Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Osnove (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=144)
-   -   Slow attack comp na vocal..? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=48892)

Rhino 08-08-2017 02:26 PM

Pa gosn Denykenov tutorial je samo jedan od nacina a svi su ispravni.

Slazem se u potpunosti sa Janom i njegovom opaskom o muzikalnosti.

jocasrb 08-08-2017 03:49 PM

Re: Slow attack comp na vocal..?

a dobro jes upravu ste, ne sporim, ali meni (mozda cak nikom vise) da nisam cuo da se kompresijom postize i sama 'dimenzija/dubina/mesto' zvuku ja bih iskljucivo koristio kompresiju za (ako je vokal u pitanju) skoro ubijanja dinamike.....pokusaj dobijanja 'jaceg' vokala...
verovatno bih i bez tog tutorijala shvatio ali mi je ovo ubrzalo proces za neki duzi period

awacs 08-08-2017 04:03 PM

Quote:

Originally Posted by Rhino (Post 374173)
Pa gosn Denykenov tutorial je samo jedan od nacina a svi su ispravni.

Slazem se u potpunosti sa Janom i njegovom opaskom o muzikalnosti.

Iako sam postavio link na Denykenov post moram da priznam da u životu nisam na taj način podešavao parametre na kompresoru. U stvari, davno sam probao, ali meni to prosto ne šljaka kao što mi ne šljaka ni onaj uobičajeni trik za nalaženje problematičnih frekvencija (uzan bandwidth na EQ-u, pa +10 dB, pa sweep, pa gde najviše rezonira – tu je). Ja sam posle takvih akcija jedno pet minuta gluv i glup, a opet znam ljude koji baš tako rade i postižu sasvim dobre rezultate. Cela fora je probati što više puteva pa pronaći svoj.

Pozdrav,

Vasa

Jan 08-08-2017 05:55 PM

Quote:

Originally Posted by jocasrb (Post 374174)
a dobro jes upravu ste, ne sporim, ali meni (mozda cak nikom vise) da nisam cuo da se kompresijom postize i sama 'dimenzija/dubina/mesto' zvuku ja bih iskljucivo koristio kompresiju za (ako je vokal u pitanju) skoro ubijanja dinamike.....pokusaj dobijanja 'jaceg' vokala...
verovatno bih i bez tog tutorijala shvatio ali mi je ovo ubrzalo proces za neki duzi period

A ne, ne, okej mozda nekim clean kompresorom malo za to da poravnjas signal, al kompresija je po tom pitanju pogresno shvacena, vise treba da je koristis za ton, ne znam kako bih objasnio, kompresori imaju razlicit ton....

lesha 14-08-2017 02:16 PM

Å*to jednostavno ne bi stavio neki LA-2A ili 3A i stvar je reÅ¡ena?

jocasrb 16-08-2017 12:26 AM

ma zanimalo me kako comp funkcionise..konkretno attack...mogo sam da pustim njih ali nije toliko interesantno haha :)

awacs 16-08-2017 02:30 PM

Quote:

Originally Posted by jocasrb (Post 374191)
ma zanimalo me kako comp funkcionise..konkretno attack...mogo sam da pustim njih ali nije toliko interesantno haha :)

Tako i treba. Upoznaj dugmiće da bi ih joÅ¡ viÅ¡e voleo.

Pozdrav,

Vasa

jocasrb 20-08-2017 09:54 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 374151)
Nego, zaboravio sam da pomenem jednu stvar koja mi se čini jako korisnom, a i veoma ima veze s temom: automatizacija. I to ne automatizacija fejdera nego automatizacija ulaznog nivoa (gain-a). ...

morao sam da se vratim na ovaj post...evo mixam sad neku pesmu...ovo je najkorisnija stvar koju cam cuo u zadnje vreme...hvala :D

idvi 26-08-2017 02:07 PM

Quote:

Originally Posted by Jan (Post 374152)
+1, ja automatizujem i pre fader i post fader... Prefader da kazem tehnicki, da se sve jasno cuje na istoj glasnoci itd, postfader kreativno

..za mene je najispravnije ručno podesit... nikakva automatizacija jer sa njome gubiš humanoidnost kod nekih repova. Govorim za vokal.
Meni su sugerirali da je najbolje i najčišće vokal step by step podešavanja sa faderima i nivo glasnoće. Tu kvalitetan vokal zadrži vjerodostojnost.
Ako sam razumio "polemiku".. za mene je compressor bolje nikad ne upotrijebiti.:da:
Ako se glas u mixu lepo cuje celo vreme, onda ga nema razloga vise komprimirat, jer ce se tako razjebat sve ostalo.

jocasrb 26-08-2017 02:26 PM

haha zanimljivo...ja sam pod njihovom automatizacijom mislio na to rucno podesavanje kao sto i ti kazes...posto se u FL-u to zove 'creating automation clip' ja zbog toga i povezao to...

ali mislim da jan i vasa misle takodje na to rucno podesavanje 'svake reci' zasebno, nek isprave ako gresim

All times are GMT +1. The time now is 06:48 AM.