![]() |
Re: Koji DAW koristite?
Quote:
Ja mogu reći da sam pomislio da će većina reći da koriste Reaper jer je stvarno dobar a cena mu je sme?na. Ali sa druge strane to ime i kompanija koja je iza toga mi deluje ko da su neka deca (?to naravno nisu) ali smatram da imaju skroz neprofesionalan pristup tome. Naravno ne govorim da je program lo?, sasvim naprotiv parira svim najboljim. A pritom je veličine 50mb "spakuje?" ga na usb i bukvalno mo?e? da ga nosi? svugde sa sobom. |
CuBase. Jednostavno le?i, to je to, na?li smo se.
Probao sam sve ostalo, ali CuB mi ima intuitivno radno okru?enje, stabilno radi i snalazim se u njemu bolje nego u svemu drugom. |
Quote:
Sa druge strane poznavanje vi?e dawova jeste prednost ali opet ne smatram da je neophodno. To ti je ko da ume? da svira? vi?e instrumenata, neće? svirati vi?e instrumenata odjednom i sviraće? ono ?to najbolje svira?. Uostalom samo po?alje? trekove i svako radi u svom daw-u. Sem ako nastavlja? tuđi projekat, ali opet to je druga priča. |
ako dobro poznaješ jedan daw lako ćeš se snaći i sa ostalima ne mislim da je to neki specijalan skill. Daj mi bilo koji daw sa key bindings i uputstvom (za svaki slučaj) i završiću posao isto, na nekom sporije na nekom brže. Poenta je da najlakše dođeš do željenog rezultata sa što manje kliktanja i da ti taj daw daje što više prostora da budeš kreativan a manje tehničar. Priča ispričana milion puta ali eto
|
Sta ima analogna konzola sto nema daw ?
|
osim činjenice da ti je sve pod prstima i da ne moraš da klikćeš i gledaš u ekran kao i da zbog toga dođeš do rezultata dosta brže.. ništa
ali isto to možeš i sa velikim digitalnim kontrolerom i spremnim templejtom sa pluginovima po kanalima jer što sam stariji to sam sve više svestan da je mnogo bitnije da uradim što više za što manje vremena dok sam napaljen nego to sa čim radim.. bukvalno me boli uvo na čemu radim sve dok ne gubim vreme na stvari koje nemaju veze sa muzikom/zvukom |
Quote:
DAW i sve ostalo je nebitno ako usporava kreativni proces, sta kome i kako radi je individualno i tako i treba da ostane...na kraju ni ne cujemo svi isto pa zasto bi onda i radili isto! |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
ma pitanje je bilo sto je teze nauciti analognu konzolu nego daw. Nije bitno. nekad se prelazilo 100m za room bubnja a danas pricamo jel tri klika il dva klika. Cinjenica je da neko sa 24 kanala i magnetofonom moze za 5 dana, ono sto neki ne mogu sa 500 kanala, 500 kompresora, 500 ekspandera, 500 eq uova, 500 reverba za 25 godina.
|
Quote:
Pozdrav, Vasa |
All times are GMT +1. The time now is 10:25 AM. |