![]() |
Re: Priprema zvuka i slike za You Tube
Quote:
... pa na dnu te stranice postoji tabela sa preporučenim bitrateovima.. Nema veze što je na engleskom, brojke se isto pišu, a parametri se ionako zovu "po engleski". Pozdrav, Vasa |
1 Attachment(s)
aha dobro to sam video, ne ljuti se :) ,, opusteno. nego gde upisujem te bitrate to jest smanjujem?
jer ovde dole ima do kraja kvalitet al brojevi do 240 i to MB , pa verovatno tu treba smanjiti to al na koliko? posto vidim nije klasicno kao u nas ovamo 5000, ili 60 000 |
Quote:
Ako je MB, onda 5000 kbps : 1024 :1024 = 4,76837158203125 MBps Ako je Mb, onda 5000 kbps = 5 Mbps Valjda. Pozdrav, Vasa |
Quote:
5000 kbps = 5 Mbps = 5 / 8 = 0.625 MBps |
aha sa 240 trebam spustiti na 5Mbps. ok isprobacu i to, vazi se
verovatno mislite na oba ona klizaca gore sto su na 240, oba znaci spustam na 5 |
Quote:
Pozdrav, Vasa |
Radeći po prvi put svoj video "Secret Waepon" napatio sam se kao isus,?to je jedan od razloga ?to sam tra?io pokretanje ove teme,a problem je bio renderovanje HD audia i videa za You Tube,budući da nisam mogao čekati da se pokrene ovakva tema izvrnuo sam internet iz gaća u potrazi za ?to boljim tutorijalom,a ima ih more lo?ih i pogre?nih.Ovaj na koji sam ja nabasao je uradio neki te?ki profesionalac i jo? je dao 3 metoda dobar,bolji i najbolji,ja sam koristio bolji metod,a koga interesuje nek pogleda video pa poku?a sam da uradi ne?to slično.
<a href="<iframe width=" 1280"="" height="720" src="http://www.youtube.com/embed/rWMX5lSvEgY" frameborder="0" allowfullscreen="">"><a href="<iframe width=" 1280"="" height="720" src="http://www.youtube.com/embed/rWMX5lSvEgY" frameborder="0" allowfullscreen=""><iframe src="http://www.youtube.com/embed/rWMX5lSvEgY" allowfullscreen="" frameborder="0" height="720" width="1280"></iframe> |
Samo da skrenem pa?nju na par stvari, čisto da neko ne bi doslovce isprepisivao sve parametre iz ovog videa, pa se posle čudio:
http://img269.imageshack.us/img269/9936/avidrender.png 1. (zaokru?eno plavom bojom) Ceo video tutorijal je pravljen s obzirom na NTSC standard (Amerika, Japan i jo? poneki), dok je u na?im krajevima va?eći standard PAL, pa su nam i kamere takve. Dakle, ne 29.97 fps nego 25 fps i shodno tome - ne ****i/59.94 nego ****i/50, po?to se radi o FPS x 2. 2. (zaokru?eno zelenom bojom) "Field order" zavisi od hardvera (video interfejsa) kojim je video digitalizovan. Neke video karte digitalizuju "upper field first", neke "lower field first". Na?alost, kompjuterski monitori su po pravilu "progressive scan/no fields", pa je nemoguće proceniti da li su fieldovi protumačeni i renderovani dobrim redosledom sve dok se ne uradi render. Ako slika previ?e "trza" na pokretima, znači da je Field Order pogre?an. Najbolje je prvo pročitati Source File Properties u softveru u kom se radi. Ako je format sirovog materijala takav da ne daje podatke o Field Orderu onda pročitati specifikaciju hardvera kojim je video digitalizovan, ako ne... onda jebiga, eksperimentalni render nekog dela sirovine u kom ima najvi?e pokreta u slici... U međuvremenu sam na?ao ovaj članak koji priča o Field Orderu: http://www.dvmp.co.uk/digital-video.htm Pozdrav, Vasa |
Najčešće je samo DV lower field first, ostali interlaced materijali su najčešće upper.
Najbolji način za utvrditi field order (barem meni) je importirati datoteku u After Effects te interpretirati kao Upper pa provjeriti kako se ponaša prilikom prebacivanja frame-by-frame (page up/page down na tipkovnici) u layer panelu. Zapravo, kod interlaced materijala će naredba ići field-by-field. Ukoliko prilikom prebacivanja uočite da svakim korakom naprijed slika logično napreduje - odredili ste field oreder (UPPER).... Ukoliko se čini da slika "trza" i svakim drugim korakom se vraća u prethodnu fazu, onda je field order obrnut (odnosno u ovom slučaju LOWER). Ukoliko je slika identična prilikom ovog testa (tj čini se kao da ima duplicirane frameove) radi se o progressive materijalu. Više nego jednom sam vidio krivo interpretiranu sliku što nije za zafrkanciju. Zašto? Recimo, ako ubacite progressive sliku u AE i interpretirate kao interlaced - sa svakom akcijom praktički gubite gomilu rezolucije jer će AE bespotrebno degradirati sliku deinterlaceom. Nadam se da nije prekonfuzno i da će nekome pomoći. P.S. ponekad možete u photoshopu otvoriti frame iz videa gdje ima pokreta. Ukoliko uočite nazubljenost radi se o interlaced slici. Onda vam samo preostaje da utvrdite field oredre gore spomenutom metodom. |
Jedan predlog.
Možda ne bi bilo loše u okviru ove teme (Renderovanja) objasniti pojmove/parametre koje podešavamo prilikom renderovanja,a za koje nemamo pojama šta znače.Čisto da razjasnimo neke stvari. |
All times are GMT +1. The time now is 12:27 PM. |