![]() |
Re: snimanje klavijatura u studiu?
Quote:
Da je bilo ono:"Zašto nisi rekao da nemaš Dynacord?" pa i nekako, hoće ljudi to što hoće, ali ovako sve postaje besmisleno. Možeš doneti i Midas Venice, Allen & Heath, svejedno... Ne znam otkud sve to, skup mikser, loše pojačalo, loši efekti, loš i iskrivljen zvuk generalno, kako ovde muzičaru kažu:"Zvuk lastinog repa", to je ono bas i vosiko za +18db, a 1khz srednji -18db. :banghead: Nešto kao opsesija VW vozilima... |
|
malo off, ali ne mogu da odolim, podjednako je neprocenljiv izraz lica prosecnog tonca u live situaciji kada mu das dva kabla i on samo zbunjeno procedi:
... 'a sh'o?...kad imas jednu dzitru...?' |
Ma do sutra može o tim idiotlucima, poenta je samo kako se boriti sa njima, do sada skoro pa bezuspešno, oni plaćaju, oni imaju neku sliku u svojoj glavi, a u 90% slučajeva oni na kraju i ne čuju da ne valja.
Što kaže jedan lik kome sam radio neku pesmu:"Daj mi te gitare da se jače čuju, pa platio sam ih majku mu!" |
Quote:
Kad producenti (muzičke kuće) počnu da plaćaju a ne šabani...:rolleyes: Vidiš koje nje-sra, a recimo Grand tako i radi...ali jeb' ga, smeće od muzike se fura...:D |
BB
nisam ja izabrao producente , nemam pojma kolike su cijene bile al znam da je bilo poprilično papreno za ondašnje vrijeme.I nije mi namjera bila, a vidim da je netko tako protumačio, da pljujem po bilo kome ali činjenica je da mi se finale nije svidjelo. Možda zato što sam glup, možda zato što sam gluh, a možda i zato što se moje pjesme nisu baš uklapale u koncept cd-a.Ton majstori uvijek su slušali producenta al ne i mene što ja želim. I nigdje ne piše da je trebao snimit moju gitaru sa mojim efektima ali bilo je to ono kako želim da zvuči. Ma ok.Skinut ću ja sve što želiš. I dilej, i reverb i ovo i ono al složi mi poslije da zvuči tako , ili bar blizu a ne da dobijem bumbare i pčele.Jedino čovjek u podmornici u samoboru( bar mislim da se tako zvalo) imao je vremena i sluha za pojedinca da mu kažeš što želiš. I usput rečeno nikada nismo dobili master prvog albuma koji je još bio na kazeti, nije bilo cd-a, a sve smo itekako masno platili. No kao što rekoh nit sam ovdje došao koga vrijeđati nit sam došao po bilo kome pljuvati. Pitam nešto pa ako mi ko odgovori.odgovori... Isto tako kažem svoje mišljenje pa sviđalo se to kome ili ne. Vidim da ste svi ovdje manje više profići i svakako imate moj respekt ali to nikako ne može značiti da ja ne mogu imati pravo na svoje mišljenje koje naravno može biti 100% krivo ali i ne mora Samo mi recite onako iskreno ima li svrhe snimit pjesmu prema svim zadanim standardima struke koju ja poslije ni sam neću slušati jer nije to to. I samo nešto o dinakordu. Da ima ljudi koji ga uzdižu u nebo ali istotako ima i onih koji ga koriste iz druge svrhe. Cijene nisu enormne a kad sviraš po kojekakvim lokalima sa lokalnim zvijezdama pa svako malo lete dijelovi potenciometara onda je i prekvalitetan i preskup.I ja sam svirao u takvom bendu za lovu, i nisu se baš birala mjesta jer smo svi svirali za lovu, a da se nisu uvijek naskuplje stvari nosile na svirku i nisu.Kupio sam šura u ono vrijeme , poprilično ga platio, prva svirka i završio je kobno... |
Ma Dynacord je skup i preskup za to što pruža, može da se čupaju potenciometri, poliva pivo po njemu on je samo još skuplji, nema tu mrdanja mnogo.
U isto vreme, ko god hoće da 'de 'ovna i ćuti dok svira ta 'ranja za to nešto malo para u ovo današnje vreme, neka kupi Dindžu i neka ne brine, zvuk može da bude katastrofa kao i uvek što je, niko neće "tonca" da okrivi za bilo šta, a imaće posla koliko hoće. Sve zavisi ko je kakav, koliko poštuje sebe, šta sve hoće da radi za pare i koliko je spreman da u mentalnom smislu oralno zadovoljava svakoga ko mu se namesti. Kad je reč o snimanju, producentima, voljama i željama onoga ko plaća, tu je situacija jako teška i paradoksalna. Onaj ko plaća ima prava da traži za svoje pare i da mu se po$eru na CD ako mu je takav ukus, a obično jeste, a to se u isto vreme kosi sa poslom producenta, obesmišljuje ga i stavlja u nezavidnu poziciju. U tom slučaju snimatelji stradaju u unakrsnoj vatri na kraće staze, a na duge staze autori aranžmana i producenti izvuku deblji kraj jer moraju poslušati onoga ko plaća, a taj u isto vreme nema veze sa materijom u koju se upliće, pa će svakako biti nezadovoljan, bilo da posluša ili uradi po svome. Sledeće pitanje je koga će okriviti, producenta koji je isterao svoje delimično, ili opet tog istog producenta koji ga je tako neiskusnog slušao i nije ga ispravno savetovao. Luda zemlja, ludi ljudi, teško je biti pametan... |
s ovimdijelom o ludima potpuno se sla?em. Isto tako svatko krivicu obično svaljuje na drugog. Jako je malo onih koji preuzimaju odgovornost čaki i onda kad su uvjerljivo krivi. Ne samo u ovom poslu nego opčenito.
No konkretno mislim da bi se ipak trebali slo?iti u jednom. Ajmo ovako. Ja nemam pojma o produkciji, o mixu, u efektima, hardverima u studiju, o ovome i onome.Ali ako ja ka?em da ?elim da mi instrument ovako zvuči onda to i ?elim. I ok ..skinut ćemo sve ?to god ka?e?. I dilej, i reverb ihal i neznam čega sve ne.I ok ti sve poslije stavlja? koliko treba, ali hebo taj poso ako na kraju instrument vi?e ne zvuči ni pribli?no kako sam ja htio.Napravljeno sve po ps-u a ono ispade....da ne pominjem ?ta. Da mi na kraju poslije jo? i veli da je to ba? to kako mora zvučati. Naravno mix je radio bez na?e prisutnosti.Potra?it ću negdje stvar pa ću stavit isječak i vidjet ćete o čemu pričam.E sad ako je to tako kako mora biti hebem ja i sebe kao muzičara i produkciju i sve po redu. Ko je diktirao pravila bitlsima ili ramonsima kad nije bilo utabane takve produkcije.....Vjerojatno da su slu?ali onda?nje znalce ne bi stvorili ono ?to jesu.No ruku na srce glazba je ono ?to mora nositi ?tih onog ko je izvodi i onog ko ju je stvorio. Ako izađe? iz takvog poimanja stvari onda je to komercijala i podila?enje publici...Ili pak je to uradak mog frenda čiji rukopis mogu prepoznati u sto istih. A za?to...Zato jer je tih sto upravo njegovih.Samo promjena tempa i instrumenata...ostalo sve isto u svakoj stvari...fraze, prelazi na bubnjevima, princip sviranja basa.. U jednu rugu sve. |
Vidiš, upravo si sebi dao odgovor a da toga nisi ni svestan.
Beatles je između ostalih radio Phil Spector sa svojom tada veoma popularnom tehnikom The Wall Of Sound, sa kojom sam bend nije imao nikakve veze, to je sve delo producenta. The Wall Of Sound može jako lepo da se čuje i kod Ronettes, Queen, Abba i tako redom u šezdesetim i sedamdesetim, a to je samo jedan od primera gde je producent svojim inovacijama doprineo uspehu izvođača i obeležio jednu epohu, gotovo uvek je to delo producenta a ne samog izvođača. Muzičari trebaju imati svoj prepoznatljiv i karakterističan ton, ali u realnosti takvih je samo 0.4% od svih koji se bave muzikom, ostali su ili nečija kopija ili u najvećoj meri neznalice koji misle da nešto znaju i sa njima je ova rasprava, a oni su zapravo oko 89% svirača. U isto vreme preko 90% "producenata" kod nas nema pojma o materiji o kojoj svakodnevno pametuje, pa je logično da uz sve one nabeđene muzičare to savršena kombinacija za propast, kakva nam je i muzika inače. Kao što već rekoh, situacija je paradoksalna jer se u sve to umešao novac, onaj ko plaća ima pravo da traži ono što želi, kao kad prostitutka mora da izigrava šaltersku službenicu ili tetkicu u osnovnoj školi ili menzi, samo ako je to želja mušterije. Ali ako postavimo stvari na zdrave noge, svirač svira i brine o svom tonu uopšteno, detalje ostavlja producentu koji sagleda situaciju iz mnogo veće daljine i za razliku od svirača koji posmatra samo sebe, on sve njih zajedno sklapa u jednu celinu. Dodajmo na sve ovo prosečnu količinu sujete, frustracija zbog neostvarenosti i nezrelosti po glavi stanovnika u ovom kraju planete, jasno je da i da se čak sve ovo odozgo postavi kako treba, bolesni mozgovi će sve to anulirati i ništa od posla, što se u velikoj meri i vidi po muzici koja se ovde pravi... |
sad vidim da i ne pričamo baš o istim stvarima. Ne znam kako je danas ali u ono doba ja sam svirao, tonac je snimao a producent diktirao. dakle tri osobe a ovdje pričamo o dvije...
I jedna jako važna stvar...kako god jedni bez drugih ...0 bodova a još ovo Što se tiče moje svirke, vjerojatno je bila kopija ali imao sam viziju kako bi to trebalo zvučati.Uvijek sam u glavi čuo gotovu pjesmu i na koncu sam mogao reči samo ..da to je to....ili ne to nije to....a jel je to nešto mijenjalo na stvari sasvim je druga priča.. Barem ono što sam ja napisao. Ostalo sam radio prema uputstvima i nacrtima ja skidam kapu i tebi i bokiju i svima vama, ali ko mene može ubjediti da i među vama nema neko iz onih 90 % Svaki cigan svoga konja hvali kažu kod nas. I sam si rekao da 90 % pričaju ono o čemu pojma nemaju.Frend ima studio, nije izmišljotina. Ljudi ga hvale a nekad imam dojam da zna manje od mene. No koristi brzinu i izraze tako da jednostavno nemaš vremena za sumnjati u njegove sposobnosti. Znači li to da sam ja kao muzičar seronja jer sam rekao da onaj poso ne valja ili sam pak imo možda posla sa nekim od tih 90% U principu uvijek je kriv netko drugi. No mislim da uopće nema potrebe da raspravljamo o takvim stvarima. Možda da se više pobrinemo da odemo na more, skrasimo se 10ak dana i pustimo mozak na pašu. Na kraju sve i da nađemo zajednički riječnik ne bi dugo trajao...jel tako |
All times are GMT +1. The time now is 03:44 PM. |