Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Sintesajzeri, Klavijature i Elektronika (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=109)
-   -   Novi Korg ms-20 mini -analogni monosint (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=43257)

mekonin 31-01-2013 11:48 AM

Re: Novi Korg ms-20 mini -analogni monosint

<iframe width="560" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/sab1V_LwDm0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

relis 31-01-2013 01:51 PM

MS20 je jedan apsolutno jedinstven sint. Toliko jedinstven da mnogi zaboravljaju kako na njemu ne mozes napraviti iole bolji klasican bas ili arpeggio. Svi najblizi konkurenti su u tome bolji. Takodjer, zvuk je mutav i siv i sve sto iz njega izadje zvuci ko monofono cembalo.

Ali ako se prihvati takav kakav je, MS20 je cisti klasik: filteri su cisto ludilo, layout je genijalan, sint je "pojava".

Za 600 eura tesko za odoljeti.

silicon science 31-01-2013 03:10 PM

Quote:

Originally Posted by relis (Post 341067)
MS20 je jedan apsolutno jedinstven sint. Toliko jedinstven da mnogi zaboravljaju kako na njemu ne mozes napraviti iole bolji klasican bas ili arpeggio. Svi najblizi konkurenti su u tome bolji. Takodjer, zvuk je mutav i siv i sve sto iz njega izadje zvuci ko monofono cembalo.

Ali ako se prihvati takav kakav je, MS20 je cisti klasik: filteri su cisto ludilo, layout je genijalan, sint je "pojava".

Za 600 eura tesko za odoljeti.

Moram priznati da se slazem sa tobom, i greska je ako se ovaj sint uzme kao main bass i lead mashin. Chak i kada se iskoristi taj highpass filter paralelno sa lowpass-om da bi dobio subbass, i dalje on nekako pliva, nije mi definisan, zaobljen itd... Svakako ne treba to posmatrati kao neku manu.. Nikako nije kao main synth u studiju, vec vise kao "pavlaka preko topljenog, gustog sira"...Lepo si rekao, za 600 E tesko odoleti i to je ono na sta cilja Korg, a nadam se da ce se prikljuciti i Roland, Yamaha itd... Nek to postane navika :)

EDIT: sad slusam ovaj snimak sto je Mekonin postavio, i nazalost nema ni jedne midi sekvence, gde se note trigeruju, vec se sve razigranost u zvuku zasniva na frikvensy modulaciji filtera, oscilatora itd... Tu bi se otkrila "mana" ove sprave, koliko chujem. To je "slab" envelope. Sad ispada da stalno bulaznim o envelope generatorima, ali to je nazalost realnost kod dosta sintova i ritam masina (ne kazem da je lose, samo da toga treba biti svestan). Nisam posedovao nikad ms-20, svirao ga daavno malo Daddy Z kad sam bio kod njega i to je jedini uzivo kontakt sa njime, ali chuje se to i preko you tube vrlo, vrlo dobro.
Najvise me inspirise za fx zvukove, kao i dark dual filter dronove (sa prstohvatom modulacije)

mekonin 31-01-2013 05:07 PM

Ja najvise volim kako ga Absolute Body Control koriste u svojoj muzici, gde se jako oslanjaju na originalni MS-20 za bass i lead plus ostalo:

<iframe width="420" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/r0zyN5OB-gs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

dlukace 01-02-2013 02:05 AM

http://www.youtube.com/watch?v=y9YiY9L2n-A
meni je ovo odličan bas i samo pokazuje pravu narav ovog sinta-ako ovaj novi bude pribli?no isto zvučao to bude super...chemical brothersi kao i aphex twin su ga dosta koristili te mi se takav sound izrazito sviđa.Sve u svemu vrlo dobra sprava u rukama znalca i tu pokazuje svu svoju rasko?.Naravno,isti ima taj svoj karakter i nekome se ne sviđa,ali mnogi pate za tim zvukom.Filter je bolestan...

DaBear 01-02-2013 03:53 PM

Zadnjih par godina "business of making music" je postao mnogo vise unosniji nego "music business" !!
Znaci - zvucne kartice, monitori, mikrofoni, outboard, synths itd itd...

Software - imaju svi. A I dalje jako malo njih nezna da pravi dobru muziku i izgovor je da im software sintovi i outboard nisu "masni" i "topli" itd..

E sad ce svi da plate po €600 za novi Korg MS synth koji ce im povrsiti posao...ali zamalo !!
Dzeparac je malo veci kod ovih novih klinaca...i eto gde ce da trose pare!!

Kao neko ko je posedovao jako puno starih i analognih sintova (Roland SH-02, SH-101, Juno 60, MKS-70, SPV-355, System 100M, MC4, Korg MS-10, MS-20, MSQ, Mono Poly, Polysix, RSF Kobol, SCI Pro One, Sixtrak, Yamaha CS10, CS15, SY-20, Casio CZ101..pa sve do Synclavier-a) i radio sa njima - nista me vise nemoze "napaliti"...

Pricam o samom zvuku - necu ni da ulazim u pricu kako ce se taj synth odplatiti, i zaraditi pare...(tesko i nikako)

Opustite se malo...nije to ne-znam-sta-sad-neko-ludilo....

silicon science 01-02-2013 05:48 PM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 341138)

nista me vise nemoze "napaliti"...

Pricam o samom zvuku - necu ni da ulazim u pricu kako ce se taj synth odplatiti, i zaraditi pare...(tesko i nikako)

Opustite se malo...nije to ne-znam-sta-sad-neko-ludilo....

Trolujes druze mushki, samo me zanima sto ne odes u, recimo, dizajn i konstrukcija studija i tu ne iznesesh filozofiju kojom spamujesh kad si dokon. I tamo treba da kazes kako nema muzike bez pesme, zvuka bez muzike, a pesme bez akustike... Sad se osecam kao policajac ali brate, rekao si daaavno sta si imao, malo napreduj, menjaj prichu, barem neki drugi rechenichni sklop upotrebi, nek se nesto desi kad pricas ono sto zna i moja svastika. :wink::wink: Ne zameri ali ufffgghhhh... kontam da od tvojih postova mladi, labinli mozgovi gube volju za sviranjem, umetnoscu, normalnim zivotom bez jurnjave za imaginarnom "svetskom slavom"... nemoj vise, molim te

DaBear 03-02-2013 10:39 AM

Quote:

Originally Posted by silicon science (Post 341142)
Trolujes druze mushki, samo me zanima sto ne odes u, recimo, dizajn i konstrukcija studija i tu ne iznesesh filozofiju kojom spamujesh kad si dokon. I tamo treba da kazes kako nema muzike bez pesme, zvuka bez muzike, a pesme bez akustike... Sad se osecam kao policajac ali brate, rekao si daaavno sta si imao, malo napreduj, menjaj prichu, barem neki drugi rechenichni sklop upotrebi, nek se nesto desi kad pricas ono sto zna i moja svastika. :wink::wink: Ne zameri ali ufffgghhhh... kontam da od tvojih postova mladi, labinli mozgovi gube volju za sviranjem, umetnoscu, normalnim zivotom bez jurnjave za imaginarnom "svetskom slavom"... nemoj vise, molim te

Naprotiv...sad imamo iz sebe mnogo stvari koje se nisu desile pre (kad sam ja bio mladjan i kad sam se zario i palio..) i mozemo vrlo jasno da vidimo kuda ide sve!
Kao i u svemu drugome - sve je to biznis (pravljenje para) za velike korporacije koje prave muzicke aparate... Ispiranje mozga maloletnicima koji misle da ce sa njihovom novom spravom (zvucna karta, synth, sta vec..) preskociti 10 godina prakse i vezbanja i ODMAH napraviti muzicko remek delo !!!
Ovde (Engleska - gde i nekako jos uvek postoji neki music business) svakodnevno vidim primere "producenata" koji su skucali desetine hiljada funti u opremu i posle par godina se pokajali / povukli itd...
Sa software-om (kod nas - besplatnim) svako ima prliku da se oproba i TEK kad mu stvarno krene i pocne da zaradjuje pare od toga - onda tek ima smisla kupovati
ne trolujem - samo realno gledam na stvari i pokusavam da posavetujem mlade narastaje...u moje vreme SVE je bilo nenormalno skupo i teske smo pare potrosili na opremu jos davne 1984-5 pre neko sam i stigao do Londona..tad je bavljenje elektronskom muzikom bilo jako jako skupo !!

Danas, ko nemoze da radi muziku sa postojecim soft instrumentima i kompjuterom - treba ozbiljno da se zapita gde je problem !! :mad:

Everbeatz 03-02-2013 11:41 AM

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 341196)
Sa software-om (kod nas - besplatnim) svako ima prliku da se oproba i TEK kad mu stvarno krene i pocne da zaradjuje pare od toga - onda tek ima smisla kupovati

OVO! Potpuno tacno. Bas sad gledam kako je Deadmau5 kupio Fairlight CMI-30a na NAMMu za $20.000 - zasto? Zato sto moze, tj. ima para da se zajebava i kupuje opremu (vec ima krsa modulara kod sebe, itd). Verovatno ga moze otplatiti od jednog DJ gig-a.

Quote:

Originally Posted by DaBear (Post 341196)
Danas, ko nemoze da radi muziku sa postojecim soft instrumentima i kompjuterom - treba ozbiljno da se zapita gde je problem !! :mad:

I ovo stoji u potpunosti.

silicon science 03-02-2013 12:17 PM

Ne kapirate poentu. Fora je sto se sve svede na kraju na neku "filozofiju", a obicno su ti filozofi oni koji nemaju nista konkretno da kazu na temu, vec imaju vremena da razmisljaju kako se radilo kad su oni bili mladi, i tu misao projektuju na sve ostale kao chinjenichno stanje.
Opet ponavljam, nek se malo shara po temama na forumu i nek se filozofija prosiri i dalje, zasto selektivno. Jer onda nema smisla ni sredjivati studio, ni kupovati bilo sta (ima krekovanog softvera sad kolko oces), niti uchiti skole, niti bilo sta.
Ovde smo svedoci chistog paradoxa, a to je da ljudi koji zive od ovoga posla i koji se zale kako industrija umire, zapravo sami daju veliki doprinos toj smrti (jer propagiraju piratertiju a da nisu ni svesni toga, utichu na to da se ne kupuje oprema jer se pare nece vratiti itd)...
Kad bi recimo poceo takvu pricu na Dizajnu i k. studija, kako bi se onda osecao i kako bi reagovao recimo Boggy, koji zivi od toga (koliko sam upoznat). Kapiras?
Ne vidite dalje od svog nosa, i to je problem :wink:

Probajte makar na sekund da razmisljate drugacije (tesko je znam).
Primer: zasto ne razmisljate kako cete da vratite pare od kupljenog televizora??? Zasto se muzicka oprema uvek vezuje za neko vracanja para. Od kuda vam arogancija da mislite kako znate kako ljudi razmisljaju? Ko je spomenuo (u ovoj temi) posao, industriju i slicna sranja??? Shvatite da ima neopterecenih ljudi koji ne razmisljaju kao vi, koji nisu profesionalci a opet u nekim stvarima vezanim za ovaj posao su za vas doktori, cija se muzika mozda nece chuti dalje od sobe u kojoj zive i koji ne rade to zbog drugih, da bi se svideli nekom tamo.
To sto radite se zove licemerje i arogancija :wink:
Govorim u mnozini jer je ova bolest rasprostranjena kod nas, i sam sam bolovao od nje al sam se izlechio, fala bogu...

All times are GMT +1. The time now is 07:06 AM.