![]() |
Re: Snimanje klavira
1 Attachment(s)
Hvala na savetima, sla?em se sa svima. Ja sam se vodio logikom close-mikinga da bi eventualno bio u mogućnasti da kasnije ubacim 'prostor' ?to u drugom slučaju mo?da ne bi bilo moguće. Lepo je okarakterisao Vasa, prvi put da snimam ovako ne?to, pa to i tretiramo kao 'dokumentarni' snimak. :)
Biće ponovo jedan koncert u avgustu mesecu, pa ćemo se bolje pripremiti za to snimanje. Zidovi u muzeju su oblo?eni nekom tkaninom tj. 'materijalom'. Sigurno ću pre koncerta odneti 'BoZo Audio Test', da vidim da li i ?ta će da rezonira, i na kojim frekvencijama, kao i da ponovo testiramo klavir sa udaljenijim polo?ajima mikrofona. |
Ne bih ulazio u priču o kvalitetu mikrofona i instrumenta, samo bih skrenuo pa?nju da se klavir ne slu?a ispod poklopca nego iz publike a ovde čujem publiku iz klavira. Kada je koncertna muzika u pitanju, koliko god prostor bio ovakav ili onakav, ciljani zvuk je onaj koji se čuje iz publike(mo?da u manjoj meri bitno kada je solo instrument ali ipak, očigledno, bitno) i većina, akustički uspe?no postavljenih, dela je pisana sa tim na umu. Enivej, poenta je da bi bilo "realnije zvučeće" kada bi se mikrofon nalazio dalje od instrumenta, jer je potreban neki prostor da bi se formirao ton koji registrujemo kao ton akustičnog klavira. Ovo je kao da si pevaču stavio mikrofon direktno u grlo.
Naravno i close-miking je opcija, ali u slučaju kada postoji veći broj mikrofona pa se onda naknadno mo?e redukovati ne?to ?to bi se smatralo manom konkretnog instrumenta ili potencirati ne?to ?to se smatra po?eljnim u zvuku. |
Ćutah, al ne mogah...:D
Nije problem u postavci, dobro stoji mikrofon, gde god da si stavio ovo bi i dalje zvučalo kao kanta od klavira! Moritz je dao lepo školsko objašnjenje i to je u tim okvirima, sad 10-15 cm tamo-'amo ne bi napravilo klavir od onoga... Ja sam možda razmažen na velikom radijskom Steinway-ju, pa mi ovo zvuči kao Casio tone SA-20, mislim na instrument, a ne krajnji snimak. A greška postoji u usnimku! Visok nivo ili zasićenje preampa... Nekada se dešava da, iako NEMA klipovanja preko 0db u DAW, dođe do izvesne distorzije ili...jednostavno zasićenja preampa! Nekad je to korisno, ali sada je to definitvno greška i nije baš mala...:ups: A ovo se slobodno može u buduće (na 24bit !) snimati na prosečnih -20db i ćao đaci, sve ostale vratolomije bi dale istu ili još goru kanturinu od klavira...! Postavka mikrofona u publiku ili bliže istoj (značajno dalje od klavira nego što je na slici ) bi dala, po mom mišljenju daleko gori rezultat! Probaj slobodno i videćeš, dobićeš klavir u WC-u. Nemoj se puno opterećivati, tako je - kako je, može da prođe, prihvati, probaj, guraj dalje...! :thumbsup: Pozdrav! |
Quote:
|
Ne, ne komentarišem ništa čika Vuče, samo iznosim svoj stav, empirijski stečen...
Gde inače ljudi danas mogu steći iskustvo u ozvučavanju klavira, pa još da je dobar klavir, naštiman...? Ali je jedan od...uh...naj-MIDI-zlostavljanijih instrumenata... Dakle, kažem čoveku da se ne opterećuje, ali da više pažnje obrati na... ...ono što sam već napisao... Treba imati na umu i da npr. udvostručavanje razdaljine između mikrofona i izvora zvuka ima za posledicu pad izvora za 6 db na mikrofonu, što ne znači samo da bi klavir bio tiši, već bi imali svega drugog (nepotrebnog) više! E sad tek komentar; :D Ja mislim da se može itekako steći "realan utisak o tonu akustičnog instrumenta na tako maloj udaljenosti", čak šta više znam da može čak i na manje...ali to je sad druga i duga gnjavaža...:) Poz' |
Pa pretpostavljam, zato i pitam. :) Ja bih bio vrlo zahvalan na "gnjavaži" tog tipa.
|
Quote:
|
Da ga "zakolorises" na usb audio interfejsu? Hm... :)
Klasika bi trebala po "pravilu" da se snima iz perspektive publike. To je prosto ton na koji su ljubitelji klasike navikli. Naravno to ne znaci da mikrofon treba da stoji medju stolicama ali definitivno glavni setup ne bi trebao da bude tako blizu. Al' da je los instrument, jes' vala... |
All times are GMT +1. The time now is 01:06 AM. |