Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Kako popraviti EQ? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=9388)

Vai 06-08-2004 08:18 PM

EQ je meni licno procesor koji je kao mac sa dve ostrice, ili ti zaista pomogne da dodjes do zeljenog zvuka ili ti ga potpuno upropasti, trece nemas.
Iako volim da se drzim onog starog dobrog (pomalo i neizvodljivog) recepta: dobar muzicar, dobar instrument, dobra sala za snimanje i naravno dobar mikrofon, EQ ni ne bi trebalo da koristis, ali imati sve ovo je ponekad nemoguce tako da male nijanse EQ uvek primenim ali sa oprezom.
Najvecu upotrebu EQ sam nasao upravo u tome sto su i drugi rekli, za otklanjanje nezeljenih sumova, ili nekih visokih frekvencija koje nastaju iz razlicith razloga.
Ako nemas de-esser ne nekom od procesora mozes slobodno da iskoristis EQ jer slovo "s" bas ume da zasmeta ponekad.
Uglavnom meni je EQ veoma delikatna stvarcica i retko je koristim da bih dobio bolji zvuk ... treba imati malo vece iskustvo za njegovu upotrebu.

Poz.

P.S. Za ono "popunjavanje zvucne panorame", zaista po prvi put cujem.

arados 06-08-2004 08:49 PM

Igore, poslusaj me!
Koristi EQ kako hoces i kada hoces! Zato su i stvoreni.
Ako ti nesto dobro zazvuci, ako ti zashmeka, nema razloga da to ne koristis!
Nigdje ne pise da ga ne smijes koristiti tu ili tamo. Neka ustaljena pravila postoje, ali su tu da bi se rusila, naravno.
Sve ovo, opet kazem, ako ti se svidja. Iskusaj, probaj, poigraj se malo.

ANITA 07-08-2004 09:06 PM

Quote:

Originally Posted by dacko

Nekad je jedan CUT vredan tri BOOST-a...

I stvarno je tako. :wink: ... mislite o tome... :lol:

Da, tako se mjere i pogreske u braku..... :roll:

Eon 08-08-2004 01:56 PM

Quote:

Originally Posted by SandRob
naravno! da tehnika 'popunjavanja slike' funkcionira onda bi eq bio automatiziran na nacin da analizira sto fali i da 'popuni', ali nije tako... na srecu. :wink:

Za ovo bi bila potrebna vestacka inteligencija. Skontaj imas softver koji uci kako ti radis sa eq-ovima i onda kasnije koristi tvoje znanje. Ipak je to nemoguce jer je na svu srecu muzika neiscrpna i uvek nesto novo postoji. Iako bi jedan takav pomonik dobro dosao ali gubi se kreativnost.Ja bi radije nesto ovako ubacio na fiziku zvuka.
Posto sam imao predmet na mom faksu Ekspertni sistemi puno sam se zadubljivao u sistem koji bi funkcionisao tako da ti automatski sve faze i korekcije vise fizicke prirode sredi.

Sta mislite o tome, ha?

arados 09-08-2004 10:11 AM

KOristi sve kako ti mislis da je najbolje, a inzinjeri zvuka su miljama daleko od nas, vjeruj mi!

Eon 09-08-2004 02:09 PM

Quote:

Originally Posted by arados
a inzinjeri zvuka su miljama daleko od nas, vjeruj mi!

Pa zato sam i razmisljao o ovome kao o mogucnosti personalizacije inzinjeringa zvuka :!:

All times are GMT +1. The time now is 08:18 AM.