Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Promocija radova (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=94)
-   -   Poslusajte i prokomentarisite! (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=14463)

Arthur 31-05-2006 10:00 AM

Re: Poslusajte i prokomentarisite!

@defragment
cool bre, rekoh ti da nije problem nikakav, ako ti treba moj kredibilitet, rado cu podeliti sa tobom svoje skromno iskustvo. Rekao sam ti vec, meni je javna "prozivka" na demonstraciju mojeg kredibiliteta malo onako, kafanska stvar, jer kao sto vidis, ovi ljudi ovde me ipak nesto kao znaju, i imaju predstavu o mojim kritickim "sposobnostima", a vec sam vise puta, doduse malo stidljivije od tebe, upucivao javnost foruma na moje radove i saradnje. Takodje je problem sto se ja bavim zivom muzikom, kao snimatelj i evo odskora i full-producent, tako da vecina radova jesu tudji materijali koji su ili objavljeni ili nisu i u svakom slucaju nisu zgodni za javno internet publiciranje, sto me ne sprecava da ti ih licno prezentujem. Pogledaj malo u sekciji Promocija radova, uputio sam par puta na linkove bendova koje sam kompletno sam odradio, a ima tamo cak i jedna moja elektronska skica, koju sam sebi za dusu napravio zimus, i dopala mi se.
Privatno najvise slusam elektronsku muziku, i dosta su nam slicni favoriti iz tvojih potpisa, upravo ovih dana preslusavam ove nove stvari sa Collected CD-a od Massivea i placem od srece. Uglavnom nemam muda da sam pravim svoje elektronske stvari jer se malo plasim sirine koju ta muzika pruza, ali zato se maksimalno trudim u oblasti zive svirke, sto je sa druge strane bauk za dosta elektronicara koje znam.

@oggy

hehe volim i ja tebe :twisted: vido sam odma da se ne ljutis, a fora sa terminologijom je sledeca - 90% stvari u ovoj zemlji jesu neka vrsta home produkcije, "atelje" varijante i sl. I zvuci uglavnom pristojno, narocito u toj oblasti zabavne muzike kojom se vecina ljudi sa foruma bavi. JA tu nijanse uglavnom ne prepoznajem niti mi smetaju. Defragment je malo visoko zapucao sa pricom o stranom izdavanju, i u tom momentu sam pozeleo preslusam pesmu i u momentu srocio, onu, priznajem prilicno ostru kritiku, ali iz tog ugla. Tojest, sta bi meni smetalo da sam ja npr izdavac iz svajcarske koji mesecno dobije 5cifren broj slicnih i produkcijski boljih radova. Meni se sama pesmica kao ideja prilicno svidja. Zapravo, od svega toga najvise mi bode usi zrno bezvoljnosti kojom je inace simpaticna melodija/ideja otpevana. al ajd, da ne pokrecem opet lavinu reakcija.

Oggy 31-05-2006 10:31 AM

Tako sam ja nesto i mislio da si hteo da kazes, otuda spustam tenziju u topic- u ceo dan :)

Da ne ispadne sada da pricam umesto Duleta, ali mogu da ispricam bas o tom vokalu iz moje perspektive.
Dakle, pesma je (mislim da je i Dule to negde spomenuo) angazovana i kao takva ima, osim puke "estetike", cilj da opeva dramu o zavisnosti od droge.
Vokal smo mogli da snimimo na razlicite nacine i ja sam mogao da ga "utegnem" i intonativno i dikcijski i interpretativno da "puca", ali smo u jednom trenutku kapirali da to nije ono sto bi "ispricalo pricu". Trebala nam je doza iritantnosti, patine, ocaja...
Otuda nestiman vokal, otuda nikotinsko grgoljanje i sve stvari koje u mainstream produkciji gledam da iskontrolisem ili suzbijem. Otuda onaj ruzni kick i preglasan hor (koji su meni na prvo slusanje estetski zasmetali, ali sam skapiravsi pricu na kraju odbio da ih izbacim). Takodje temice koje su u momentima banalne iz strejt perspektive, uopste ne izgledaju tako kad se "ubacis u glavu" nekoga ko se nalazi u momentu teske krize. To su bas te misli koje svima sa strane izgledaju banalno i smesno, ludo, idiotski, a tom "nekom" su sve u tom momentu.
Pesma je inace i posvecena Dusanovom bliskom prijatelju.
Znaci, nasuprot svakodnevnom komercijalnom nacinu razmisljanja, koji mi je uglavnom aktuelan vecinom mog radnog vremena, ovde sam dao sebi oduska (Dule nije, posto on inace samo tako i radi) i odlucio se za jedan potpuni artisticki i nekonvencionalni pristup stvari.
Definitivno pesma izaziva oprecne emocije i sama ova kilometarska debata govori u prilog tome da ipak ima o cemu da se prica.
Naravno da znam da je hor preglasan i naravno da je onaj kick gadan, ali to je upravo i trebalo da se desi.
Sto rece Dule: "ne mogu ja da pravim A1, kad su se meni ceo zivot svidjale "b" strane" :)

Nadam se da smo sve jasniji i jasniji :)

boggy 31-05-2006 10:41 AM

Quote:

Originally Posted by Oggy
....
Pesma je inace i posvecena Dusanovom bliskom prijatelju.
......

E sad, ovo konkretno i cela prica rasvetljava nesporazum...
Pa ako vec imate ovakvu (strasnu) pricu iza pesme sto je niste ispricali na pocetku... jesam laik... ali se za ovakve stvari ljudi moraju ipak malo spremiti...

pozdrav

bogi

Arthur 31-05-2006 10:57 AM

okej, kontam. Ja gledah iz cisto "komercijalno produkcijske" strane, posto sam tako skontao naslov ovog topika. Znam te momente kad ostavljas svasta po snimku jer ti je u medjuvremeno to postalo poenta cele price.. uglavnom i ja tesko nailazim na razumevanje na takve akcije..

MHz 31-05-2006 11:33 AM

Quote:

Dakle, pesma je (mislim da je i Dule to negde spomenuo) angazovana i kao takva ima, osim puke "estetike", cilj da opeva dramu o zavisnosti od droge.

Ja, naprimer, nisam skontao da je to tematika. Mislio sam da se radi o devojci and how he loves her :) Jedna veoma jednostavna izjava ljubavi..to je ustvari ono shto mi se najvishe i svidelo :( :)
Treba imati na umu da slushalac nema ''backround story'' i nema Defragment-a da mu ispricha pre pochetka pesme o chemu se radi. Jeste da ova pricha daje drugi ton pesmi ali samo ne znam da li bi neko skontao da se radi o tome.

Defragment 31-05-2006 11:34 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY
Prijatelju pustio si pesmu da ljudi prokomentarisu.I onda vec 10 postova se svadjas sa ljudima oko njhovog utiska. Pri tome pricas samo o produkciji koju (koliko sam shvatio) uzgred nisi ni radio!
I sto se tice samog snimka i mixa to zvuci jako dobro!
Mislim, sta ti nudis Oggy-evu produkciju ili svoju muziku?

Vidi, ovako!

Prvo Oggy je ceo dan bio na putu pa sam ja imao malo drcniji odbrambeni stav i u njegovo ime.

A sto se tice produkcije nije istina da je nisam i ja radio:

prvo biranje svih farbi i manira u aranzmanu je isto deo produkcije, a to je 99% moj posao i udeo. Ognjen uskace samo kad nesto ne valja (kick tanak, bass mutan i sl) i kad u aranzmanu ima viska ili manjka. Ali cak ni to ne radi bez da se ja slozim jer ima puno respekta i prema meni kao autoru a mislim i da poshtuje moj osecaj kako zelim da muzika zvuci konacno. Cak i moja ogranicenja su mu potpuno jasna. Tu je uvek pun dobrih saveta. Mada on nije mali da ne ume da se brani, ja isto osecam da nije fer da neko tako ostro terminoloski karakterise njegov rad.

Ja sam 100%prisutan i konsultovan kad se radi mix i Ognjen me uvek pita za, a i ja sam trazim nivoe, moram da se slozim oko njegovog izbora efekata, ja trazim dilej kazem mu kako bih ja to da svira pa ako se bas ne slaze iz tehnickih razloga, ja ga poslusam.

Fino podesavanje nivoa i mastering je 99% Ognjen. Kod masteringa se moje misljenje pita ali je presudno Oggyjevo znanje!

Zakljucak, braneci produkciju, branim velikim delom i sebe.

Nego ti imas, koliko znam veliko iskustvo sto se tice mixa, pa kako tebi zvuci mix?

Defragment 31-05-2006 11:44 AM

Quote:

Originally Posted by mhz
Ja, naprimer, nisam skontao da je to tematika. Mislio sam da se radi o devojci and how he loves her :) Jedna veoma jednostavna izjava ljubavi..to je ustvari ono shto mi se najvishe i svidelo :( :)
Treba imati na umu da slushalac nema ''backround story'' i nema Defragment-a da mu ispricha pre pochetka pesme o chemu se radi. Jeste da ova pricha daje drugi ton pesmi ali samo ne znam da li bi neko skontao da se radi o tome.

Dvosmisao je neophodan, bas iz razloga sto se pesma nekom dopadne a i ne zna o cemu je. + Relativno je pevljiv refren. Moja Ana je isto mislila da je to ljubavna pesma, ali sam je pitao pa da li ti zvuci srecno ili tuzno?
Onda je skapirala da tu nesto ne stima jer i njoj cela pesma zvuci uznemirujuce.

Kljuc je Your my orange and brown and purple and red and black and white and yellow and green pieces of dreams (jasna asocijacija na pilule)

MHz 31-05-2006 11:55 AM

Quote:

Originally Posted by Defragment
Kljuc je Your my orange and brown and purple and red and black and white and yellow and green pieces of dreams (jasna asocijacija na pilule)

Hmm...nisam skontao... :( Tako da mislim i dalje da nije jasna (tebi jeste jer je tvoja pesma, znash zashto si to napisao).
Mislio sam da boje znache neshto drugo...
Your my o,b,p,r,b,w,y,g = Your my everything :) tako nekako..

Oggy 31-05-2006 12:47 PM

Ima i to smisla :D

LACKY 31-05-2006 11:53 PM

Quote:

Nego ti imas, koliko znam veliko iskustvo sto se tice mixa, pa kako tebi zvuci mix?

Odgovorio sam u prilozenom!

Dushan_S 01-06-2006 12:12 AM

Quote:

Dule ("S"), mislim da si ovaj put malo prenagljeno uleteo u "akciju", koju inace dobro znas da ja simpatisem ( :D ), ali vas znam obojicu (mogao bi da padne bend tipa "Denis & Denis... "Dule & Dule" :D ), pa ti kazem ja, da to stvarno nije ta prica.

Nadam se da sam uspeo da malo razjasnim medjuljudske odnose i da ce sad ici malo glatkije ;)
Ajd, pozdrav!

Oki doki. Ali jest malo imenjak defanzivan. Naslu?aće se on daleko o?trijih i neupakovanijih kritika od ovih ovde.

Ajd u zdravlje!

Defragment 01-06-2006 09:48 AM

Quote:

Originally Posted by LACKY
Odgovorio sam u prilozenom!

Ma da, izvini, tek sam posle video. Hvala.

DaBear 01-06-2006 02:31 PM

Quote:

Ma da, izvini, tek sam posle video. Hvala.

auuuu, jos se dopisujete oko ovoga!? Pa ovoliko se buke ne digne kad U2 ili Depeche Mode izda novi album...he,he...Opet sam poslusao pesmu (ovoga puta do kraja) i definitvo treba da se promeni sto sta - ali ima potencijala...Ima tu par dobrih linija, i treba da se izbaci puno toga. I novi mix, balans instrumenata nije bas najbolji..a bubnjevi su totalno pogresni..
defrag - ponesi fajlove kad dodjes u London...poslusaj grupe AIR (Francuzi),
Royksop ,,,mislim da je to pravac koji bi trebao da se sledi. Nisi daleko - a opet si daleko..sto bi rekli!
Jedno je sigurno - ovako ne moze da se potpise..pozdrav

Dijabolik 01-06-2006 02:47 PM

Zdravo Defragment!
Po mom misljenju pesma je VRH od pocetka do kraja. Jedina zamerka koju mogu da pruzim je onaj divlji bas koji ulece dva dela , nekako mi ne lezi uz celu stvar. Sve ostalo cista sjajnost ,ritam-extra , vokal koji bash ima taj britanski akcent i sjajnu boju glasa i refren koji je catchy.

Svaka cast , nastavi sa radom!

SHIVA 01-06-2006 03:31 PM

Vrlo interesantna rasprava s vrlo visokim pragom tolerancije. Iako su kritike dobro argumentirane kritichare se napadalo i diskreditiralo shto je krajnje neukusno. Dushan je vrlo dobro objasnio problem pa da ne ponavljam ochito jednostavno chu se slozhiti s njime.

Poslushao sam stvar i ona (tehnichki) zvuchi pristojno, ali ovakvu vrstu glazbe ne pratim pa ne bih komentirao umjetnichki dojam. Ne bih komentirao uopche da nije bilo postova Dushana, Boogya, Ridgea, Arthura i ostalih istomishljenika. Ako netko vech zbraja kojih mishljenja ima vishe onda je i ovo moje bitno.

Ako si otishao profesionalcu da bi on realizirao tvoju ideju onda otpada ideja da si jednako zasluzhan i za taj dio posla. Kao da odesh da ti ofarbaju auto, izaberesh nijansu boje i kazhesh da si i ti odigrao vitalnu ulogu u farbanju. Da nisi izabrao boju majstor bi izabrao boju sam i auto bi se svejedno pofarbao. Da nema majstora mozhesh ti izabrat najbolju boju ali... badave ti boja kad ne znash ofarbat auto. Zato si i doshao kod majstora na prvom mjestu.

Nadalje proturjechno je kad kvalitetu produkcije branish imenom producenta a dalje u raspravi sugerirash da je ta ista osoba "samo" slijedila tvoje upute. Da je to puko sljedjenje uputa ne bi se obratio profesionalcu za taj dio posla.

Pozivanje na mishljenja izdavachkih kucha takodjer nie argument koi ukazuje na kvalitetu a josh manje na umjetnichki dojam. Netko je odlichno objasnio omjer investicije i potencijalne zarade koi je izdavachima presudan faktor u odabiru materijala. Ako je neshto isplativo to ne znachi nuzhno i da je to kvalitetno.

Na kraju pozivanje na emotivan background story kriticharima stavlja krpu u usta jer subjektivni sud o glazbi biva istisnut dubljim kontekstom glazbe i emotivnim, osobnim motivom. No ako netko meni drag nastrada i ja pod dojmom dogadjaja nacrtam neprepoznatljiv portret te osobe emotivni element ne umanjuje chinjenicu da je portret neprepoznatljiv. Posebno ne u situaciji kad portret pokazhem kriticharima i zamolim ih da mi daju kritiku, pa tek nakon loshih kritika iznesem background story.

Jasno mi je da morash vjerovati u ono shto radish i da uvijek morash biti zadovoljan onime s chime raspolazhesh. Na kraju krajeva to je tvoj maksimum u tom trenutku i bolje od toga nie moglo. Bolje che postat s vremenom i sa iskustvom, a kritika je jedino pravo iskustvo kad je glazba u pitanju. Badave ti mishljenje izdavacha ili producenta ako narod odluchi ne slushati tvoju muziku. Dakle ignorirajuchi kritike objektivno smanjujesh moguchnost da uspijesh u ovom poslu.

Naravno, ovo je samo,moje mishljenje i vjerojatno che se protumachit kao podizanje tenzija u jednoj inache sasvim objektivnoj raspravi koja je sve do sada bila korektna, nepristrana i bez sukoba interesa.

Oggy 01-06-2006 04:02 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear
...Opet sam poslusao pesmu (ovoga puta do kraja) i definitvo treba da se promeni sto sta - ali ima potencijala...Ima tu par dobrih linija, i treba da se izbaci puno toga. I novi mix, balans instrumenata nije bas najbolji..a bubnjevi su totalno pogresni..
defrag - ponesi fajlove kad dodjes u London...poslusaj grupe AIR (Francuzi),
Royksop ,,,mislim da je to pravac koji bi trebao da se sledi. Nisi daleko - a opet si daleko..sto bi rekli!
Jedno je sigurno - ovako ne moze da se potpise..pozdrav

Hahaha... :rotfl:

Kriza na zapadu, mora da se nabaci koja "tezgica"... ?

Bilo bi mi izuzetno drago kada bi precizirao svoje kritike, barem izrecene javno, kako bi mi znali sta da ispravimo. Ipak ovo nije London...
Cak mi se ni onaj London u Londonu nije cinio bas kao London... ;)

Ej, nego bez zezanja, "pogresan bubanj" je neprihvatljiv termin (koliko i "pogresan zivot", "pogresna emocija"...) dok ne znamo sta je pogresno u tom bubnju. Sta je to u balansu instrumenata sto "nije bas najbolje" i sta je to sto ce Defragmenta "pribliziti" "daljini"?

Ja kada dobronamerno dajem kritike, ja tacno kazem sta ne valja, da bi taj neko to mogao da koriguje. Ako postoji tako nesto u ovom slucaju, molio bih vas da mi na to ukazete, ali konkretno, bez filozofije, mudrovanja ili raznih "prigodnih" epiteta koji bi okarakterisali tudj rad ( u negativnom kontekstu), a nista drugo ne rekli...

DaBear 01-06-2006 05:03 PM

Quote:

Hahaha... :rotfl:

Kriza na zapadu, mora da se nabaci koja "tezgica"... ?

Bilo bi mi izuzetno drago kada bi precizirao svoje kritike, barem izrecene javno, kako bi mi znali sta da ispravimo. Ipak ovo nije London...
Cak mi se ni onaj London u Londonu nije cinio bas kao London... ;)

Ej, nego bez zezanja, "pogresan bubanj" je neprihvatljiv termin (koliko i "pogresan zivot", "pogresna emocija"...) dok ne znamo sta je pogresno u tom bubnju. Sta je to u balansu instrumenata sto "nije bas najbolje" i sta je to sto ce Defragmenta "pribliziti" "daljini"?

Ja kada dobronamerno dajem kritike, ja tacno kazem sta ne valja, da bi taj neko to mogao da koriguje. Ako postoji tako nesto u ovom slucaju, molio bih vas da mi na to ukazete, ali konkretno, bez filozofije, mudrovanja ili raznih "prigodnih" epiteta koji bi okarakterisali tudj rad ( u negativnom kontekstu), a nista drugo ne rekli...

E ova danasnja omladina....! misle da sve znaju...Samo o kakvoj tezgi pricas?? Ja samo zelim da pomognem i dam konstruktivan savet ako cujem da negde ima nekog potencijala!! Ja ne nameravam nikome da uzimam posao, jer: 1) mnogo sam skup za nase uslove, 2) radim samo sa disko kucama.

A to sto vec 20 godina sviram bubnjeve, a i programiram ih od 1983 - kad vecina "producenata" na ovom forumu nije znala ni svetlo da upali, niti sto sam radio na preko 150 ploca koje su se sve zajedno prodale u preko 9 miliona sirom sveta...pa valjda sam uspeo nesto da naucim do sad??!

Moj studio je u jednom kompleksu gde su jos 5 drugih producenata, i jedan veliki komercijalni studio i stalno se tu nesto radi. Dolaze A&R ljudi iz svih kuca, artisti, (od Stinga, Tom Jones-a, Craig Davida, Neptunes...ti kazi - oni su bili ovde (sto bi rekli...)..Ja sam tu non stop, u tom poslu, sa tim ljudima, nagledao sam se i naslusao svega i svacega za ovih 20 godina..i kad kazem nesto, onda znam da ce ti i ti isti ljudi ISTO TO RECI!!

Batali sujetu! Najveca je stvar, kad dobijes kritiku ili kad ti vrate nesto (miks ili remiks), a ti poslusas kometare i popravis sve, pa doneses novi miks sutradan, ili za par sati (zavisi koliko vremena dobijes!!) a onda se svi sloze da je mega! Umesto da pocnes da objasnjavas:" znate JA mislim da je sve koma, to su MOJI aranzmani, MOJI bubnjevi itd..."
Odmah ce ti se zahvaliti i pozvati nekog drugog - takav stav nije profesionalan!

Vrlo je vazno (u ovom poslu) kad te neko iz industrije zove da uradis nesto da on zna da moze da se osloni na tebe da ce krajnji rezultat da bude dobar kao i svi prethodni koje ti je dao ili koje si uradio!

Koliko god da si talentovan, u muzickom poslu , politika i dobri odnosi sa ljudima su isto toliko vazni!! Sta ti vredi sto si koma, kad sedis kuci i niko ne razume tvoje radove ili ne zna za tebe???

toliko...

MUDROLOG...eh?

Immunity 01-06-2006 05:15 PM

DaBear ili MUDROLOG ... svidja mi se tvoja prica...

Oggy 01-06-2006 06:09 PM

Quote:

Batali sujetu! Najveca je stvar, kad dobijes kritiku ili kad ti vrate nesto (miks ili remiks), a ti poslusas kometare i popravis sve, pa doneses novi miks sutradan, ili za par sati (zavisi koliko vremena dobijes!!) a onda se svi sloze da je mega!

Upravo o tome ti pricam... Jos uvek nisam cuo sta konkretno ne valja i sta treba da ispravim.... I kako?

JA ne bezim od odgovornosti, samo ne dozvoljavam da me iko zajebava, podjebava ili pljuje "onako", a da zapravo ne kaze nista, pa makar to bio i neko tvog renomea.
Nisam ja bas ni "omladinac", ako cemo za pravo... Nazalost.
Dakle, na "peckanje" ne mogu nikako drugacije da odgovorim, ali ako zaista imas iskrenu nameru da pomognes, slobodno reci,ali KONKRETNO sta ne valja.
Dule ima trenutno tri ugovora (iz Italije, Kanade i Nemacke) o kojima razmatra i izdavac koji je pored albuma trazio jos koju pesmu je potpuno zadovoljan mixom, te stvar moze biti resena vrlo brzo, ako dule tako odluci.
U suprotnom, sumnjam da bi uopste postavio pesmu pred javnost.
Ipak, uvek je bolje pitati za misljenje jos nekoga, pa otuda njegovo interesovanje za jos neku kucu koju bi ti mogao da mu preporucis.
Dakle, tvoje "to nece da prodje ovde" ipak je malkice klimavo kao teza, jer je vec proslo (sto ne znaci da ne bi prihvatili sugestiju da bude jos bolje), pa mi je i to zasmetalo u tvom obracanju. Ovo citaju i ljudi koji nisu toliko upuceni i njima ovo "samaranje" samo pravi zbrku u glavi ili ih pak uveseljava poput spanske sapunice.
Bolje bi bilo da nesto i nauce, pa ako postoji nesto sa cime se ne slazes (sto opet ne mora znaciti da je apssolutna istina), reci svoj pogled i kako bi ti to prevazisao. To bi samo budali moglo da smeta, ali ja na zalost to jos nisam cuo.
Kao sto rekoh, svestan sam i koliko znam i koliko ne znam, ali ne mogu NIKOME da dozvolim da me nipodastava nekim "peckanjima" i moje arogantno ponasanje je samo odgovor, ne zla namera.

Reci ako ne mislis da je OK ovo sto sam rekao...
Pozdrav

bassystem 01-06-2006 07:01 PM

e, ovo postaje zanimljivo....ajde, DaBear, reci kako se zove?, ?to si snimao (bubnjeve) i programirao...sad me ba? zainteresovalo.

DaBear 01-06-2006 07:17 PM

[quote=Oggy]Upravo o tome ti pricam... Jos uvek nisam cuo sta konkretno ne valja i sta treba da ispravim.... I kako?

evo: bubanj - groove ne radi sa vibe-om od pesme, zvukovi mnogo agresivni, ritam nema dusu...krut. Znam, kazacete - elektronika, ali moze to mnogo bolje
Ima neki zvuk - kao glas ide aaaaajjjhhh...totalno van konteksta! ne pripada tu!
Hor - cuje se da je preset, "ocigledan" zvuk..PREJAK!
A kad smo vec tu, gde je u pesmi takozvani, srednji deo (middle eight) gde pesma, za vrlo kratkih 8 taktova (zato se zove "srednjih osam!") ode u neku novu harmniju pa onda ode u refren i tako pojaca zadnji refren... ?
Struktura pesme nije dobra...
A jos nesto...STO NE POTPISETE TE SILNE UGOVORE AKO SU NA STOLU????

DaBear 01-06-2006 07:25 PM

Quote:

Originally Posted by bassystem
e, ovo postaje zanimljivo....ajde, DaBear, reci kako se zove?, ?to si snimao (bubnjeve) i programirao...sad me ba? zainteresovalo.

Ima mnogo da se pise! mrzi me...( a ispasce da se pravim nesto..)
Kad postavim novi web site, bacicu link, tamo ima sve...od kataloskih brojeva, pozicije na top listi do mp3

bassystem 01-06-2006 07:30 PM

Quote:

Ima mnogo da se pise! mrzi me...( a ispasce da se pravim nesto..)
Kad postavim novi web site, bacicu link, tamo ima sve...od kataloskih brojeva, pozicije na top listi do mp3

možeš li da napišeš bar 3 kompozicije koje si odsvirao, kojima si najviše zadovoljan??

ps:daj adresu starog sajta, dok ne postaviš novi

Oggy 01-06-2006 08:07 PM

Quote:

evo: bubanj - groove ne radi sa vibe-om od pesme, zvukovi mnogo agresivni, ritam nema dusu...krut. Znam, kazacete - elektronika, ali moze to mnogo bolje
Ima neki zvuk - kao glas ide aaaaajjjhhh...totalno van konteksta! ne pripada tu!
A kad smo vec tu, gde je u pesmi takozvani, srednji deo (middle eight) gde pesma, za vrlo kratkih 8 taktova (zato se zove "srednjih osam!") ode u neku novu harmniju pa onda ode u refren i tako pojaca zadnji refren... ?

E, ovo je mnooogo postenije. Sad pricamo.
Ja se nisam slozio sa izborom boja bubnja sve dok nisam usao u kontekst price, dakle sutine koju smo hteli da kazemo. Tada sam resio da ipak ostane tako.
Hor takodje. Do poslednjeg dana pred mix, ja sam imao plan da bude tisi, ali mi je onda Dule objasnio da ga on nije birao da bude lep *(mogli smo cak da snimimo i pravi hor da je bilo potrebe), vec da bude upravo gadan, kosmaran... Otuda on toliko glasnije.

Dakle, za sada si pogodio sa kritikom sve one tacke koje sam i ja na "prvo" slusanje.

Glas "van konteksta" je fraza "your my support" u inverziji :) Opet je "programskog" tipa, dakle ima znacenje.

E, sada deo koji mi recimo nije jasan... Gde to pise da strukturalna forma nalaze "C" deo ili "middle eight" mora da se desi uopste, a ako se i desi da bas mora biti "eight". Drugo da li onda ima propisano da li modulacija mora biti prve, druge, tercne srodnosti, kvintne srodnosti...
Da li mora uopste da se desi?
Pokusacu da ne ugnjavim...
U klasicnoj muzici postoji nauka (ko zna, njima izvinjavam na uprostavanju i banalizovanju) koja se zove Analiza muzickog dela, a u praksi je to strukturalna i harmonska analiza. Bavi se proucavanjem muzickih oblika, njihovog razvoja, evolucije.
Najzreliji oblik, koji se i danas najvise proucava je klasicni sonatni oblik.
Temeljnim izucavanjem, zakljuceno je da su postojala odredjena pravila u forminjanju tog oblika tokom epohe klasicne muzike.
Pa onda je bilo odredjeno da je tema mala ili velika recenica (4 ili 8 taktova) blablabla, redosled izlaganja, expozicija... Da ne davim. Uglavnom, po 'Analizi", tema moze biti i prosirena sa par taktova....

To u praksi nije postovano ni kod Mocarta, ni kod Betovena, pa cak ni kod Hajdna, mad je kod njega najvise ipak postovano...
Na ispitu iz analize, ja dobijem Betovenovu klavirsku sonatu, gledam i nista mi nije jasno. Sve ono sto znam, kao da ne postoji, nista nije "po knjizi", lagali me... :)

Resim ja da budem i hrabar i lud i napisem najgluplju stvar, koju inace ne bih smeo ni da izgovorim, a kamoli izvalim na ispitu.
Napisem ja da je tema mala recenica + 26 taktova prosirenja (i?!?!?!)... I bi tako, profesorica pala na dupe...
Trazi mi index, a ja budala ne dam dok joj "ne kazem sta mislim" i kazem joj..
"Ovaj predmet nema "M" od muzike i proucava crne tackice na belom papiru medju linijama... "
Njoj je ushicenje mojim odgovaranjem naglo opalo, pa mi je malo i 'kalirala" ona desetka, ali sam ja izasao potpuno srecan i spokojan odatle. Nezgodna narav.

E, sad vidim da sam i udavio.. :)

Vracu, ovaj poslednji post zaista respektujem i rekao sam ti po stavkama kakvi su moji stavovi povodom istih momenata bili i zasto nisam menjao neke stvari. Ne moze se uvek podilaziti formi ili bilo kome. Kad radim komercijalnu pesmu ili pesmu za festival, ja gledam da bude 3:20, da ima dve strofe, tri refrena, od kojih je poslednji moduliran, a prethodi mu neki dirljivi solo koji odvede....

Ovde sam malo pobegao od toga i ne zalim, jer moras da nadjes nacin da uradis i nesto sto je manje konvencionalno.

Ono za ugovore?
Samo lud covek radi takve stvari dok dobro ne razmisli. Ovo sad pricam u Duletovo ime, ali verujem da cu reci otprilike sto i on...
Ja ovaj forum smatram kucom. U njemu imam mnogo prijatelja i kad imam neku nedoumicu, ja volim da me neko posavetuje. Pa makar sve bilo izvesno, nikada ne znas da mozda nema i neka bolja solucija.
Izdati plocu u Engleskoj je svakako bolje nego u Nemackoj, pa sto bi ovaj zurio, ako moze da se sredi nesto sto ce biti bolji deal. Ovi su dealovi sigurice, sa sve ugovorima na surnajst strana i ako sve ostalo propadne, desice se izdanje za neku od te tri kuce, nisu cak ni losi uslovi, ali je ipak Engleska centar, pa je to i prva ambicijja.
Eto. opsirnije ce Dule, ako treba.
Pozdrav

zoolander 01-06-2006 08:33 PM

Quote:

Ne zamjeri,al ovo je i vi?e od subjektivnog dojma.Ja sam mislil da priča? o nekoj te?koj produkcijskoj matematici,a ono na kraju samo tvoj osobni dojam aran?mana:cool:

idekius 01-06-2006 09:09 PM

Cemu BRE ljudi ovolika rasprava?:)
Kad meni neko kaze zamerke na moj rad, barem razmislim o tome, cesto zamerke ne prihvatim, ali razmislim o njima...

Oggy, niko ti nije nabijao raogove, vec samo izneo svoj stav o necem sto si radio, pa sta... Ako mislis da su zamerke nekorektne, jednostavno ne prihvatis.
Sumnjam da je ovde bilo ko imao losu nameru, zasto bi?

Evo, ja cu ti reci svoje misljenje:

-Balans instumenata nije najbolji (prevod: -ovakav mix mozes da nabujes u d*upe, da narezes na no name CD i koristis ga kao podmetach za sholju sa kafom:twisted: )

-Bubanj je mozda malchice agresivniji i kruci nego sto to kompozicija dozvoljava (prevod: -ko li ti samo dade u ruke VST drum? Pa to je zlochin!!! Uzmi ralo i volove, bolje ces se snaci sa tim:twisted: )

-Mozda je vocal malchice van funkcije? (prevod: -gde ga samo ubode ovako slepachki??? Zvuchi kao rastimopvani i depresivni tvor nakon kishe:twisted: )

-Generalni utisak: -Mozda je potrebno korigovati par nijansi u ovome? U pitanju su finese koje se lako mogu dovesti u red... (prevod: -batali se ti muzike, nije to za tebe... i ciscenje ulica je zahvalan posao :twisted: )

Zezam se naravno, nisam ni preslusao pesmu:mrgreen: Kasnije cu, bas da vidim cemu ovolika rasprava:) U svakom slucaju, nema potrebe za ovim...;)

DaBear 01-06-2006 09:17 PM

[quote=Oggy]E, ovo je mnooogo postenije. Sad pricamo.

sve to stoji...ali zna se. Imas dve strane - radis svoju muziku i boli te **** da li ce neko da potpise to ili ne, happy si i tacka. Druga strana - hoces da neko to uzme i plasira da bi veci broj ljudi to mogao da cuje. Onda postoji neko pravilo o strukturi itd...Ovde su lepo rekli: isto, samo malo razlicito! Niko nece da rizikuje pare za novi projekat pa da izgubi pare....Postoje (nepisana) pravila u svakom zanru...kakvi zvuci, vokali itd...Nekad ljudi naprave mega kombinaciju i to upali, ali pesma treba da je KOMA da bi proslo.
A ono sto je najvaznije je "flow"...da sve tece i da nijednog trenutka ne pomislis da je nesto dosadno, glasno, previse, fali..itd..svi delovi lepo ulaze i izlaze, itd...to je isto produkcija. Da li znate da je zadnji trend (koji traje vec godinama) da zavrsenu i isproduciranu plocu daju "mikserima" (ljudi koji samo mikusju) da zavrse sve! On dolazi u pricu, totalno nepristrasan, svezih usiju, prazne glave - jer nije ziveo sa pesmama mesecima dok su se radile. On poprica sa bendom i producentom sta bi hteli i onda radi... artisti su jako retko prisutni na tim sessionima...samo kazu posle - svidja nam se ili ne. Tako i ja....dajem kritiku na ono sto je finalno!

idekius 01-06-2006 09:22 PM

[quote=DaBear]
Quote:

On dolazi u pricu, totalno nepristrasan, svezih usiju, prazne glave

Barem ovo poslednje mi nije problem :da::rotfl:

DaBear 01-06-2006 10:09 PM

Quote:

Originally Posted by idekius
Cemu BRE ljudi ovolika rasprava?:)
Kad meni neko kaze zamerke na moj rad, barem razmislim o tome, cesto zamerke ne prihvatim, ali razmislim o njima...

Oggy, niko ti nije nabijao raogove, vec samo izneo svoj stav o necem sto si radio, pa sta... Ako mislis da su zamerke nekorektne, jednostavno ne prihvatis.
Sumnjam da je ovde bilo ko imao losu nameru, zasto bi?

Evo, ja cu ti reci svoje misljenje:

-Balans instumenata nije najbolji (prevod: -ovakav mix mozes da nabujes u d*upe, da narezes na no name CD i koristis ga kao podmetach za sholju sa kafom:twisted: )

-Bubanj je mozda malchice agresivniji i kruci nego sto to kompozicija dozvoljava (prevod: -ko li ti samo dade u ruke VST drum? Pa to je zlochin!!! Uzmi ralo i volove, bolje ces se snaci sa tim:twisted: )

-Mozda je vocal malchice van funkcije? (prevod: -gde ga samo ubode ovako slepachki??? Zvuchi kao rastimopvani i depresivni tvor nakon kishe:twisted: )

-Generalni utisak: -Mozda je potrebno korigovati par nijansi u ovome? U pitanju su finese koje se lako mogu dovesti u red... (prevod: -batali se ti muzike, nije to za tebe... i ciscenje ulica je zahvalan posao :twisted: )

Zezam se naravno, nisam ni preslusao pesmu:mrgreen: Kasnije cu, bas da vidim cemu ovolika rasprava:) U svakom slucaju, nema potrebe za ovim...;)

a ja taman pomislio, evo jednog objektivnog pogleda, bez nekog finog ustezanja!!
ha,ha,ha,haaaa.... salim se naravno...

perun 01-06-2006 10:23 PM

[quote=DaBear]
Quote:

Upravo o tome ti pricam... Jos uvek nisam cuo sta konkretno ne valja i sta treba da ispravim.... I kako?

Nevezano za nase rasprave od ranije... Stvarno si me "dokusurao" najavom svog "obrazlozenja" koja je bila tako pompezna... Tj. samim obrazlozenjem! Veruj mi, chak bi i Djogani profesionalnije "docharao" nedostatke u nekoj pesmi, pogotovo sa produkcijskog aspekta! To o cemu ti pricas nema veze s mozgom, zvuchi kao najsubjektivniji moguc proser, pogotovo nakon onakve pompe... Svi su chekali da dash svoj SUUUD, Vrach! A ono...:confused: Toliko priche o poznavanju filozofije diskografa u UK, takve mega karijere u Londonu, a takav odgovor??? Stvarno, svaka chast... Ako zbog ovoga sto si ti naveo ne valja ova pesma, lako je! Ako je do miksa, super... Smiksaj mu je ti... Popravi te sitnice... Pa ce "zbog tebe" verovatno potpisati ugovor!!!??? Prijatelju, sumnjam da to ide bas tako...:(:D Zaintrigirali su me tvoji izuzetno banalni, a vrlo arogantni postovi, nego... OK...

A ovih tvojih 9 miliona primeraka... Chestitam! Iskreno nisam znao da si tako zajeban britanski autor, mislio sam da radis remikse i slicno, ali ocigledno se zajebah... Svakako, puno srece! Samo cepaj!;)

A da, da ne zaboravim... Od svih tih silnih Stingova i Gabriela koji prolaze kroz tvoj hodnik... pomenuo si ih iznad... Jel' se zaustavio neko kod tebe ikad? Mislim, pitam, stvarno me zanima... U stvari, sta jedem govna... Sigurno jeste!!! Cim ti je tiraz 9 miliona!:D

Pozdrav!;)

P.S. Meni se stvar iskreno ne dopada bog zna koliko, a kao ni do sad, ni sad necu komentarisati tudj rad... Mislim da to i nema mnogo smisla. Ali furajte svoju prichu, verujem da znate sta hocete... Ako ne znate...:confused: Onda, nek vam je sa srecom!:cool:

DaBear 01-06-2006 10:54 PM

[quote=p.e.r.u.n.]
Quote:

nema nista od diskusije dok se ljuti Perun ne umesa!!!
Pa jel lepo trazio covek da mu se kaze tacno sta ne valja...!! Nije umeo da cita izmedju redova, pa mora banalno da se napise!! pesma je daleko od hita, ali moze da se popravi i da zvuci 100 puta bolje! A deal i sa tako popravljenom, tesko....moze neki download deal, ili da sam stampa plocu i to je to! Ko sto rekoh...nije lako, nece vise niko da ulaze u prosecne projekte.
Najbitnije je, posle svega, kako zvuci gotova pesma. Kakv ima feel... a dali su 16BIT konvertori i 192K, ili analog ili didgital....nikoga nije briga vise!!! Trebas da pretvoris ideju ili zahtev nekog A&R majmuna ili kreativnog direktora u ono sto oni traze i cuju u njihovoj nadrogiranoj glavi - a kako si i sa cime to uradio, j**e im se !!

Sve se vrti oko vibe-a!! ako ga potrefis - na konju si!

A sto se tice tiraza...ja nikad nisam rekao da sam autor. Izdao sam 6 singlova pod raznim imenima, uglavnom dance,..konkurencija je velika..ima ljudi koji rade mnogo dobre pesme i ne mogu da se merima sa njima. Ali, mogu svaku pesmu koju mi donesu, da poboljsam bar za 20-30%, i valjda me zato zovu??

A sto se tice svracanja, svracaju ljudi - moja vrata su tacno preko puta od SSL sobe! pa zaviri tu i tamo po neko..nekad cuju kako udara iz moje sobe, pa udju i pitaju - ko je to, sta je to...? ha,ha,ah...
fenomenalno...

bassystem 01-06-2006 11:01 PM

DaBear, vidim da stalno prati? temu, a jo? mi nisi odgovorio...molim te navedi (ili okači) bar 3 (tri) pjesme koje si odsvirao a da si zadovoljan njima...samo me zanima kako svira?, ni?ta vi?e

perun 01-06-2006 11:02 PM

[quote=DaBear]
Quote:

Originally Posted by p.e.r.u.n.

nema nista od diskusije dok se ljuti Perun ne umesa!!!
Pa jel lepo trazio covek da mu se kaze tacno sta ne valja...!! Nije umeo da cita izmedju redova, pa mora banalno da se napise!! pesma je daleko od hita, ali moze da se popravi i da zvuci 100 puta bolje! A deal i sa tako popravljenom, tesko....moze neki download deal, ili da sam stampa plocu i to je to! Ko sto rekoh...nije lako, nece vise niko da ulaze u prosecne projekte.
Najbitnije je, posle svega, kako zvuci gotova pesma. Kakv ima feel... a dali su 16BIT konvertori i 192K, ili analog ili didgital....nikoga nije briga vise!!! Trebas da pretvoris ideju ili zahtev nekog A&R majmuna ili kreativnog direktora u ono sto oni traze i cuju u njihovoj nadrogiranoj glavi - a kako si i sa cime to uradio, j**e im se !!

Sve se vrti oko vibe-a!! ako ga potrefis - na konju si!

A sto se tice tiraza...ja nikad nisam rekao da sam autor. Izdao sam 6 singlova pod raznim imenima, uglavnom dance,..konkurencija je velika..ima ljudi koji rade mnogo dobre pesme i ne mogu da se merima sa njima. Ali, mogu svaku pesmu koju mi donesu, da poboljsam bar za 20-30%, i valjda me zato zovu??

A sto se tice svracanja, svracaju ljudi - moja vrata su tacno preko puta od SSL sobe! pa zaviri tu i tamo po neko..nekad cuju kako udara iz moje sobe, pa udju i pitaju - ko je to, sta je to...? ha,ha,ah...
fenomenalno...

Eto, vidish... Chim se ljuti Perun umesha ti spustish loptu???:confused::D Zashto??? Nastavi da se lozish...;) Ustvari i jesi, na samom kraju! Nepopravljiv si, je**sh mi mater!!!:banghead:

Nego, pod tim "raznim imenima" si prodao 9 miliona??? Pa, daj, posavetuj momke kako da prodaju bar 10000!!! I to je nesto danas... Uffffffff...:rolleyes:

DaBear 01-06-2006 11:05 PM

[quote=p.e.r.u.n.][quote=DaBear]

Jos nesto, ..zaboravih,
kakva POMPA??? pa ko sam ja?? bog otac? smesno...ha,ha..
upoznao sam tonu poznatih producenata i snimatelja i svi su normalni ljudi, neki cak i nemaju pojma o tehnici i tehnickoj strani, neki se slepuju na veliko (al niko ne primecuje, sto je najveci fazon !)
Mnogo se svi bre vredjate i nadjete pogodjenim cim neko kaze nesto.....u breeeee.??

DaBear 01-06-2006 11:09 PM

[quote=p.e.r.u.n.][quote=DaBear]

ALO, NISAM JA PRODAO 9m, PRODALI LJUDI CIJE SU PESME A JA SAM RADIO NESTO (MIKSAO / PRODUCIRAO / REMIKSOVAO) NA TIM PLOCAMA!!!! ZAR JE TOLIKO TESKO DA SE TO PROCITA ??
BOZE SVASTA...

perun 01-06-2006 11:11 PM

[quote=DaBear][quote=p.e.r.u.n.]
Quote:

Jos nesto, ..zaboravih,
kakva POMPA??? pa ko sam ja?? bog otac? smesno...ha,ha..
upoznao sam tonu poznatih producenata i snimatelja i svi su normalni ljudi, neki cak i nemaju pojma o tehnici i tehnickoj strani, neki se slepuju na veliko (al niko ne primecuje, sto je najveci fazon !)
Mnogo se svi bre vredjate i nadjete pogodjenim cim neko kaze nesto.....u breeeee.??

Ma nije, chini ti se... To te drma nostalgija!:D;) A razumem te ja, 4 i po banke i 9 miliona primeraka... U Londonu! Nije se sa tobom zezati!:cool: Ono "Bog Otac" niko nije pomenuo... chini mi se... A nisi rekao NISHTA, zato i pishem sva ova sranja!

E, imas pice od mene u BG. Moram da te upoznam!:D:mad:

perun 01-06-2006 11:13 PM

[quote=DaBear][quote=p.e.r.u.n.]
Quote:

ALO, NISAM JA PRODAO 9m, PRODALI LJUDI CIJE SU PESME A JA SAM RADIO NESTO (MIKSAO / PRODUCIRAO / REMIKSOVAO) NA TIM PLOCAMA!!!! ZAR JE TOLIKO TESKO DA SE TO PROCITA ??
BOZE SVASTA...

Jebo te, al si skroman odjednom... Aaaaa, da, u pravu si! Zaboravio sam naocare u studiju!:D;)

lesha 01-06-2006 11:18 PM

mislim da ova rasprava vise ne vodi nikuda..
otisli ste suvise daleko u offtopic.

stvarno nema potrebe da ovakvim tonom nastavljate, inace sledi zakljucavanje.

poz

LACKY 01-06-2006 11:21 PM

1 Attachment(s)
nemam sta dodati sem!

DaBear 01-06-2006 11:37 PM

Quote:

Originally Posted by lesha
mislim da ova rasprava vise ne vodi nikuda..
otisli ste suvise daleko u offtopic.

stvarno nema potrebe da ovakvim tonom nastavljate, inace sledi zakljucavanje.

poz

jel se to meni cini ili uvek kad se gosn' Perun ukljuci, diskusija dobije neki "prepucavacki" ton i ode u tri lepe off topic??
Ja sam zavrsio, nema me vise...

pozdrav

All times are GMT +1. The time now is 06:10 PM.