Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   "Kada je dosta produkcije?!" (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=47413)

DaBear 25-05-2015 02:20 PM

Re: "Kada je dosta produkcije?!"

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 366293)
Jo? ne?to, ?to Boki nije pitao: koja je svrha snimka, a samim tim i produkcije?

E to... svrha snimka.

(A poenta bavljenja muzikom...??:rolleyes:)

awacs 25-05-2015 03:07 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 366294)
A poenta bavljenja muzikom...??:rolleyes:

To je bar jednostavno – ili si rođen za to, ili prosto nisi rođen za fudbal :)

Pozdrav,

Vasa

Rhino 25-05-2015 03:13 PM

"Kada je dosta produkcije?!"

Ovo je izgleda moj omiljeni thread na forumu evo vec neko vrijeme :D

Znak 06-06-2015 08:18 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 366293)
Jo? ne?to, ?to Boki nije pitao: koja je svrha snimka, a samim tim i produkcije? Prodaja preko iTunesa, kačenje na You Tube kao prezentacija benda (zarad dogovaranja eventualnih svirki po klubovima), poklon devojci za rođendan, vremenska kapsula u vidu zvučnog zapisa...?

I Premijer liga i utakmica Zabojnica ? Bečevica i subotnja rekreacija trbu?astih matoraca na terenu Hemijske ?kole na Banovom Brdu i igra na male goliće na livadi su u neku ruku fudbal. Svaki od ta četiri nivoa ima drugačiji smisao i svaki ima smisla, samo ih ne valja me?ati. U velikim ligama glavna odgovornost je prema strukovnim strukturama i novcu, na livadi postoji samo lična odgovornost prema saigračima.

Kako god da okrene?, odgovornost i krajnja namera su ključne stvari, a svako se sa njima nosi kako zna i ume. Neko pređe put od livade do Vemblija jer je ba? to hteo (i umeo i mogao), nekome to nikad nije ni bila ideja, hteo čovek da u?iva u trenutku. I boli ga uvo da igra dvaput po 45 minuta, nego do 11 i ?tri korne ? penal?. Elem, i na male goliće se ipak zna kad je kraj utakmici. A sutra sve ispočetka, bez opcije Load last session :)

U knjizi Dejvida Birna "How Music Works" prvo poglavlje, pod nazivom "Creation In Reverse", posvećeno je ideji da stvaranje muzike počinje odlukom o kontekstu. Glavna stvar je venue - gde će ta muzika biti izvođena ili "pu?tana". Dejvid nalazi da je akustika prostora (tj. količina odjeka) osnovni razlog zbog koga se toliko razlikuju muzički stilovi. Bubnjevi su za afričku ledinu, horovi za gotsku katedralu.

Ja sam oduvek ciljao na isti kontekst: jedna osoba u sobi sa zvučnicima ili slu?alicama. Jer, ono ?to volim da slu?am ? slu?am sam hiljadu puta. Naravno, neko vi?e voli da čuje ne?to samo jednom u dru?tvu hiljadu ljudi.

awacs 07-06-2015 12:51 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 366541)
U knjizi Dejvida Birna "How Music Works" prvo poglavlje, pod nazivom "Creation In Reverse", posvećeno je ideji da stvaranje muzike počinje odlukom o kontekstu. Glavna stvar je venue - gde će ta muzika biti izvođena ili "puštana". Dejvid nalazi da je akustika prostora (tj. količina odjeka) osnovni razlog zbog koga se toliko razlikuju muzički stilovi. Bubnjevi su za afričku ledinu, horovi za gotsku katedralu.

Da, prostorni kontekst je važan u svakoj umetnosti. Kažu da je zato Mikelanđelov David onako glavat – zamišljeno je da bude postavljen na friz katedrale u Firenci, pa je umetnik razmišljao o perspektivi i detaljima koji treba da budu vidljivi iz daljine. A ni Pikaso nije slikao Gerniku za kačenje na zid u stanu na devetom spratu u bloku 61 (NBG).

Pozdrav,

Vasa

P.S. Obojica smo odlutali od teme. Ovo što pominjemo ima veze sa nepostavljenim pitanjem „Gde počinje produkcija?”

Znak 08-06-2015 07:08 AM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 366544)
P.S. Obojica smo odlutali od teme. Ovo ?to pominjemo ima veze sa nepostavljenim pitanjem ?Gde počinje produkcija??

"Creation In Reverse".

awacs 08-06-2015 12:38 PM

Kad smo već kod knjiga, zanimljiva je „Buka: politička ekonomija muzike” Žaka Atalija.

Code:

http://monoskop.org/images/6/67/Attali_Jacques_Noise_The_Political_Economy_of_Music.pdf
Pozdrav,

Vasa

Znak 08-06-2015 10:33 PM

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 366553)
Kad smo već kod knjiga, zanimljiva je ?Buka: politička ekonomija muzike? ?aka Atalija.

Hvala Vaso, posle prvog prelistavanja knjiga deluje izuzetno interesantno i originalno. Pročitaću je odmah, po?to ne spadam u one koji veruju da teorija i naučni pristup ?kode "osećaju" u umetnosti. Da je tako onda bi Kolrid?, Bodler i Ki?, briljantni teoretičari, bili potpuno bezosećajni, a znamo da nisu, naprotiv.

awacs 09-06-2015 01:17 PM

Quote:

Originally Posted by Znak (Post 366567)
(...)po?to ne spadam u one koji veruju da teorija i naučni pristup ?kode "osećaju" u umetnosti. Da je tako onda bi Kolrid?, Bodler i Ki?, briljantni teoretičari, bili potpuno bezosećajni, a znamo da nisu, naprotiv.

E, s tim ?to je Atali ekonomista, a ne muzičar ili teoretičar muzike :)

Meni ta kniga već neko vreme stoji na e-polici. I ja sam je dosad samo prelistavao, nisam ba? toliko načitan :) Takve knjige treba čitati tek u penziji, da sazna? čime si se bavio :)

Pozdrav,

Vasa

Znak 09-06-2015 03:04 PM

Ekonomija i jeste ključni problem dana?nje muzičke produkcije.

All times are GMT +1. The time now is 07:10 AM.