![]() |
Re: SSL mix "protiv" SSL Plug in miksa...
Kada producent koji je snimao Shakiru,sa ponosom prica kako je sa odredjenim mikrofonom(koji kosta brrrr)dobio da Shakira
zvuci WOW,ja nikada nisam pomislio:1)e ajde da ja cujem taj mic,pa da ti kazem,...2)ma moj mic od 500e moze to isto 3)ma to je nebitno,prosecan slusalac to ne cuje... Ako si inteligentan,radis s tim sto imas,ali ne pricas da tvoj monitor,mic,mikseta...zvuci kao ona 20 ili ... |
...100 puta skuplje.Kao sto je malo ko od nas vozio Ferari...a nikada nece reci:e ajde bas da vidim,daj mi jedan krug da ga provozam... svi pricaju da je bolji od mog peugeot206,ali ja dok to ne probam,dzaba...
Ajmo vi koji imate ferari,ako neko ima vremena,neka jedan dan provoza nas koji nemamo,da vidimo da li to stvarno bolje przi od 206... |
Jes, u pravu si.
|
1 Attachment(s)
... i jesi u pravu, a i nisi :) Shakira zna da peva, a ja jos nisam cuo da los pevac dobro zvuci na bilo kakvom mikrofonu, ali sam zato chuo gomilu odlicno odradjenih pesama na Shure SM7 i SM57... vec smo pricali o tome, da se ne ponavljam. Jeste lepo imati dobar mic, ali... igra tu mnooogooo stvari, a i sam izbor mica je razlicit i cesto zavisi od pevacha. To ne kazem ja, vec to kazu i mnogi zajebani likovi ukljucujuci i Bob Rock-a...
Dakle itekako je vazno i ko vozi Ferrari i da li je Ferrari namenjen odredjenom tipu trke. U rally-u Ferrari nema sta da trazi, a 206-ica se za to odlicno pokazala. |
stvarno i dalje verujete da krekovan softwer ili original verzija od 600$ zvuce bolje od mixera koji vredi 500000$ :o . pa to je idiotizam pomisliti, a pojedini jos i brane stav tvrdoglavo.
isto kao da bih rekao, schumacher je bio svetski prvak 7 puta, ali posto je talentovan mogao je sve to i sa zastavinom kopijom ferarija da uradi :D |
idekius, da ferari ima interesa u raliju, nebi drugi tu imali sta da traze....tako da je i to stvar za diskusiju
|
Quote:
A Zastavu bih voleo da vidim na trkama formule 1 :rotfl::rotfl::rotfl:Boze, na sta bi to licilo... :rotfl: |
Quote:
nemoj da vredjas zastavu i to je na neki nacin fiat, a samim tim rodjak ferarija :D |
Ne verujem da sam toliko lud da cu da pomislim da je stvar od 600 evra bolja od stvari od pola miliona evra, ali kada se kaze da je hardver bolji od softvera da li se misli da je i hardverski reverb od 50 evra bolji od softverskog reverba od 600 samo zato sto je hardver?
Da li je ta tvrdnja da je hardver bolji od softvera uvek tacna, i ako nije, kao sto svi znamo da nije, gde je granica? Da li samo vrhunski hardver zvuci bolje od softvera, ili bilo koji hardver zvuci bolje od softvera? |
Quote:
ja razumem da ljudi pokusavaju da dodju do dobrih rezultata sa malo para, to tako i treba, jer samo tako mozes da naucis. ali sa istim znanjem na kvalitetnom hardweru ces sigurno dobijati bolje rezultate. nije samo pitanje talenta vec i mogucnosti. evo dacu primer mog kolege Andreasa (koga i perun zna) koji je profesionalac kome mozemo samo pozavideti. pored razvoja Protoolsa i Logica 7 radio je na filmovima kao sto su Gladiator, Rom, 300, The Simpsons the movie i da ne duzim vise. dosao pre par nedelja iz amerike i seli kod mene uz njegosku prsutu i zutu osu ;) i razgovaramo. prica mi kako je svoj deo simpsonova radio deo u logicu, nuendu i na kraju zavrsio u protoolsu i kaze da je Hans Zimmer kesnu lovu za neke super Mac-ove i da je milina raditi na euphonix controleru sa tim softwerom i da je jednostavnije nego na hardweru. po zavrsetku svega toga su bili zadovoljni kvalitetom pa su nosili na mix u studio 1 da puste kroz ssl. sve je odjednom zvucalo jevtino, sam mix koji je pre toga zvucao vrh. caka je u tome sto su kao prvo u studiu 1 imali bolju akustiku, bolji monitoring i sam ssl. znaci....kome treba ssl kada radi u nekim hobby uslovima i sa osrednjom akustikom....tu ce svako normalan pojuriti ka waves-u ili obrnuto, kome treba waves kada ima pravi ssl u pravom studiu moje licno misljenje je da je zbir analognog sa digitalnim pun pogodak. jedan 8-mo kanalni rak sa ssl-om i waves tdm za doradu manje bitnih kanala i onda smo na pravom putu ;) sa malo para dosta muzike |
Quote:
|
Quote:
@SumaNut... heh... svako radi valjda sa onim sto mu se svidja. Naravno da su varijante iz PCM serije odlicne, Lex 300, L480 itd. da ne pominjem, jer su to zaista vredne stvari. Ali... kojekakva MPX chuda (izuzev MPX-1), ja bih zaobisao u sirokom luku... Za mene su kud i kamo bolji npr. Altiverb, Plate 140, VSS3, Princeton Digital Stereo Room, IK CSR... Ali... to sam ja i to je moj ugao gledanja, a na svakome je da odabere ono sto mu se svidja. Ako se tebi nesto dopada, a jos ga i primenis na pravi nacin... onda je dobro, sta god neko treci rekao o tome. Vrlo mali broj ljudi poseduje ezotericne uredjaje poput L480, Manley eq-a, SSL stolova i to je neka druga prica, jer to obicno ne kupuje "svako"... , ali zato vrlo veliki broj ljudi kupuje razne krsheve (zato sto je to ipak hardware) trazeci magicni stapic i "dugme za SUPER", a najcesce problem nije u spravama. Nista nece da radi umesto nas... Rekao bih da postoji veliki broj krsh snimaka radjenih na vrlo skupoj opremi (barem kod nas, a verujem da je tako i u svetu), a takodje i u obrnutom slucaju. U slucaju software-a je to cak i znatno cesce, ali ne zato sto "software ne valja", vec zato sto je zahvaljujuci piratima pristupacan, pa svakome padne na pamet kako bi bilo lepo da sasvim sam i bez icije pomoci uradi pesmu :) Treba praviti razliku i da li neko kupi ezoteriju od hardware-a zato sto to stvarno voli i ume sa tim da radi, ili da bi namamio priglupog pevacha kod sebe u studio uz reci "Vidi sta imam... proser... proser", a mozda i zbog vere u dugme "super"... i jedno i drugo i trece su cesti slucajevi, a nije na firmama da brinu o tome ko ce da kupi njihov proizvod... Takodje postoji i nepostovanje prema software-u upravo zbog pirata... posto je onda to "dzabaka", a kad bi morali da ga plate, kao sto ga mnogi i placaju, video bi kako bi ga hvalili na sva usta. He, he... kao sto rece agent Molder: "Istina je negde izmedju"... :D Vec rekoh, ovo su moji stavovi, razmisljanja, ugao gledanja, ili sta vec, a ne tvrdokorna tvrdjnja, te vas molim da se ne svadjate samnom :D |
Quote:
Nema sanse... :cool: |
u pravu si skroz. nema svadje ;)
|
Quote:
ONI SU IMALI ODLICAN MIKS I PRE SLUSANJA U DRUGOM, VECEM STUDIJU, ALI JE ZVUK BIO PROBLEM!!! BILI SU NEZADOVOLJNI ZVUKOM, NE MIKSOM! TO SU DVE RAZLICITE KATEGORIJE, O TOME SVE VREME I PRICAM. I LOGICNO JE DA SU U JOS BOLJIM USLOVIMA, SA BOLJOM OPREMOM, BOLJIM SLUSANJEM MOGLI SVE TO DA POPRAVE... A TU RAZLIKU NECETE IMATI PRILIKU DA CUJETE, JER STAROG SNIMKA NEMA, DAKLE CAK I DA JE MALA, FINALNI ZVUK JE MRAK! I NA MP3 PLEJERU O KOM PRDITE, I NA LAPTOPU, I NA AVANTGARDE TRIO ZVUCNICIMA OD 40000! SVUDA I UVEK! TO JE POENTA. SVE VREME PISEM O RAZLICI IZMEDJU MIKSA I ZVUKA! NIJE ISTO! U MIKSU SE STVARI USKLADJUJU, POVEZUJU, ODVEZUJU:banghead:... ZA TO VAM TREBA TALENAT, OSNOVNI ALAT, SOLIDNE TRAKE I ISKUSTVO! A ZA ZVUK VAM, NAZALOST ILI NA SRECU, TREBA MNOGO PARA! Pozdrav. |
ZASTAVU 101 je skopirao CASIO imaju model CRVENA ZASTAVA 101
aka CZ 101 http://hem.passagen.se/tkolb/art/synth/images/cz101.jpg :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: |
Nema smisla uspoređivati mixanje ITB i OTB,iza svakog stoji drugacija ideja i drugaciji pristup i nacin rada.(npr.analogne sprave lijepo zaobljavaju trasiente,skidaju duboke bassove i visoke,itd....,ITB toga nema,puno stvari koje se u analognom svijetu događaju same od sebe moraš sam napraviti....itd.)
Sve ima svoje prednosti i mane,svako mora sam probati i naći što mu najbolje odgovara. |
Quote:
|
Ne može, ipak, sve što je dobro da se dobije (tako lako) "analogijom". Semplujte analogijom i završićete kao Pink Floyd, razvlačeći traku po celom studiju. Kakav timestretching bolje zvuči - u ProToolsu ili "rastezanje" trake? A promena faze upotrebom modulacionog signala (recimo pomoću envelope generatora)? A osmobitni zvukovi - Akai S1000? Kompleksni delay kakav je Native Instruments Spektral Delay? Bitcrusheri?
Ima još primera, ali digitalno je više od "zvuči dobro - ne zvuči dovoljno dobro". Bounceujte take u loš .mp3, uvezite ga nazad u DAW, okrenite mu fazu, poslušajte - kako bi se to dobilo "analogijom"? Ako neko zna da sam pogrešio, neka kaže da naučim, nisam "digitalac on a quest"! |
Quote:
|
Quote:
pozdrav bogi |
Da ne bese djunte za Ficu, ne bi bilo ni ferarija :rotfl:, ako se neko seca filma "Nacionalna klasa" iz kojeg potice pesma "Floyd" koju peva Dado Topic :)
Usput, moze "Fica" da razvije i 280 km\h, uz omanje "modifikacije" :) http://arhiva.glas-javnosti.co.yu/ar...05030901.shtml "In Yugoslavia, for more than 30 years these little cars had competed in several classes. The most popular "national class" was based on Zastava 750, but there were also classes for Zastava 750 special, Zastava 850, Abarth 850 and Abarth 1000 racing cars. Still now there are races, but not for Yugoslav championship, just for Serbian championship. For private use, in the 70s it was very popular to use engines and gear boxes of Fiat 850, super, special and Sport Coupe. These engines were 843 to 896 ccm, 34 to 52 HP, and with some slight modifications it could produce about 60 HP. After that started new era with Fiat 903 ccm engine, 45 HP, than 1047 ccm engine 50 HP, 1116 and 1300 ccm engine from Fiat 128. There are few 600 with Fiat/Lancia engines of 1600 ccm. But the next one is really one of the biggest monsters I've ever seen. Fiat 600 (actually Zastava 750) with full tuned engine from Alfa 155 racing. Originally, engine was 2000 ccm, but for Yugoslav hobby class it is reduced to 1600 ccm. These car were built for more than two years with lot of testing and later modifications. A lot of Alfa Romeo 155 parts were used." http://img489.imageshack.us/img489/3495/2fiat600hy6.jpg Uhhh... kakav off-topic, ali i Fica je analogna naprava, pa 'ajde ... :) |
Quote:
evo... biografija Karla Abarta, kad bi se malo zaceprkalo... mozda bi se stiglo i do Mileve Marić :) pozdrav bogi p.s. Dosta, necu vise... :D |
Quote:
Jedni zapeli "SSL, kako to gordo zvuchi", a drugi se drze slogana "Tehnika narodu" :rotfl: |
razlika je 25% , ovaj source dolazi od jednog coveka koji
je miksao 50 cent/jessicu simpson/pink itd. itd. filmove holivudske ..... i nas je lik. toliko. |
a sto se tice mikseva na analogiji i ostalo uvek ce analogija da zvuci bolje
dok ovi ne krenu nesto sa softverom drasticno da rade.... nemojte da me pogresno shvatite, ali zasto se raspravljate ovde ne razumem ?? neka svako radi kako misli da je najbolje, pa valjda ovi ljudi koji imaju SSL na forumu znaju mnogo vise nego pocetnici ne znam samo kako neki ljudi daju sebi pravo da udju u diskusije sa nekime koji se bavi dobrim delom svoga zivota. i jos nesto sam hteo da kazem ... ako neko napravi hit malo ce ljudi koji slusaju da kazu e vidi kako je uradio vokale ili da cujem stylus rmx ili BFD ili DFH , mogao je macan da snimi neke zive bubnjeve i da umesto vokala ala aleksandra radovic + jelena tomasevic dovede timberlake-a i janet jackson da odpevaju vokale .... Toliko ima resorsa na netu da dokaze ovo o cemu mi pricamo da je prosto gubljenje vremena uci u neku diskusiju ... |
Back to topic.......
Činjenica je da se dobro odradjen mix u nekom sekvenceru sa plugsima sve manje razlikuje od mixa radjenog na stolu. Dosta zavisi i od vrste muzike koja se radi i od ČOVEKA koji radi....ali u principu, moje lično mišljenje, NAJBITNIJI je ustvari zdrav usnimak instrumenta.......to je ono gde treba itekako potrošiti vreme. U današnje vreme od analogije za pristojan rad treba dobar mikrofon(mikrofoni), neko "karakterno" predpojačalo i dobar pretvarač analognog u digitalni signal. Ako je taj signal dobar, zdrav, tada je i mix ITB sasvim O.K. Dosta je testova uradjeno ovde.....te sabiranje ovakvo, te onakvo.....te export iz nuenda....... te iz cubase..... te koji je zvuk lepši a koji je mekši...... ali ukoliko hoćete pravi test i jedini relevantan onda svakom ko hoće dati pet iste trake pa mixajte i sa marsovcima ako će to da pomogne u konačnom zvuku. E a onda svako svoj mix okači ovde da svi čujemo razliku izmedju stola i plugsa. btw.... imam motor za "kratkog" (fića) pa ako će neko da budži svog ferarija neka se javi :) :) |
Quote:
|
Quote:
Ja ipak mislim da je tu negde .... oko 24 % ;) :D Pozdrav |
Quote:
hehehe i koji 0.000001 lol ;):D |
kako se zove taj nas covek koji je mixao 50Centa, Jessicu Simpson, itd??
|
Quote:
|
Quote:
Mislim da je on tamo asistent snimatelja...gledao sam gomilu ploca koje je navodno, miksao i nigde ga nema....? |
Quote:
Hajde poslusaj moj test gde je ITB mix i OTB mix ..... i daj svoje misljenje Pozdrav |
.....
|
^ne, al zato imash usb papuche za nadolazece hladne dane. jesen/zima 2007..
http://gizmodo.com/gadgets/gadgets/t...ers-139417.php :? |
.....
|
jeste bojan dugic, radice mi neke mikseve uskoro ...
da radio je na dosta materijala da bear, ne znam o tome sto pricas... |
Quote:
http://wc08.allmusic.com/cg/amg.dll?...9frxql0ld0e~T4 |
evo nedavno je radio Gwen Stefani, radi kao asistent inzenjer ali sve vise
mislim da dobija mogucnost da samostalno radi. Ameri su takvi, ne daju mladjima da rade a i kada daju sutiraju se u dube , tako je na trulom zapadu. |
All times are GMT +1. The time now is 01:10 AM. |