za par sekundi :wink: : http://www.oliverprime.com/prd.php
Evo vam i tabele od smallest primitive roots do prime numbera velicine 10000.
Vise vam nece trebati osim ako ni ste slucajno George Massenburg:
http://www.research.att.com/~njas/sequences/b046145.txt

Pozdrav
Joka :grin:

NLP 23-04-2009 01:37 PM

Joka super!

korenjak 23-04-2009 03:44 PM

tnks joka

ali ima i onaj kalkilator

gde ima za sve zivo da se racuna

i kod njega ima taj logaritam za skyline, u cemu je razlika?

pozz

NLP 23-04-2009 05:14 PM

Verovatno nisi prečitao thread, Skyline je RPG-ov patentiran proizvod i teemljen je na pn 157, verovatno ti misliš na ovaj http://www.mh-audio.nl/DiffusorCalculator.asp .Taj je temeljen tek na pn7.
Iako ga je tip prozvao Skyline, taj to nije.
Taj je temeljen na BBCovom dokumentu i je tipa QRD (Quadratic Residue Diffuser) a Skyline je tipa PRD (Primitive Root Diffuser).

Viši je prime number, bolje je, ukratko i generalizirano rečeno.
A i metode kalkulisanja i optimiziranja su upletena (opet onaj chinese reminder...:).

korenjak 23-04-2009 05:25 PM

nlp daj sliku jednog i drugog da se bolje razumemo

ili je u pitanju samo pn?

pozz
p.s.
sa tog sajta sm skinuo program kalkulator

NLP 23-04-2009 09:11 PM

pa ba? ni?ta ne čačka? po stickyjima:cry:
http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=24607
dema je napravio toga i daBear - http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=20791 na početku ba? ovog threada:rolleyes:

... to je 2D QRD temeljen na pn7.

a ovo Skyline 2D PRD http://www.rumski.com/forum/showpost...4&postcount=80 ili http://www.rpginc.com/products/skyline/index.htm temeljen na pn157.

Razlika između PRD i QRD... druga tema.
Malo pročitaj kakve knjige o akustici ili se malo potrudi preko i-neta...

Zaključak: bolje taj difuzor temeljen na pn7 nego ni?ta ako ?eli? sofisticiraniji difuzor idi radije sa Skyline principom i mo?e? da pokrije? veče povr?ine njima a ipak ima? dosta kvalitetno difuzno polje.

korenjak 23-04-2009 09:38 PM

cackam po stikijima

ali mi i jedan i drugi izgledaju jako slicno

uzgred mislio sam da je prime number broj elemenata :(

:ups:

NLP 23-04-2009 09:46 PM

... pa i skoro jeste...!
Prime number znači na kakvom prabroju je kalkulisan tako da ako imaš prime number 157 imaš kod tog skyline difuzora 156 različitih dužina "letvi".
A kod BBCjovog; temeljen je na pn7 i ima četiri različitih dužina tih "letvi".

Daj prečitaj ta dva threadova od početka i znat češ dosta dovoljno:)

korenjak 23-04-2009 10:01 PM

7=4 :confused:

idem da citam

ponovo iz pocetka

:)

All times are GMT +1. The time now is 06:39 PM.