![]() |
Re: Analog summing na "običnom" mikseru?
@HeatMan:
1) Kakve veze imaju jitter i ITB sabiranje? To su dve sasvim odvojene priče, nema smisla uvoditi jitter u ovu temu. On ima veze sa D/A konverzijom, nikako sa onim što se dešava u digitalnom domenu. 2) Ako miks posle dvadesetog kanala počinje da se „gužva” ja bih pre krivio gain staging kroz pluginove, aranžman i sam miks nego ITB sabiranje. Pozdrav, Vasa P.S. E da, sabirnice s karakterom :) OK, nemam ništa protiv karaktera, trafoa i sličnog, ali mislim da je sve to korisnije imati PRE obrade signala (EQ, kompresor, AUX send), a ne na kraju lanca. Mislim, ovako ispada da filtriram „beskarakterni” vokal i tako bez karakrtera ga šaljem u reverb (dilej, ŠKK), a onda očekujem da Neve ili Chandler urade svoj mojo i onda to bude do jaja. Ne razumem, ali dobro, ja sam ionako lud. |
Quote:
Evo i motivacije: http://rumski.com/forum/showthread.php?t=47938 |
Quote:
Zašto bi bio ograničen na taj sound? Quote:
Istina, nije top class. To su tražili, ali to što pričaš o širini slike i nedostatku tranzijentnosti, to je problem mastera koji je rađen za nekih 30 pesama za TV, ne mogu mix sam da kačim jbg ugovori itd.. Elem, istina je takođe da se može reći i još svašta nešto, da ima previše reverba, i da je aranžman loše postavljen i da ima previše instrumenata, ali.. opet.. klijent je diktirao kakvu pesmu želi, i ja sam to samo sproveo u delo. Ovo sam radio npr za sebe, i zato ima manje instrumenata, reverba itd, i sve je svedenije i "organski". https://www.youtube.com/watch?v=AA9y6KvX_Rw ali kada radim za sebe ne obraćam toliko pažnju na sve te stvari i mix gledam uglavnom samo da bude samo funkcionalan, prirodno (otud toliko low mida) i da zvuči kao neka muzika koju volim da slušam. Ali opet, dubina se gubi pred kraj pesme.. Quote:
*to se tiče monitora, i ostale opreme.. uvek ima potrebe za tim. ali uvek ima potrebe za svačim nečim novim, i opet su u pitanju samo preferencije.. :) Quote:
*to se maseratija tj jason mraza tiče, ne znam. Meni je taj album fenomenalan, zvuči mi prirodno a ne hirurški. Quote:
Quote:
*to se tiče plugova, istina je. ima odličnih. Ja moje uade ne bih menjao ni za šta, jer praktično samo njih i sonnox koristim, ali to je druga priča. :) Quote:
A ni ovde nema 20+ traka :) Quote:
Onaj ko ima para uzima ono za šta ima para i to je to.. A mi sada krećemo da diskutujemo o ukusima oko "farbi" a ne o onome što smo pričali oko dubine miksa :) Svaka analogija će ti "farbati" tj modelovati signal na neki način, kao i svaki kabl. Pitanje je samo šta želiš da dobiješ :) |
Sad tek vidim sledeću stranu.. na neki način mi je drago što smo pokrenuli malo forum, i bar neku temu, ali opet.. mogli smo bolju priču da nađemo :)
Quote:
*to se tiče jittera, one znam što si se njega uhvatio kad je to samo jedna od stvari koju sam rekao. On se rešava boljim klokingom, koji sam pomenuo ranije jer sam pitao da li se slažu da postoji razlika i potreba za boljim clockom ako se radi digitalno, pa sam pomešao trista stvari od jednom u rečenicu... Ali u svakom slučaju postoji zaokruživanje. Kada bismo mi radili filmsku muziku (a siguran sam da većina nas to ne radi) apsolutno bih rekao beži od analogije što pre. Jer u pitanju je veći dinamički raspon. Mi u modernoj popularnoj muzici imamo manje dinamike.. Radi poente, banalizovaću i reći da je to maksimum 12 db dinamike, što su 2 bita. U ta dva bita bi trebalo da stane mnogo informacija, i konstantno se dešava gužvanje i zaokruživanje na najbliže cifre. Analogiju boli dupe za dinamiku samo ako je iznad šuma, i ako je ne teraš u crveno. Quote:
To je ono što pričam, na milijardu i jedan način možeš dobiti hiljadu i jedan efekat, i da to bude dobro, odlično ili dovoljno dobro. pitanje je koje ćeš kompromise praviti i šta na kraju krajeva želiš. Da bi snare u mixu zvučao kao da je snimak iz osamdesetih možeš ga triggerovati sa već napravljenim snerom, ili možeš snimiti dobro nešto što se koristilo na tim snimcima, i koristiti tehnike koje su oni koristili (beli ili pink šum). Odluka je na tebi, jer svako od nas pravi pesme, mixeve i sam studio po svojim merama i potrebama za njegov workflow. |
pa da, slazemo se ali s tim sto ja i dalje tvrdim da to nema veze sa separacijom i da je to do mixing skill-a. Rado bih poslusao neki a/b test sa identicnim postavkama ali to je nemoguce izvesti. Kupio si box sa farbom i mojo-om tog neve stola i to je sve.
Jason Mraz zvuci fantasticno tu nema pogovora. Ono sto meni nije odgovaralo u tome je kada ga kezual slusas sa strane, meni na mojim zvucnicima i u kolima brzo postane naporan za slusanje. To je naravno do mene i mog uha. A miks, i ja bih ga sad drugacije uradio ali to je bilo taj dan pre dve godine tako sam se istripovao u tih sat vremena i eto. Okacio sam cisto da ne ispadne da sam samo neki seromud :) Nemam sad nista reprezentativno, ali bice nesto sa 50+ traka a i vreme je da i ja okacim nesto sto mislim da je stvarno dobro. Cuo sam tvoj kad si ga kacio cak sam ti bacio i komentar. Imao sam sitne zamerke ali je zvuk pogodjen i to je najbitnije :) btw probaj i neke od ovih novih pluginova, iznenadices se @znak ovaj lik je hilerijus :D |
Quote:
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
|
Quote:
Hint #1: Šta znači „napraviti dobar sound od početka”? Snimiti zvuk instrumenta sa svim atributima koje on poseduje ili samo sa onima za koje znaš da će ti trebati u miksu? Pozdrav, Vasa |
Iako ne spadam u krug cak ni pocetnika a kamoli nesto vise ipak sam procitao svaki odgovor strucnih kadrova. Nesto i nisam razumio al ono sto jesam....
Reaper zvuci zericu analognije, i studio one zvuci prirodnije. C8 zvuci daleko bolje od c5., pa sad ne kontam. Mene ste prcali jer sve zvuci isto a sad odjednom razlike. Ili su te razlike dostupne iskljucivo za vas profesionalce. Pa i ak je tako u cemu je fora ako radite projekte za ljude kojima je bit da trese lupa udara. Gdje je bit svega ako nitko od krajnjih korisnika nece skontati jel to neve, ssl, free voxenego i jel cubendo PT ili ovo ili ono. Dal se stvarno sve svodi na komentar o tipu koji reklamira box jer je potrosio pare pa sad da se malo hvali. A sad bih molio jedan iskren odgovor. Shvatio sam da vi radite sa velikim facama. Ajte iskreno razumiju li te face sve to. Vide li razliku znaju li uopce bit...ili je bitno da zazvuci ko seve i italiano ili joksimovic ili... |
Alo ljudi?Jel to malo "proradio" forum. ???? Ne pamtim kad sam video neku diskusiju da se za par dana razvukla na 3 strane (!!) i neki stari clanovi isplivali napovrsinu! :grin::grin::grin:
|
All times are GMT +1. The time now is 03:03 PM. |