![]() |
Re: Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine?!
dodao bih na to i da nije prednost većih i lepih soba samo room mikrofoni, već i na direkt mikrofonima se ama baš sve dešava drugačije. Ja nisam prepoznao 57icu na dobošu kada sam prvi put izašao sa bubnjem u neki veći prostor od studija u kom sam počeo svoje zanatske dane, a koji ima jedva 15ak kvm površine, i nizak kosi plafon. Odatle mi posle i ideja da ovaj prostor koji sad koristim kao studio i pretvorim u to, jer je pre toga to bila obična čekaonica za prostoriju vežbanje, a ima 45kvm :da:
|
Quote:
Jednom sam bezveze stavio behr ecm800 u WC (?) kad smo snimali bubanj i rezultat je bio WOOAOOO.. Od tada jedan stalak za majk stoji u wc-u :). Čak i preksinoć kad smo snimali 2 solo violine simultano, taj majk (cca.40?) je dao dubinu, dimenziju..koju ne znam kako bi to odmah u trackingu rije?io, a da pa?e aran?manu songa. Pričali smo ne?to o kompleksnosti multimajk setapa..ali u dobrim akust. uvjetima upravo te male fazne nepravilnosti (osnovna pravila moraju biti ispo?tovana) daju snimku 3D osjećaj. Ipak,IMHO, nije sve u boostanju lo i hi enda, te suptilnom dodavanju jeke. Bilo bi super da je to tako lako; ja bi bio novi Sweiden, Butch Vig..:wink: |
I sad moram da bogohulim malo, znam da mnogo nece razumeti ali srecom ima i onih malobrojnih koji shvataju problematiku. Sve ovo je jedan od razloga zasto moderna produkcija ne zvuci, spreman sam da cak tvrdim da se ajde uslovno da kazem ranija produkcija i danasnja dobra produkcija zasnivala i zasniva na principu onoga sto covek prirodno cuje i oseca, na njegovom prirodnom osecaju za prostor i kako percipira zvuk iz raznih delova prostora, umesto toga danas imamo kompresiju, ektronske instrumente, tesko da postoje planovi. Neki ce reci produkcija se razvija, ja to necu reci jer posldenjih 40 godina nijedan nov alat nije izmisljen osim konvertora i digitalizacije zvuka, lakse se radi, edituje itd itd, prednosti su mmnogobrojne. Ali to lakse je dovelo do toga da se osnovi u stvaranju produkcije zaborave, iz prirodnog se otislo u neprirodno i to se pravda razvojem produkcije, ne treba svirati postoje simulacije, semplovi. Sve je to tacno, ali covek treba da bude genije i da ima ogromno znanje koje naravno nema da bi postigo rezultat, mislim da moze da se postigne, ali tesko. Eto bogohulio sam, neka me izvinu oni koji se ne slazu ali ne moze se protiv fizike i coveka, nije to sve tako jednostavno.
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Charles Dye:
Quote:
|
Jedan post iz ove iste teme (napisan pre pet godina). Boldovao ono što mi se učinilo važnim:
Quote:
Vasa |
Quote:
Pre svega nisam čuo na ovim prostorima ikoga da je napravio neki "Toto", pa je ta priča prazna. Dovoljno je da snimak bude dobar ne da liči na ne?to drugo, ali kad se već pominje Toto, jasno je iz aviona da je to dobro i ni?ta drugo osim dobro. Nije to naravno jedini način da ne?to bude dobro, ali je jedan od načina za koji niko ne mo?e da ka?e da je pogre?an. U suprotnom svako bi mogao da napravi ne?to i ka?e:"Ja sam tako hteo!" To samo po sebi nema nikakvu vredost, a po svemu ?to se ovde viđa to je najče?ći scenario, svi svoje neznanje kriju iza izgovora da je to njihov pogled na stvari i da svako ima pravo da misli i oseća ono ?to hoće. U tome je paradoks demokratije, zaista svako ima pravo da misli i oseća, crta, pi?e i svira onako kako misli da treba, samo ?to u se u nekim delovima sveta to veliča, a u nekim drugim to ni ne dolazi do auditorijuma, prosto svest je razvijena toliko da ne propu?ta takvu vrstu smeća kroz mo?dane vijuge. Su?tina dobrog je da je ono dobro i jednima i drugima, bez obzira na razlike. Kao ?to su se svi ujedinili protiv Hitlera koji je bio op?te zlo, tako se i svi sla?u da Toto zvuči dobro, bilo da vole taj sound ili ne. Sve ostalo je irelevantno, jer ako pogledamo da imamo klubove obo?avalaca Morris Marina, 2CV i mnogih drugih nebuloznih proizvoda na planeti, jasno je da će uvek biti tih sekti koje ne predstavljaju op?te stanje svesti i op?teprihvaćene norme civilizacije, pa tako i to umetnici koji se kriju iza: "Ja sam tako hteo" i nisu toliko bitni... |
sve to stoji, al šta ćemo sa ovima koji ne zvuče kao toto, pa ni stranci, a zvuče opet odlično, na potpuno drugačiji način? I oni su to tako hteli, i ljudi im priznali, a verovatno bi bacili peglu da ih je neko terao da zvuče kao Toto. Ne kontaj me pogrešno, nemam problem sa Totom, samo znam puno muzičara koji imaju, pa i sa njihovom produkcijom. Sa druge strane, postoji cela planeta oko nirvane, sonic youtha, ili tek kad zađeš po steve albini kosmosu, koja realno, zvuči odlično, i BAŠ tako treba da zvuči, a to nije "prišlo" Totou.
Eto ja više volim PinkFloyd produkciju, pa i Queen , ako pričamo o tim danima dok je bog hodao zemljom. Mada, bilo je i tada, a povremeno i sada, domaćih produkcija koje se jako dobro nose sa nekim spoljnim prosekom ;) |
Pa ja sam baš o tome i pričao.
Ne kažem da sve treba da zvuči kao Toto ili Queen, ali kad se izuzmu te razlike u ukusima, šta ko sluša i na koji način stvara, moraju se složiti da je to dobro, takođe Fourplay, onda Earth Wind & Fire, Jonathan Butler i tako redom umetnici iz sloboddnog sveta... Da se vratimo pre tridesetak godina na ove prostore pa preslušamo neke radove naše folk muzike, takođe bi imalo šta da se kaže, koliko god da to neko sluša ili ne, kad se pogleda objektivno može da se čuje ta smislenost i ideja koja stoji iza svega. Mi smo to što smo, ne možemo mnogo da pobegnemo od svojih ideja, u ovom slučaju zvuka, ali to ne znači da nam se ne dopada mnogo toga različitog što i sami ne bismo nikada uradili, da li zbog toga što ne bismo umeli ili je potpuno neprihvatljivo za naše standarde, ali ipak sa oduševljenjem to slušamo. Neke opšte prihvaće norme postoje i koliko god se pojedini sakrivali iza svog validnog prava da posmatraju svet na neki sasvim svoj način, to ne znači po automatici da je i njihov pogled ispravan i kvalitetan, baš po tim nekim nevidljivim normama trenutne civilizacije. |
Kad si već pomenuo Hitlera, i on govorio da je jasno šta je dobra umetnost.
Pozdrav, Vasa |
Misliš da je to preciziranje šta je umetnost a šta ne, kao i te precizne odrednice o kojima smo učili u školi jednoumlje i da treba biti liberalniji?
|
Quote:
Sad, to što "ovde" još niko nije uradio ništa što liči na Toto... ni "tamo" niko nije uradio nešto što liči na Sinana Sakića, što je dobro. Ova planeta je dobra baš zato što je šarena. Nažalost sve je manje šarena, ali sva je sreća da je život prolazan i kratak te niko od nas neće prisustvovati konačnom formiranju sive rase od svih ovih rasa koje danas još uvek postoje. Pozdrav, Vasa |
To šta tebe ili mene radi nema baš nikakve veze sa tim je li nešto vredno ili nije, to je lični doživljaj i potpuno se slažem, svako ima puno pravo da mu se sviđa plava ili crvena, da pripada ovom ili onom plemenu, sluša ovo ili ono smeće i da ga to radi, sve dok je unutar zidova svojeg doma, radi, voli i mrzi šta god je volja.
Tako sam i ja pljuvao po Bahu, klasičnoj harmoniji i kontrapunktu, ali i dalje to smatram isključivo ličnim stavom. Ali, to nema veze sa umetnošću. Te norme koje sam gore pomenuo su nastale ne od strane jednog čoveka, mene ili Adolfa sa kojim si me uporedio, nisam ih ja izmislio već su to opšte norme koje je civilizacija uspostavila, a takve su jer su kristalisane hiljadama godina i one će se kristalisati i hiljadama godina u napred. Takođe, ja i ne govorim o tome da svi trebaju da budu sivi, naprotiv. Upravo sam o tome i pisao, poenta je videti da je nešto dobro, pa kome god pravcu da pripada, bio to Šaban, Toto, Queen, Mozzart ili neko peti, potpuno je nevažno. To je slično kao posmatrati automobil iz 1956. i 2012. godine. Većina će videti "krš" i "wow", a samo retki će videti design i realnu vrednost. Većina će biti zaslepljena novim i svetlucavim naspram starog i zarđalog, pa tako i u ovom slučaju, većina ne može da vidi dalje od zavese svojih ukusa i predrasuda pa da uvide je li nešto zaista valjano ili nije, pa tako neko povraća kad čuje Toto, za koji samo ostrašćena neznalica može reći nešto loše. Opet kažem, ne radi se ovde o Toto, isto bih rekao i za bilo koga drugog zaista vrednog pažnje, a da neko tako olako pljune. Tako je na ovoj planeti i nije loše što je tako, jer umetnost je, iako uvek izložena politici i trenutnom stanju svesti populacije, uvek bila izvan tih tokova i nekako je postala zaostavština ove rase u ovom delu svemira. I ta zaostavština je prilično pozitivna, jer malo šta se održava vekovima u nazad od samih početaka ljudske rase, tu je religija kao prilično destruktivna i svakako umetnost koja je krajnje pozitivna. E sad, da pričamo o Klingoncima, već bi neka druga pravila važila naravno, ali gospoda ratnici još uvek nisu došli ovde... :wink: |
odlicna rasprava na temu Dobijanje trece dimenzije mixa-Dubine
a pomenuo se i Hitler da zaokruzi Godwin's law |
Quote:
A dobijanje treće dimenzije miksa (dubine), to stvarno ne znam. Ja svaki put krenem ispočetka da učim šta sve može da se uradi sa EQ-om, dinamikom i "vremenskim mašinama" i svaki put pomislim: "ja ovo ne umem da smiksam". Teši me jedna priča koju mi je ispričao moj prijatelj Nebojša Kandić A.K.A. Njegoš Serbezovski. Otišao na koncert neke indijske muzičke trupe na Kolarcu (muzika, igra, svašta nešto). Pored njega sedi Indus koji radi u Ambasadi Indije u Beogradu i onako površno se poznaju. I Kandić kaže: - Čini mi se da ovaj što svira sitar baš ume da ga svira, ali ja nisam stručnjak. Jel' on stvarno dobar? - Niko ne ume da svira sitar. - Dobro, ali Ravi Šankar ipak ume da svira sitar. - Niko ne ume da svira sitar. Pozdrav, Vasa |
A ko uop?te danas slu?a treću dimenziju?! :confused:
|
Ko uop?te slu?a muziku...
|
logican nastavak...ko uopste cita Rumski...
|
ja slusam..treca dimenzija ja to postizem revbom.bilo koji zvuk stavi na sredinu(mono)upali revb a i gurni ga sto dalje,pa ga onda vrati mono delay efektom..a sto se tice hitlera e jbg..
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
P.S. Sad cu ja edit:wink:, bilo je 'odlikasi' sto mi se vise svidelo kao odgovor!!:) |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
All times are GMT +1. The time now is 06:32 PM. |