![]() |
Re: Test Sabiranja
Samo da ka?em da sam ja slu?ao na dynaudio BM5a, za svaki slucaj:)
|
@MAx
Pun ti je inbox;) |
Quote:
Ispraznio .... Pozdrav |
Quote:
|
ar2 - OTB?
|
Nesto mi nikako nije jasno.
Bitch, ako si slusao dok si miksovao, kada si cuo da nema dovoljno reverba na odredjenim snimcima, zasto ga nisi pojacao, nego si ostavio da bude skoro suvo? |
@MAX
Cini mi se da je drugi mix OTB, zbog tranzijenata. Na prvom snimku nema pop-a na P na samom pocetku pevanja dok na drugom ima, a i one udaraljke na pocetku su cistije, ali moze biti da su samo glasnije posto su razliciti miksevi. U svako slucaju, zvuk mi je veoma slican ... |
Quote:
Pozdrav |
AR1 - ITB
AR2 - OTB Mozda gresim....:) Pozdrav |
@MAX:
Oba mix-a su odlicna. Rek'o bih da je prvi ITB, a drugi OTB. Subjektivno , vise mi se svidja prvi. Imam utisak da je ZVUK na drugom mix-u skuplji, ali je prvi uradjen lucidnije i chuje se da je covek bio vise uronjen u materiju. Tako se bar meni chini. Ako greshim il' sam gluv il' je tvoja poenta o smanjenju kvalitativne razlike izmedju ITB i OTB tachna! Na oba kao da chujem prenaglasene sibilante, al' slusham na kucnim zvucnicima :o , tako da.../?/ , odnecu sutra u studio da poslusham na Adamima. Pozdrav!!!;) |
za pocetak maxu svaka cast za "odvaznost" iz prostog razloga sto je mozda prvi na rumskom dokazao jednu bitnu stvar.oba mixa se definitivno razlikuju cak i na losim pc zvuchnicima na kojima sam slushao.bitna stvar koju je max dokazao na ovim super primerima je da razlika postoji ali da je ta razlika vishe stvar ukusa a ne toliko samog kvaliteta matrica.cinjenica da ljudi dozivljavaju ova dva snimka razlicito pokazuje da je software sve bolji koliko god hardware bio dobar i naravno znanje i umece na prvom mestu.
|
Pozdrv svima, svaka cast Max!
Cuo sam na levi kanal od slusalica u kafeu (drugi ne radi), siguran sam da je 1. miks- AR1 radjen na SSL, a drugi sa UAD. |
pozdrav googleu....:)
|
Quote:
Ja sam bio nekoliko puta u novom Pinku, uvek sa par Cd-a od mojih najsvezijih mikseva / remiksa...i svi su se preneli odlicno! Isto kao kod mene ( mozda sto i ja imam Dynaudio, samo manje M2), ali definitivno nisam primetio nikakav bas problem..da ga ima u slusanju, cuo bi ga. Ja mislim da je svima problem velicina sobe (za nase uslove - velika) i niko se nije navikao na takav zvuk...monitori odaljeni lepo od miksera a ne (kao u vecini) biju pravo u glavu... |
Ar1 - SSL
Ar2 - ITB zasto mislim...iako su oba vrlo slicna (nemozes mnogo ni da pokvaris kad su 2/3 zvukova sa kompa!!), AR2 ima malo razradjenije efekte/prostore na glasu, sto navodi na dobro poznavanje sistema na kome se radi... ITB1 ima slicne efekte ali nemaju "plug in" zvuk... to ja onako, amaterski... |
Kao prvo svaka čast MAX !
Mixevi su tu negde, i to je dovoljno da se kaže. Konačno smo , nadam se, završili ITB vs OTB. Nego ZNANJE bato, ZNANJE !!! Ja se ponavljam, ali ipak, VEŽBA ČINI MAJSTORA ! Moje lično mišljenje je da je pevano isuviše blizu mikrofona(koji god da je), a pevano je nežžžžno pa je to moralo da se pokaže. Glas je mnogo napred i nije slušno uobičajeno da na onakav bas ide ovako blizu vokal. Sibilanti.....ima ih ali meni ne smetaju mnogo. Prateci su extra !!! Stvarno mi nije bitno koji je ITB a koji je OTB, jer oba su O.K. Ali.......pošto je test u pitanju evo izjasniću se, mada mi je slušanje lap top sa sluškama na ušima. AR1 - ITB AR2 - OTB Mekši je malo AR2 POZZ !!! :) :) |
Pozdrav svima..
Ja mislim da AR1 je OTB a AR2 ITB.. Mada se meni vise svida AR2 i mislim da je bolje uraden mix..posebno EQ na back vokalima..znaci AR1 zvuci skupje a AR2 bolje..... A evo tek sad sam stigao skinuti i fajlove za test sabirnica...i preslusao nabrzinke...i ostao zbunjen..Ovo meni zvuci mnooogo razlicito,preveliko da bi bilo do sabiranja[razliciti balansi,na nekim stvarima panorame?? reverbi?? u cemu je stvar mozda nisam dobro ukapirao..Svaka cast za trud za BITCH-a al ujedno i poziv da malo detaljnije objasni ovo oko panova,reverba itd.. Na fajl H limiter je bogami podosta radio...sve na sve vrlo razlicito,i ako je ovolika razlika sabirnica bice vrlo lako odluciti sta dalje menjati u opremi.. Ovako meni najgore zvuci H tako da mislim da to je Reaper..A sta je to????nema veze za aplikaciju od 2MB je ok.Ja krenuo naopacke jebi ga!! B mi zvuci malo nedefinirano,rasplinuto..mozda mnogo jaci klavir stvara takav dojam[al u mono ok]. da preskocim ostale najbolje mi zvuce C [mislim da je i ovde limiter malo radio], kupujem ovo.. E [previse istaknut reverb inace ok] Mozda sam malo jeo bureka al nema veze..pozdrav i hvala Bitch-u za uradeni posao..kad bi smo svi mogli uraditi poneki test i okaciti bilo bi super,al jebi ga nemaju svi zivaca za ovakve stvari. |
Sta god da je, meni se mnogo vise svidja AR1, ako je ITB... ne kupujem hardver;) :D ... hehe
|
Quote:
Poneta je .... da je razlika samo u sabirima onoliko velika .... kolika bi trebalo da je razlika u ovim mixevima ? Pozdrav |
Quote:
Poenta je sto kad pustis neku matricu ( pa i ja kad sam donosio neke " radne " ) tamo su zvucale fenomenalno .... medjutim kad pocnes da radis krene sve da se razlece ..... ako nemas neku dobro smiksanu matricu ..... koju ces stalno da pustas na svakih 20 min dok mixas ..... sanse da useres su ogromne !!! Pozdrav |
Hvala svima na pohvalama za mix i za test !
Super je sto se javljate u velikom broju i super je sto su komentari zaista zaista sa puno smisla ...... Hajde javljajte se jos !!!! NIje ovo ispit pa da moze nesto lose da se desi !!!! :) Pozdrav |
Quote:
|
Quote:
|
AR1 - ITB
AR2 - OTB Prvi mi ima malo vise basova, drugi mi se vise svidja.... PoZz |
AR1 - ITB
AR2 - OTB Netko je vech spomenuo tranzijente... iz istog razloga se i meni chini da je AR2 - OTB. AR1 je na tiho slushanje dosta razgovjetniji i zbog toga mu dajem malu prednost. Oba mixa su OK shto se tiche ostatka. |
Nisam ja neko! :mad:
:mrgreen: |
Quote:
|
Quote:
Rijech "netko" neka se brishe i zamjeni s rjechi "nitko" .... :D |
Ovako...
AR2 je OTB AR 1 je ITB Milion posto. Iako su vrlo slicni, postoje sitne razlike. I to u korist AR1, jer je po meni malo pedantniji, ali i naduvaniji. Ne kazem da je to lose. AR2 je tisi, jer mastering inzenjer nije mogao da nabije RMS preko ovoga, zbog master busa koji je koriscen, ali jako stidljivo!!! Dok slusam ovo, cujem da bi se brzo zgovnalo da je jos dotegao (masterdzija). Master Bus komp. ima svoj izrazajan zvuk, ali make up gain mora malo vise da se odcepi. Tek tada ima smisla, i te kako. Tu ste mogli da dobijete malo "zvuka". Skoro nam je u gostima bio prijatelj iz Copenhagena, jako uspesan momak u filmu, tj. sound designu i rece mi kako on na SSLu ne dodaje vise od 4dB make upa. Ja sam mu demonstrirao preko +15dB i covek nam prizna da to zvuci do jaja, ali u muzici!!! Ok, mi se bavimo muzikom. Reglere ste drzali ispod nule ili oko nule na kanalima i grupama, nema przenja i ne vidim preterano koriscenje EQ-a. Naravno da ste ga upalili, ali ovde nema extremne hirurgije. Bar je ja ne cujem. I ok, ne treba ni da postoji ako nema potrebe. Mada je vokal po meni bio za extremnije budzenje. On mi je, najiskrenije, u obe verzije bezveze, ovo odgovorno tvrdim, jer sam sa Alexandrom radio preko 100, ako ne i 150 pesama. Nigde nije bila lead, ali smo se cesto zezali, pa je i to "glumila". Zena ima sjajan glas, ali prilicno problematican, samo, uz pravi odabir mikrofona i sistema moze da zvuci opako. Skoro smo je, za Karleusu, snimali AKG C414 XLII. Lezi joj, bolje od svih Neumanna, ali uz close miking, kroz SSLov pre, kroz EMT 156, pa dalje... Mislim da ste ga, jednostavno, lose usnimili, a ne smiksali! VOKAL. Obe verzije mi "rade", kolko tolko, to je Ok... Miks je dobar. AR1 je bolji! Ima prijatniji high end, dosta prijatniji. Mada, i ovaj OTB ima neke prednosti. Ovo i jeste i nije prava prezentacija i primer ITB vs OTB, jer provlacenjem stvari kroz Distressore i slicne "moderne" sprave koje u zivotu ne bih kupio ne postize se nista do najobicnijeg zgovnjavanja stvari, a ta "simulacija" skupe analogije i njeni Brit modovi i sranja su samo za paljenje vec napaljenih klijenata. Slusao sam kako rade, tj. snimali smo kroz njih nekoliko puta. Meni je to zgovnando sprava! Opet, koriscenje SSL-a samo kao sabirnice je Ok, ali mogao si da naprzis mnogo vise MB komp. Makar to. Imali bi cujniju razliku, no dobro. Ja srecom na nasem stolu mogu da rutujem masterbus i na grupe, koje nisu samo VCA, a obzirom da smo dokupili jos 3 MB komp., mislim da je to bolje resenje. Ovako (sa jednim), osudjen si da przis ili preprzis ceo snimak. Ako preteras. A mi preterujemo! Cak i ako gresim, mada sam 100% siguran, sta je sta, ovo gore napisano stoji! Jer, miksevi su toliko blizu, a ne bi trebalo da je tako, makar po pitanju ZVUKA! A obzirom da si ih ti miksao (citaj, isti covek), logicno je da su oba miksa bliska. Samo, opet ponavljam, tj. pitam... GDE JE ZVUK tog studija Pink? To mi je cudno, ali nema veze, osvedocio si da razlike (u ovom slucaju) nisu velike. Al' kad zabodes malo vece outboard mrcine (iz mog ugla gledanja) od ovih, dobijas drugi film. Demonstriracu ti to, dogovaramo se vec dugo... Jebi ga, mnogi su miksali u Pinku, pa su svaki put premiksavali kod kuce. A to ne znaci da je SSL krpa, pa ajde, ni sav taj moderni outboard, vec uslovi za rad! Ti si se tamo solidno snasao, kad uporedim ovo sa Cecom ili ne znam s kim... Pozdrav! |
Quote:
AR1 - Razliven bas (malo), mutavi visoki (malo), sve mi to lici na analogiju. AR2 - Konkretniji bas i generalno razgovetniji snimak, ali pomalo neprijatni visoki - ITB. A mozda je sve to zeznuo mastering. RM |
Quote:
Ali, bez malo "uterivanja" u crveno i kanala i MB kompa ni ne moze da zvuci. Nije to lampaski preamp...:D Pozdrav RM, javi se pa svrati, gde si nestao!!!??? |
1. ITB - iskreno, vishe mi se svidja.. i mislim da si ti izbacio onaj wah e piano (shta li je) blize slushaocu..
2. OTB - ne znam.. nekako mi vishe ima analogni zvuk.. mozzda je trip.. (verovatno je) ali takav sam stekao utisak.. ovo je na prvo slushanje u 1:30am.. mozzda sutra budem imao drugo mishljenje.. nikad se nezna.. u sv sl pesma je (po kratkom prilozenom semplu) kul.. svidja mi se... |
mali rezime, oko 10:3 za AR1 - ITB
BTW konacno konstruktivna rasprava, sa argumentima, bez mrsomudjevina :) |
^amin. :)
|
I dobro, koliko cemo svi jos da cekamo da saznamo pravi rezultat?:(
|
'Ajd da se izjasnim, ali najpre da kazem da je za mene (verujem i mnoge druge) Aleksandra Radovic jedan od najpostovanijih vokala kod nas, kao i njene pesme, zajedno sa svetskim (a, nasim:D!) zvukom!
Ja sam jos uvek samo zaljubljenik u dobar zvuk i nemam nikakvog iskustva sa studijskim radom. Ali, 13 godina se profesionalno bavim muzikom (tezgareci u svakojakim akustickim uslovima), pa se usudjujem da pomislim da mozda nesto cujem i ispravno.:) Cak i ne znam sta znaci "ITB" i "OTB" i bio bih zahvalan da mi neko usput i to objasni. Moze i na PM posto verujem da svi ostali to znaju. AR1 - Vise mi se svidja od AR2 zbog cistijeg vokala (nema "pop"-a), a i jasniji su i izrazeniji prateci vokali, sto je veoma bitna stavka za ovakvu vrstu muzike. Jedino bih prebacio udaraljke iz AR2 u AR1. AR2 - Udaraljke (konge, sta vec) na pocetku su osetno jace nego na AR1 i to je po meni ovde prednost. Ovaj "pop" u glasu je presudio u korist AR1, kao i bledji prateci vokali na AR2. Na oba snimka mi se cini da su bas deonice malo tise nego sto bi trebalo i maaaalo nerazgovetne na pojedinim mestima (~9-11 sec., 16-18 sec., ...). Mozda se ciljalo na mega bas. A, mozda moji PC zvucnici (kao i moje usi) nisu bas referentni...:( Pozdrav! |
vidi pm..
|
Perun , Da Bear i RM ...... jako mi je drago da cujem " analogce " da postuju na ovu temu , jer smatram da su vasi komentari najinteresantniji , kao i da imaju najteze argumente .....
@ Perun .... SSL je prilicno gazen , imam dosta iskustva na tim stolovima i prilicno znam gde im je sweet spot ..... ne znam koliko bi ga ti jos gazio , ali eq su priiiilicno extremni ( reda velicine +- 10 db promena ) a cak i bus kompresor je " zakucavao " do 6 db ...... cak je i Cile poceo da se buni da nije do sada video da neko vise gazi bus kompresor ...... Zato mislim da je ovaj primer interesantan , jer je dosta analogije " przeno " ..... Jurili smo zvuk ..... kao sto ga uvek jurim , i u analogiji i u digitaliji ...... Za mikrofon i usnimavanje si 10000 % u pravu , ali ( znajuci za ovo ) sam se u prvom postu ogradio da neke stvari necu moci obrazlagati javno ( koristen je C12 ) Mnogo se ljudi javilo i sutra po podne objavljujem rezultat ....... voleo bih samo da vidim jos nekoliko ljudi koji se bave analogijom ( Roginu , slowstara , buzgeta , Lacky ja , Manley a .... i ostale ) da napisu svoje obrazlozenje ........ npr kao sto je Perun napisao :) Jos jednom , hvala na slusanju i lepim komentarima ...... Javite se svi sutra do posle podne ..... ne budite cave .... pa i ako pogresite .... nije strasno !!!! Pozdrav |
Quote:
Napisao sam u pocetnom postu da nisam miksao obe stvari . Ja sam miksao ITB dok je drugar asistirao , a onda je on miksao OTB a ja sam asistirao u smislu da nesto ne zgovna ....... dosta smo sprava panjili , jer on kao zagrizani ljubitelj analogije je zapravo najvise cuje kad je otpanji ...... zato i mislim da je test vrlo interesantan .... Distressori su korisceni kao paralelni kompresing ...... tako da su oni samo doneli zvuk , a ne zapravo kompresiju ...... u vom slucaju su se lepo pokazali jes su prilicno " stvrdnuli " stvar ...... Pozdrav |
Daj rezultat brze, ko ce bre docekati. :hyper:
Ostajem pri tvrdnji da je prvi uradjen sa SSL. :cool: To se moze cuti cak i internet kafeu. Iako su oba miksa ok. Moze i na PM. |
All times are GMT +1. The time now is 07:26 AM. |