![]() |
Re: Retro Vintage Plugs
To ces uraditi sa po gasa, samo ako budes koristio instrumente iz tog vremena i ako budes panorame koristio kao sto su se nekada koristile.
|
Quote:
Za dru?enje sam tu, samo javi. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Nego, jbš celu ovu moju kenj*žu — o kojoj pesmi se radi?
Pozdrav, Vasa |
Cisto malo da pripomognem (mozda)... :)
Zaboravi saturacije 'na svakom kanalu' - ne znam kakve to veze ima sa Indeksima i zvukom tog vremena...ah da, marketing mantra je "vintage zvuk je saturacija" :) To sto je danas fora da se sve 'tera u crveno' nekad nije vazilo, bar je znanje o nekim osnovama audio engineering-a bio na visem nivou nego danas :) Ono sto zelis da postignes je skoro pa nemoguce u smislu da je zvuk tog vremena definisan performansom, izborom instrumenata i samim osnovnim tonom tih instrumenata (pojacala, klavijature, gtr, bass, drums, itd) - ako to 'ubodes', onda imas taj sound...estetika mixanja ce lako doci ako su prethodne faze ok Pored toga, bitan je izbor mikrofona koji su se koristili u to doba i sam nacin snimanja, koji podrazumeva i neki prostor. Neki efekt procesori iz tog vremena su isto bitni za zvuk, ali to u stvari ulazi u ono sto sam rekao - ton. Manje ce traka doprineti nekom finalnom tonu nego sto ce to uraditi zvuk vinila Poenta je - ako ono sto si do sad uradio ne zvuci tj ne podseca na ton tog vremena moras se vratiti na produkcijski nivo pronalazenja pravog tona instrumenata (kao i u svakoj muzici). Trake (tj emulacije traka) nece puno promeniti sound da zvuci 'more like Indeksi' Pozz |
Da li hoćeš :
- da aranžman zvuči kao onaj njihov? - da snimak tehnički zvuči kao njihov? Iz tvoga pitanja o mogućem plaginu, može se zaključiti da pitaš o tonskom dijelu. Ipak, da pitam ; jer, da bi imao zvuk kao oni, trebalo bi se nasloniti na pjesmu koja aranžmanom podsjeća na tvoju (ili, bolje rečeno, kakvu si sliku zamislio u odnosu na njihov zvuk), odabrati dominantan dio instrumenata njihove zvučne slike i 'natjerati' ih da zvuče kao njihovi (npr. bas gitara kao Hohner bas, itd.). Zatim, tonski dotjerati vokal da zvuči kao u vremenu kada se bjesomučno nisu dodavali pršteći prezensi (sada kojekakvi exciteri), nego se naslanjalo na mekše srednjake, itd. itd., izbor reverba (eha, zavisi od godine snimka, odn. šta su koristili tada), ... , ... Gotovo sve se može čuti pažljivim preslušavanjem : instrument po instrument, vokal po vokal, efekt po efekt, ... , pomoću slušalica i dobrog para ušiju. E, sad, ako se ispune te pretpostavke retro zvuka, onda finale prčkati sa npr. sonox inflatorom (ima i kod voxenga i ostalih boljih VST-aša), da se dobije kopija presvučena patinom. p.s. Za još vjerniji takav snimak, vidio sam jedne prilike da je kolega čak izvozio na DVD traku (treba odličan uređaj), pa vraćao nazad. Ipak, moslim da su kolege u pravu : što se opterećivati time? Da zvuči kao njihovo, trebaju ti : pjesma, aranžman i pjevač koji koristi slične ukrase kao Davorin. Mislim da tu nije bitan digitalni ili magnetofonski analogni zapis. |
Zaboravih : ako finale uradiš dobro i odvezeš ga u mono (vrlo pažljivo), dobićeš bar 50 % tog retro zvuka.
Može pomoći ovo : http://www.nugenaudio.com/monofilter.php |
Kako da zakacim mp3 na net?
Ima li neki sajt gde ne moram da se registrujem? |
Ovo je najbrze, ako hoces brz upload bez registracije: http://www.sendspace.com/
|
Evo te stvari, jos uvek je radna verzija, tako da je sklona izmenama.
http://www.speedyshare.com/Cynjj/UNO.mp3 |
All times are GMT +1. The time now is 10:01 PM. |