![]() |
Re: 32bit vs 24bit
Jezicka definicija uvek donosi prepreke a posebno kada se radi o necem tako apstraktnom kao zvuk.
Slazem se da termini poput debelo, masno , svetlo ..itd. nisu merodavni. Ali takodje smatram da kao sto se preteralo sa pogresnom interpretacijom i nomenklaturom tako se ( po meni ) preteralo i sa demistifikacijom pa je zato i doslo do tog "nepostojanja" rezolucije ( ili definicije..ne znam kako bih sad to drugacije nazvao) . Digitalni audio , kao i audio uopste je jedna vrlo egzaktna stvar i definisana brojvima (uoopsteno receno), ali poenta je da ono sto pokusavamo estetski da izmerimo ne mozemo da definisemo brojem jer je poptuno apstraktno a to je zvuk kao fizicka pojava koja postoji samo kada taj regostrovani talas obradimo u nasem mozgu...sto je vise nego dovoljno da kazemo da je zvuk i muzika jedna veoma individualna i subjektivna senzacija i kao takva ne moze biti svedena pod ciste egazktne i matematicko/fizicke pojmove. Isitna je negde izmedju :) I da budemo on topic, rezolucija (opet ta rec :) ) AD/DA je potpuno ne bitan cinilac ako krajnji prozivod ne prija ljudskom uhu. Ne ulazim u analog vs. digital vec o krajnjem zvucnom proizvodu. |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
:grin:
|
Quote:
http://en.wikipedia.org/wiki/Resolution_%28audio%29 |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Quote:
clanak na wikipedia koji moze svaki dripac da napise je neka vrsta validnog dokumenta? ajd ok.. |
Quote:
Mada, kao sto sam Frindle kaze, Pandorina kutija je otvorena i virus rasiren...mene iskreno zabole i ne nameravam da gubim zivce oko toga, jer ima pametnijih stvari da se covek nervira, jedina mi je namera bila da pomognem, ako mogu naravno:wink::) A uvek mozemo pricu generalizovati i reci kako je zvuk apstraktan pojam i previse komplexan da bi ga verbalno mogli definisati - to je tacno, ali ne vidim nikakvu vezu takve dedukcije sa pricom oko 24/32bit/itd koja ima matematicke i inzinjerske temelje i potpuno je jasna bez pozajmljivanja izraza iz bilo koje druge discipline. |
|
Quote:
Ne vidim razliku izmedju digitalizacije slike i zvuka, na kraju se svodi na binar a to kako mi interpretiramo je drugi spil karata. Ponovicu, bavimo se muzikom ( zvukom) kao krajnjim proizvodom a ne pukom inzenjerijom kao ciljem. Ova tema i jeste poceta u svrhu sta je bolje za muziku (koja "rezolucija")...i zanimljivo je kako uvek skrenemo od sustine. Rekoh istina je negde izmedju... |
Quote:
Ajd kad kazes...zelim vam svima prijatno vece |
All times are GMT +1. The time now is 12:29 AM. |