Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Stereo pitanje (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=48825)

jocasrb 28-06-2017 08:30 PM

Re: Stereo pitanje

bas sam danas gledao nesto oko toga...da li je tacno da eq utice na 'poziciju' zvuka? u prevodu, sa low freq. imamo osecaj da taj zvuk dolazi nekako odozdo, dok ako pojacavamo tamo 10+k freq. imamo percepciju da zvuk ide odozgo?

awacs 29-06-2017 01:33 PM

Quote:

Originally Posted by jocasrb (Post 373999)
bas sam danas gledao nesto oko toga...da li je tacno da eq utice na 'poziciju' zvuka? u prevodu, sa low freq. imamo osecaj da taj zvuk dolazi nekako odozdo, dok ako pojacavamo tamo 10+k freq. imamo percepciju da zvuk ide odozgo?

Verovatno ima istraživanja na tu temu. Ovako napamet mogu da kažem da mi tu ima logike jer niske frekvencije doživljavamo i telom, a ne samo ušima, pa je nekako logično da ih tumačimo kao da dolaze odozdo. Uostalom, ko zna, možda i sami izrazi niski tonovi i visoki tonovi dolaze upravo odatle :)

Pozdrav,

Vasa

spartakus 29-06-2017 11:01 PM

Ima jedna tema gde se spominje kako producent objashnjava kako redja zvukove po prostoru,sto je i moguce tvikovanjem revba i eq.Meni je jako teshko da sa slushkama odredjujem panorame i revb koji mora da naduva membranu pre nego shto posecem low.Ovo je moj moto ako je muzika jako tiha zvuk je dole kod stopala,ako je glasna onda je visoko kod uha,ako ima previshe samo bassa uvucena jedno 1,5 u sliku,a ako ima previshe visokih izvucena je iz slike (preliva ko fontana na slaviji).:banghead:

awacs 30-06-2017 07:11 PM

Quote:

Originally Posted by spartakus (Post 374003)
Ima jedna tema gde se spominje kako producent objashnjava kako redja zvukove po prostoru,sto je i moguce tvikovanjem revba i eq.Meni je jako teshko da sa slushkama odredjujem panorame i revb koji mora da naduva membranu pre nego shto posecem low.Ovo je moj moto ako je muzika jako tiha zvuk je dole kod stopala,ako je glasna onda je visoko kod uha,ako ima previshe samo bassa uvucena jedno 1,5 u sliku,a ako ima previshe visokih izvucena je iz slike (preliva ko fontana na slaviji).:banghead:

Ma svi ti pokušaji da producent X objasni šta i kako radi su žvaka za ludaka. A i koga boli uvo za to? Ako neki producent kaže da je uspeo da natera udaraljke da budu 24° iznad horizonta ili dva metra iza gitariste da li treba da verujem njemu ili svojim ušima? Istina je da postoje neki opšti principi kako doživljavamo stereo sliku, ali oni jako malo veze (ako uopšte) imaju sa nekakvim jasnim i nedvosmislenim rasporedom instrumenata u prostoru. Uostalom, sama reč „doživljaj“ podrazumeva onoga ko taj doživljaj doživljava, a ne nekakvu apsolutnu vrednost koja važi za svakog slušaoca.

Pozdrav,

Vasa

All times are GMT +1. The time now is 12:21 AM.