![]() |
Re: Lexicon pcm91 vs VSS3
Quote:
Naravno, ne moze uvek, ali nekad stvarno radi. |
Quote:
|
:rotfl: :rotfl: :rotfl: Jel moguce da je moj post bukvalno shvacen.Napisao sam ga nadovezujuci se na neke druge teme u kojima su ljudi hvalili neke lose sprave iz raznoraznih ubedjenja.Pomenuo sam i Pericu:rotfl: ....Jedno je odavno trebalo da bude jasno nekim ljudima ovde....kada se nema za nesto bolje, radi se cak i sa reverbom iz Nuenda(radim u Logicu,nemam Nuendo zadnjih godina) i moze i da se uradi nesto,ali,ko uspe da uradi nesto sa Nuendovim reverbom jos puno bolje ce nesto da uradi sa PCM 91 npr.Ne treba se slepo drzati filozofije da "ko zna,ZNA.....i sa svim ce svasta da uradi jer neke stvari bez nekih sprava NECE moci da uradi.Covek je covek a sprava je sprava....ja bih samo da te dve stvari razdvojimo a ne da svaka diskusija o SPRAVAMA ima svoj epilog u recenicama tipa "ne treba to ako znas da radis:confused: "...onda jos ispadne da oni koji imaju neke bolje sprave ne znaju da rade i da su budale sto su potrosili kes.Takvi u sustini cute,rade i ne potresaju se ali......citati ovde kojekakvo spamovanje,nekada je mucno.Besplatan plug-in porediti sa PCM 91:banghead: Ne treba biti ni megaloman pa imati npr. tri kvalitetne miksete u studiju,preamp koji se kupuje na sto rata itd. ali opet,sto rekoste,barem reverb mora biti o.k. i mora da se plati.Legne verovatno i ovaj Nuendov nekada ali.....
|
...Eh sta su ubedjenja... Ako kazes - 'A. snimak je obradjen na Lexiconu', masa ljudi ce reci - 'Glas za A, da bolji je, naravno!' A ako onda kazes 'Ne, ne, zbunio sam se, B. snimak je zapravo sa leksikona'. masa ljudi reci ce - 'Pa da, ustvari ipak se B. cuo bolje' ...
I jedan i drugi rade sa matematikom. Imaju DSP procesore u sebi sa razlicitim algoritmima, ali u sustini samo koriste drugaciji algoritam za obradu. Konvertori na izlazu mogu da promene malo kvalitet, ali kako je elektronika postala zaista jevtina, sumnjam da ce neko unistiti nekakav lexicon ili bilo sta drugo od audio karti za profi namenu losim konvertorima na izlazu. Ako se u obican CPU sa kompa ubaci lexiconov algoritam za racunanje reverba i propusti kroz nekog MOTUa, trebalo bi da se dobije APSOLUTNO identican signal, koji, kad bi se sabrao sa invertovanim originalnim, dao bi cistu tisinu... Dakle stvarno je glupo na taj nacin raspravljati o spravama. Da li zaista postoji izraz TOPLINA u mixu, ili su to samo nijansirani odnosi frekvencija... Jos nesto... Neverovato je koliko subjektivni utisak tj. predrasuda moze prevariti slusaoca. Slazem se sa nekim ko je ovde napisao da nije trebalo reci koji je snimak na cemu obradjen. On je rekao sve ovo sto sam ja pisao u jednoj recenici :) Sve je CISTA matematika. Bar danas... Usput, na poslu imam Lexicon MPX-1 i iskreno vise volim da u nekom pluginu pokusam da dobijem zeljeni efekat, mozda i bolji, nego da bauljam kroz komande MPXa... Verujte da sam posvetio dosta vremena ne bi li iz njega izvukao maximum, ali on meni ne zvuci nista bolje od nekog boljeg plugina. Imam i SCOPE. Tek njega izbegavam - Reverbovi su mu totalno 'plasticni', mozda kad bih izdvojio nekih 500e za neke 'profi' :) Izvinite sto sam se raspisao ovoliko, ali imao sam slicne rasprave sa izvesnim ljudima da li je bolji MAC ili PC za audio, pa sam se malko dao isprovocirati :) Pozdrav... |
Quote:
Quote:
Pozdrav |
Quote:
Dobro, mozda ne bi dobio cistu tisinu kad bih 2 signala 'obicnog' reverba sa nekog uredjaja invertovao, u slucaju da nesto unutar algoritma generise po RANDOM sistemu, ali pricam o tim matematickim modelima - imao bi se isti 'osecaj' reverba. Algoritam bi proizvodio brojeve, konvertor bi to transformisao u napon i to je to. Sve jedno da li taj algoritam radi na SHARP DSPu ili na nekom INTELU, ako taj procesor moze da u realnom vremenu obradi taj algoritam - to je to. Quote:
Neki ljudi veruju u boga, a neki ne - neki misle da postoje slucajnosti, dok drugi smatraju da je sve posledica necega. Postoje ljudi koji veruju u 'toplinu' i 'dušu' snimka, kao i one koji vole zvuk ploca, dok postoje drugi koji tvrde daje sve to gomila fizike i da je sve 'izracunljivo' - NPR ljudi koji su dizajnirali taj LEXICON :rotfl: :rotfl: :rotfl: Pozdrav |
... hteo bih da dodam na nesto sto je PAKI rekao...
Quote:
Pozdrav... |
@ Psionic
Preporucio bih ti ( u najboljoj nameri ) da se informises vise o aspektima reverberacije ..... jer ako mislis da je samo jacina i frekvencija to sto se racuna , onda je besmisleno nastavljati razgovor dok ne saznas vise ..... Pozdrav |
o muzikalnosti sprava ni da ne pocinjemo, cini se da decko vec zna sve
|
btw MAx, on topic, mogao bi da pustis neki test one spravice sto stigla za mene, cisto dok ne stignem da je preuzmem na probu :banghead:
|
Quote:
Kako cu da te onda namamim na cevape ???? Dovlaci to dupe i ne smisljaj razloge :D Pozdrav |
Opet stara prica iz supljeg u prazno. :banghead:
Toliko puta vec prezvakavano ovde, " Ako se u obican CPU sa kompa ubaci lexiconov algoritam za racunanje reverba i propusti kroz nekog MOTUa, trebalo bi da se dobije APSOLUTNO identican signal, koji, kad bi se sabrao sa invertovanim originalnim, dao bi cistu tisinu..."...I nije bas sve tako crno na belo, jer da jeste ne bi mi sad ovde raspravljali . |
@Psionic
Ovo je dovoljno kvalitetna tema i korisna da necu dozvoliti da je unistis .. temu sam ponovo otvorio ali te molim da se ovde ne oglasavas .. ako imas nesto da kazes na temu reverba izvoli pa otvori posebnu temu pa pisi sta hoces @ostali Dragi prijatelji,uvazene kolege .. izvolite postujte nove primere,nove testove,nove rezultate itd. :) |
odlicno! :da:
a ja i dalje nikako da stignem do Maxa da pokupim onaj Rumour na test :banghead: a on nece da ga testira sam, lenj je.. nista, sacekacu da mi stignu kola krajem nedelje, pa palim masinu, dolazim i kacim rezultate :) |
Re: VSS3, PCM-91 i ostali reverbi(TESTOVI)
evo ja odma jednu on-topic, za ugrijavanje..
ovo nije nista novo, jer sam stavio vec bio u "promociju radova", al cijeli snimak vozi XT kroz Eventide Orville; inverse 30tap delay od 600ms i glide reverb od 15sec. , pa eto : HumanError2 PS napokon sam poceo malo da citam manual :rolleyes:, jos neznam osnovne stvari na ovoj mrcini..npr. kako se save-a i/o setup :banghead: |
Quote:
|
Heh, zabuna, Rumour je stigao za mene na test, a sprava je i dalje na prodaju, pa ako te zanima, javi se ;)
|
Kurzweil rumour je kod mene sad :)
Masina je opaaakaa .. prosto ne mogu da verujem sta izlazi iz nje .. imam pcm81,91,eclipse i ovo ce mi po svemu sudeci postati omiljena sprava za koriscenje a trostruko jeftinija .. a verujte .. ni malo losija evo napravio sam neke testice .. sa naravno originalnim presetima bez editovanja i verujte,iznenadicete se :shock: spravica kosta izmedju 400-500 eur http://www.mojopie.com/rumour.jpg big hall delay.zip large room.zip laser Verb.zip laser waves.zip reverse reverb.zip smooth hall.zip smooth plate.zip weighty platey.zip |
Auuu pa ovo zvuchi sjajno... Nema sta, da kosta duplo vise bilo bi okej, a ovako je best buy:) :) :) Eto, konacno nesto i za nas sirote:D
|
Quote:
Da podsetim da je sprava bazirana na KDFX tehnologiji (KSP8,K2600),znaci ovo je u pitanju samo reverbator .. Tu je i jos jedna spravica .. MANGLER .. multieffect koji je verovatno super,ista cena kao i rumour .. a vec KSP8 ... mogu samo da zamislim,ali je i brutalno skup :) opravdano http://img.musiciansfriend.com/dbase...9/1/241091.jpg http://www.slami.ru/images/articles/ksp8_sm.jpg |
Vrede svaki cent sprave.... :wink: Eh da se ima kesha uzeo bih K2600 od kolege Bitcha:grin: :grin:
|
ista je tehnologija kod sve cetri sprave, samo je razlika u I/O sekciji. znaci ne ocekuj od ksp8 bolji zvuk, jedino sto ima je vise kanala i preseta
odprilike rumour i mangler = KSP8 eto, onako grubo objasnjeno ;) |
meni se jako dojmila, stajala je kod mene neko vreme na testu, i da sam pri novcu, sigurno bi je uzeo. Doduse, ima je u BG da se kupi, te moguce da se i to desi. Jedino nisam imao prilike da je 1/1 uporedjujem sa lexovima i eventidima, inace bi i sam napravio ovakav topik. Svakako nisam nasao na VST reverbima hallove koje sam na njoj nasao, a jako je zgodna i mala i odlicna je za live nastupe takodje (mada je nisam nosio, a pozeleo sam). E da, takodje sam nasao gomilu egzoticnih preseta, vise onako, specificnih, koje mi sigurno ne bi palo na pamet da pravim sam od nekih drugih algoritama, a ovde su ti vec pod rukom, i mogu da spasu stvar kad zaglibis sa bezidejnoscu. Uporedjivao sam je jedino sa VSSom i mogu reci mrtva trka. VSS je zgodniji za PC upotrebu jer se lepo klikce misem po gomili parametara, ali sam zvuk mi nije nista znacajno razlicit, mozda je malo kristalniji, dok je rumour taman i gust (a ja to bas volim i to trazim!)
|
E da, MANLEY, veliko hvala za ukazano strpljenje, izgleda je udomismo ;)
|
Ok, dobri su mi i VSS3 i Lexicon. Zbilja neznam koji je bolji. Mozda mi lexicon bolje odgovara za ovu namjenu. However razlog ovog texta je sok jer nije mi jasno zasto ironizirate covjeka po imenu "psionic" ili kako vec se to pise kad je covjek prilicno fino zagrebao povrsinu rekavsi da u desktop CPU stavite IDENTICNE lexicon algoritme (sto se vjerovatno nikada nece dogoditi zbog mnogo razloga) dobit cete 99% ISTI efekat. Razlike ce biti samo zbog konvertera ali ipak ne takve da bi mogli reci da se "cuje" razlika. U lexiconu bogme nema patuljaka (oke to smo znali, samo se salim) i sve je stvar izracuna(algoritma). Pa cak je i sam lexicon imao par pokusaja u koristenju desktop racunala za takve svrhe(core2), medjutim stvar je propala:
http://www.lexiconpro.com/LegacyProd...?ContainerID=9 Za boga miloga pa tu cak nema ni neke analogije pa da bi puristi mogli reci "to je struja, struja je bolja jer je nelinearna i beskrajna" i takve gluposti vezane za ovu temu. Mislim da se razumijemo da ja u pitanje kvalitete ne dovodim nedaj boze lexicon, ali sve je stvar algoritma. Vjerujem neki bi uistinu htjeli vjerovati kako je posrijedi carolija ali sorry guys. Sve je u programiranju. Vi ne placate limenu lexicon kutiju. Vi placate godine istrazivanja u temeljima algoritma reverbacije i progamiranja istog. To je sve! Ako neko misli da kakim i prije nego me izvrijedja (kao sto ste covjeka koji vam je rekao istinu) ja vas fino mogu uputiti neka se fino ode malo po forumima gdje se okupljaju ljudi koji rade za lexicon(ili su radili), ljudi koji su radili algoritme za TC system 6000, Bricasti itd (da ima i takvih foruma i to vise njih). Casey covjek koji je radio algoritme za Bricasti M7 (moze ga se naci na francuskim forumima) ali evo ovdje http://www.planetz.com/forums/viewtopic.php?f=11&t=24267&st=0&sk=t&sd=a raspravljaju o reverbima opcenito, ce vam reci istu stvar. Da quotam malo(nije iz linka gore): Its a question about the right algorithms and not DSP or CPU power (and RAM subsystem). Cheers Iza ovog sitea http://www.silenzio.pl/ Stoji covjek koji je radio reverb algoritme za TC system 6000. Guess what? On ce vam reci isto. Ima negdje mail na sajtu pa ga pitajte sami...Sad nemam direktne linkove na te threadove ali svako malo se pojave slicne teme i ljudi razgovaraju. Stvar je u algoritmima. Nadam se da se ne mora objasnjavati sto je to algoritam. Tak da prije nego me netko misli izvrijedjati obratite se ljudima koji actually rade te stvari prije nego diskredititrate covjeka zato sto vam je rekao istinu i demistificirao vas brand koji ste toliko skupo platili. Nije da ne vrijedi toliko, ali bogme nije i da je nezamjenjiv. Eto toliko od mene. Jeste da je malo offtopic ali eto bilo mi je zao covjeka. Idem spavat..Noc.. ...a mozda mi je vss3 bolji....neznam.....zbilja neznam... |
nije sve u algoritmima, ipak se radi o hardveru koji u sebi ima neke komponente, zar ne?
|
Quote:
Cestitke!!! :wink: |
Quote:
VELIKO hvala Manleyu :beer: P.S. Ne znam da li mi se cini .. ali rumour posebno otkida na bubnjevima .. perkusijama :shock: |
Quote:
nemojte da gusite ovde sa time Hvala 8-) |
radim neki arr i otkucao bubanj i evo kako rumour zvuci na njemu .. evo i dry i wet . da bi culi razliku:D
BUBANJ DRY BUBANJ WET |
Cestitke za Rumour. Vec dugo drvim o tome koliko je Kurzweil KDFX sistem brutalan i eto konacno da neko drugi to i potvrdi.
KSP8 je 4x KDFX, a KDFX je 4x Rumour i Mangler zajedno plus Surround, multi I/O, i dosta novijih i nadrkanijih algoritama ( citaj gladnijih DSP-a) . Sve u svemu KSP8 se kotira kao "sirotinjski" Eventide H8000 sa tim sto mu je samo cena u poredjenju sa njim sirotinjska, i jos po neke stvari ali nista jako strasno i bez cega se ne moze u zivotu ( harmonizer, object oriented programiranje algoritama za same korisnike, ASIO...) . Polovan na e-bay a remote-om se moze naci za 1500 eura. Vredi razmisliti :) Uzivaj u lepom zvuku |
Quote:
|
sto se tice mene tice,skromno misljene, powrercore vss3 je najajaci dsp reverb
|
Ne znam da li je off-topik, ali da li je neko koristio Altiverb ? Ima veliki broj impulsa i dobro mi zvuci - kakav je po vasem misljenju ? Da li moze da se poredi sa svojom 'tvrdom' bracom ? :)
|
upotrebljiv jako, ali ne i svemoguć
|
Quote:
Cuo sam danas R66 (uad) i odusevio me je... Ali ovo cudo ima jako lepe impulse, pogotovo katedrale... A sto je najsmesnije od svega - uz QT7 pusta i animacije prostora u kojem je impuls sniman :) Jako potrebno i korisno, pogotovo za CPU :) |
Quote:
Normalno da se radi o hardveru koji ima u sebi komponenete koje rade sto ???? Sto mislis sto rade? Ganjaju crnce po limenoj kutiji? Patuljke? Salu na stranu...Procesiraju zvuk dakako. Sto mislis kako ce ga procesirati ako nema algoritma koji ima"prica" kako se ponasati(pricam figurativno) ??? A da je sve samo u komponentama onda bi danas imali 50 klonova lexicona, jer bi svi lako mogli kopirati PCB layout i elektronicke komponente i imali bi eto 50 lexicona od Jure iz Sarajeva. Ali nemamo ni necemo imati. Nadam se da ne moram ponavljati zbog cega... |
Quote:
|
Quote:
Quote:
RM |
Quote:
PCjev CPU je strukturno drugaciji od DSPa koji je u lexiconu. Ali i on i lexiconov CPU na svojim izlazima ima brojeve - dakle rezultat racunskih operacija unutar DSPa. DSP sam po sebi NEMA analogne ulaze i izlaze i sluzi samo da matematicki model sprovede u stvarnost. Na izlazu ima napone koji su ILI 0v(digitalna 0) ili nesto oko 5V (digitalna 1). Brojevne rezultate dalje prosledjuje konvertorima, koji opet pomocu matematike, od niza brojeva dobijaju naponske nivoe i to salju kao analogni izlaz. Ono o elektrotehnickoj skoli sam pominjao, jer su to prve i osnovne stvari koje se uce iz digitalne elektronike. E sad, kakve to ima veze sa temom? Ako se iz npr Lexiconovog DSPa dobija niz brojeva, koji se konvertuje u zvuk, tako je isto moguce ponoviti to i na drugoj vrsti procesora ( cak i na pocou, uadu... ) kao i na PCjevom... Samo je pitanje prilagodjenja algoritma, kao i mogucnost DSPa po pitanju brzine (MHz). Naravno, konvertor igra veliku ulogu, jer on od tih abstrakcija pravi gotov proizvod, ali oni ne mogu od supljeg i metalnog reverba da naprave gust i dobar reverb. Mogu da ga malo pokvare, ali ne i da mu promene karakter. Ali... - i na PCju je moguce imati dobre konvertore ( MOTU ? ) I ponovo - TC nije lud da isti algoritam koji ga je ucinio poznatim, poklanja preko softwera, koji ne moze da naplati u vecini slucajeva - AiR, H2O... Firme kao sto su NVidia (?!) i ATI, zele da udju u audio svet. Njihovi su procesori nekoliko puta jaci od najjaceg PC CPUa i razvijaju jezik koji se zove CUDA (nVidia). Dakle, mozda ce za jedno 3-4 godine se ovde polemisati da li je jaca NVidia 12057 ili Uad 46 :D E sad... Pre nego sto opet postanete grubi prema meni jer sam jeretik, da vas odma' podsetim da se prvo potrudite da proverite moje informacije na netu. Ja licno nemam vise nikakvu nameru da se sa nekim ubedjujem ni u sta, ali eto, posto ste pobrisali sve predhodne postove, nek stoji ovaj jedan makar kao podsetnik... Dakle ne odgovaram na ovu temu vise, nemo' dzaba da udarate replike :) p.s. Ona druga tema je zakljucana, sorry za offtopik. Pozz... BTW, da li znate da i u najobicnijem daljincu za TV postoji DSP ? Mada prosta verzija... Jos jedna zanimljivost... Procesor koji je ponosno kucao u srcu MAC G4 je isti onaj koji je koriscen za AMIGA racunar, pa doticna nikad nije postala audio platforma... Zakljucak ? Eh... rado sam igrao sa OctaMEDom... :D |
All times are GMT +1. The time now is 10:27 PM. |