Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Tehnike (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=95)
-   -   Problem u mono preslu?avanju (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=46393)

Darsus 31-10-2014 09:04 AM

Re: Problem u mono preslu?avanju

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 362596)
A kako glasi konkretno pitanje?

Pozdrav,

Vasa

Pa problem koji ima covek, zbog cega je i pokrenuo temu. Mene iskreno interesuje ono sto ste rekli, da mono kompatibilnost nije bitna, vec kako zvuci van sweet spot-a. Doduse dali ste savet sa drugom prostorijom, sto praktikuju mnogi, ali me zanima na koji nacin takodje moze da se testira i na sta tacno obratiti paznju?

awacs 31-10-2014 10:38 AM

Quote:

Originally Posted by Darsus (Post 362597)
Pa problem koji ima covek, zbog cega je i pokrenuo temu.

A, to :) Pa ako ima isti „problem” kao Millow, onda to i nije problem nego pojava :) Normalno je da će se stereo gitara tiše čuti kada se sluša mono. Ni Basket Case od Green Day-a ne zvuči baš spektakularno kad se sluša mono. Ali u oba slučaja zvuk ima isti karakter i u stereo i u mono slušanju, a to se računa.

Drugo, ne možemo da razgovaramo konkretno ako nismo čuli konkretan snimak :)

Quote:

Originally Posted by Darsus (Post 362597)
Mene iskreno interesuje ono sto ste rekli, da mono kompatibilnost nije bitna, vec kako zvuci van sweet spot-a. Doduse dali ste savet sa drugom prostorijom, sto praktikuju mnogi, ali me zanima na koji nacin takodje moze da se testira i na sta tacno obratiti paznju?

Dve stvari su važne (po mom mišljenju):

1) Što manje stereo signala (pa i reverba), to je lakše napraviti širok i dubok miks koji je fazno sređen.

2) Mono trake koje su van centra: što su ekstremnije panovane levo ili desno, to ih je lakše pojačati bez straha da će maskirati vokal ili nešto drugo što je važno (solo, temu ili već nešto slično). A onda će i u mono slušanju biti dovoljno glasne. Sve to naravno pod uslovom da je aranžman spakovan kako treba i da su EQ-i OK.

Lično sam sklon tome da što brže postavim balanse i panorame instrumenata, pa onda neko kraće vreme slušam mono sa tako postavljenim panoramama i čačkam reglere (virtualne, naravno:)) i EQ, pa se vratim na stereo slušanje i samo s vremena na vreme pritisnem mono dugme.

Ona stvar sa slušanjem van prostorije je ustvari takođe neka vrsta mono slušanja, s tim što se tu čuju samo niske i srednje frekvencije, a one su obično najkritičnije. Nema visokih da te lažu kako si opasan baja :) Da ne dužim.

Pozdrav,

Vasa

Darsus 31-10-2014 03:03 PM

Odlicno, to sam i zeleo da cujem. :) Zanimalo me je zato sto ne panujem cesto jer i nemam neke potrebe, a bice mi korisno kada se susretnem sa tim problemom nekad u buducnosti. Hvala.

Rhino 31-10-2014 03:20 PM

Rjesavam te probleme tako sto ih sasijecem u pocetku, tj ne 'dozvoljavam' im da se 'dese' pazljivim odabirom zvukova, broja instrumenata i 'vizijom' aranzmana od pocetka.

Ako ne pazis od starta vece su ti sanse za tu problematiku... A tu problematiku nekad ni ne mozes da rijesis osim da se vratis nazad.

Sent from my iPhone using Tapatalk

ugljesa 03-11-2014 01:45 AM

Sjajna tema i sjajni odg. Ako ima jos neki korisni savet ili kako vi to radite, pisite.

VladaNS 16-11-2017 09:40 AM

Moram oživeti ovaj topic.

Kako rešavate problem sa stereo vst klavirima kad su oni bitan element pesme a imaju popriličnu stereo širinu? Ja sam primoran da ih često pretvaram u mono i centriram ili da ih "suzim" sa si imager-om ili sličnim alatima (da ne spominjem to što dosta renomiranih vst proizvođača imaju fazne probleme u mono-u, pa često izgube na visokim).

All times are GMT +1. The time now is 12:12 PM.