![]() |
Quote:
Sensitivity (at 1 kHz, open circuit voltage): -54.5 dBV/Pa (1.85 mV) 1 Pascal=94 dB SPL To nema veze sa SPL-om koji mikrofon može da istrpi pre izobličenja, a 94dB je najobičnija definicija zvučnog pritiska koji odgovara vrednosti od jednog paskala. Pošto ne verujem da veruješ meni zamoli nekoga u koga imaš poverenja da ti rastumači stavke u specifikacijama mikrofona. Ili pre toga pogledaj šta Vikipedija kaže na tu temu (sensitivity): https://en.wikipedia.org/wiki/Microp...specifications U specifikacijama dinamičkih mikrofona po pravilu nema stavke Max SPL (x% THD), pošto je ta vrednost u domenu teorije, a praktično nepostojeća na našoj planeti :) I u tim slučajevima bi izobličenje došlo od preampa, a ne samog mikrofona. Pozdrav, Vasa |
Re: Magarac
Mhm...ok, čika Vaso, ja pričam o tim nekim SPL-ovima, proizvođačkim.
Zaista mislim da ti o tome što pišeš znaš puno, imaš daleko više iskustva od mene, a i zbog foruma, ljudi moraju da znaju da si radio na daleko većim stvarima nego što ću ja verovatno ikada... Neki od kojih sam učio su poodavno u penziji, imam nešto malo iskustva ovako, znam skoro napamet pojedine "proizvođačke" specifikacije i eto... Znam da većina dinamičkih ne ide preko (proizvođačkih) 100 ili tu negde... Gotovo da ne znam da i jedan kondenzator ide ispod toga, dakle većina je uglavnom dosta iznad tih vrednosti...i eto... A najlepše doboše i kick-ove sam snimio - kondenzatorima...i to nakon što sam "dobio packe" zbog izražavanja bojazni o tome itd... Prosto, potpuno subjektivno - povećanjem snage onoga što se snima... "Dinamička" dinamika "potone" u miksu i gubi kičmeni midl... Kod ovih drugih - naprotiv...jbg... Tako da, eto to je ono što znam... Operacija uspela, pacijent umro... |
Boki,
Nema tu nikakvih „proizvođačkih“ SPL-ova. To su prosto specifikacije koje imaju svoje značenje. Zarad članova koji ovo možda čitaju nije red da se frljamo izrazima i ložimo ih da kondenzatorski mikrofoni „trpe daleko veći zvučni pritisak od ostalih vrsta mikrofona“, pošto je to naprosto pogrešna tvrdnja. A svako neka snima šta hoće čime hoće. Najbolje neka snima onim što ima. Pozdrav, Vasa |
Dobro... Nismo drva da se slažemo...:wink:
Ima li još ko koju da doda...? |
Joško je trnutno zauzet 😁
|
...i kad sam već pomeno taj Bril-ov mikrofon i onu violinu...upravo čitam da je umro Ignac Šen, čovek koji ju je svirao... :cry:
|
All times are GMT +1. The time now is 05:16 AM. |