Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Audio Produkcija - Osnove (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=144)
-   -   Gregor Zemljič eq tehnike pitanje (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=41117)

Everbeatz 28-06-2012 03:30 PM

Re: Gregor Zemlji? eq tehnike pitanje

Quote:

Originally Posted by loscolorados (Post 330339)
hmm jel tako i sa 808-com, a ?ta recimo ako layerujem jedan rock kick i 808 i sad nemam jednu o?itu fundamentalnu frekvenciju u kicku:shock:

Ako vec lejerujes rock kick sa 808 ne treba ti low end info na njemu

Arthur 28-06-2012 04:32 PM

svaki kick ima svoju fundamentalnu freq, samo je moraš naći. A ako si layerovao 2 kicka, koji nemaju istu freq ili nisu u nekom valjanom harmonskom odnosu, ili menjaj semplove, ili odradi pitch shifting jednog dok se ne slože kako valja. i onda na nekoj grupi kick odradi ekvalizaciju kak ti se dojmi

bubu 28-06-2012 08:53 PM

jesam ja krivo skuzio, al zar nije gregor rekao da se ne trazi fundamentalna frekvencija nego frekvencija koja odgovara tonalitetu ostatka pjesme, kao da nastimavamo bubanj sa eq-uom? u slu?aju da je u tonalitetu onda isticemo fundamentalnu frekvenciju... Zar onda ne mo?emo na oba sample-a naci tu frekvecniju koja odgovara tonalitetu ostatka pejsme?

(vec mi se sve pomutilo u glavi, jer nisam nijednom nista isprobo :S)

Arthur 29-06-2012 12:18 AM

jest ti se malo pomešalo, ali nisi na krivom putu. Dakle, neke osnovne frekvencije pesme određuje sam tonalitet iste i harmonije u njoj. Na nekim drugim topicima mogao si videti da je jako poželjno štimovati i štim bubnja prema njoj, tako da funkcionišu. Onda se to svodi na isto. Mada jako često ljudi ne obraćaju pažnju na to.

gregor z 30-06-2012 07:18 PM

Quote:

Originally Posted by loscolorados (Post 330308)
Gospodine Gregor, ispod koliko se mo?e rezati bez straha da se ne?e cuti, odnosno, Dali je mogu?e odrezati sve ispod recimo 30 hz, 35 hz i koliki bi taj slope na low pass filteru trebao bit???

Kick drum - dali tu isto pristupate tako, bri?ete sve ispod fundamentala koji je recimo na 50 hz i onda ga pikujete tamo

SUB BASS LINE- druga?iji pristup ili...?

puno hvala, ?ast mi je da odgovarate i to za besplatno :D

Mo?e? rezati koliko hoče?...dok zvuči dobro...ja nekad skidam do 50-60Hz

slope - zavisi od aplikacije , kod mene najče?če 12 ili 24 db/oct

Ako kick nema konkretne energije na subu , sve "bri?em" i dodajem layer - ili sample ili sintetiziram na jomoxu - isto va?i za live kickove.

Za subbassline ista priča....najvip?e puta ga jo? dodatno "čistim" LPF-om i skoro sigurno side chain kompresiram na kick.

loscolorados 28-09-2012 11:17 AM

Quote:

Originally Posted by gregor z (Post 330448)
Mo?e? rezati koliko ho?e?...dok zvu?i dobro...ja nekad skidam do 50-60Hz

slope - zavisi od aplikacije , kod mene naj?e??e 12 ili 24 db/oct

Ako kick nema konkretne energije na subu , sve "bri?em" i dodajem layer - ili sample ili sintetiziram na jomoxu - isto va?i za live kickove.

Za subbassline ista pri?a....najvip?e puta ga jo? dodatno "?istim" LPF-om i skoro sigurno side chain kompresiram na kick.

sad mi ne? nije jasno, evo jedan post direktno se sudara s ovim ili ne:) shotov post:) molim vas ras?istite mi to malo

Shotov post jo? iz 2003. o pronala?enju karakteristi?nih frekvencija, s posebnim osvrtom na vokale:

"Objasnit cu to na vokalima, iako naravno cijeli postupak vrijedi (i jednako se koristi) na svim drugim izvorima zvuka.

Znamo da vokal ima nekoliko bitnih frekvencija: oko 150hz, oko 300-400hz, oko 800-900 hz, oko 2KHz, oko 3KHz, 5 KHz, 12Khz.

Stvarno mi se ne da za svaku frekvenciju objasnjavat iz kojeg dijela tjela dolazi i na sto utjece.

Ajmo se koncentrirat na ovu najdublju frekvenciju, cisto kao primjer.

Hocete pojasnit razgovjetnost vokala u miksu, ne zelite ga poglasnjavat ili pretjerano kompresirat. Ona mu malo skratite najnizu osnovnu frekvenciju. Kako ju pronaci?

Uzmite bilo koji PARAMETRICKI EQ (Waves Q1-10, Ultrafunk...). Bitno je da taj EQ omogucava jako uske Q-ove. Za te stvari Waves Renaissance EQ-ovi nisu najbolji izbor jer su vrlo blagi.

Postavite Q na vrlo usku vrijednost (recimo u Wavesovom EQ na vrijednost oko 40). Dignite gain te frekvencije na maksimum (u Wavesima na +18db). Sad po malo - ali stvarno po malo - vozajte frekvencije u rasponu od 100 do 200 hz. U jednom trenutku primjetit cete da neka odredjena frekvencija pretjerano "zvoni" (gruva, pretjerana je). Sad samo promjenite gain na otprilike -5db i rasirite Q na oko 10-15. Vokal u ovoj varijanti puuuno bolje legne u mix, 200% bolje zvuci na klupskom razglasu (jer bas kutije u klubu ne pojacavaju toliko duboke frekvencije u bas podrucju vokala), ostavlja mjesta da bass gitara (synth, whatever...) bude definiraniji i blablabla...

Ista procedura vrijedi za bilo koje frekvencijsko podrucje. Na primjer, ako je vokal "preostar", vjerovatno mu treba pronaci rezonantnu frekvenciju (tako se to inace zove u teoriji) oko 2kHz-3.5KHz i to blago spustit.

Vrijedi pravilo da se niske frekvencije mogu spustati za vise decibela sa uskim Q-om, a visoke frekvencije za manje decibela ali s jako sirokim Q-om (Q moze biti cak i 2)."

All times are GMT +1. The time now is 02:59 AM.