![]() |
Re: PRESONUS Firepod - 96KHZ "malo sutra"
Quote:
Teoretski smo svi mi nastali od kamenja s kojeg su kishe otopile minerale, a nakon toga je posredstvom fantastichne sluchajnosti buknuo zhivot na zemlji. Od tada do danas iz tog kamenja razvile su se milijarde zhivotinjskih vrsta. Teoretski.... zhivotinje nemaju svijest, a ni ljudska svijest nie ni mjerljiva ni dokaziva. Pa opet... svako jutro kad se probudish postajesh svjestan. Teoretski se sva chvrsta materija sastoi od atoma, a atomi su prazno oscilirajuche polje bez ikakve materije. Sama rijech "teoretski" zapravo znachi da se radi o neutemeljenoj pretpostavci za koju se josh nie dokazalo da je nemogucha. U praksi se teorije pojavljuju kad nedostaju konkretne chinjenice ili kad se postojeche nastoje ignorirati. |
dobra je ova "recenzija"...:confused:
|
Nisam pratio bas celu ovu raspravu... ali... u nasim uslovima, onako kako 95% ljudi (barem oni koje ja znam) radi, u kom i kakvom rachunaru bi se obradjivali fajlovi snimljeni na 96 kHz? :) Moj AD\DA moze i 192 kHz... ali, sve ostalo ne moze, tj., moze... nekoliko traka...
Bas bih voleo da vidim nekoga ko jedan prosecan arr. (kod mene obicno ispadne oko 80 i nekoliko kanala, a i vise... zbog detealja i sitnih prckalica) snimljen na 96, ili 192 kHz , edituje, mixa itd. koristeci pritom comp., DSP karte... U 95 % sluchajeva je tako... A treba razmisliti i o resemplingu... jer sve to opet mora da dodje na 44.1... za CD. Ono sto ja znam je to da su gubitci znacajno manji pri resemplingu sa 88.2 na 44.1, nego sa 48 i 96... S' obzirom na to da su, po meni, danasnji rachunari, DSP karte... slabi za rad i na 88.2... mislim da sa tim ne treba gubiti vreme... ja radim na 44.1\24 i ,kada treba nesto za TV, na 48\24... |
Samo vas posmatram... :uhoh:
|
Znam da cu sad ispast glup i da kao ponovo potpaljujem vatru. No mene zanima konkretno pitanje o konkretnoj opremi. Terratec EWS88MT da li snimat s njim na 88.2 ili 44.1. Navodno njegovi A/D konverteri rade najboje na 44,1 sampleratu. Da li mi to netko moze potvrditi?? Molim samo da nitko ne pocne sa uletima tipa, da li imas dovoljno dobre mikrofone, da li ti je prostorija akusticki tretirana jer me to ne zanima. Pretpostavka je da imam najskuplje moguce mikrofone i najbolju akusticnu prostoriju ikad.:grin: Mene znaci zanima cisto koji je samplerate bolje koristiti sa DOTICNOM karticom, i u slucaju odabira 88.2 da li ce moj stroj moci bez problema tjerat nekih 30ak, 40ak kanala u Cubaseu! Bit rate ce bit 24bita!
Ovo je masina: CPU Intel? Core(TM) 2 Quad Q6600 2.4GHz, 1066MHz, 8MB LGA775 (QUAD CORE), BOX RAM: 4 GB DDR2 5300 2x320 GB Seagate Barracuda SATA |
pa sto pitas probaj da l moze...i probaj da l je bolje...
to ti je stvar izbora...po meni je 24 bita 44.1 khz...vise nego dovoljno... al da budem iskren jos uvek snimam na 16 bita...iako imam mogucnosti za 24... jednostavno mi je ok i na 16/44.1... |
Quote:
onda je steta radit s tom karticom...:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: nisan moga odolit... |
Htio sam rec da zanemarimo (ne)kvalitetu mikrofona, tj da mozes uzet da su najkvalitetniji a opet da su najnekvalitetniji...
|
Ovo je nekad bio odlican forum ... sad je vec varijanta ako napisem da je sad napolju mrak,do sutra bice 9 strana o tome da li je mrak ili ne ...
Samo se pitam,koliko vas realno ima neki album iza sebe,albumE iza sebe itd ... Firepod je odlicna karta...preporuka u svakom slucaju...ja sam bio sumnjicav i nabavio ga,vec imam nekoliko stvari odradjenih sa njim ... odlicno. Pozdrav. |
Dovoljno je i 22KHz ako ste preko 50godina stari :D
Razmotrimo samo ovo: Za 44100 imamo samo 2 isecka na raspolaganju da opisemo npr sinusoidu od 22050. Ili 4 za 11025. 11KHz cujemo, zar ne? Dobicemo nekakav kvadratni oblik umesto te sinusoide - jer sa 4 tacke se samo to moze opisati. A ako se na to primeni filter, dobice se nekakva sinusoida (?), ali sta ako je stvarno ulaz bio pulsni oblik? Da ne govorim sta sa 8 pixela moze da se opise na 5512 HZ ? OK, antialiasing filteri i ostalo, ali evidentan je gubitak informacije. Dakle uvek je bolje ici sa vecom frekvencijom, jer se tada svi artifakti premestaju u vislje frekvencije. Uostalom, cuje se razlika, i te kako - mozda ne na obicnom HIFIju... Postoje tehnike kao sto su oversampling i antialiasing, ali to je vec vestacka rekonstrukcija signala. sa 96KHz, ima dovoljno piksela da se na 20KHz opise valjan zvuk. Zabuna je verovatno sto neki ljudi ne kapiraju da pri 44100 postoji tacno jedan isecak na toj frekvenciji i ne moze se mnogo opisati sa njim... |
Kako je tema pocela i dokle je dosla! Ajde da stvari gledamo realnije. Da se razlika izmedju 96 i 44.1 tesko cuje ili skoro nikako, tu se sa nekima mogu sloziti. Jer sa govnjivom audio karticom od 200 E u kucnim uslovima i na sumnjivom monitoringu i ja cu vam to potvrditi. Ali u malo ozbiljnijem okruzenju (citaj skup hardver, ozbiljni akusticki uslovi i monitoring) ne da se cuje, nego razlike mogu biti neverovatne. Ono sto sa 100% sigurnosti mogu da tvrdim, je da ce neki ozbiljan CD player na 44. 16 pocepati neku govnjivu karticu na 96 24 kao svinja masan dzak. Skupo okruzenje nije bas svakome dostupno, cak ni za probu, a kamo li posedovanje. Tako da nije cudo sto ima i veliki pbroj skeptika. Ali takodje cu se slozit da obican smrtnik koji po uluci dere svoj MP3 player, a kod kuce slusa mikro stubic od 100 E sigurno nece primetiti nikakvu razliku. Pa nepravi se ni Formula 1 za taxiste.
|
Kakva dva isjecka za sinusoidu od 22050????
Frekvencija odmjeravanja od 44100 znaci da imas na raspolaganju 44100 odmjeraka (isjecaka) u sekundi da prikazes taj signal. Otkud ti uopste ideja da ces sa 2 ili 4 tacke opisivati sinusoidu? Pobrkao si totalno vremenski i frekvencijski domen. Toliko termina i recenica bez ikakvog smisla je navedeno samo da bi post zvucao sto "pametnije". Bolje je nekada i cutati nego pricati gluposti. I kakvi crni pikseli, nije to digitalna slika da pominjes piksele. |
Quote:
Sad sam se i ja zbunio .... ako imas 22 Khz .... znaci 22000 treptaja u sec , a delis segment na 44 000 parcica u sec .... onda taj treptaj zaista opisujes samo sa dva isecka ..... ???? E sad , valjda tu bitaza igra ulogu da li to opisujes sa 16 ili 24 bita ( koliko god da sam citao o ovome , nikad mi do kraja nije bilo jasno ) Pozdrav |
Quote:
|
Bice prikazan sa dvije tacke samo jedan period sinusoide, koji iznosi 1/22050 odnosno 50-ak mikro sekundi. Svaki signal realne duzine ce biti predstavljen sa sasvim dovoljnim brojem odmjeraka.
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
Nije uopste svejedno da li se sa dvije tacke opisuje signal koji traje 50 mikro sekundi ili signal koji traje 5 sekundi. To je ogromna razlika i matematicki a i u onome sto cujemo. |
Quote:
|
a bitaza ????
Pozdrav |
Jako je bitno koliko je "dugacka" ta pila, odnosno koliki je period pulsnog signala. Signal frekvencije 22050 Hz sasvim je dovoljno predstaviti sa 2 tacke ali po periodi (koja se mjeri u mikrosekundama) a ne sa dvije tacke u sekundi. Veca frekvencija zahtijeva vecu rezoluciju u vremenu odnosno sto vise odmjeraka po sekundi.
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
... odnosno signal frekvencije 22050Hz pravi 22050 oscilacija u sekundi a svaka od njih se predstavlja sa dve tacke... |
Quote:
...ovde sam se vec izgubio :da: Pozz |
Jos sredinom 80-tih je kod nas bio stampan jedan vrlo koristan uzbenik (moram da prevrnem po ormanu jer sam ga imao), gde su vrlo jednostavno ljudi objasnili kako to sve u teoriji funkcionise. I nus pojave u praksi. Ja sam ga procitao pre 20 godina i mislim da bi bilo korisno ga pronaci. Udzbenik se zvao Digitalna Tehnika ali se autora nesecam pa ako ga pronadjem javicu.
|
Pa sta ti uopste tvrdis na kraju???
Dolazis na moju pricu da ti je za signal od 22050 Hz potrebno najmanje 44100 odmjeraka u sekundi da bi ga kvalitetno predstavio. Tek za signal od 1 Hz dovoljno ti je 2 odmjerka u sekundi. Covjek oko kojeg smo se zakacili kaze da se sinusoida frekvencije 22050 Hz predstavlja sa dvije tacke kad je odmjeravas sa 44,1 KHz. Ja kazem jeste ali sa dvije tacke po periodu a ne po sekundi sto se razlikuje kao nebo i zemlja. |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
E ovo i malopre nisam skontao sta si hteo da kazes... signal frekvencije 1Hz ima jednu oscilaciju u sekundi koja se opisuje sa 44100 tacaka i nema nikakve veze sa 2 ili 4 odmerka(tacke)... ako bi frekvenciju od 1Hz opisao sa dve tacke to bi bila katastrofa... /?/ |
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
|
Quote:
To sto tvrdis je totalno pogresno Hz predstavlja broj oscilacija u sekundi... 1Hz je jedna oscilacija u sekundi... 100Hz je sto oscilacija u sekundi itd... a rezolucija od 44,1 KHz predstavlja broj odmeraka u sekundi (kojih znaci ima 44100 u sekundi) ... pa je lako odraditi matematiku... 1Hz je jedna oscilacija u sekundi i bice prikazana sa 44100 tacaka u istoj toj jednoj sekundi... Pozz |
A i za diskusiju o ovakvim stvarima treba baratati bar sa osnovama elektrotehnike.
|
@Lacky,
stvarno ne znam u kom smjeru ti vise guras. Procitas post koji ja napisem, ponovis to isto i onda odes dalje u nesto sto vise nema veze sa temom, i pri tome tvrdis kako ja ne razumijem problematiku, vjerovatno sa zeljom da ispadnes pametniji u nekom glupom naduravanju. Covjek je napisao sljedece: Quote:
- Ovo apsolutno nije tacno. Imamo mozda 2 isecka po periodu koji je reda mikro sekundi ali to je nesto drugo. 2. Dobicemo nekakav kvadratni oblik umesto te sinusoide - jer sa 4 tacke se samo to moze opisati. - Uvijek cemo kod digitalnog signala dobiti kvadratni oblik. To je priroda digitalnog signala. Kvadratni oblik se moze opisati i sa 4 i sa 4000000 tacaka sto opet nije svejedno. 3. A ako se na to primeni filter, dobice se nekakva sinusoida (?), ali sta ako je stvarno ulaz bio pulsni oblik? Da ne govorim sta sa 8 pixela moze da se opise na 5512 HZ ? - Ovdje se vec gubi svaki smisao. Ne zelim ni da ulazim u spekulacije sta je pisac htio da kaze. O pikselima da i ne govorim. 4. OK, antialiasing filteri i ostalo, ali evidentan je gubitak informacije. - Kakav gubitak informacije??? Zato je i odabrana frekvencija odmjeravanja koja je najmanje 2 puta visa od najvise frekvencije u spektru cujnog signala, da ne bi doslo do gubitka informacije. 5. Postoje tehnike kao sto su oversampling i antialiasing, ali to je vec vestacka rekonstrukcija signala. - Rekonstrukcija signala????? Termini "oversampling" i "antialiasing" nabacani cisto onako...mozda da post zvuci pametnije? 6. sa 96KHz, ima dovoljno piksela da se na 20KHz opise valjan zvuk. - I sa 44100 Hz ima dovoljno odmjeraka (ni slucajno piksela) da se valjano opise tj. rekonstruise signal granicne frekvencije 20 KHz. 7. Zabuna je verovatno sto neki ljudi ne kapiraju da pri 44100 postoji tacno jedan isecak na toj frekvenciji i ne moze se mnogo opisati sa njim... - I ovo je napisano tako konfuzno. Ako se misli na to da ce signal granicne frekvencije 44100 Hz, odmjeren sa istom tolikom frekvencijom odmjeravanja, imati samo jedan odmjerak po periodu, to je tacno ali s druge strane zasto uopste pricati o frekvenciji 44,1 KHz koju ljudsko uho ne moze registrovati??? Signal granicne frekvencije 20 KHz ce imati 2 odmjerka po periodi i to je sasvim dovoljno informacija da se nazad rekonstruise analogni signal, sto potvrdjuje teorema o odmjeravanju. Nadam se da se sada malo bolje razumijemo :) |
Quote:
|
Quote:
|
bota druže, svi pričate istu priču, jedino si ti pogrešno shvatio čovekov post. Lepo si ga kvotovao, a nisi ponovo pročitao. Nigde nije rekao da imamo 2 tačke po sekundi. Nije rekao ni po periodi (što je tačno), samo je rekao "2 tačke". I tu je cela zabuna.
E sad malo činjenice : sa 44100 se zaista lupaju 2 tačke po periodi signala 22050Hz, i to je činjenica. Kao posledica ovog, frekvencija od 5512 se zaista opisuje samo sa osam tačaka po periodi. To definitivno jeste dovoljno da se zvuk lepo opiše, samo je takođe činjenica da se sa 16 (88.2kHz sampling rate) ili 32 (176.4kHz sampling rate) tačke ta ista frekvencija još lepše i vernije opisuje, mnogo vernije originalno, analognom tj prirodnom obliku tog zvuka. I to ne da se čuje na iole ozbiljnijem kućnom setupu, nego niste svesni. Ovo je slovo zakona, i ko se protivi, banovaću ga zbog gluposti. dalje, druga bitna okolnost je što kad semplujete na 44.1kHz, anti-aliasing filter vrši low-pass na tih 22.050kHz. Zašto on to radi - zato što bi signal koji je višlje frekvencije od tog da uđe direktno u konverter, napravio digitalnu smetnju frekvencije otprilike one frekvencije za koliko je on višlji od 22.050. E sad, to je mesto koje može da vas buni, pa ako neko nije skontao nek kuka, potrudiću se više. To je pojava slična onoj u video svetu kad propeler koji se vrti brže od framerate-a kamere krene zapravo da se vrti unazad proporcionalnom brzinom. E sad, naravno, anti-aliasing filter je tu da to spreči sečenjem svih frekvencija van željenog opsega. U slučaju 44100, to je iznad 22050, u slučaju 88200 to je na 44100, i tako dalje, primetićete da proporcionalno rastu frekvencije koje "dolaze u obzir" za semplovanje, što je sample rate viši. Praktično, ovo znači da kad snimate i reprodukujete 96khz sampling rate, vaš konverter proizvodi zvuk daleko od čujnog spektra. Što nimalo ne smeta, već samo pomaže da se željeni deo, tojest, čujni spektar, čuje bez smetnji. Da ne pominjem činjenicu da nijedan filter na svetu nije savršeno ravan (pod uglom od savršenih 90 stepeni), što znači da ovaj koji seče na 22050 (u slučaju 44.100 sampling rate-a), definitivno utiče u određenoj meri i na kraj čujnog spektra. Kad taj filter seče na 44100 (u slučaju 88200Hz sample rate-a), zabole nas što on malo kači i ispod, to je daleko od čujnog spektra. Dakle, to su dve osnovne prednosti viših sampling rateova, i svi vi što mislite da ste pametni i da je ceo inženjerski svet, koji se godinama lomio i potrošio ogromne pare na razvoj ad-da konverzije viših sample rate-a, da su oni budale i da ne znaju da je 44.100 "sasvim dovoljno", e, slobodno se terajte u vražju mater. Toliko o sample rate-u. Sad da Maxu i ostalim pojasnim bit depth : Ova cela priča sa samplerateovima nema veze sa bitažom. Bitaža je druga osa na funckiji zvuka, dinamička komponenta. Zamisli da nje nema, zvuk bi bio jedna ravna linija, sa gomilom tačkica u istoj liniji. Broj tih tačkica zavisi od samplerate-a. Dakle, druga osa, ona koja određuje amplitudu, tojest dinamičku vrednost sample-a, je dinamika, i ona zavisi od bit depth-a. Jedan bit digitalnog zapisa opisuje 6dB dinamičkog opsega (između digitalnog klipa, i praga šuma). 16tobitni zapis opisuje dakle 96dB dinamičkog opsega, dok 24bita opisuje 144dB dinamike, što je više nego što postojeća tehnika može da postigne, barem za tracking. Ova priča pada u vodu kada je digitalno sabiranje u pitanju, jer onda zbog pokraćivanja decimala, sabirnica mora da radi na više od 24bita, zapravo što više to bolje. Dakle, ako imaš 16 bita, semplovi će se kvantizovati po vertikali u krupnije "fijoke", konverter ima manje izbora da mu da vrednost bližu realnosti. Ovde stvar počinju da liče na sample rate priču, što više bita, to će konverter realnije opisati dinamičku komponentu zvuka. Ako imaš 24 bita, on će pakovati vrednosti dinamike (vertikale funkcije zvuka) u više pozicija nego u 16, čime će zvuk biti realniji, i dalji od šuma. Eto toliko. Ako neko nešto nije skontao, slobodno nek pita, ali jebaću mater svakom ko ponovo kaže da neko lupeta a nije ni shvatio šta je napisano. |
All times are GMT +1. The time now is 04:10 AM. |