Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   BACK VOKALI (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=7948)

Mogli 20-08-2003 10:34 PM

Mislim da sama tema back vokala nije dvoljno iscrpljena ovom prilikom. Ne mogu da razmisljam kako grupa TOTO to radi jer mi je
to jako daleko, ali kako to MAGAZIN radi, to bi voleo znati, a ne znam. Da li neko zna kako se skolski producira prateci vokal i kako
da on zvuci siroko?

Pedja 20-08-2003 11:28 PM

Pravo pitanje :wink: . I mene to zanima :?:

Eon 21-08-2003 12:30 AM

U principu ti je to to sto sam rekao skolski samo ubaci recimo i blagog reverba jer se upravo sa njim postavlja zeljeni instrument ili bilo sta drugo (citaj vocal) iza...ako zelis da nesto postavis iza nekog zvuka pravi izbor ti je neki kvalitetan reverb...
Za sirenje vocala u stereu moras takodje da iskoristis dobar Chorus effecat koji ima opciju SPREAD tako da mozes da odredjujes parameta sirenja zvuka u stereu...
Ako bas zelis to da odradis "analogno" onda uvedi dva kanala na mixeru i rasiri ih do kraja....razlicitom kombinacijom panovanja ces dobiti i stereo sliku samog vocala ili ti vise njih.. :D
Pravo pitanje koje ti se postavlja je sirenje vocala a ne slabo objasnjenje ove teme :wink:
Naravno mnogi bendovi to koriste recimo .....ovo je samo jedna od hiljadu mogucnosti.....recimo ubacivanjem midi kontrole na chorus effectu da ti se recimo prvih 10 sekundi u back vocalu odradi manji Spread a postepenim dodavanjem effecta i prolaskom sledecih 10 sekundi ga naravno povecavas i dobijas neverovatan filling ulaska back vocala u samu pesmu ili obrnuto... :D
Pa sada skontaj koliko samo imas operativnih mogucnosti ovog fazona :D

Mogli 21-08-2003 12:43 AM

Reci mi koji Chorus koristis najcesce?

Eon 21-08-2003 04:30 PM

Uglavnom koristim pulsarove veoma dobre Choruse... :!: :!: :!:

nixylive 21-08-2003 07:01 PM

Eone evo jednog pitanja za tebe. Vidim da odlicno poznajes proces sklapanja pesme pa me zanima da li bi mogao da mi objasnis na koji je nacin uradjena pesma od Jean Michel Jarre-a - Oxygene 2. Naravno ako si cuo ovu pesmu, a pretpostavljam da jesi. Vec duze vreme se odusevljavam kako je ono odradjeno, pa me eto zanima kad vidim da ima ljudi koji poznaju ovu oblast.

SandRob 21-08-2003 09:54 PM

iman srice da radin sa najboljima backovima u hrvatskoj. oni pjevaju magazinu i svima u hrvatskoj - oliver ih je vodi u milano da mu pjevaju na novoj ploci. problem je jedino sto zive u splitu, pa moram skupit najmanje 7-8 stvari da bi se njima isplatilo doc u korculu.
ne virujen u nikakve harmonisere, choruse, vocodere... osim ako se ne zeli dobit neki poseban efekt.
dobro snimljeni backovi sa malo panorame, eq-a, compressora i reverba i to je to.

ima jedan plugin koji umnozava glavni glas ali unisono, samo se sad nemogu sitit kako se zove :oops: nesto sa "d".. uf, uf,... mozda cak ima ric "clone". ma, ne mogu se sitit da me ubijes :(
sad cu malo obac po svojin instalacijama, pa cu javit...
ja san proba taj plug odavno, ali mi se nije svidi najvise zbog toga sto je mono. neznan, mozda je nova verzija poboljsana. :?:

Quote:

Originally Posted by Boskovic
Kad vec pominjete spektralnu analizu, nije loshm Pinguin AudioMete 2.

i ja koristin pinquin :) trebalo bi nabavit v3?! :roll: :oops:

Eon 22-08-2003 12:40 AM

Nixylive.....niko ne zna na koji je nacin uradjena to mogu samo da nagadjam i to je sve ako si mislio u tom smislu :D

Sandrob.....apsolutno se slazem sa tobom...naime panovanje i neki dobar compressor kao i reverb ce uciniti nemoguce mogucim
Uglavnom treba isprobavati 8)

SandRob 22-08-2003 10:40 AM

evo, ode (mp3/244kb)mozete poslusat komadic backova koje san izvadi iz jedne pisme sto san frisko radi.
ima jos puno boljih stvari i slozenijih back dionica, ali je ovo jedino sto san u konpjuteru nasa, a da je vec smiksano i bez muzike :oops:
sve glasove pjeva jedna cura. 8)

naravno, konverzija u mp3 je razjebala sibilare, pa zvuce ko da su prosli kroz neki phazer ili chorus, ali nisu.
koristen je samo kompresor, eq i reverb.

Mogli 22-08-2003 01:27 PM

Svaka ti cast Sandro, ne mogu se naslusati ove lepote!! To je to! Impresioniran sam tehnikom i samom idejom. Slusao sam Oliverov album cim je izasao i video da su to mocni back vokali koji su znacajno ulepsali pesme, pa ti sa pravom zavidim na drustvu sa kojim saradjujes, odosno na perfekciji kojom oni raspolazu. Ja sam se puno puta trudio da napravim nesto takvo, ali uzalud.

p.s. ako ti ta pesma ne bude hit onda ce biti kriv samo glavni vokal

All times are GMT +1. The time now is 10:19 PM.