![]() |
Re: Problem sa 115 hz
Dakako ima, prečitaj ovaj post:
http://www.rumski.com/forum/showpost...5&postcount=14 ... i što sam do sada napisao u tom threadu. |
Quote:
Nije da imam neku dobru ideju, al chekaj da vidish moj dip na 100Hz. Meni ovo ne deluje toliko strashno, ali teshko je proceniti bilo shta iz ove slike, ne zna se kakav je smoothing, window, i od perspektive se ne vide tachno koje su frekvencije. Ovakvi waterfall settingsi su uobichajeni al po meni ne predstavljaju najbolju sliku problema, jer su malo ispeglani i prestilizovani za dublju analizu. A i dobro je imati waterfall i prazne sobe za uporedjovanje. Recimo ja imam gadan deep koji i nakon ogromne redukcije rezonance na ochiglednim modovima (imam jedan dominantan uzduzni mod (i harmonike) zbog podvajanja dimenzija) izgleda podjednako dubok, a u nekim settingsima izgleda i gore nego pre tretmana. Preciznijom analizom se vidi da to nije sluchaj. Ako bi waterfall postavio surovije, sa najnizim rise timeom, nizim rangeom, vishom "rezolucijom" dobio bi realniju sliku. Recimo dip moze da deluje kao da tu ne chujesh nishta, a u stvari chujesh attack note koja brzo zatim ulazi u dip. Tu se isto vidi da se situacija znachajno popravila nakon tretmana (iako je na default settingsu delovalo kao da ne mrda). Zatim da su tu postojala dva mala modica pre, koja su nakon nekoliko poroznih absorbera na prednjem zidu ushla u kontra-fazu i postala mali dipovi, na srecu ne mnogo znachajni. Isto tako moze postati jasnije da oshtar dip u stvari nije oshtar (i ne chuje se kao oshtar vec sviranjem sine wave-a chujesh da skoro podjednako utiche na veliki deo oktave) vec lichi na odsustvo rezonance (mada verovatno nije jer se chuje da note tu nemaju sustaina) i da najjachi pikovi oko tog dipa, koje si poprilichno uravnjao, zapravo i dalje dominiraju zvuchnom slikom. Tako da je neka moja teorija da jednostavno tretman mozda nije bio dovoljan da uravnja bash sve. Isto tako ako bi dip nadomestio EQom i potpuno ga ispravio u sweet spotu da izgleda savrsheno na waterfallu, zvuchalo bi malo chudno, a kod muzike bi se tu stvorila strashna rezonanca ako bi se poklopila nota tu... Odoh previshe u filozofiju... Uglavnom, ne veruj bash slepo tom waterfallu. E sad, ovo sve nije od neke konkretne pomoci, al eto, mozda preciznijom analizom mozesh sam bolje razumeti deshavanja u toj frekvenciji i dobiti neke ideje... |
Problem sa 115 hz
Naravno da se i tvoje misljenje vazi!
Pazi... Ono gore u vrhu rascjepa se sve desava izmedju 115 i 130 hz na ovoj slici. Iste kriticne frekvencije kao Dzoniju i Janu. Mogu i izrendat jos svakojakih, nije problem. Samo recite.. Moja soba nije nikad zavrsena. Ali radim poprilicno udobno moram da priznam. U stvari citava prica oko je bila jedan veeeliki ooo-ruuuuk period i to je to. Jao kad se sjetim kako sam bio umoran tih mjesec-dva... Kao rudar... Mozda se priblizilo vrijeme za pimpovanje? Uf, vec me strah od toga :) |
Problem sa 115 hz
@NLP
Da, na tom mjestu je dip sa raznoraznih pozicija u raznim varijacijama... Imam superchunkse u uspravnim uglovima sobe a gore izmedju zida i plafona pod uglom od 45 stepeni imam panele od cini mi se 100kg tvrde vune, svega 10cm debele ramove... Jos mase bi valjalo jel? |
5 Attachment(s)
Da se smire modalne/ resonantne i SBIR treba podosta kamene vune a i možda membranskih absorbera.
Skoro svi zvučnici oddaju zvuk izpod recimo 500Hz omnisferično pa zato SBIR, a iznad cca. 500Hz prelazi na hemisferičnu radijaciju, tako da su upletene prednja stena, leva i desna, te plafon i pod. Opet od čega su tačno (kg/m2) stene, plafon i pod. Zato je najbolje kod budget studia, da se ima prazna namjenska soba i da se postavlja sweet spot i pozicija zvučnika, to zna potrajati o onda se napravi akustički tretman. I visina zvučnika i sweet spota (Z os) je značajan parametar. Absorberi za nizke samo u kutovima nisu dovoljno i na površinama "prvih refleksija" treba da se absorbuju nizke. Neke devijacije kod nekih soba je i da nije leva i desna stena jednake mase, odaziv levog i desnog zvučnika neče biti jednak... parametara ima mnogo a preko foruma je sve to više manje nagađanje... Primjer soba betonski bunker, dimenzija 3.6m X 3.6m - kvadratni prosjek, duple modalne X visina 2.6m (slike su bez 2 X sub Quested X15 a meritve su radjene sa njima i sa tom radnom površinom kad je uklonim drugdje je dip i na levom i na desnom). Otišlo je skoro pola metra sa svih strana za akustični tretman pa akustička "slika" nije ravno kao ogledalo. |
Problem sa 115 hz
Prostor izgleda ozbiljno, nema price.
Znaci da racunam grubo jos 2 kombija vune da dodam na ova 2 sto su vec unutra... To je dosta posla.. Morao bih da stopiram sve ostale segmente zivota dok se to ne sredi a da ne pricam da postoji sansa da se selim u drugi grad, hmm... Bolje mi je da sjedim gdje sam za sad. Samo razmisljam na glas :) Edit: Zaboravih gore reci... Ovaj waterfall je 1/48 smoothing, 300ms. |
Pa to nije problem, taj studio (pa i skoro svi drugi koje sam napravio) je sastavljen od modula, največi modul je 120cm X 200cm X cca. 40 - 45cm, neki su manji i različitih oblika (policilindri, kompenzacijski elementi...).
Može se upakirati i preseliti na novu lokaciju. Waterfall je dobro da je na 1000ms (ponekad 1500ms) i da se vidi prozor od cca. 60dB, tada možeš vidjeti koliko dugo nizke "odzvanjaju" u prostoru. U nizkim regijama (tamo pod cca. 30Hz odvisno od prostora) če se dosta puta vidjeti neke devijacije gdje zvučnici ni ne igraju, a kad se napravi više merenja onda se vidi da neku waterfall-ovi nemaju takve devijacije... to je običajno šum okoline, vibracije od vani... 1/48 smoothing je veoma dosta, nudi "previše" informacija, koje uho i ne čuje. |
Pogledacu kako izgleda kriva waterfalla na 1000ms i sa manjim smooth-om...
Inace regularna spl mjerenja sam radio na 1/3 smooth, citav opseg 20hz -22.000khz mi bude u 8-9db. |
1/3 je opet druga krajnost, najbolje pusti da se mo?e downloadat-i sa oblaka file pa da svako pogleda kako hoče.
|
Rew file?
Okacicu na neki sajt kad budem pri kompu. Nemam cloud, old school way :D |
All times are GMT +1. The time now is 07:43 PM. |