Rumski Forum

Rumski Forum (http://www.rumski.com/forum/index.php)
-   Mastering (http://www.rumski.com/forum/forumdisplay.php?f=138)
-   -   RMS i PEAK standard za TV broadcast na Balkanu? Ima li tako neceg? (http://www.rumski.com/forum/showthread.php?t=40920)

awacs 21-03-2012 12:01 PM

Re: RMS i PEAK standard za TV broadcast na Balkanu? Ima li tako neceg?

Quote:

Originally Posted by Igor (Post 325478)
Ja nemam pojma ko su ti "beograđani", jedino znam da sam ostao bez posla.

Prijatelji! Braćo! Zemljaci! Koliko god mi bilo drago ?to je Danica Vučenić napustila beogradski medijski prostor, i koliko god mi bilo ?ao ?to se doselila ba? na RTV (kao ?to bi mi uostalom bilo ?ao bilo kog drugog medijskog prostora), moram da vas pitam: kakve to ima veze sa referentnim nivoom, peak level-om i peak programme metering-om? :confused: :confused: :confused:

Pozdrav,

Vasa

Igor 21-03-2012 12:18 PM

Zaneo sam se... Izvinjavam se, :ups:

Doduše, pokušao sam na ličnom primeru da objasnim koliko ta priča ne pije vodu, tj. kako je reč o audiofilskom entuzijazmu, a ne nekakvim standardima koje bilo ko od nas ovde može ispoštovati u praksi, ali stoji i to da sam u tome prenaglio.

Još jednom, sorry!

Bockie 21-03-2012 12:47 PM

I ja se isvinjavam...:kesa:

Malo sam odreagovao jer mi je ?ao te institucije....:(

A to ?to čika Alavuk ka?e, mo?da ima veze sa Alignment level....:confused:

alavuk 21-03-2012 04:49 PM

@awacs

pa prebacuje iz sterea u mono npr i automatski stisava za -6 i usput ima tih zezancija sa fazom bla bla bla bla i usput alligment level ... inace ovo je spravica koja resava te muke , jedna televizija je imala tu spravu , medjutim zbog politickih prepucavanja je ugasena. ne znam koji model je tacno imala ...

awacs 21-03-2012 07:07 PM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 325494)
@awacs

pa prebacuje iz sterea u mono npr i automatski stisava za -6 i usput ima tih zezancija sa fazom bla bla bla bla i usput alligment level ... inace ovo je spravica koja resava te muke , jedna televizija je imala tu spravu , medjutim zbog politickih prepucavanja je ugasena. ne znam koji model je tacno imala ...

Pa da, ali ta Orbanova sprava je namenjena emiterima, a ne proizvođačima programa. Onaj Line-up plugin pak ne re?ava problem merenja, a proizvođaču programa (npr. Igora) je najva?nije da zna po kom standardu meri signal. Odnosno, kojih "-12dB peak-a" treba da "ganja", odnosno kojim instrumentom treba da meri "decibele". Po?to Sample Peak Meter, True Peak Meter i Quasi PPM (koji je BTW valjda jo? uvek standard koji va?i u EBU) čitaju potpuno različite vrednosti. A 95% nas foruma?a koristi isključivo Sample Peak Meter u DAW-u (i eventualno VU/300ms integration time)...

Evo zgodnog članka na Wikipediji:

http://en.wikipedia.org/wiki/Peak_programme_meter

Samo iz tog razloga smatram da je empirijski pristup shvatanju "standarda" svake pojedinačne televizije (dakle analiza originalnog materijala) jedini koji ima smisla. A mo?da i nema smisla, a mo?da i sve to nije va?no.

Pozdrav,

Vasa

alavuk 22-03-2012 12:29 PM

pa u tome i lezi problem ( po meni) sto emiteri tj rra tj aeK/sovet za radio i difuzija u skoplju , ili neko jos iznad treba da propise neke standarde od opreme do obrade do na kraju filnog proizvoda za etar dal treba da se gadja rms ili ppm ili sedo vlakno u kosi , ako imas te odrednice onda igor ili bilo ko nema da se pita sta treba da gandza tj ganja ...

Igor 22-03-2012 01:38 PM

Quote:

Originally Posted by alavuk (Post 325527)
pa u tome i lezi problem ( po meni) sto emiteri tj rra tj aeK/sovet za radio i difuzija u skoplju , ili neko jos iznad treba da propise neke standarde od opreme do obrade do na kraju filnog proizvoda za etar dal treba da se gadja rms ili ppm ili sedo vlakno u kosi , ako imas te odrednice onda igor ili bilo ko nema da se pita sta treba da gandza tj ganja ...

Fala Bogu! Od reči do reči...
A ne da pričamo o standardima kao da je tema - od domaće prepečenice do domaće kobasice. Prvi bih prihvatio "pravila za sve", a ne da se vozam sa nekim tamo originalima ili "propis(a)nim" minusima koji su kud i kamo glasniji minusi od mojih. Red i tačka.

awacs 22-03-2012 02:57 PM

Ma sve to stoji - red, rad, disciplina, ?tatijaznam... Ali radi se o tome da treba pre?iveti dok se neko ne smiluje da propi?e standarde, umesto da samo kukamo kako standardi ne postoje. Po?to od na?eg kukanja nemamo vajde ni mi, a kamoli gledaoci.

Uostalom, ovakve priče se ne vode samo kod nas, cela Evropa ima sličan problem po?to su i EBU standardi prilično labavi, pa i oni jo? uvek poku?avaju da dođu do nekog re?enja. Tako da nema ba? nekog jakog razloga da ?urimo u Evropu, po?to ni njima ne cvetaju ru?e :wink:. Evo, koga ne mrzi da čita:

http://tech.ebu.ch/docs/r/r128.pdf

Pozdrav,

Vasa

Khan 22-03-2012 10:35 PM

Za praktican svakodnevni rad, ovo je, u stvari, jedino relevantno.

Quote:

Originally Posted by awacs (Post 325428)
Miksa?/masteruje? kako se tebi (odnosno klijentu) miksa/masteruje i tera? Peak do npr -0,1dBFS. Broadcast Level uop?te ne treba da te zanima, po?to govori? o miksu i masterovanju muzike, a ne TV programa (emisije). Nivoima za emitovanje se bave monta?eri i realizatori programa, a ne miksad?ije muzike.

Vec ce ekipa iz rezije/video pp/emitovanja uspeti da nadje nacin da (najverovatnije) usere stvar, sa ili bez standarda. Kad neko generalno nema sluha za nesto, teorija i slepa pravila samo odmazu, kao i njihovo odsustvo.

Jan 23-03-2012 02:33 AM

I zbog svega toga ce klijenti da me teraju da guram Rms do belog suma:D mislim kapiram ja -10 pa i -9 rms ali ove umobolne -7 -6 vrednosti na materialu koji inace ne trpi visok rms je bez pameti.Ja sam na kraju reko coveku 'ovde od toliko limitiranja,nista sto sam ja miksao se ne oseca,dzaba si mi placao,bolje da si sam stavio wavehamer ili L2 na sve elemente i vozi dokle ti volja'

All times are GMT +1. The time now is 03:34 AM.