![]() |
Re: Pravopis!
Neka piše i kuca ko kako hoće, ali kao što na osnovu odela, izgleda, tj. urednosti i govornog stila, usput i manira donosimo utiske o nekom čoveku po prvom suočavanju uživo, tako je u ovom virtuelnom okruženju sve prethodno suženo samo na ono što se prepoznaje po karakteristici pročitanog teksta.
Opet, razlozi za pismeno ili nepismeno izražavanje na Internetu su razni, i kao što ni nekome koga ne poznaješ u gradskom autobusu nećeš reći: "Molim te, ne psuj, to nije kulturno", tako se i ovde podrazumeva da se na tuđe "celavice" nećeš obazirati, jer one spadaju u slobodu izražavanja kao i one psovke u busu. Ovakvo poređenje potežem namerno, jer bez obzira na neko opšte pravo, ipak, smatram da neodmereno i nepromišljeno korišćenje (pisanog) jezika ostavlja problematičan trag, koji je samo naizgled bezazleniji nego neka izgovorena, pogana ili već kako "uprljana" reč. Naravno, ima i ljudi koji se ne obaziru, jer su načisto sa svojom iskrenošću, i tako je izražavaju. Međutim, šta ćemo sa zlonamernima? Evo šta hoću da kažem.... Mi živimo u vremenu površnosti, zamena teza i relativizovanja vrednosti: vernici su fundamentalisti, globalisti nisu pobožni, bogati su uspešni, a oni van šou-biza su ili dosadni, zaostali i glupi. Sve te poruke i anti-poruke serviraju nam se (i) jezikom, i istim tim jezikom prosleđuju do sledećih žrtava. Konkretno, mislim na one koji rečenicu ne počinju velikim slovom, a događaj pišu "event", na one koji hvala kucaju hwala, i iskrena osećanja oponašaju raznim "lajkovima", jer tobože web ima svoja jezička pravila, koja se pozivaju na principe univerzalizma i svima prepoznatljive vizuelne simbolike. Ako je tako, zbog čega onda lepo sve ne pišu na engleskom? Nego kombiniju 90% domaće, 10% strano? Mislim, nijedan Englez ili već ko takav tekst ne bi razumeo, i onda je jedino objašnjenje da je reč o svesnom samo-obeležavanju, kojim se zabada prst u oko onima koji čuvaju svoj (nacionalni) jezik pismenošću i poštovanjem pravila. Ne kažem da je to uvek slučaj, ali znam puno Novosađana koji se za tzv. "autonomašku" ideju, između ostalog, bore i tako - namernim friziranjem srpskog jezika. Reč je o ekstremnim primerima koje poznajem lično. Sa njima sam pio pivo, da ne kažem gledao se u oči i pričao o milion životnih stvari, da bi tek onda formirao mišljenje o njihovim namerama i stvarnoj ličnosti. Jezik na Internetu i ono što pročitamo, pak, tuđe su i oči i gestikulacija, te je i mogućnost za pogrešnim tumačenjem drugih veća. Trik pitanja gube smisao. Predrasude su ovde brže. |
Kada želiš da postaviš pitanje, postavljaš ga sa JEL, a ne sa JER.
Kada želiš nešto da objasniš, objašnjavaš sa JER, a ne sa JEL. |
Ако желите да решите језичке недоумице, ево неких корисних линкова:
http://www.pitajtelektora.com <cite class="_Dd">http://jezikofil.rs/ http://www.opismenise.com/ </cite> |
Pisanje odrične rečce NE uz imenice, prideve, glagole:
www.pitajtelektora.com/?p=1087 |
Quote:
|
Quote:
Nije problem zarez ili kvačica na "ć", problem je op?ta nepismenost! Kao dru?tvo smo totalno posrnuli, pa razni polupismeni i nepismeni čobani donose va?ne odluke, menjaju pravopis kako su oni navikli u svom selu i tako dalje... Najgore je ?to se takvi čobani nalaze na rukovodećim funkcijama, ?to privatnih firmi, ?to dru?tvenih i iako nisu pročitali dve knjige u svom ?ivotu, donose va?ne odluke čak i u domenu kulture (tu ih ima mo?da i najvi?e - mislim - neće da "padne avion" ako se donese lo?a odluka, jel tako :banghead: ) To ?to se na forumu pojavljuju pravopisne gre?ke nije iznenađujuće, ali neke su stvarno... onako! Da se čovek dobro zamisli... |
u poslednje vreme mnogo avi(J)ona pada , tako da ... али се согласувам со македонците и русите дека треба да го сакате својот јазик и писмото . :)
|
Da se ogradim,cesto na poslu koristim kompjuter i pisem na brzinu da me ne spazi sef ili sefica pa se zajebem..strasno se plasim sefice...:banghead:
|
All times are GMT +1. The time now is 08:04 PM. |