Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Monitoring (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=136)
-   -   Studijski monitori do najvi?e 400? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41857)

Filip_ 22-07-2012 02:34 PM

Re: Studijski monitori do najvi?e 400?

Quote:

Originally Posted by slowstar (Post 331239)
Od firme "mitros Music uzeio na probu novodosle RCF AYRA 5, i dva dana unazad ne mogu da se nacudim! Detalji, stereo slika, odnosi, definicija, tranzijenti, transparentnost, (Englezi kazu "slightly forward sounding) a najlepsa im je osobina sto imaju otvor (port) koji pogresno zovu "Bass reflex" napred, a ne pozadi, tako da nema onog uobicajenog "tutnjanja" i "Mumlanja" koje imaju monitori sa "rupom" pozadi.
Mogu da se drze do samog zida, i nema prenaglasenog basa, a saam bas, iako je tako mali zvucnik, precizan, definisan, i ima divnu rezoluciju, i ravnomeran pritisak zvuka, ukratko, VEOMA SAM PRIJATNO IZNENADJEN, a jos lepse je sto misim da su sigurno ispod 400 eura, kolika je ciljna grupa u ovom threadu. ODLICNI!!

Svedok sam vaseg posta u jednoj davnoj temi gde kazete da Esi Near 08 za taj novac (cca. 350e) nudi najvise. Da li ostaje i dalje da je Esi za taj novac best buy po vama? (mada je Esi-jeva kutija dosta veca, ali ajde sad :rolleyes:).

manem78 23-07-2012 10:15 AM

Quote:

Originally Posted by Filip_ (Post 331270)
Svedok sam vaseg posta u jednoj davnoj temi gde kazete da Esi Near 08 za taj novac (cca. 350e) nudi najvise. Da li ostaje i dalje da je Esi za taj novac best buy po vama? (mada je Esi-jeva kutija dosta veca, ali ajde sad :rolleyes:).

Pa ja ih posedujem licno i rekao bih DA. Videces na drugim temama da ljudi kazu da je best buy i u duplo visem cenovnom rangu. Sad, to ne mogu da potvrdim jer nisam slusao bas previse monitora, ali za ono sto sam slusao (neke KRK-ove, dynaudio, adam a3x..) odnos cena/kvalitet je daleko u korist ESI-ja. Ako imas mogucnost da ih nabavis i budzet ti je do 400? (mada ja bih rekao do 600-700?) slobodno ih uzimaj.

Anthony 23-07-2012 12:30 PM

Quote:

Originally Posted by manem78 (Post 331290)
Pa ja ih posedujem licno i rekao bih DA. Videces na drugim temama da ljudi kazu da je best buy i u duplo visem cenovnom rangu. Sad, to ne mogu da potvrdim jer nisam slusao bas previse monitora, ali za ono sto sam slusao (neke KRK-ove, dynaudio, adam a3x..) odnos cena/kvalitet je daleko u korist ESI-ja. Ako imas mogucnost da ih nabavis i budzet ti je do 400? (mada ja bih rekao do 600-700?) slobodno ih uzimaj.

da,definitivno imam oko na njima,iako sam trenutno u dogovoru za kupnju polovnih Adam a7,koji su definitivno najbolesniji monitori koje sam imo prilike slu?ati...neki glupavi krk rokit 8 koji sam takodjer imo nemoze se ni mjerit sa njime...ESI-e nove mogu poslusati i u hrvatskoj kupit samo ove: http://www.provox.hr/audio/proizvod....DProizvoda=359

slowstar 23-07-2012 09:35 PM

Quote:

Originally Posted by Anthony (Post 331250)
izgledom podsjecaju na krk-ove haha :D al nadam se da su bolji :)

1. Nije tesko biti bolji od KRKa, jer su uglavnom jako losi
2. Mnooogo su bolji, definisanost, "punch" volumen, stereo slika ITD ITD

fix3r 23-07-2012 10:13 PM

Sound on Sound je imao review RFC AYRA 5 pre mesec dana. Za one koji nemaju SoS pri ruci:

Quote:

Pros: Smooth mid range, Ample level for near field monitoring.

Cons: Slightly 'smeared' bass representation, although this is common to most small ported speakers
Quote:

... Their main strength is their smoothness in the mid-range and at the high end, while their weakness is shared by most small ported speakers, specifically a rather messy low end that lacks a sense of tightness
.

Kao alternativu za kompakt monitore, po ceni koja je ovde svega ?240 za par (300e), nude Fostex PM seriju, ili Alesis Monitor One MkII A.

Bockie 24-07-2012 12:44 AM

Quote:

Their main strength is their smoothness in the mid-range and at the high end
Dakle "nema" srednje i visoke, gde su najvažniji...! Kakav crni "smoothness" u midlu, to treba da je krucis...! :shock:

Quote:

rather messy low end that lacks a sense of tightness
"Đubre" u basovima...!

Dakle, full-range smeće...:wink:

Imho...

sRce 24-07-2012 08:24 AM

1 Attachment(s)
Tannoy Precision 8... imam ih... a mozda bih i prodao...

Anthony 24-07-2012 09:08 AM

Quote:

Originally Posted by sRce (Post 331334)
Tannoy Precision 8... imam ih... a mozda bih i prodao...

sta su pasivni?

sRce 24-07-2012 10:18 AM

Quote:

Originally Posted by Anthony (Post 331335)
sta su pasivni?

Yes...

slowstar 24-07-2012 12:52 PM

Quote:

Originally Posted by Big Bockie (Post 331329)
Dakle "nema" srednje i visoke, gde su najva?niji...! Kakav crni "smoothness" u midlu, to treba da je krucis...! :shock:

"Đubre" u basovima...!

Dakle, full-range smeće...:wink:

Imho...

Ocigledno je da se bavis muzikom koja je "jaka" u basovima, za tu svrhu je Mackie napravio monitore koji ga, da kazem "imaju" ali je taj bass najobicnija prevara.
A ono "Smoothnes" je kompliment, a ne zamerka, vidi u recniku, pa ces videti da je to Glatkost, ujednacenost, mirnoca, i slicno, dakle to je kompliment, a nikako mana. Ja licno imam 4 para monitora, od kojih 3 stalno koristim, i tvrdim da su Ayra 5 mozda jedan od najboljih izbora za "male" monitore, ili alternativne, jer imaju neverovatno dobru, stabilnu stereo sliku, NE ZAVISE MNOGO OD POLOZAJA U SOBI (PROSTORA) ne lazu u dubokom spektru, imaju visoku definiciju (odnosi u miksu u kriticnom mid-range opsegu, a i sviraju neobicno jako za tu velicinu i deklarisanu snagu.
Veoma vazna osobina je to da nemaju "rupu" nego prorez na prednjem portu, tako da nema onog laznog "duvanja" cime impresioniraju zvucnici sa otvorom pozadi, tako da mogu da se smeste veoma blizu zida, a da ne "mumlaju", sto nepoznavaoci smatraju za "dobar bas"...
U zivotu i karijeri (oko 40 godina) sam se naslusao monitora od 1000 do 50.000 eura, i mislim da znam o cemu pricam.
Sigurno je da se ne mogu porediti sa monitorima koji kostaju 2-3000 eura za par, ali su za svoju cenu ODLICNI!!!

All times are GMT +1. The time now is 06:11 AM.